nuffnang advert

Tuesday, June 26, 2012

bubur special...

selamat pagi semua...
dua tiga minggu lepas abang demam...so, aku buat bubur utk dia...

 bubur ni aku tak letak garam sbb aku dah campak kiub ayam dlm bubur ni...sedap dimakan begitu sahaja...hehe...

 abang mcm aku, peminat tegar telur masin....tapi abang suka yg putih, aku suka yg kuning..kalau ada telur masin, mmg kami berselera...

 ni aku panggil ikan masin kopok....ikan masin ni langsung tak masin...
:)

 add-on dgn cheese hotdog

 tambah lagi ngan ikan bilis goreng letak bawang cili api bagai...

 sambal kicap...ni utk hubby ngan aku la...anak2 tak mkn pedas..

bila mkn bubur, mmg laju je habis...org tak demam pun join sekaki...ekekek...
oh, sgt selera...
ni jugak antara menu feveret bila bersahur di bulan Ramadhan nnt...



p/s: tengs to yati atas ole2 dari Sabah, Bandung dan Jakarta...suka sgt2!! muah muah utk ko...

72 comments:

Aju Mohit said...

SEDAPNYA!!! noks tq bagi menu utk ramadhan ni, sapa yg tak sihat?

Syakir Rahman said...

pergh...kalo da mcm2 ade mmg yg x demam pon join sekaki la...huhuhu...

Cik Awin said...

meriah sungguh bahan2 iringan utk bubur tu ye...

wahida said...

ajumohit: anak aku si abang tu yg tak sihat, tapi dah dua tiga minggu lepas, hehe...

~ yus ~ said...

Ahad lepas akak pun buat bubur nasi macam ni. Lauk lebih kurang sama, tp akak ada tambah sayur kacang panjang goreng campur terung. Di buat pedas dengan cili api yang banyak, lagi terangkat makan. Makan bubur mmg kena ada telur masin baru masyuk kan...hehe

Saya Disini said...

sedpnye telur masin tu..xsabr nk mkn rasanye time2 sahur nnti

Puan Fifiey said...

sedapnya kak.. weekend ni nak wat jugak la... tak tahan ngan bilis goreng tuu

norhidana said...

perkh... dia nyer lauk bkn main banyak... sungguh menyelerakan... kalu camni, org tak dmm pun suke kak

eima said...

byk nye lauk .. mmg selara habis la .... aku suka bubur ngan ikan masin talang sedap

Riny said...

kak..samelak kite...kalau makan bubur mesti ade ikan bilis cili api tu dgn kicap dy + telur masin...sedap hingga menjilat jari!!!! hik3

AnneRaini said...

ko sebut pasal sahur time pose tetiba aku teringat kat bubur lambuk...tak sabar nak pose.

lynda said...

sedapnya....terus rasa nak buat balik ne

♥ dak pink said...

Tang ikan bilis tu memang buat orang sakit tekak ni berselera lah nak makan. Bak sikit haaa

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu dia..mnyelerakan!!!

lieyalatif said...

pergh....meleleh wey!!

mmg kene betul lauk pauk tuh....kerap kerup kerap kerup gitu mkn bubur ko ni....suke aku sbb ade bilis garing, ikan masin garing...mmg masyukkk lah!

ahsfantasy24 said...

yummmmmmy !
kat mana nak dapat ikan kering kerpok tu eh?
rasa macam teringin lak.. hehe~

kasihredha said...

telur masin dan ikan bilis tu yg tak tahan tu...sedappp

HeNRieTTa JoSe said...

yummy....baru pestime rietta tgk bubur xde kuah....nampak cam sangat sedap....

Rasp said...

bubur cenggini memang menyelerakan...
tak yah nak tunggu demam2...
kkdg buat pun leh layan ok :D

mamyharraz said...

berseleranya tgk bubur ko nok! heehe
kalau entry mknan mmg ko tak pernah gagal goncangkan iman aku yg rapuh nih =P

nota: sama-sama kasih :") Alhamdulillah ko suka *flyingkiss*

SURIA AMANDA said...

aku sukaaaaa...ingat next sunday nak buat la...mesti best kan makan ramai2

Rai said...

ni macam menu untuk orang tak demam je..hahaha..

