nuffnang advert

Monday, May 21, 2012

aku garu kepala....

selamat pagi semua....

hari ni tak de mood nak update sbb semlm cubaan nak buat donat, tak jadi...apa silap dan dosa aku???? huhu...nak kata tak buat dgn kasih sayang, dah cukup kasih sayang aku uli doh tu....tapi mungkin aku uli doh tak lama...sbb semlm hubby ngan abang gi swimming centre, tinggal aku ngan adik je, si adik tu sibuk la nak itu ini, nak kencing la, nak berak la masa aku uli doh tu, eh, harus ke salahkan anak dlm hal ni? haha....

so, aku garu kepala dan confuse sampai sekarang gara2 donat yg tak jadi tu....

otai2 masak sekelian, sila bagi tips kenapa doh aku tu asyik melekat kat tgn walau uli lama....sila bagi tips utk aku buat donat yg gebu gebas minggu depan...

jasa baik korang didahului dgn ucapan terima kasih...

63 comments:

wida said...

alah..sy lagi x pndai buat donut ni. beli je lah big apple or dunkin donut tu kak oiii

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi.lom pernh try la kak..

Nazayiena said...

X pernah try buat donut jadi x dptlah nak tlg....

KhaiRin : anies said...

brg kali terlebih air... x pon lps campur dgn yis, x biar kn selama sejam dua sblm d uli semula...

:: Mrs.Eady :: said...

x dapek nk nolong sb aku pandai mkn jek tak pandai buat!

*SiRibenMerah said...

mek lagi x reti wat donut.. hahaha.. kita beli sajalahhh~

wahida said...

all: TAK NAK BELI!!! kali ni nak buat sendiri....tak pe, next week aku cuba lagi...tengs pada yg bagi petua...

nur anis said...

hehe..saya memang tak pandai kak..x dapat nolong..

amirah said...

apa kata ko pasrah jela takde bakat wat donut macam guwe nok..kah kah kah

amirah said...

eh, lupa nak komen..tu dak adik kan? ala la hensemnyaaa

intan_blur said...

cayala nokk..ko buat donat..
nnt bile ko dh bjya buat donut tuh..ko kasi resepi ye..aku memang nak cube buat donut tuuu..huhuhuhu

wahida said...

amirah: haha...tapi aku rasa aku ada bakat, cuma keadaan tak mengizinkan...kahkah..next week ko tgk versi donat aku, mesti jadi punya....muahahaha...

ha ah...tu adik lah tu...harus la hensem..tgk lah mama dia..kan cute...wakaka...

Kakzakie said...

Kakak tak otai so tak dapat bagi tips... tunggu mesti ada otai yg bagi. Next week keluar donut gebus jadi N3..

norhidana said...

aku lg tak penah bt donat kak... heheheh so, mmg tak berani nk bg pandangan

eima said...

kak 2 kali aku buat dedua tak jd ...hahahaha so tak leh nolong...kekekeke

Munnafendy said...

kang kalau sy bg tips tetiba jadi cek mek molek pulak...baik sy diam..hahahaha

mamasuri said...

aku lagi fail bab masak...
donut nak makan pn aku beli yg segera jer..hehehe

lieyalatif said...

donat tu sabotaj ko tu nok...saje la tu nak patahkan semangat ko.....takpe2, ko gugel laa resepi yg betul2 okey nok...pastu cube lagi...

usaha tangga kejayaan yeak nok eheheheheeh....

Anum said...

hahaha boleh try

Azian Elias said...

akak otai makan je wahida..

Salmiza said...

Haha x dapek nk nolong...x penah buat tp klu kite blk kg mesti suruh mak buat donut yg sedap itu..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

saya tak pandai buat donat, saya pandai makan je. hehe

lizz said...

try lagi...saya time mula2 buat donut tak jadik gak...saya selalu buat donut taruk ubi kentang ngan susu hl..

Riny said...

kak...uli2 lame2 sampai x melekat..pastu biar sejam..biar adunan tu jadi ringan...baru leh goreng..riny da byk kali buat...he3...mula2 dulu melekat gak..pastu uli lame2....ce cube..ce cube...hehehehe

whitecappuccino said...

nape garu kepala? cer garu hidung,jadi la donut tu nanti :)

SURIA AMANDA said...

nok...cuba lagi eh...try and error x per..nanti dah jadi naik gebu..haaaaaa....

mak encik | SZ said...

kurang tepung atau terlebih air kotttt.... ;)


selamat berusaha lebih tekun lagi!

adarnadzmie said...

alahai sian donat tak jadi yer wahida... tak per usaha tgga kejayaan...try lagi yer...apakata kali ko uli doh tanpa adik ada mesti jd...hehe... garu jgn x garu kepala yer...haha

~ yus ~ said...

terlebih air kot wahida. akak pernah buat, tp bukan otai, setakat buat sendiri tu jadilah juga walau tak segebu mcm di big apple...hehe

Daddy Ziyyad said...

gi buat donat kat dunkin donat aja nok :P

Ila said...

dari sehari ke sehari nak buat donat tapi entah bilalah

Pok Amai-Amai said...

Ouh, sng je petua die. Klu nak donut gebu dan sedap, petuanya kunci kereta dan duit RM10. Start enjin, pegi la memane Jco takpun Big Apple. Order donut yg sedap tu ikut pd kemampuan duit RM10. Insya-Allah, donut yg kau akan mkn pasti gebu dan sedap gitu.

=p

Nieda said...

