nuffnang advert

Thursday, June 28, 2012

sehari bersama Chef Wahida...

selamat pagi semua...
jom layan aku masak2 di hujung minggu...

 pagi aku buat breakfast Nasi Goreng Simple Campak-Campak Campur Kopok Ala Azwan Ali...

 tengahari pulak hidangan aku adalah Ikan Selar Goreng Rangup Makan Begitu Saja Pun Sodap Ala Soo Wincci...

 hidangan utama pada tengahari tu adalah Ketam Masak Lemak Cili Api Terangkat Makan Nasi Bertambah Ala Juliza Adlizan...

dimakan bersama Sambal Belacan Sedap Nak Mampus Laki Pun Puji Wink Wink Ala Tomok...

makan petang pulak aku buat Cekodok Pisang Lembut Di Dalam Garing Di Luar Tahap Yummeh Ala Dato' Fazley...


sekian, edisi sehari masak2 bersama Chef Wahida...
motif aku letak nama2 artis tu? sbb aku rasa dorang antara yg bakal melangkah masuk ke Top 5 dalam Masterchef Selebriti nnt...aku agak la...kehkeh...



p/s:  dlm Masterchef Selebriti aku suka dgn Dato' Fazley sbb cool tapi rimas dgn Juliza yg suka mengarah... 

82 comments:

~ yus ~ said...

hihi, nama menu semua best2 lah...terangkat! Akak pun suka Dr Fazley, satu lagi suka Tomok...hihi

eima said...

wahhh kemaian nama menu ...kekeke

jrg la tgk sbb tak brape mminat tgk reality tv .... so tak brape nk tahu sape yg layak tu

Bitt (double IS) said...

glamour betul setiap menu ko ni noks! hahahhaahhaa perghh apa rahsia tomok tu? huhuhuhu

:: Mrs.Eady :: said...

yummmeeehhh...ketam masak lemak cili api!!!!!!

mamyharraz said...

nama menu dan rupa masakan ko mmg meletops kababom
nak give me five sbb ko pun minat dato fazley ;)

Marya Yusof said...

As salam Wahida,

Nama pun dah glamer rsnye tentulah lg meletops! Syok ke masterchef tu? Harus tgk on9 ni...hiks...

Ketam masak lomak tu mengiurkan...ahaaaai!

nuyui a.k.a miss YUI said...

trgoda tgk smbl belacan!

fiza said...

Kotam masak lomak buat ku terliur.

Nurul Husna Mohd Hassan said...

boleh masuk master chef la lepas ni :)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

sedapnya......

susumanis said...

mak ai sodapnyerrr... :))

nur anis said...

perghh..semua nak ala-ala retis masterchef...huhu

Saya Disini said...

tergugat...sedpnye..teringin ketam

makchaq said...

Wah bukan saja pandai melancung tapi pandai jugak memasak ala2 chef..

Taabik.. 3x

Dee said...

wah2...lepas ni Chef Wahida trylah masuk Masterchef..sure aku undi punya..hihihi..

Nens Collection said...

hehehe...
kalo akak masuk masterchef..konfom akak pon tersenarai akhir..sume sodappp!!

::NureeN:: said...

mmg terangkat abesss.... mavelous... berasap telinga hehee

wahida said...

dee: masterchef mana pakai undi2 ni kak..chef professional yg tentukan siapa terkeluar dan siapa yg kekal..

:)

Lia said...

wahh.. Mcm2 menu.. Sambal belacan yg terliur tu..

Cho Zila said...

air tangan isteri memang terbaik... akak suka fadzley gak.. tapi harap gak angah masuk...

Aida78 said...

waaaa semuanya sedap belako....yumeee nampaknya...

Cik Ecah said...

TERLIUR~~~~~
haha

atty's said...

sambal belacan tu yg tak tahan tu..terliur.jadiknya ..

dlm masterchef kty suka tomok..huhuhuhuhu..

mamavogue said...

wehh..meleleh air liur pepagi tgk mknan.
tgh selongkar blog wahida cari jln2 gi sabah..hehe

Rasp said...

terkecur i tgk food you tu sis...
nak nak Sambal Belacan Apa Nama Tak Ingat Sudah Ala Wahida tu....

