nuffnang advert

Thursday, June 21, 2012

lompat atas baby??

selamat petang semua...

ini adalah satu festival....festival El Colacho yang pelik ini berlaku di Castrillo de Murcia, Sepanyol. Seorang lelaki berkustom dianggap sebagai syaitan akan melompat ke atas bayi2 yang dibaringkan di atas sebuah tilam. Upacara turun-temurun ini merupakan acara tahunan sejak abad ke-16 bertujuan untuk membersihkan bayi2 itu dari roh jahat dan bawa mereka ke arah kehidupan yang baik.




 giler!! kalau terpijak?? apapun, mmg festival yg pelik...

nampak dek anak aku si adik tu, sure dia nangis...huhu...



sumber: mediamalaya

56 comments:

*SiRibenMerah said...

diorg poyo kan.. pelik2 je agama diorg suh buat~

SangRatoo said...

mengarut kan..ummm..tapi kalau difikir²kan..masih ada lagi amalan yg karut dlm masyarakat kite sendiri :)

nur anis said...

ishh...memang pelik sungguh ni...

Anum said...

PELIK SGT NIE

:: Mrs.Eady :: said...

giler!!!

anie said...

pelik..klu terpijak camne..xletak da kalau aku...

mamyharraz said...

ada tgk dlm tv benda ni hari tu,pelik..rupanya amalan adat depa.

huh!
sgt mengarut!

♥ dak pink said...

Dah takde keja sangat lah tu main zero point dgn baby-baby tu. Haishh.

Sue-Rya Qistina said...

dah pernah baca kt utusan malaysia n pernah jugak kuar kt tibi. pelik tapi benar. sdgkn kita yg melayu ni pun mcm2 budaya karut masih menjadi amalan, inikah pulak diorg yg kt obethesea..hehehe

Nens Collection said...

mmg pelik2..ape kejadahnye la..
kalo buat marhaban ke cukur jambul ke ade gak pekdahnye..huhu

Princess Nur said...

kerja gila..huhu

fiza said...

Memang giler ah.

Rai said...

scary..muka dah la menakutkan.. lompat pulak atas baby..sawan budak2 menangis tengok rupa mcm ni..

semalam tengok kat fb lagi disturbing..mamat tu pijak kat peha dengan leher baby. konon utk ritual ubat penyakit..sakit otak kott..

♥ Wina ♥ said...

uuuuu ngeri!!

baby² kat situ tak nangis ke tengok muka dorang nih??

SURIA AMANDA said...

kepercayaan tradisi diorang tu...maybe utk luck for the baby kot...wakaakaka...mmg pelik..kat sini kalau buat mcm ni..confirm ko di labelkan gilo...huhu..

ieda said...

memang korjer giler !!!
kalau terpijak guaneee
kalau akk .. aku je baring kendong anak akk kat situ dikk ekeke

seyesss budak2 tuu semua comel2 wehhhhh .. gebu2 .. akk ralit tgk budak2 tuu bukan si pelompat GILOS nie
entah ape2 punyee kepercayaan entah ! ..

mamasuri said...

giler babas tradisi gitu...
hehehe...comei giler bebudak yang baring2 tu...gebus pulak tu

Rtp Farra Arisha said...

seems weird. mungkin itu dah menjadi sebahgian adat dan budaya masyarakat di negara mereka, yang harus dipatuhi supaya tidak mendatangkan malapetaka.

izla said...

kalau terpijak guane?

syairahmohdanuar said...

kalau terpijak, ya allah.serious ==' nasib baik kite orang islam takde bende2 aneh gini.

kasihibu said...

hoih...akk tak sanggup nak letak anak macam tu

mama aini said...

ehem..mcm2 perangai& budaya pelik mereka ni !!!.. :(

mamavogue said...

nak LIKE komen 'dak pink'
hehehe...

giler kalau terpijak!!!?

Kazman / Sue said...

kalau anak kami nampak.... tak sempat mamat tu lompat dah jerit dah.... haaa3x...

kakchik@ella said...

haiyoooo .. bahayalah.

Aju Mohit said...

Aku tengok Berita aritu, ko bygkan berderau tgk diorg lompat baby tu, Lari laju, bygkan kalau teragak2 nk lompat, sian baby2 tu

ct rahani said...

naye je kalau terpijak.. haisshhh..

GreenJade said...

haishhh ngeri aku nok..takde mende lain ke dorang nk buat game? senak perut nengok aihh

lieyalatif said...

ko ni nok! tak pasal2 aku menjerit petang2 ni tau....dah org sekeliling ingat aku gile...jatuh krediabiliti aku sebagai wanita ayu tau wakakakaaka

BeRRy MuMMie said...

giler la!!! kalo la terpijak salah 1 bby tuh mcmana? jgn tiru aksi diatas okey ...

Eye_nee said...

Dibuatnya tersadong kaki dia...nayaaaa bebudak tu....

cikceriacorner said...

kalo terjatuh mcm mana...adooiii..takutnye tgk

Nieda said...

mesti padai riki... kalau tak naya

Teratak Hami said...

pelik + ajaib,
bodoh + bengap

eMMe said...

pelik la dowang ni..takde keje lain ke, heheheh...

wan nurul hezrina said...

dosa bayi?manalah bayi ada dosa.mereka lahir suci lagi bersih..dia plak dungu dok langkah2 bayi..mmg peliklah dorg nie

eima said...

kate la jatuh .... sian baby tu

::NureeN:: said...

x nak la aku letak anak aku kat c2 klau bg 1 juta skali pon :P

khairul said...

merapu punya festival

m.u.l.a.n said...

gila punya keje...

HeNRieTTa JoSe said...

oooh tidak....rietta xksn kasi ank rietta...nooooo....

rasp said...

pernah tgk kat tv pasal nie...
memang pelik kan tapi tu lah kisah benar.....

iizza said...

fuhh ingat dia pijak baby tu..

iEdA said...

pelik betol tp dah mmg 2 adat n budaya dorg kot cuma ngeri tgk muka llki neh...

Lia said...

adehh.. Mmg pelik le festival pun.. Klu tergeleceh sikit kena baby tu kan cari nahas namanya.. Hehehe :-)

NzA said...

hish!!!! xde kerja ke depa nie....xpasal2 baby2 comel tu mati trlenyek...hu.hu.hu...

makchaq said...

Ingat belah2 kita je ada kepercayaan karut marut ni, rupanya kat belah sana lagi gilos...

Aleyn said...

apa punyer adat daaa

YATZAKIE said...

Kalau la terpijak baby2 tu semua,wat pasal je dorg nih..mengarut2 je..

akubiomed said...

Adat dan budaya yang unik sesuatu negara.

Amie said...

peliknya, kadang2 tak masuk dek akal, tapi kalau dah jadi budaya diorang, nak buat macamana ye...

Angah said...

gilakkk punya wolang,eii kalo terpijak kompem dia pun kena pijak la lepas tu...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

ape kebenda la dieorang wat ni.. kalau buatnye terbijak baby tu... memang dieorang ni kena babi la ngan org ramai :)

cinnamon.com said...

ni nak panggil apa kat diorg ni..

fieda said...

ape la pekdahnya dorang wat keje bodo ni..

MamaEma said...

cari nahas jer ni..