nuffnang advert

Wednesday, January 18, 2012

kena pow dalam van sekolah...

Selamat pagi semua....


Hari ni Rabu penuh dgn kata2. Bengang rasa pagi ni. Ini perbualan antara aku dgn jiran depan umah aku.
Kejadian berlaku semasa kami masing2 baru lepas hantar anak naik van sekolah. Tapi jgn salah faham, bukan aku bengang ngan jiran aku neh, tapi ada benda lain.

Jiran depan umah: Weh, Arel ada tak kena pow duit ngan budak lain?
Aku yg wangi: Eh, tak de pulak dengar citer, kenapa nok?
Jiran depan umah: Tak la, si Nabil , kena pow weh...
Aku yg wangi: Hah? dgn siapa? dgn pengawas sekolah ke? ke dgn budak darjah enam?
Jiran depan umah: Bukan, dgn budak dlm van tadi. Budak darjah tiga.
Aku yg wangi: La ye ke? dia pow berapa ringgit?
Jiran depan umah: Seringgit. Tiap2 hari dia mintak tau. Geram aku. Aku pun baru tahu minggu lepas.
Aku yg wangi: Apesal ko tak citer awal2 kat aku nok? Aku nak tgk budak yg mana satu. Meh aku sound.


Pas tu masa dlm keta nak hantar adik pulak ke taska, terus teringat yg abang pernah cakap dia bagi duit seringgit kat kawan dia. Aku bengang giler masa tu. Mmg aku ngan hubby akan selalu tanya abang kat sekolah makan apa, belanja apa ngan duit RM2 yg daddy bagi tetiap hari tu. Tapi ada satu hari tu dia ckp kawan dia mintak seringgit terus dia bagi. Pas tu aku ckp kat abang, sekali ni je tau bagi duit kat kawan, lepas ni jgn bagi lagi dan aku pun tak terfikir yg ni adalah kes pow mengepow. Aku fikir mungkin budak tu terlupa bawak duit belanja so dia mintak abang belanja dia. Ok fine. Tapi bila ada kes macam ni  aku dah tak sabar2 nak tanya abang siapa kawan abang yang dia bagi duit tu, budak kat sekolah dia ke budak dalam van tu. Geram aku okeh.

Dan sekarang fikiran aku berlegar2 dengan nak buat macam2 kat budak tu.Aku pun confuse tindakan mana yang aku akan buat nnt: Sama ada:


a) sound terus kat budak tu sambil hempuk kepala dia. eh, boleh ke buat mcm tu kat anak orang? ekekek...


b) report kat Abg Wan driver van tu.

c) terus report kat pengetua sekolah. eh, macam melampau sgt pulak


d) mintak no fon parent budak tu kat abg Wan, then ckp kat dorang yg anak dorang ni kaki mengepow. pun, aku rasa macam over tindakan ni.


hrmmmm....setelah berbincang ngan hubby, kami memilih akan mengambil tindakan rasional. ngeh ngeh... Balik ni nak tanya baik2 ngan abang, siapa nama kawan abang yg abang bagi duit tu, kalau betul la budak yg dlm van tu, mmg sah dia kena pow ngan budak yg sama.
Pas tu, report ngan driver van, mintak sound budak tu, kalau jadik lagi pas ni, biar aku je yg sound budak kaki buli tu.
Kalau lepas aku sound jadik jugak, mmg aku report je kat pengetua sekolah. 

Geram la aku weh...budak yg mengepow tu baru darjah tiga..dah pandai membuli..mcm mana kalau dia dah masuk darjah enam nnt. mesti lagi teruk perangai dia...sbb dah perasan senior sgt.


kalaupun bukan anak aku yg kena pow, aku tak nak budak2 lain kena nasib yg sama..kesian kat budak2 weh...mak bapak bagi duit utk belanja makan kat sekolah, now duit dah habis, bagi kat kawan, perut sendiri lapar....grrrrrr!!! geramnya....



p/s: baru aku perasan, n3 ni panjang lebar...patutlah aku penat je menaip ni...ekekek...
terima kasih la pada yg sudi baca luahan hati seorang mak ni....kalau tak baca pun aku tak kisah...apapun, hapuskan buli!!

