nuffnang advert

Wednesday, February 8, 2012

Pelangi: KLM Royal Dutch

selamat petang semua....
ptg ni baru ada mood nak story pasal trip geng PELANGI ke Jakarta-Bandung...nak select gambar satu hal...gambar byk giler...tapi mcm biasa lah, aku akan story satu2 dulu...n3 first ni aku nak story pasal flight pertama aku ngan KLM Royal Dutch....festaim ni naik flight ni...

 masa ni kami masih kat KLIA lagi...Nor sampai dulu...pas tu aku menyusul...kak Elly sampai lepas aku, kak Deeiyra dan kak Tina sampai lewat sikit...dorang naik ERL dari KL Sentral ke KLIA...teringin pulak aku naik ERL tu weh...ahaks...

 dlm train nak pegi international flight...

 masa ni air mata dah bertakung....tak yah citer la nape ayaq mata nak meleleh...normal la tu kan bila berjauhan ngan laki dan anak2....huhu...pas tu teringat kat si mek jah tu ha...selalu kan fly ngan dia...huhu...

 ini kapal yg bawa kami terbang ke Jakarta...agak jakun sbb aku tak pernah naik flight KLM Royal Dutch ni...kehkeh...

 dlm flight, aku duduk ngan Nor...asyik la bersembang, sampai tak sedar dah touched down Jakarta...kehkeh...

 masa pegi, dorang hidang nasi dan kari ayam...aku suka, sedap...tapi bihun dia nan hado...sejuk dan rasa tomyam.....dessert dia terbaik!! masa balik lak, dorang hidang mee goreng mamak, ok lah...ada amek gambar tapi gambar tak jadik...huhu...pas tu dia served kek coklat...sedap!!

 stewardess semua tua2 belaka...rugi lak tak amek gambar dorang...tapi layanan superb!!

yezza...dah sampai Jakarta....Alhamdulillah....tapi kami akan terus ke Bandung...menginap di Bandung selama 3 mlm di sana...pas tu baru ke Jakarta balik...

tips kalau korang nak naik KLM:

-walaupun luggage 23 kilo dibenarkan bawak masuk kargo, tapi hanya satu beg yg dibenarkan, kalau luggage korang tak cukup 23 kilo pas tu nak tambah beg satu lagi bagi genap 23 kilo, TAK dibenarkan ye kawan2...hanya satu lugggage seberat 23 kilo dibenarkan bawak masuk kargo....eh, korang faham ke apa aku tulis ni?


apapun, ni semua pengalaman kan, kalau tak naik , tak tau procedure dorang mcm mana...takkan nak naik AA ngan MAS je kan..sesekali kita naik lain pulak...yg penting kita enjoy!!!!


p/s: apesal aku dah rindu ngan geng pelangi neh?

68 comments:

mek jah said...

jejak jakarta terus lupa aku kannnnnn

sob sob sob

*SiRibenMerah said...

rindu jugak.. ahahaha~

*nnt korg da abes update baru i menyusul..*

KhaiRin : anies said...

camne bleh ternaik KLM ni? mcm ni p london je ;)

♥ dak pink said...

Eh, pramugari airlines bukan Malaysia memang ada yg tua dah biasa2 ja.

Malaysia punya je yg hok cantik-cantik.

Eye_nee said...

lagi..lagi..lagi...

amirah said...

betui gak kata ko nok..takan asik nak naik AA ngan MAS je kan..sekali sekala tukar angin best gak

wahida said...

mek jah: kalau aku lupa ko, aku tak beli souvenir utk ko nok....

si riben merah: aku kalau update pasal travel, mmg lama nok..baik ko hapdet je...nak tunggu aku habis, berkurun weh...

khairin: kan, mcm nak pi london je kan...kehkeh...kak Dee yg uruskan...

dak pink: biasa tgk MAS ngan AA semua muda2 dan cantik2 belaka...sekali naik KLM, tua weh...hehe...

Salina@IbuAqil said...

cayalah..
geng pelangi erk.. hik3!!!
next story please!! ;)

:: Mrs.Eady :: said...

syokkk nyerr wehhh!!