Kakzakie said...

Makan bubur dgn ikan bilis/bawang kicap dan telur masin tu sama dgn style kakak...

Kalau yg macam ini org tak sakit yg lebih selera:)

:: Mrs.Eady :: said...

Arrgghhh...ni lah antara menu kegemarna aku!!!kalo aku dtg umh ko, ko hidangkan semua lauk n bubur ni confirm aku anak beranak mkn berperiuk periuk!!

wahida said...

ahsfantasy24: aku beli ikan masin kopok tu kat pasar malam..hehe...

GreenJade said...

kalu menu meriah gini konfem org tak demam yg belasah kaw-kaw..ekekeek

Eye_nee said...

SEDAPPPPP nya.....kalau kat umah akk pun time ada sesiapa demam baru buat bubur....tp selalunya lebih cair sikit sis dari bubur yg kamu buat ni....

Cik Ecah said...

emmm kombinasi ikan masin kopok,,,ikan bilis,,telur masin n sambal kicap tu memang kena...:))))


tp bg saya, cheese hot dog tu xberapa kena...
hiasan agak simple la...
tp rasanya sedap..
hahahhahah


mcm chef zubir masterchef x komen aku ni kak????
wakakakakaa

whatever laa tp memang selera aku tgk nokkkk bubur nih! ;)

♥ Wina ♥ said...

waahhhhh walaupun bubur je, tapi series terliur beb!

lauk ikan bilis tumis dgn bawang & cili api tu aku sukeeeee!

eMMe said...

tgk bubur pun sodap...
suap saya skit kak! hahahaha!

ieda said...

mak aihhhh
sakit gakk nie
sakit atiii
leh je kan makan bubur .. haaa nak cari bubur lah tgh ari nie ekeke ;)

Ibu Lala said...

tak pernah lagi buat kan bilis macam tu. boleh try ni...

Mamamya said...

smlm aku baru buat bubur nasi...tp aku gandingkan dgn kangkung grg belacan+cili & ikan keli grg jer... x sempat nak masak lauk2 lain...

Mama Durrany said...

orang tak demam pun terliur ni

Nurul Husna Mohd Hassan said...

sedap ni, penambah selera. kadang2 ikan bilis tu saya tumbuk lepas tu letak dalam bubur. memang terbaik! :)

Kesuma Angsana said...

wei.. sedap betul ni.! meh sini ckit

etiey.com said...

suka dengan ikan kering kepok :p

Kazman / Sue said...

aduhhhhhhhh... apsal la tersesat masuk blog ni pukul 11 pagi ni.... terus lapar perut ni weiii...

p/s: Balik kampung kat tanjung karang kan suka cari ikan kering sepat peerghhh... sedappp...

Nieda said...

Kalau selalu memberi kita akan merasakan....

sedap weh bubur nasi . sesekali pekena ..........perghh

lydzar said...

sedap nih...meriah lauk bubur orang demam. mesti cepat kebah

Daddy Ziyyad said...

sedap weehhh bubur ko nok...
hari tu meggi pun ko letak hotdog cheese kan? aku dah suruh wife aku buat megi macam tu kelmarin..hahaha..

eh, alamat rumah ko sama kan yg macam ko bagi dulu? aku nak bagi something..

wahida said...

daddy ziyyad: ye, hari tu megi tu pun aku letak hotdog cheese..ngeee..
aku dah agak dah, megi aku hari tu mmg buat ramai terliur...haha...(perasan)

ye nok...alamat rumah tetap sama, tak pernah pindah pun...ekekek...apa lah yg ko nak bagi tu kan? hrmmmm...surprise dah ni...hehe...