71 comments:

fiza said...

Adoi bebudak skang cik, kecik2 dah pandai pow orang, dah beso nnt macam mana lah yer. Bagi tau jer parents budak nih yg anak dia kaki pow.

mek jah said...

naik juling mata aku baca sampai habes nok...

eh, jiran kau pun kau panggil nok ke... kelas kau jah

Kamalia said...

saya setuju dgn plan akak tu..konpemkan sama ada budak yg sama ke pow duit orang tuh..
HAPUSKAN BULI---->kecik-kecik dah biasa membuli orang,dah besar jadi apa??

Papa PUSS said...

salam

ish baru budak dah jadi kaki camtu..

`Aine`Ainun* said...

budak skrg hebat2 blakO!

menakutkan pun hadO!

intan_blur said...

budak2 nok..aku pun takut jg time ank aku nnt..adoiiii..
serba salah kan..;(

AnneRaini said...

kalau aku, aku bgtau mak die..soh nasihatkan anak die,,kalau jadi lagi mmg aku lempang jek...huhuu ganasnyer aku...

eima said...

klu anak aku yg kena buli ... siap la budak tu .... aku sound je ... brani lagi kaco anak aku ... mampus ko aku kerja kan ....


aku sgt emo baca entry ni....aarrrggghhh sayang anak katekan ...

Qaseh Suhaida said...

mmg kena ambil tindakan cepat...better terus ckp dgn mak bapak budak tuu.

kali sorang seringgit kalu sepuluh org dah RM10 shari je,...

~ yus ~ said...

akak baca sampai habis tau! Melalui hp lg sbb pc akak rosak, huhu. Apa pun setuju dgn cara yg wahida pilih tu, dan kalau lps di tegur oleh pemandu van tu jd juga, amik pendekatan tegur dan tanya budak tu cara baik. Agaknya parents dia tak pernah kasi duit kot, huhu.

Cikpuan rara said...

budak tu takde duet belanja ke smpai nk pau duet anak org.gangster lah tu eh.adoiiii budak2 skrg.

Nazayiena said...

Siannya dgn anak2 yg kena pow tu,klu ibu bapa kasi duit belanja seringgit je sehari dan klu dah kena pow tu apa lg diorg nak mkn time rehat......betul tu Wahida suruh abg van tu sound ngan budak tu klu betul dia pow pelajar lain.....

susumanis said...

anak kita pernah kena buli, sik kena tumbuk dgn kawan kt sekolah dia, kita pi jumpa cakap gn budak tu baik baik n kita pun cakap kt anak kita kalau buat lagi kena lawan..sekali anak kita melawan n lps kena sound dgn kita terus budak tu tobatt..hehe

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

cakap ngan driver van pastu report kat mak ngan ayah budak tue...

wahida said...

mek jah: ater kitaorg sebaya..aku nok kan aje dia tu...hehe...

Huda said...

kena tanya betul-betul kat abang dulu kan..risau gak ngan anak kita yg darjah satu tu..

Kakzakie said...

Masa anak kakak tahun 1 dulu pernah kena tapi abang terus pergi jumpa budak itu. Kami juga ajar adik andai dia cuba nak pukul adik baling guna payung atau botol dekat kocek bag lepas tu lari cari makcik-pakcik-cikgu yg dekat. tapi nampaknya tak ada lagi hingga kini...

mama maman said...

risau gak ngan maman.. dia lak style tak reti nak cite.. sian bdk2 kena pow.. gamaknya ada kesah kot sebalik pow2 nih.. mungkin org susah kot..**positif thinking nok..:)

Nieda said...

