nuffnang advert

Friday, June 8, 2012

Pusat Sains Negara, Bukit Kiara

selamat pagi semua...
lepas tgk wayang, esoknya kami terjah Pusat Sains Negara...ni kali kedua abang dtg sini, first dulu masa last year, Smart Reader bawak rombongan ke sini...tapi ni festaim utk aku, hubby dan adik...wah..abang lagi advance nampaknya...

sebenarnya kami masuk sini sbb nak tgk Dinasaurs Live tu...tapi dah alang2 masuk sini meh la kita ronda2 dulu Pusat Sains Negara ni...besar jugak tempat ni ye...

ni nama dia Kolam Sentuh...so, mari lah kita bersentuhan dgn kolam dan air kat dlm tu...
si abang tgh marah adik pasal basahkan jam dia....haha

dah mcm kat Aquaria kekdahnya..ni semua ikan air tawar tau...

lepas tu main dgn titik2 cahaya...

abang main lompat2 kat dlm ni...aku suka tgk abang enjoy dtg sini...

bila dah nampak taman permainan, haruslah kat sini yg paling lama singgah...huhu...ni taman permainan utk kanak2 7 tahun dan ke atas...tapi si adik nak join jugak...

lepas tu main puzzle ngan anak2..kalau ada byk masa, aku nak main semua puzzle yg ada kat dlm ni...aku suka puzzle, kalau ada sudoku laaaagi aku layan... :)

pas tu byk jugak math yg menguji minda mcm ni...

main helikopter...benda2 mcm ni lebih kepada nak mendekatkan kanak2 ngan sains dan teknologi sebenarnya...mainan tu abang kena kayuh baru helikopter tu gerak...adik suka sgt lah dpt bonceng...ada byk lagi gambar, tak yah la aku upload semua ye..kang korang muntah kuning lak depan pc...ekekek...

ko tgk, punya ramai budak2 sekolah buat rombongan kat sini...masa kami pegi ni, mmg sesak gak lah...

yg ni pulak taman permainan utk kanak2 6 tahun ke bawah....abang sibuk nak join...


kebetulan masa kami sampai tu, Wanita Hari Ini sedang bersiaran secara langsung kat Pusat Sains Negara tu...tetamu jemputan adalah penyanyi Jeslina Hashim...eh comel la anak dia...geramm!! kawen ngan mat salleh lah kata khennnn....

pas tu nampak Azizah Arifin sekali sedang mengacarakan rancangan tu..aku mmg admire ngan dia...kalau time tu dorang tak bersiaran secara live, sure aku rembat Azizah ni nak ajak bergambar...perut dia pun comel je...dah berapa bulan agaknya yer...

ok, ni dinasour yg kat luar...kecik je..ni baru intro je...n3 tentang Dinasour Live ni akan menyusul kemudian...

kalau korang nak masuk sini tak nak tgk dinasour pun boleh...harga tiket murah je...kalau nak tgk dinasour, harga tiket lain tau, tu nnt aku share petang nnt...

Bayaran Masuk
Kategori
Harga seorang (RM)
Dewasa
6.00
Kanak-kanak (7-12 tahun)
3.00
* Kumpulan Pelajar Sekolah Rendah (termasuk guru)
2.00
* Kumpulan Pelajar Sekolah Menengah (termasuk guru)
3.00
* Kumpulan Dewasa (minimum 10 orang)
5.00
Untuk mendapatkan bayaran masuk bertanda *, tempahan awal adalah diperlukan. Tempahan kumpulan sekolah mesti melalui guru besar sekolah dan mesti diiringi oleh guru sekolah.
sumber: website Pusat Sains Negara

dibuka setiap hari kecuali Jumaat dari pukul 9 pagi hingga 5 petang.

diulang ye, kalau nak masuk tgk Dinasour Live tu tiket lain harga ye...kang korang salah faham lak...tapi kalau dah tgk Dinasour Live tu, bayaran kat atas tak yah bayar la dah...bayar sekali utk Dinasour Live tu, dpt tgk semua yg ada kat Pusat Sains negara ni...okey?


p/s: dari dulu sampai sekarang tak minat subjek Sains...nasib baik dpt jugak kredit dlm SPM aku tu...huahua...

42 comments:

Sue-Rya Qistina said...

teringin nk bwk anak2 g sini. ramai dh buat n3 psl pusat sains ni. hehehe..dulu mase preggy sempat ke planetarium je. huhuhu..

kak, bape harga entrance dinasour live tu? nk pegi la time x cuti sekolah, xde la ramai sgt kan..hehe

wahida said...

sue rya: harga tiket dinasour tu petang nnt kang keluar n3 ye nok...

kasihibu said...

suasana pun dah nampak menyeronokan
sayangnya akk tak sempat nak bawak anak berjalan jalan cuti sekolah kali ni

eintan nurfuzie said...

mmm...cantik lg jeslina kan?