Asrul "iLham" Sany said...

sedap nok ~

Cikpuan rara said...

ikan bilis goreng tu pon dh cukup menyelerakan.

nur anis said...

saya kalau tak sihat, mesti mintak mak masakkan bubur nasi jugak..hehe

Nens Collection said...

bestnyerrr...org sakit ke x sakit ke..sume boleh makan..siap menambah2 lagik..ekeke..;)

Neeza.Areef said...

tima kaseh ye bg idea nk mkn apa..aku paling x leh tahan tgk ikan bilis goreng bwg cili padi pstu bubuh kicap acah2 gitu lagiii lahhhh saboo je lahh wat masa nih... :D

izla said...

kalau gini, orang yang sihat makan banyak dari orang yg sakit..hehe
sedap!!

Rinna said...

Wahh meriahnyaa.. bubur.. tuh.. :)

*SiRibenMerah said...

hehe.. kakak ipar iyra slalu gak wat bubur.. tapi kitorg punya menu ala2 korean sket.. ada lobak asin masak kicap.. kimchi.. hehehe~
macam2 kan menu bubur neh.. asal naik selera je.. yes2.. bagus utk kesihatan..

|| NaFiRaa || said...

arrgghhh.. sabor jek!! menggelupor segala anak2 dalam perut aku nih!!

wehhh!! mana ko beli ikan masin kopok tuh hah??!! aku dah lama try usha2 ikan tu.. tak pernah jumpe kat mata aku nih!

K.Nor said...

oo boleh mcm ni ye..saya bubur campak semua dlm periuk ..dah jadi bubur..tak pernah lg buat mcm2 lauk masin ni..nanti nak cuba tq wahida!

wahida said...

nafira: aku beli ikan masin kopok tu kat pasar mlm nok...cer ko carik kat pasar malam umah ko, mesti ada punya...

:)

fieda said...

ayoyoy..sedapnya tak terkata nmpk bubur tu...ermm..dh ada idea nk wat sahur nanti..

ct rahani said...

seb baik baru lepas makan.. klu x mau nangis kak tgk bubur ko yg mabeles nih.. dpt idea jugak nk masak utk sahur bulan pose nanti.. menu yg simple.. hehe..

-gedek! said...

telor masin tu penting agi 'penagkin' waktu sahor bulan puasa

m.u.l.a.n said...

ni yg tak sakit rasa meroyan nak sikit bubur tu..

Dee said...

wuit..ini kegemaran aku anak beranak..tp kau pya add on lagi awesome..leh aku tiru..thx beb for sharing the idea :)

Hanis Azla said...

wallah.. akak pun hantu bubur nasi.. tp akak suka makan dgn sambal tumis ikan bilis.. takde lauk lain pun takpe.. mmg bertambah2 makannya.. he..he..

JunAina said...

Bubur nasi letak sotong...masuk lada demam2 sepinggan habis...:)

JunAina said...

Bubur nasi letak sotong...masuk lada demam2 sepinggan habis...:)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

sedap je rupanya..tetiba aku rasa teringin nak makan...

Qhaifa Nur said...

buka posa dengan bubur dah cukup best...
walau simple cukup menyelerakan...

KhaiRin : anies said...

mmg betul pon..org sihat kalu tgk pon berselera

Bitt (doubleIS) said...

aku pon suka bubur...tapi lauk pauk bubur ko tu perghhhhhhhhhh makan 10kali pon sanggup nok!

fiza said...

Mantop bubur ko nok ☺☺

mama aini said...

ehem banyaknya lauk kat bubur abang tu..ehem dah lama mama tak buat bubur..tetiba je kan..tertelan air liur..hikk2x..

eiela said...

sedap2

akubiomed said...

Nampak meriah bubur yang disediakan. :-)

sudipVSsenduk said...

kalau menu mcm ni, org demam terus kebah :D

wan nurul hezrina said...

pergggh telur asin2 terbaiknyer telur asin..merah isi kuningnya2...nyam nyam

iizza said...

nyumm..nyumm..sedapnya..:)