Chaiyok 4x mak budak . Hentikan pembulian.

ibuhebat said...

adoi.. saya anak belum sekolah ni naik risau pulak bila baca pasal buli-membuli ni.. moga anak2 kita semua dilindungi walau di mana berada.. amin..

ajumohit said...

aku pantang betul org kaki buli ni, amboi sedap dia je mintak duit singgit kt budak2 lain ye, ko kene tanya nagn abg wan tu ida, kot tak ditegur kesian bebudak lain yang kene pow tu takde duit nak blanje, eiii mendidih pulak aku dengar

*SiRibenMerah said...

amboi.. nok aje kann.. x abes2 ayat tuh.. ahahaha.. sinopsis bakal tindakan dari iyra :

1) kenal dulu budak tuh yg mana satu.. then usha je dia sket2.. pastuh g ckp kat abg driver tuh.. biar abang driver tuh tego dia dulu sbb kes tuh jd dlm van dia kann.. tp aksi mengusha budak tuh pastikan kening terangkat ala2 ziana zain..

2) ambil tahu mana dia tinggal.. pastuh kenal siapa mak bapak dia dulu.. jgn terjah terus nk serang marah2.. buat rapat as kawan dulu.. tuh perang psikologi namanya.. nnt budak tuh akan teringat kening terangkat akak n senyuman manis akak bila sembang or senyum2 kat mak bapak dia kan.. ahahaha~ sure dia gerunnnn~

3) pantau dulu kes neh dlm seminggu dua.. kalo x de perubahan, baru ketuk pintu umah mak dia.. sembang2 macam dtg jenjalan.. then tanya dia, "aunty nk tanya ko nok, ko ada ke mintak duit seringgit kat anak aunty neh nok? sejak bila ko jd kelindan van neh hahhh?" dan bla bla bla mengikut kesesuaian keadaan yg berlaku masa tuh...

dulu kat sekolah ramai je bebudak neh jd camtuh.. diorg bukan x bawa duit, tapi diorg guna duit diorg nk mkn kat kantin.. so, bila teringin nk beli pensil or pemadam yg macam2 bentuk kat kedai buku da x de duit lebih.. tuh yg buat perangai pow mengepow neh.. kalo student iyra dulu, dpt je kes pow neh iyra x report parents.. tp iyra aim budak tuh n suka muncul saja2 depan dia.. lama2 dia x berani la nk buli2 budak lain.. kalo nakal sgt br tindakan ala2 kekasaran yg berlaku tuh umpama cubit bawah ketiak je..hiksss~

*terjangkit panjang lak komen neh*
I'm sorry~

Bitt (double IS) said...

perghhh memang kena check it out tu kak....adehhh

Rinna said...

Bahaya tuh tak boleh dibiarkan..kena siasat betul2..

Tiramisu Fatiema said...

kalau dibiarkan mau hari2 berlapar..kesian budak2 yg kena pow

cheqna said...

ok kak
jalankan tindakan yang akak rancang tu...bagus doh step tu

rasp said...

setuju dgn cara u sis....
ask ur son dulu budak mana and tiap2 hari ke dia dok pow...
and tanya je lah kot2 ur son pun tau dia pow budak lain...
report je kan kat abg van tu...
kalo tak berubah...
minta alamat rumah budak tu...
gi ler melawat parents budak tu masa budak tu ada *wikens ker*
sambil tu jgn lupa bawa buah tangan sprt 'pau kaya' ker hehehehe...
take care bebeh!

khairul said...

kecik2 dh nampak ciri2 ahlong

Munnafendy said...

isy3 budak2 skrg mmg advance la kak, ari tu sy dah naik antu pasal tingkap pecah ngan budak2 baya2 gitu lah.baru drjh 3 @ drjh 4 gitu.perasan dah taiko sgt agknya

sy setuju cara kak riben merah kat atas ni..saiko sikit dgn jeling2, rapat2 ngan mak bpk dia...lau xjalan gak baru sound..tp sound cara bhemah la.

ok komen sy xde la pnjg sgt kan =P

JunAina said...