♥ Elin ♥ said...

seronoklah....akak nih rajin bawak g jln2 eh....nak ikot lah lps nih :)

Riny said...

akk selalu jalan2 kn..best nye laaa...jeles2...hehehehe...tingin gak nak p...bwk ank2 buah ke...hi3

ieda said...

haa kalau pusat sains nie akk x pernah masuk layie .. bagus juga bawak anak2 ke sini kan wa ..
dpt mereka belajar dan melihat sesuatu yg berfaedah .. kalau budak2 memang mereka xcited kan ..

dan dlm tuu ada aquarium yg macam aquaria .. tapi air tawar lah ye .. hurmm cantik2 .. geram lakk ;)

seronok melayan anak2 disini ;)

mamyharraz said...

bestnya dalam pusat sains nih..
tq wahida share info berguna ni..bolehlah plan bwk ank masuk sini pulak.

inazamri said...

akak pun belum penah lg bwk anak2 ke pusat sains ni.Selalu ke Aquria saja.Bila baca kat blog2 kisah menarik di sini rasa teringin lak nak pegi...alahai..cuti sekolah pun lg 2 hari je ni.maybe next time la bila balik ke klang nnt leh la singgah.

Dee said...

mimi n fifi dah smpi..aku pun belum smpi nok...hahaha..tapi bila tgk ni rasa nak pegi je..mama yg overexcited lebih..hahaha..

~ yus ~ said...

tak pernah sampai sini lagi. Boleh masuk list untuk next cuti-cuti...hehe

SURIA AMANDA said...

aku hutang ngan anak aku nak bawak pi Pusat Sains Negara ni la...aduyaii...bila la bleh bawak

:: Mrs.Eady :: said...

nak pegi lagi la!thn lepas dah pegi..

AnneRaini said...

aku sukalah gi pusat sains negara...tunggu anak aku besar aku bawa lagi gi sini

Neeza.Areef said...

klu bdk2 pg sini msti otomatik blk tukar cita2 nk jd ahli sains x gitu :p

lieyalatif said...

waahh untung la ko nok...jalan2 dpt lak tgk live WHI ini....eh betul laa cantik anak jeslina...die pun kurus gile...cantik2.....

aku ngeri tau nok bile tgk ikan besar2 camtu....mcm rase seram jek...tu mase aku gi sane tu aku jakun sikit hahahaahahah PANG sekali kang baru tau, tak abis2 ngan jakun koo hahhahaahah

nur anis said...

dulu kecik-kecik je pernah datang situ..tapi dah besar ni, mula lah teringin balik nak pergi lagi..

eMMe said...

syok bwk anak2 dtg sini, byk aktiviti n permainan kan.. anak2 pun tak la boring ek pujuk ajak balik cepat, heeee~

Kesuma Angsana said...

best lah kat sini.. nnti nk pg lah.. salam kenal n dah follow u

::NureeN:: said...

x pernah msk cini lagi.. pernah bergambo ja ngan dinasour pin2 dpn hahhaa...
bila ada rezqi nk kecini

KhaiRin : anies said...

kalu x de aral nk ke sini sok lusa

gadisBunga said...

dah bape kali plan nak pegi...tapi tak jugak pegi pegi.

*

ikan2 tu kaki pancing tgk mesti gerammm je kan?

amirah said...

tak pernah pegi sini. rajin ek ko bawak dorang pegi tempat2 ilmiah gitu

Nieda said...

Dah bertambah bayk aksesori di dlm nya.
Akak nak buang tapi tak tahu . Cam ner . Tolong ajarkan.
menyusahkan saja benda alah ni.

Saya Disini said...

sy xpenh p sni

wahida said...

nieda: kak, nnt saya ajar kat blog akak ye...jap kang saya singgah...

MamaEma said...

tahun lepas pergi sama dgn lawatan sekolah... memang terujalah...

Daddy Ziyyad said...

lawa lah color baju ko nok :)

Kakzakie said...

Biasa memang anak sampai dulu kalau tempat-tempat macam ini. Kakak sampai sekarang tak lagi sampai tapi semua anak dah pergi dgn cikgu merekalah...

Asrul "iLham" Sany said...

tak tahu pun sana ada pusat sains...

Nieda said...

wahida, akak tak jumpa comment. NK KLIK KAT MANA?

Emy Tak Kecik said...

syok budak2 dpt jalan2 kan...
best nyee

HeNRieTTa JoSe said...

dh lamer tingin nak ke sana....asik sampai KL jew, lpa....huhuhu....

JunAina said...

Jun suka bawak anak2 pergi tempat2 cam ni. Sambil enjoy boleh jugak belajar.

miloais milo said...

macam rupanya ada kat sini
iols tak penah pegi
tho my kids dah penah pegi....

|| NaFiRaa || said...

sonoknye~ anak2 mesti suka tempat cam nih~

[sutera kasih] said...

wahhh bestnya, bila la boleh sampai ke sana :)

Cik Ecah said...

sekali jer pernah g masa sekolah menegeah hahahah best jugakk wooo

iizza said...

best..best..dh lama x gi ni..:)

akubiomed said...

Pusat Sains Negara ini kalau pergi tidak bosan kerana banyak aktiviti yang boleh dilakukan bersama keluarga.

fieda said...

mmg seronok tmpat ni..

Bitt (double IS) said...

best nok tempat nehh..sebab mak pon dpt pendedahan jugak...huhuhuhu