nuffnang advert

Thursday, February 23, 2012

Tugu Monas, Jakarta

selamat pagi semua...
kami teruskan perjalanan pada hari terakhir kami di Jakarta dgn melawat Tugu Monas....

sekali sampai2 je tgk punyalah byk motor2 parking kat sini...terkejut la kami....rupanya ada perarakan Maulidur Rasul masa ni...

eh, dah nampak la Tugu Monas ni...ni dari luar je ni....bara api yg ada kat tugu ni adalah emas okeh....

bila masuk je, tgk ramai peniaga membuat jualan kat tepi2 jalan ni...tapi mcm mahal sikit la...

ada kuih muih bagai, tapi tak kuasa lah nak membeli sbb masa ni tekak rasa haus je....

otak2 pun ada....

panas terik weh masa ni....peluh tiak mak....haha....

nampak tak banner tu...dia tulis gunakanlah helm, helm tu helmet tau....

Upin Ipin ni terkenal di Indon dari dulu sampai sekarang....

kami tak sempat la nak masuk dalam Monas ni sbb perarakan Maulidur Rasul masih berjalan kat belakang tu..ramai weh....jadinya kami posing dari kejauhan je la...huhu....

kalau dapat masuk Monas ni, kita boleh melawat muzium yg ada kat dlm tu dan bila sampai kat puncak atas tu kita boleh tgk keindahan Jakarta dari atas...

nama sebenar Monas ni adalah drp Monumen Nasional yg mana telah disingkatkan menjadi Monas...ia adalah sebuah tugu sebagai memperingati perjuangan rakyat Indonesia untuk mendapatkan kemerdekaan drp kerajaan Belanda...kalau lah byk masa, mmg kami akan masuk punya Monas ni....tapi tak pe lah, tgk dari kejauhan dan tau sejarah Monas ni serba sikit pun dah cukup la kot....

masa balik pun, kami ikut bersesak ngan perarakan ni....kat Jakarta, dorang sambut Maulidur Rasul secara besar2an tau....

ni sementara tunggu Pak Ceppy amek kami, posing jap kat keta kuda....

bas ke van ke apa ke, aku tak tau la...tapi one of the pengangkutan kat Jakarta...

teringin la nak naik ni....serius!! 

basikal ni megah je berjalan kat jalan besar mcm ni....aku lak yg scary tgk basikal ni nok...


lagi sikit nak habis citer Jakarta...ah, leganya....

39 comments:

fiza said...

Banyaknya motor. Aku pon scary nengok basikal tu.

Anum said...

syok
next time nak travel ajak aku

Reena said...

mcm mne nk trun dr basikal tu..tiggi btol..

::FAIZ:: said...

Assalamualaikum. Byk btl moto kat situ.. seronok tgk akak berjalan-jalan.... dan sajikan dgn gambar2 yg menarik

Pepel BoNda AmaNi said...

gambar kak nor pose ngan anak2 sapa lak tue nok...kekekekekke...

cheqna said...

mak aihh
tingginyer..basikal..

KhaiRin : anies said...

dua kali tengok banner tu..ingatkan ustaz Don hehehehe

p/s lambat nyer smpi... org lain da terima last week..
hope x serik ya dgn GA tu ;-)

amirah said...

byknya motorrr..uii..kalo cenggitu takut nak melintas jln..

rasp said...

akak dah gi jakarta 2kali tau..
tapi both time pun tak terpergi ke Monas nie...
baru tau leh naik smpai ke atas...
hehehehee sungguh jakun akak mu nie :D

NM02 said...

gayat aku tgk basikal tu noks

wahida said...

pepel: anak Indon la noks...haha...

khairin: tak pe la...janji dah sampai kan...tengs again yer...

atty's said...

steady je tgk diaorg kayuh basikal tu..

Tihara said...

oo mcm ni tugas monas ea..bese duk dengar dalam lagu endang s taurina :)

Aishah Jahirah said...

tu dia bersusun2 motor...beskal tu tingginye...kalau jatuh sakit tu tinggi sgt...huhuuu

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

ekekek, baru aje pas dgr lagu..
'.. berdiri bulu romaku..
seteguh tugu monas...'

wahh, korang dh nyampe!!
aku ntah ke bile mau nyampe nih!

Daddy Ziyyad said...

Bara api yg dibuat dari emas tu, mmg layak letak tinggi2..sebab susah nak di maling! kat indon byk perampok! haha

qemaishak said...

Tinggi gile basikal...luas pandangan naik tu hehe

wahida said...

tihara & lilY: ooo, ada dlm lagu yer...aku pun baru tau...haha...

mamyharraz said...

suka tgk pic nih semua.. terus rindu nak g sana lagi.. :)

Nazayiena said...

Byknya moto....takut tgk yg kayuh basikal tinggi tu,klu jatuh.....

dakcik said...

byknya moto..ngeri tgk beskal tinggi tu..adoiii..

miloais milo said...

tinggi banget basikal tu
sokmo terimajin kalo terjatuh...
ngeri sehhhh!~

Salina@IbuAqil said...

huh!!!!
gayat ina nengok beskal tu sis..
tu kalo ina jatuh dr atas patah riuk tulang temulang ni ha..
hik3!!!

::NureeN:: said...

parking moto g2 bleh ke kuaq nanti??
mak aiii... takotttt nya tgk beskat tue.. bleh relax2 ja dijalan raya nohh

GreenJade said...

aku lak serius tgk beskal tinggi tu.kecut2 jantong ai ..

mriah dema sambut maulidur rasul ye. takpe tak dpt gi dekat2...dr jauh pong da ok nok..bahan bukti dah smpai tugu tu.hehehe

myamyza said...

eh basikal maut ni kak, baik ko duk jauh2.

ieda said...

cantik
akak kat sini sempat masuk monumen dia di bawah dan naik ke atas tugu monas .. sgt2 best .. sejuk je

.. wah bagus kan kat sana .. ada perarakan besar2an sambut maulidur rasul ;)

|| NaFiRaa || said...

aku tak puas hati tengok basikal tuh nok.. tak tau kenapa!!!

Hanis Azla said...

gayat akak tgk basikal tinggi tu.. he..he..

CaDLyNN said...

mak ai..tingginye beskal tu..kalo musim banjir sesuai tu..takde kene air..hihihi

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

cam bes je nek basikal tinggi tu eheh

Reena said...

Mula-mula tengok gambar semua macam normal je, tapi tak tahan tengok gambar yang last tu. Ada show beskal ke? Hehee

Dee said...

sedikit terkilan sbb tak dpt naik tugu monas..takpe next time maybe sempatkan..apapun..kita dpt tgk dorang merayakan maulidur rasul camana kan..meriah beb..

Neeza.Areef said...

wuii..basikal tinggi..agak klu nk trn camne tu.lompat je kot

kakchik@ella said...

KC haritu dh beli tiket utk naik ke menara Monas tu tapi sebab beratur pjg sgt, KC bagi kat Supir je tiket tu.

Mama Ema said...

caman diaorang turun tue?

Kazman & Sue said...

basikal tinggi ni kalau kat KL tak leh lalu ni... banyak lubang... mahu tertonggeng jadinya..

Bitt (double IS) said...

ingat beskal tu ada kat funfair jek perghhh

mama aini said...

ehem..teringin pulak mama nak ke monas tu..