Hal macam ni kat mana2 sekolah pun berlaku. Kita sebagai ibu bapa kena perihatin terhadap anak2, kadang2 coz kena ugut anak2 tak berani cerita kecuali kita tanya betul2 dan paksa dia cakap.

Kak Aina rasa biar org van tu ckp dulu, bukan apa takut anak kita pula jadi mangsa kat sekolah kena buli atau pukul kalau dia tahu siapa yg bocorkan rahsia dia kaki pow.

adarnadzmie said...

pandai yer kecik2 dah pandai pow kan...moga anak2 kita x buat benda tu..moga anak2 kita tak kena mcm tu...

baik juga tindakan wahida tu..selidik dulu baru bertindak..hehe...

kasihibu said...

di sekolah ada akak pun ada jugak, dulu ingatkan kawan dia tak ada duit, tak kisahlah kan
tp bila selalu, musykil jugak,
suatu hari suruh si anak berkirim salam dgn kawan sekelas dia tu, dan kata ibu nak jumpa

lepas tu tak ada dah masalah duit kena mintak dek kwn dia tu

gadisBunga said...

rasanya kene bagi mak ayahnye tau lah. tapi sebelum tu kene dapatkan saksi2 dan mangsa2 dulu...hihi~

Nini D.. said...

kemain gangster bebudak sekarang nih

Hanis Azla said...

perkara mcm ni mmg tak boleh di diamkan.. tp nak tegur kenalah dgn cara baik sbb budak tu pun kecik lagi.. takut2 niat kita nak memperbaiki keadaan tapi nnt keadaan jd lebih teruk pula..

~@mOi ~~ said...

kecik2x dah pandai mengepoww.. eee... jupa je mak bapak dia kak! atleast bia diaorg tau yg anak dia tuh suka pow... nt lagi kta bia! lagi menjadi! kalu yg naik van tu 8 org, dah 8 hingitt sehari... berani btol budak ni kan! hanginnn plak aku!!!!

MaryaYusof said...

Salam Wahida,
Adeh, bebudak skrg dah makin creative la... Mcmana die dpt idea mcm tu ek...ape2 pun didikan dr rumah tu penting kan... If case come to worst, report je kat Pengetua... Hapuskan buli!

CikPuanHaLia said...

Kalaudapat jumpa budak tu tanya dia knp dia buat mcm tu..pastu ugus sikit2 klu dia buat lagi kita report kt makpak & guru disiplin sekolah. Pastu tanya dia, dia suka tak org buat mcm tu kat dia..
huhuhu

Cik Ecah said...

adehhh mcm2 la perangai budak2 skrng....huhuhu

lieynanilaz said...

budak2 kecik pun dah pandai pow yerk...ko kena amik tindakan cepat knokk!!...

~aSHa~ said...

sy ada nak share satu cerita jugak...

sy duk dlm area kuaters...dan kiranye kami ni dikalangan area rumah kuarters pegawai..

anak sy selalu kena pow dgn anak2 jiran yg bukan di kalangan pegawai2 ni...bengang betul sy...dia ingat anak2 pegawai ni byk duit gamaknye...
aritu mmg hari2 dia pow anak sy, beli aiskrim... bila tanya anak..dia tak ngaku...dia pandai plak sorok ttg tu..geram jugak dgn anak sendiri ni...

yg sy geram sgt adalah bukannye pasal kedekut nak bagi budak tu aiskrim, tapi pasal cara dia mintak dgn anak sy tu, dia pow tu...cara gitu nanti buat anak sy terbelajar cara 'meminta' dgn org bila naik sekolah nanti...

itu perkara yg sy sgt risau kan...sy takut anak sy terbelajar perkara gitu, dan dia plak mengepow org bila dah masuk sekolah rendah nanti..

sgt2 risau...sbb budak2 cepat belajar...dia fikir, arini dia kena, nanti next time dia dah besar skit dia kenakan org...owh mintak dijauhkan....

susah nak bagi budak2 ni paham mana baik dan buruknye...

ieja amieja said...

mana2 pun sama je situasinyer wahida..kat sklh ank akk pun ada kes mcm ni..iman sndr selalu kene buli, dia bg duit sebab dia kata takut nnt kene sepak..masa akk amek dia kat seklh satu ari tu..akk suh tunjuk mana satu bdknyer..akk sound baik2 kat bdk tu..takut dia bila akk kata nnt report kat polis..