::NureeN:: said...

baru kat cini jauh lagi perjalanan nih.. x sabo nk tgu lg

::NureeN:: said...

baru kat cini jauh lagi perjalanan nih.. x sabo nk tgu lg

Azian Elias said...

ramai yg ke Jkt naik KLM.. the best katanya.. tak pernah cuba..

eMMe said...

kak Nor Mummysyafie tu familiar sgt...hhehehe...

adarnadzmie said...

bestnya...citer la lagi...hehe

AnneRaini said...

wah dah mula dah citer jakarta bandung ko..teruskan update... hehe

eh, kalau takleh bawa kargo, beg lain2 letak mana pulak???

p/s:aku sihat jek..hehe

miss Fyqa said...

amboi kak..baru pendahuluan dah rasa best..cpt update citer lg. hee~ =)

wahida said...

anneraini: tu lah pasal...jadiknya kena hand carry nok...sedih betul...

♥ Wina ♥ said...

bestnyeee!

norhidana said...

tak sbr nk tunggu cite seterusnyer... royal dutch tu mana nyer kak? huhu maklum tak penah naik...

qemaishak said...

lagi..lagi..suka baca cite cuti2 ko kak..

Lya Colours said...

nak berjauhan dgn family lagi la sedih ye dak. sbb tinggal anak2 plak tu
cihh saya belum ada anak tapi memahami situasi itu ye.hehe

wahida said...

norhidana: KLM ni Belanda punya nok...

Tihara said...

waaa..nice trip la wahida :)

lydzar said...

my hubby cakap, steward/stewardess MAS ngn AA je yg muda2..kalo flite2 oversea tu mmg tua tua belaka. kulit dh kedut kedut katanya huhuhu.. bestnya melancong!!

Mamamya said...

jakun sat sbb aku x penah tau ttg KLM Royal dutch nih...hahahaaa..

wida said...

sonoknya gi jalan2 dengan geng2..
kesian kak nieza kena tinggal..hehe

cik fadh said...

amboiiii berjalan je keje hakakkkk kiter ni . sonoknyer, ntah bile nk smpai sane..tgah plan tp tatau la bilenyer..haha

Rtp Farra Arisha said...

kenapa ke jakarta tidak khabarkan ke arisha dulu? and if so, we both and the rest can meet up :) can't wait to read and see the becoming entry of bandung sweet escape!

wahida said...

arisha: sorry dear...ke jakarta pun agak rush sebenarnya...shopping mana yg sempat je...huhu...

next time ye dear!! love u!!

Dee said...

aku pun rindukan kau nok..smpi skrg teringat aksi kau nak snap pic pak ceppy, aksi kau lempar kain kat pasar baru, aksi kau posing kat tangkuban..rindu2 nok...

Dinas Aldi said...

Ni baru naik turun kapai terbang pun akak dah excited, tak sabaq nak baca & tengok gambaq korang jenjalan kat sana :)

lienda said...

ah ah,asyik naik kapai AA dan MAS jeh,sesekali tukaq angin naik kapai lain kan kan,barulah dapat merasai perbezaan dan leh lah banding bandingkan mana lebih best ha ha!
(lau tanya saya,sudah semestinyalah MAS,coz saya bekerja di MAS),jangan mare....!

mamasuri said...

alamak mekjah ke yg first comment tu...
takpelah mekjah..ko beranak lah dulu...hehehhe
iyelah kan..sekali sekala tukar angin kan...
mcm ok..tp kte lak nnti pening ngan procedure nyer...
sbb dah biasa ngan mas/aa je..

Juliet_iRa~" said...

wahh bestnyaaa akk g bandung!

smua geng blogger ke tu?

ieda said...

wahhh x sabar nak dgr story wa seterusnya .. akak ke jakarta je arituu x ke bandung pun ..

hurmmm best jugak KLM nie .. nak book ticket laman mana dik ??

Rinna said...

