nuffnang advert

Wednesday, June 6, 2012

Menara Kuala Lumpur: 1 Malaysia Cultural Village

selamat petang semua...
sambung lagi Menara KL...gasak lah korang...layan je la n3 yg penuh gambar ni...haha...

lepas masuk Animal Zone, kami masuk lak Kampung Budaya 1 Malaysia....ish ish...tak sangka lak kat KL Tower pun ada Kampung Budaya yer...mcm Animal Zone jugak, Kampung Budaya ni tak lah besar sgt, lebih kepada mini Kampung Budaya je...

sebelum masuk Kampung Budaya tu, kena lalu jambatan ni dulu...
adik dah tak de mood nak posing...huhu...penat + panas...

nak masuk sini pun free jugak...kira kalau dah sampai KL Tower, tak singgah sini rugi la...

abang kena paksa posing...muahahaha....adik dah terduduk...

sampai je kat sini, nampak daun berjuntai ni...daun apa, aku tak tau...aku gagal bab2 ni...huhu...

sampai kat Rumah Johor...oh, wajib posing kat Rumah Johor, ater lahir Johor kan?

ni pulak Rumah Sabah...

Rumah Sarawak...anak2 suka main tangga kat Rumah Sarawak tu...

abang duk intai Rumah Melaka...Rumah Melaka tak bukak lak masa ni...

Rumah Pahang...
sebenarnya ada byk lagi rumah2 negeri kat sini, tapi tak amek la semua gambar..

rumah2 Malaysia berlatarbelakangkan KL Tower...
Menara Kuala Lumpur ni siap dibina pada Mei 1996 tapi dibuka utk org ramai pada 23 Julai 1996. Berketinggian 421 meter, menara ni menjadi menara telekomunikasi tertinggi di Malaysia dan keenam tertinggi di dunia.

kat dlm kampung Budaya ni jugak ada iguana...ntah apa fungsi dorang letak iguana ni pun aku tak tau...

adik steady n cool belai iguana...aku rasa mcm nak jerit dah time ni...

giler berani anak2 aku....aku? takut + geli....

dipertontonkan sekali lagi utk tatapan korang...ekekek...

lepas tu ajar abg main dam haji...aku suka tau main dam haji...lama tak main...kat umah, ada dam ular jer...

aku suka giler bakul yg ada kat rumah Pahang ni...rasa nak bawak balik.....tetiba rasa nak gi piknik bawak bakul tu...haha..

oh, langsir yg sgt klasik...langsir kain batik kekdahnya....lama tak jumpa langsir mcm ni kan?

ok, nak gi tgk wayang lak...bye KL Tower!!



p/s: teringat pusing Kampung Budaya kat Sarawak...punyalah besar...tak larat kaki ni... :-)

41 comments:

anie said...

yang berjuntai tue pokok tanduk rusa..
eh kalau xciter kat kita pun xtau rupanye macam2 ada kat menara kl tue..hehehe....
good info

makchaq said...

Makchaq dah baca tiga2 pos KL Tower ni..
Pandai la Wahida buat review.. makchaq tak pernah pi KL Tower tapi bila baca entries wahida teruih rasa nak pi..
Makchaq tak tau pulak kat situ ada macam2...

Neeza.Areef said...

aligator ke iguana yunk

ohh kagum tul tgk langsir berasaskan kain batik!

inazamri said...

maybe next time la cuti sekolah leh la dtg ke sini

SURIA AMANDA said...

apasal aku x jumpa plak rumah2 ni masa aku pi last year erk?

pena rozie said...

ade rmh sarawak tak pyh g sarawak la....

wahida said...

neeza areef: kahkah...iguana nok..aku dah edit..tengs!!

Sue-Rya Qistina said...

owh mase ni xde persembahan kebudayaan eh? kitorg slalu wat persembahan kt kg kebudayaan ni la..tu yg dpt naik KL tower free je..mase tu c kakak baru 2-3 thn..hehehe..

mamyharraz said...

hok olohh sedih aku tgk rmh sabah tu T__T nasib rmh mak mertua aku moden..tak mcm peten yg ada kt pic ko tu hehe

wahida said...

sue rya: masa kitaorg dtg tu takde pulak...huhu..

wahida said...

mamyharraz: kahkah...lawak la ko ni...ni semua rumah2 tradisional nok...rumah2 moden tak main la...hehe...cantik apa rumah tradisional sabah tu...aku suka jer..