Lya Colours said...

wah terlebih gangster budak2 skrg. kecik2 pandai mengepow. kalau saya, saya report kat parents budak tu je

anitadiana said...

dah follow..tq..takutbya baru derjah 3 dah pandai pow org..tu nanti besar sikit jadi kaki buli lah tu..

Mimy Hamid said...

mak aku baby sitter jaga budak transit sekolah..tiap kali balik sekolah asik la diorg duk ngadu duit takde ada org paw...hari hari singgit...geram duh dengar...katanya budak darjah 6...mak aku pesan kat anak jagaan dia...ckp ngan budak paw bapak dia kaki pukul kalau minta duit lg..tak tau la berkesan ke tak

maszmadi said...

isk, berani plak budak sekarang ni kan, baru darjah 3 dah pow duit adik2.. iskisk, memang nak kena sound budak tu...

intan morsalin said...

mcm2 prangai budak skrg kan..rasanya time aku skol dulu xde pon paw mengepaw ni...paw makanan ade lah..tu pun dgn ijin tuan empunya makanan...hahahhah

eiela said...

budak-budak skrg ni mcm2. elok jgk akk tnya elok2 kalau dia tak mengaku or tak jgk berubah report je kat family dia. kecik2 dah pandai buat jahat.

ejaMaria said...

kat sekolah kebangsaan takde 'Pengetua' kak sayang... yang ada 'Guru Besar'... ;p

bole lapor pada guru besar klu kejadian berlaku dlm sekolah, tapi klu diluar waktu sekolah / luar kawasan sekolah, bukan tanggungjawab Guru Besar lagi... ini yg aku tau... sbb dulu masa anak sulung aku darjah 1 pun ada kes 'pow' nih... tapi boleh dilaporkan untuk guru-guru memantau murid nakal tsbt...

ieda said...

aduhh macam2 hal
eiii memang x leh dibiarkan
eloklah bincang ngan abang driver tuu utk dia tegur budak tuu
hurmm kalau x makan tegur driver van
wa tegur sendiri
harap2 perkara nie x memanjang kan
risau juga
takut bila anak kita bagi , menggalakkan pula ..

Sharifah Nadzarah said...

ye lah wahida..kita pun tiap2 hari tanya anak kta duit beli apa...
ptg ni kompem nak tanya ada tak budak mintak duit..hihihi

Mama Ema said...

bila baca entri ini. teringat kisah adik ipar yang rakam seorang budak darjah satu kena soal siasat dengan adik ipar ema (cikgu) pasal budak perempuan ini pow duit dengan budak-budak lain. budak perempuan baru darjah satu dah reti buat kerja camni. bila ciku gertak nak bagitahu mak bapaknya, nangis..lagi-lagi bila digertak nak kasi dia kat polis. sian tau, budak tu bukan main comelnya. isssh, minta jauhlah dengan anak-anak kita.

lienda said...

ye lah wahida,saya hari hari tanya anak2 duit ada baki tak,beli apa..?bukannya apa kurang kurangnya kita tahu apa yang di belanjakannya...

qemaishak said...

