nuffnang advert

Thursday, January 5, 2012

abang dah masuk darjah satu!! yeyyy!!

selamat pagi semua....
semlm abang dah masuk darjah satu...hari pertama dia berjalan dgn lancar...Alhamdulillah....

 nampaknya abang sangat excited nak masuk sekolah baru...jumpa kawan2 baru...

 bila dah sampai sekolah, terus kena masuk perhimpunan...berbaris ikut kelas masing2...aku tak nampak sorang budak pun nangis...tak mcm dulu2...sekarang aku tgk semua pun excited terlebih...hehe..bagus lah tu...

 suasana perhimpunan...perhimpunan ini dibantu dgn pengawas2 sekolah...

 berikrar...

 dah nak masuk kelas...kelas budak darjah satu semua kat tingkat dua...kawan2 kelas abang ramai gak yg badan besar dan tinggi2...nampak abang kecik je kat sini...huhu...
gambar kami sempat snap sampai sini je...sbb cikgu tak bagi parent naik sampai ke kelas...nyampah...dah la aku teringin nak amek gambar abang dlm kelas dia tu..huhu...

 ni mee goreng kat sekolah...rupa dia agak nan hado...sepiring tu 70 sen...letak crabstik tu jadik la seringgit...air lak 50 sen...mahal giler air tu...dah la ais je yg banyak...terlupa nak bawak bekal air abang semlm...kalau tak, dah jimat 50 sen...maklumlah, mak neves anak masuk sekolah kan...excited lebih sampai bekal air anak pun terlupa...ekekek....

 semlm kami tunggu abang dan temankan dia waktu rehat...

 ni pulak abang berpakaian sekolah agama...sekolah agama abang waktu petang...ada cerita di sebalik sekolah agama abang, baju putih, lencana dan sampin coklat yg kedut tu...tapi aku malas nak cerita kat sini sbb malas nak taip panjang2...hahaha...yang penting kelas agama abang ni ada ekon...i like!!

abang bersama kawan baik dia sejak umur 5 tahun lagi...Wawa....sesapa yg follow blog aku lama tu, tahulah kot sapa Wawa ni...aku pernah citer sebelum ni...wink...

Alhamdulillah, semuanya berjalan dgn lancar...orientasi hari tu pun sgt lah ok...
abang belajar sungguh2 ye sayang...doa mama dan daddy sentiasa mengiringi abang...



p/s: hari ni nak skodeng abang naik van...sebab semlm kami hantar dia pegi balik ke sekolah...harap naik van pun dia ok lah...

75 comments:

aReLaN said...

oooo...zaman sye pn cm tkde bdk nangis2 ni rsenya.hehehe...tp tak brp nk ingat la pulak sebab dah lama.

Papa PUSS said...

salam

zaman sekolah saya dulu budak2 nanges mmg ada.. #termasuk saya kah haha.. tapi terbaik dah masuk darjah satu tu..

ieda said...

wah abang dah darjah 1 .. tahniah wahida .. cabaran ada anak yg dah bersekolah bermula ;)

insyaallah abang akan jadi yg terbaik buat wa dan keluarga ..

seronok bila dpt bersama anak2 nie utk 1st day school kan ;)

~ yus ~ said...

kuning tie sekolah dia ..:)

mcm mana mama boleh lupa bawakkan air ni?...hihihi.

Akak biasa buatkan air untuk anak2 malam sebelum nak tidur tu, masuk dalam peti ais, so pagi kalau terlambat, at least bekal air dah ada...hehe

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

wah bukan main bersemangat abang....
sekolah pandai2 ye abang...

amirah said...

bestnya dak abang dah masuk sekolah...aishh...kejap je rasanya masa ni

♥ Wina ♥ said...

handsomenye abang dengan uniform sekolah :-)

mesti excited & nervous kan bile anak nak masuk sekolah nie? nanti turn aku pun akan sampai jugak

Ena said...

encem nya abang.. ber tai bagai... hehe..

sama la wida kan.. turn anak2 kita pulak sekolah..

eB ezrin said...

wahhhhh , ader gayer tentera g2 :)
ps: ko dpt xemel aku nok?

miloais milo said...

cantik banget tie abang tu!

skang ni - tak de sangat dah bebudak menangis first day schooling - sebab dah biasa - dengan tadika - pre-school....

wida said...

budak zaman skrg x sama cam kita dulu2 ek..

time kita dulu asyiklah menengok ke tingkap luar kelas..cek samada mak abah ada lagi tak.

:: Mrs.Eady :: said...

hensem nyer abang pakai baju sekolah...hehehe....

Joy said...

teruja nmpk si abg nk masuk sekolah...bdk2 zaman skrg dah berdikari...jrg dah nmpk yg nangis bagai tu kan..

CaDLyNN said...

wah...abg dah darjah 1...dah besa :)

Neeza.Areef said...

slmt menempuh alam persekolahan..bagus la daajah 1 dah pkai necktie..smartt ;)

atty's said...

hensemnya abang ngn uniform sekolah
itulah makanan kt sekolah mahal, takde sapa nak pantau

Nens Collection said...

tabik spring le kaka abg..dulu2 saya nangis..kakak sy kene temankan sy dlm kelas..malu i..huhu

Cikpuan rara said...

besh nya sekolah...