Torviewtoronto said...

yummy everything looks fabulous

KhaiRin : anies said...

da agk da mesti tgk MC ni heheheh

Neeza.Areef said...

lasat wa ckp lu masak2 ada nama retis..hehehe

alaaaaaaaaa..ilang pojaan aku dlm masterchef nih nape la jehan dah tesingkir..uhuk2

wahida said...

mamavogue: alamak, n3 sabah tu sebenarnya tak berapa complete, maklumlah, masa tu di awal blogging...harap2 dpt membantu ko jugaklah...huhu...

rasp: kahkah...lawak la akak letak nama sambal belacan saya tu...

SURIA AMANDA said...

aku x leh tahan tgok ketam tu nok...apapun aku minat Jehan..tp dah terkeluar kan?

wahida said...

suria amanda: ye nok, jehan dah terkeluar...sila sentap...hehe...

♥ Wina ♥ said...

beb, ko nak tau tak sape menang masterchef selebriti nie?

lalalalalalalaaa...

Eye_nee said...

perghhh!!!..nokss...menu ko semua membakar slera....

Rai said...

memang ko boleh masuk masterchef ni..sambal tu nampak menggoda gila..mana nak dapat ketam besar ah.. biasa yg jumpa semua kecik2..

-Sara- said...

dasat ah masak!! hehe

Deq's Qienz said...

wahhh sedapnya akak..nak rasa ckit..

wahida said...

wina: aku nak tau!! aku nak tau!! cepat bagitau, kalau tak, aku sentap!!

Riny said...

+ lg sorang finalis....chef wahida....ngeh3......kak sedap nye la ketam tu....sambal belacan mengancam!!! lazat2.....:P

Sue-Rya Qistina said...

kak, sila la buat resepinya sekali hokeh..hehehehehe

miss Fyqa said...

nampak sedap! akk pun leh la join masterchef lepas ni.. winkwink :)

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhh dasyatnye nama menu, tapi paling akak suka, sambal belacan cicah ngan ikan goreng. itu pun dah cukup sedap

Puan Fifiey said...

amboi kak wahida.. meleleh saya tgk sambal belacan dan ikan goren tu.. mkn ngan nasik panas2..pastu petai celur...

pok amai-amai said...

Peh! Dgr nama je pun dah rs lapo. Ni kan lak jamu mata dgn juadah makanan yg sdp nie.

amirah said...

kekeke...nama memasing tak hengat...arini pose. nampak nasik goreng tu mcam lapooooorrrnya perut aku! keke

Qhaifa Nur said...

menu ni kita semua terliur, sedapnya...

semua kata begitu juliza suka mengarah...

norhidana said...

rajin ko yek kak, aku paling teliur kt ketam ngn cekodok tu... best tul
*setuju lah kak, aku suke ngn dato fazley yg cool n very2 helpful, bak kata adik aku, kan pakar motivasi haruslah cool, tp mmg aku skrg agak nyampah ngn juliza, konon2 sume masakan dia pakar... oh pls

fazitaismail said...

amboiii kelasssss nama2 resepi masakan dia haha..
paling terangkat tengok 'ketam masak lemak cili api ala juliza adlizan' tu..cekodok pisang lembut pun sama..hihi

deq noor said...

panjang sungguh nama lauk. confirm xingat. hee...

wahida said...

deq noor: kalau tanya aku balik nama menu aku ni pun, aku tak ingat...haha...

Daddy Ziyyad said...

kah kah kah...nasik goreng Azwana Alia

m.u.l.a.n said...

nasib tak de keluar exam nama menu ni.. puas nak hafal ooi...

tapi sungguh menggoda jiwa.. bak sepinggan nasi goreng azwan ali tu..

akubiomed said...