Ahakss..tak tau plak pasal ada flight KLM nie.. Uols citer baru laa tau.. :)

abah khalisha said...

sedap btl ayam masak kari..mesti mahal tu

dwaty said...

makanan yg disediakan lagi sedap dari MAS.... hehehe

NzA said...

mesti gempak ni....xsabar nk tunggu cerita seterusnya..nor pn join ek????

Bitt (double IS) said...

beza jauh tak harga tiket yunk?

syok la tengok semua yg kenal dlm pic tu hahahhaa

Nieda said...

Akak naik tahun lepas bulan 6.Best sebab kenyang perut.Dpt Makanan utk kanak2 tak sama dgn dewasa. Akak tibai dua2 sebab bawa anak sekali.

Tapi mmg betul pramugari dia tua2 namun layanan bagus punya.Kalah AA.

Nieda said...

Macam mana boleh tinggal jejak. Akak tak tukar setting komen lagi pun.

whitecappuccino said...

bestnyer cuti2 lagi dgn geng ek? ok..nak tengok pics lagi

Melor said...

saya baca tampalan ini

Jendela Hati said...

seronok naa dpt g negara org.. kite nie ntah bila dpt gi huhu...

p.s sedih kan kalu nak tinggalkan kjp anak2 nie...

Zura said...

Wah kak...berjalan je...

rasp said...

kat i u rindu taks walopun i tak join...huhuhuhuhu *wink*

IxoR@ said...

Tiket KLM... Murah tak?

Softtouch [Hanim] said...

1st time dgr KLM nie...murah ke?
bestnya korang....mesti hepy kan...

Ann Ishak said...

aku pun pernah naik KLM ke Jakarta, memang bestlah pada aku

idasm said...

ida mmg naik KLM bila pegi jakarta sebab booking online murah aje kan...

layanan mmg terbaik kan...

jeBateja said...

potong betul lah...paramugari dia mmg tua lah....ahakz

mummysyafie said...

noks..aku rindu ko dah. tak sangka kan the whole way kiter sembang je. keh..keh..keh..agak² mamat sebelah tu faham tak? :P

Neeza.Areef said...

geng pelangi namanye..niceee..nice trip ya sis

cheqna said...

beshnya ko kak..
jenjalan je..
rindu r kat kak NM aka mek jah tu...kimsalam dia eh

working mom... said...

teringin gak nak try yg lain selain AA dan MAS kan....mahal tak? :)

Mama Ema said...

faham-faham..maknanya hanya satu beg jerlah...

murah ke harga tiketnya?...

best tu jalan dgn kawan-kawan...

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

tgk makanan sedap gitu..kalau naik air asia... nan hado nasik gorengnya...

wahida said...

juliet ira: ye nok, semua blogger tu..

nieda: saya try jugak komen kak walaupun susah..huhu...

nza: ye kak, Nor pun join...ramai nampaknya kenal ngan Nor tu..

bitt: lebih kurang harga MAS waktu promosi...

rasp: rindu kak, serius rindu!!

ixora & hanim: lebih kurang harga MAS waktu promosi...

all: AA lagi murah la...

intan_blur said...

enjoy beb..!!!pasni aku pulak yg akn mnyusul tp xtau la bilaaa.. ;p

wan nurul hezrina said...

bilalah turn aku lak g..huhu sabo2.

|| NaFiRaa || said...

bestnye~ jeles2~

eLLy said...

aku rindu ko jugakkk!!

MAHAL !!! ... HaHaHaHa

kakchik@ella said...

KC paling suka KLM. Murah dan layanan super class.

mama aini said...

ehem.. mama belum pernah cuba naik klm ni..hanya mas & aa je..hu2x..

Teratak Hami said...

Rombongan Cik Kiah / Gegirl ni?

Reynoldsocqy said...

enjoy beb..!!!pasni aku pulak yg akn mnyusul tp xtau la bilaaa.. ;p

Reed said...

my hubby cakap, steward/stewardess MAS ngn AA je yg muda2..kalo flite2 oversea tu mmg tua tua belaka. kulit dh kedut kedut katanya huhuhu.. bestnya melancong!!