Lya Colours said...

aik awat rumah melaka tutup
ni mesti org melaka p menumbuk belacan blkg rumah. hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

beshnya..mmg geli tgk iguana tak.motif? sajal tu..huu

nur anis said...

teringin la nak pegang iguana tu..hehe

Nens Collection said...

pokok tanduk rusa..kt ladang2 kelapa sawit byk..hehe..

woo..mcm2 jgak ye kt KL tower ni..bila nk terjah..huhu

Anum said...

aku suka betul tgk blog ko nie
gambar cantik2

amirah said...

bestnya berjalan...cepatla anak besar..senang nak angkut

gadisBunga said...

alamak..siyes best tempat ni! kene terjah!

dam aji tu pun cool...! :D

Kak rose said...

suka tengok rumah melaka..batu tangga yg bercorak2..ceria je..

wida said...

beraninya anak kak pegang binatang tu..
maknya mesti dah terjerit-jerit kan

::NureeN:: said...

iguanaaa...
klau dpt kat ellesya sure nk dippegangnya, dok tgk dlm tenet ja skrg ni, cikit2 iguana

♥ dak pink said...

Macam-macam ghopenye ada kat situ kan *nampak sgt tak pernah pi. Haha.

eMMe said...

Kak Ida, kite tak tau pun kat KL ade umah2 negeri2 tu..yg kite tau umah2 negeri ni leh tgk kat Melaka kat Langkawi.. ni baru buat ke Kak? ke dah lame ada? hehehe...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

hepi family ;)

wahida said...

emme: aku pun tak tau dah berapa lama rumah budaya ni wujud kat KL Tower...aku rasa baru lagi kot...sbb baca komen semua yg dah pernah pegi, semua tak tau pasal rumah budaya ni...huhu...

♥ Wina ♥ said...

x sangka kan ade mcm² aktiviti kat menara KL nih..yg nie kena bayar ke beb??

miloais milo said...

baru taukat KL Tower ni ada macam2 yg bleh di tengok
tu tandanya - dah berzaman iols tak pegi melawat ke sana...

JunAina said...

Huh...tak yah gi taman mini malaysia kat melaka pun kan?

wahida said...

wina: tak bayar nok...ni free je...

Nazayiena said...

Ada juga kpg budaya kat kl nie ya,boleh pegi nanti tp x tahu bila,huhuhu

Gieyana said...

menariknya tpt nie..kalau buat photoshoot best nie..:-)

jemarioren / ciknor said...

macam mini malaysia kat melaka.
rumah melaka tutup pasai tuan rumah balik kampung kenduri, ekekeke..

:: Mrs.Eady :: said...

Haritu dinner kat kl tower tapi tak sempat nk singgahhhh...

akubiomed said...

Dulu saya pergi tidak ada lagi. Nampaknya sudah banyak perubahan dikawasan sekitar di menara KL ini.

khairul said...

besaq nya dam

Nieda said...

Best juga ye..sekali pergi dapat kenal semua rumah2.

Inguana tu penyambut tetamu... ahaks

Dee said...

wah..mcm2 ada kat KL tower skrg eh..menarik lah..

sisdee said...

i org johor pun dah lamaaaa x jmpa rumah johor camtu hahahahaha ish bestlahhhhhh

Has said...

mcm mcm dah ada kat KL Tower ni rupa nye

Bitt (double IS) said...

owh bagus ni aku pernah buat homework anak sil aku tentang jenis2rumah nih...akekekkee bagus untk derang ni tambah2 yg darjah 5... :)

iizza said...

sakan berjalan cik puan kita ni ya..berjalan ajer nih..hehe

eh sy pun belum sampai sini tau..nampak best dn menarik nih..leh la sy nak beejalan kesana lak..hihi