Bila hendak ajak saya sekeluarga makan tengahari? :-)

sudipVSsenduk said...

rasanya Juliza menang kot...

lieyalatif said...

eh nok ko ni kan kalo tak buat aku teliur tak sah tau nok!!

geram aku tau...aku pindah sebelah umah ko kang hahahaah...tiap2 ari ulur pinggan kosong jek hahahaaha

nok, ko pakai kamera ape...cantik je hah aku tgk

AnneRaini said...

tak menahan tgk nama masakan ko..hehehe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

dap2

wahida said...

akubiomed: moh la dtg...rasanya rumah ko ngan rumah aku dah dekat tu..roger2 jer...nnt aku masak sedap2!!

lieyalatif: aku pakai Nikon je nok...

Azian Elias said...

uiii..tak koje ke.. Banyaknya masak.. sure sedap nya sebab nama sume terangkat..

yana-feehily said...

klu retis2 ni tgk, mesti bangga ni akak letak nama dorang.. :)

ieda said...

alamakkk sambal belacan tuu mantopsss nyee .. huhuhu
memang gu dia lah lawan ngan masak lemak cili api ketam tuu dik
walahhhhhh !! ;)

Rinna said...

Waah curlast nama masakan tuh..

Sama ler sukakan Dr. Fadley dari Julizan yang suka ngarah cam dia je yg bagus.. adess.. :)

*SiRibenMerah said...

tgk ketam tuh terliur trus...

wahida said...

azian: ni masak2 di hujung minggu ni kak...hehe...

fieda said...

alamak....semua ni nmpk sedap la...terutama smbal belacan tu...kita pun suka dato fazley gak dan rasa mcm dia jer yg akan menang...

iizza said...

sodap-sodap nih..lagi lagi tang sambal belacan sedap nak mampus tu..hehe

GreenJade said...

perghhh glemer2 nama masakan ko kak non..hihihihi

mata aku teruja kat sambal belacan ko yg gorjes tu jek..nangis meronta2 aku tengok..nakkkkkk

nurbeena said...

haha...pengaruh master chef nih. tu yg nama lauk pauk pn glamer belaka.

p/s: sama la fav kita tu dik...DF

munna said...

pergh... ketam tu buat terliur je.... munna pun suka dato fazley....

Ena said...

meleleh tgk ketam tu wahida... adeiiii

|| NaFiRaa || said...

rajinnyerrrrrrr ko masak nok!!! buat aku terliur saja!!

ummiarissa said...

wah hebat chef ni...orang melayu kita ni tak reti lauk satu2 je kan..mesti ada pelbagai..memang sesuailah..

SangRatoo said...

walau aku reti buat kdg² malas jugak..tapi tetap jugak nak tau..nokkss..aku paling kenan MENU SAMBAL BELACAN TOMOKS ko tu..soalan aku..pedas tak?kalau pedas..sila bagi resepi..tq!

cik fadh said...

yg cekodok tu mmg tahan air liur ;(

wahida said...

sangratoo: eh, dah namanya pun sambal belacan, haruslah pedas...ko pun tau aku ni hantu pedas kan, sambal belacan aku kalau tak pedas meletop tak sah la...ekekek...
ko nak resepi? ala, kacang je nok...buat mcm biasa, tapi belacan ngan sebijik bawang merah ko bakar dulu, pas tu baru tumbuk bersama cili besar merah, cili api, garam dan gula...siap!!

HeNRieTTa JoSe said...

oooo patut la nama gitu rupa...lpa plak psal master chef celebrities tu....

whitecappuccino said...

wah! mmg currlass menu2 ni! sure terangkatlah!

Mak Lagenda said...

Gila panjang nama resepi2 tu semua. Ha ha ha..

RYS AREESA NASIR said...

hu hu.. mesti tambah berselera makan bila dah ada tambahan nama ala-ala MC kat hujung menu!

MamaEma said...

bukan main lagi nama menu yer..

BeRRy MuMMie said...

sedapnya masak lemak ketam!!!!

mama aini said...

wah rajinnya wahida masak !!!..

lizz said...

Hamboi semua ber ala-ala yek...sambal belacan tu ala mantap gitu sedap betoi nampaknyer