Tak boleh dibiarkan..tegur kak biar dia tahu perbuatan dia tu orang dah tau dah..

munna said...

geram betul munna membacanya...betul tu wahida kena tegur budak tu...takut melarat perangai tu nanti

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Macam mana ni .... budak ini kena nasihat dan bimbing ... belum lewat !

sya hassan said...

kecik2 cam nie la kite kene bmbing diorg btol2.. nnti kalo dah beso..takot jdi kes len plak..

kesian budak yg kena pow tue.. *turut simpati

Daddy Ziyyad said...

satu aja aku nak komen: MOTIF letak nama 'aku yg wangi' ?? ~hahahahaha

Ena said...

ish ish ish..

baru darjah 3 tu? MasyaAllah.. tak blh dibirkan tu.. kang melaarat pulak perangainya.. Nauzubillah

norhidana said...

ish2 kalu aku pun tntu2nyer geram n bengang kak... kite susah pyh cari duit bg anak kite belanja bt mkn dia sedap2 ada yg nk mengepow, mak pak dia tak bg duit banjer ke... ish mmg ampeh

kecik2 lg dh pndai membuli,mengepaw nih... mmg trk tul lah... semoga pasni abg tak kene paw lg...

p/s:kak, btl ke ko ngn k nieza tak blh komen kt blog aku?naper yek?ptt lah lama ko tak komen yek kak...kalu emy tak bgtau,mampus aku tak tau

wahida said...

norhidana: ye nok..ada beberapa blog lagi aku tak leh komen...blog yg tak pakai pop up comment lately ni aku tak leh komen la nok...huhu...
cer tukar pop up komen...hehe..

dakcik said...

ish budak zaman skrg nie mcm2 kan..kalo kite dolu2 kemain takut nk buli org..kalo bg singgit mesti kene bwk balik balance dia walau seposen tau..huhu..nti mak cek..;P

xleh dibiarkan nie..sound jek budak tue..sng2 nk mintak duit org

Myra Jay said...

Adehh, budak2 sekarang, kecik2 dah pandai pow mengepow ni kan.. :)




p/s: Kalau ada akaun FB, minta tolong vote MJ ye kat contest FB, TQ :)
https://apps.facebook.com/boniavalentine/?share=276694f128094ba57c7.46496071

mamaNoriz said...

alamak dahsat arrr...
kecik2 dan pandai keje tak elok ni kan...huhuuu

so apa cite skang noks?

mamasuri said...

budak2 skrang terlebih berani kan...
mmg bagus ko report kat driver van tu..sbb mmg tanggungjawab dia kan bebudak dlm van tu...

p/s: tp kalu aku..aku g jer sound budak tu...hehehe

~izan~ said...

uisshh kecik2 dah pndai wat keje gini..kalau dibiar ni mau smpai ke besar ni..bagus tindakan ko tu tau!

akubiomed said...

Di sekolah anak saya pun ada kes pau duit juga tetapi dari tahun 1 isteri saya sudah ajar bawa bekal roti krim dan air suam dari rumah.

Begitu juga naik bas sekolah ada kes buli dengan tidak membenarkan anak saya duduk dan pijak kasut sampai hitam oleh pelajar senior.

Masalah budak-budak nakal ini tidak boleh ditegur kerana ibubapa mereka terlalu protective hal keburukkan anak mereka jadi kita pula diserang. :-(

sW33tdARLiNG said...

aku rasa tindakan yg paling rasional adalah confirmkan dulu btl ke budak yg sama. kalau btl, ko direct jer mintak no mak pak dia..

slow talk dgn makpak dia, anak dia mcm tu. terus terang ckp bkn anak ko sorang jer kena, ada lagi orang lain kena...

aku dulu masa darjah 1 penah jer ari2 kasi 10sen kat budak lelaki. dia tak mintak cara kasar tp mintak cara kesian.. zaman dulu 10sen pun dah besar. aku bawka duit sekolah 50 sen jer, boleh plak kasi 10sen kat orang. hari2 tauuu

mama aini said...

ehem semakin berani budak2 sekarang ni !..hu2x..

KhaiRin - anies said...

mak ai...br 9 thn da pandai nk paw2 org..sekali bg pau terus..br dia tau... pau tu kecik ke besau!

ish ish ish...

LadyBird said...

kesiannye kat budak yang kene pow tu.. die xde duit ke ek.. ke sebab die mmg berperangai buruk.. huhuhu