Sian dia nak buat donat ta adi.
Selalu buat , campur 1/2 kg tepung , 2 sb gula, 2 sb mentega, dan 2 sb susu tepung.

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

nape ngan donut ko tu sis... terlebih kembang ke ape.. jhehehe

Has said...

suka mkn..tp tak tau buat donut :)

Mimy Hamid said...

aku pernah buat jadi tap bila goreng tak cantik...aku tanya mak aku dia ckp ko uli tak lama...donut kena menguli lama..kena hempap hempap sambil menguli camner ehnk citer..tak reti aku...

wahida said...

taufiq : aku tak tau kenapa ngan donat aku tu...dah uli lama pun doh tu asyik melekat kat tgn...apesal ntah...nyammmpahhh...

rasp said...

kalo u tanya i...
senang jer...
keluarkan RM...
gi beli yg ready made hahahahahahahahampagas tul i nie kan :D

Neeza.Areef said...

tak baik aku nk gelakkan ko..tp aku nk gelak skit la sbb halangan2 ko dlm menguli donut tu kan..anak nk kncing /berak bagai..kih3..

nk ajo x reti..sbb aku wat donut baru sekali..alhamdulillah jd lah..ce ko try resepi yg lain plak..

Neeza.Areef said...

tp tahniah beb at least ko usaha!!!

Acik Erna said...

sian adik encem ni kena salahkan..
wahida dah ikut resepi ye...kalau jelekat tu kurang tepung la tu..tambah tepung sikit..jangan lupa margerin sikit..ni cara orang lama..he he..guna yis mauripan confirm jadi.

AnneRaini said...

rajinnya ko nok uli donut..apsalla tak jadi?kalo tak aku dah mintak dah..hehehe

Qhaifa Nur said...

first time buat donat dengan hubby berjaya...excited nak buat lagi tapi entah bila...cuba lagi ok pasti berjaya.....

HeNRieTTa JoSe said...

donut? hehehe....rietta xpndai buat....cdangnya nak buat buah melaka lew...klu rajin hr nie...klu xrajin...hjg minggu nie lew....

eMMe said...

Kak Ida, try la buat lagi skali..try n error, lelame mesti jadi! leh jadi tokey donut lak pas nih, heheheh...

saya tgk pun garu2 kepala, hehehe~

ieja amieja said...

salam wahida..
lama x buat donut..klu melekat kat tgn lg tu lbh air la kot..tambah tepung ckit..klu akk buat selalu bg telur sebiji utk sekilo tpg selain marjerin dan mauripan jg tpg susu skim ckit..

ieda said...

alamak2 .. akk fail bab uli2 nie ..
sbb kalau nak makan beli je huhuh

Rai said...

terlebih air kot..tambah tepung sikit lepas tu uli..tambah sikit lagi uli..tapi jgn tambah banyak sangat..nanti keras..

Fafau de Craft ( Zana ) said...

klu lekat tmbh la tpg sikit2 smbl uli...tp klu daa tmbh lekat lg xtau laa..sy br buat minggu nie,alhamdulillah jdk..cuba cr resepi donut keledek..insyaAllah jdk dear.. :) sejuk pon gebu lgk! :)

maszmadi said...

x tau buat n x penah buat. bagi tips karang jadik lain plak.. huhu

ct rahani said...

pening kepala adik duk pk eh nape la donut mama x jadik2 nih.. kikiki.. kak, daku pun reti makan je kak.. x dapek la nak nolong.. hehe..

miloais milo said...

iols tak reti buat donat hoccay...
empat kali cuba - empat kali jugak tak jadik...
terus dah nak mo buat - bila nak makan donat - beli aje...
hiks

Dee said...

cuba resepi lain lak nok..donut, karipap kena uli lama sket..lama bagi kau maybe tak cukup lama bagi donut..hehehe..

uli smpi ada muscle kat lengan tau..sekali cuba, gagal..jangan patah semangat..chaiyok! chaiyok!

eLLy said...

mahappp la aku sampai sekarang tak gheti bab uli menguli nie :-)

Lya Colours said...

tak pernah buat donut. huhu

|| NaFiRaa || said...

hahahahaha..rasa nak gelak guling2 jek..
sori ar nok.. aku pon keras tangan kalo bab masak memasak or uli menguli nih.. tunggu jek lah petua dari yg lebih pakar..:))

GreenJade said...

hehe mmg gigih..takpe cube lg nok

aku rase ko terlebih air...tmbah tepung sket..uli2 smpai lembut & elastik gitu.pastu ko kasi rest jap dlm 15 mins..pastu gi uli sket lg n bolat2 kan doh ikut citarasa sesedap mata..pastu bior jap smpai naik doh tu.pehtu pi la goreng.jgn lupe jemput aku nok.kebetulan dok ngidam donut dh smggu dok belasah donut je nih.uhuhu

MamaEma said...

tak apa..leh cuba lagi..saya buka otai masakan..tp otai makan..

iizza said...

alamak x pernah buat donat la..x tahu la nk buat camner tu..hehe

apa kata beli jer yg dh siap kan senang..^_^

akubiomed said...

Masa buat donat belum mandi lagi kot? :-)

CaDLyNN said...

lin tak larat nk uli doh lame2...last2 adik dtg tlg..ekekeke..nasib jadi walau rupe tak cantik..hihihi..selagi melekat kat tangan..kitorg tmbh je tepung..huhu

mama aini said...

lepas ni..try buat sekali lagi mesti jadi !!!..pastu pos kat rumah mama sekali ek...

Global Products & Services Review said...

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.