Nazayiena said...

wahh....hensemlah abg dah masuk darjah satuuu.....
baju sklh agama sama ngan anak kak Nurul kaler coklat dia punya samping.
Klu kat kantin sklh anak akak lg mahal dia punya air sirap tu pun dah singgit dan makanan x hg semua singgit ke atas.

Pok Amai-Amai said...

Ala...comelnya abang! Segak betul die dgn baju sekolah tu! Comelnya! Ishh....hubby sy selalu je ckp'

Tak sbr nak tgu Aydin bsr. Nak tgu kat luar kelas tgk die msk darjah 1 t...

Hiks~

Lya Colours said...

hemsem abang pakai tie!
blaja rajin2 ye =)

saffiya_aleesya @ echa said...

budak2 dulu ngn skrg dh byk beza..dah makin berani n tak nangis2 dah

Sue-Rya AQ said...

semlm dgr radio, ade sorg ayah tu bgtau dia tggu dr pagi smpi anak dia abis sekolah..tp xde sorg pn nangis..tabik spring la kt budak2 skang..hehehe

mama aini said...

wah dah sekolah abang..memang nampak excited sgt utk kesekolah..tahniah wahida,..ank dah masuk darjah satu !!..

kasihibu said...

seronok ceria je muka masuk sekolah ye

kakak chantik hari ni hari pertma masuk tadika, lagi 2 tahun masuk tahun satu pulak
tak sabar rasanya

Huda said...

budak zaman sekarang dah berani2..mi gitu je dah 70 sen? cmpur crabstick 1rm? mahal belaka makanan sekarang kan..

lydzar said...

budak2 skg ni dh biasa ditinggal kt sekolah kot tak macam kita dulu. first time kena tinggal masa masuk tadika time dh 6tahun. skg ni dorang lepas je pantang dh kena tinggal dok ngn orang..tu yg tadek yg nangis tu

CikPuanHaLia said...

Cepatnya masa berlalu..dah pun darjah 1 budak ni.

Budak2 zaman skng ni tak macam kita dulu kan.. budak2 dulu cengeng jer...hehehehe

KhaiRin - anies said...

mesti belum pukul 10 dah pengsan kn? ;-)
sekolah agama mn tu? x penah plak nmpk pakai kain kaler coklat

akubiomed said...

Wah kacaklah abang Long. Sekejap sahaja masa berlalu. :-)

sHi Ma said...

alhamdulillah... yelah budak2 sekarang mmg excited nk g sekolah...

miss Fyqa said...

mesti seronok ye abang..dapat ramai kawan2 baru.. yeayyy!.

Arizakiah said...

Caiyok...caiyok abang....
Kena pegi sekolah pagi petang....

rupa nan hado pun abang tekun je mengadapnye....

ajumohit said...

Alahai ensemnya abang ni, seronok tgk bebudak pandai bawa diri kan, mmg kene temankan baru2 lagi kan

cheqna said...

bdk2 skang advance doh =)

rasp said...

skarang kids mcm lebih independent kan sis...
tak ramai yg nangis dah...
dah nampak abg big boy sis...
i pun jap gi nak kuar skodeng sapphire naik van gak nie...
hehehehe mak pak jadik spy leman tak berbayor :D

misya said...

sebaya la anak kita hehehehhe

adarnadzmie said...

smart nyer abang...siap tabik hormat lg... hehe... semoga happy kat sekool yer abang...

AnneRaini said...

apsal ek bila anak nak masuk sekolah mesti mak bapak die yang lebih neves. hehe

semoga abang belajar rajin2 ye..biar jadi pandai..

Emy Tak Kecik said...

jeles aku tgk semua org umur seangkatan dah anto anak g sekolah ekekeke

intan_blur said...

salam beb..
tahniah abang...heheheh
belajar rajin2 ye..dont noty2 ok.. ;)

shida said...

betul2.... selalunya kalau anak yg nak masuk sekolah, mak yang nervous terlebih... hehehhe

salina said...

cayalah...abang pandai posing laaaa

♥ dak pink said...

Dear abg,

Pakai tie tu lepas ni makesure hujung dia paras kepala tali pinggang je tau.

Baru handsome lebih & boleh bawa balik menantu utk mak nanti. =p

Dan jangan lupa juga belajar rajin-rajin, dah berjaya nanti tolong keluarga.

=)

Love,
Auntie Pink.

cikceriacorner said...

salam akak..

selamat tahun baru..

selamat menempuh alam persekolahan utk abg..

Hanis Azla said...

dah masuk sekolah rendah dah abang.. All the best to you abang..

Munnafendy said...

amboiii bgaya sakan si abg ye? smart gitu...

errr...wawa tu bakal menantu akak eh? kekeke :p

wani said...

waheedda,aku rasa wawa tu bakal jadi menantukao la,....

Dilla Ady said...

chumel jek budak berdua ni!

makanan kt kantin mmg sadis kan wahida..sian kt budak2 ni..

Miss Nadya said...

anak nangis tak???bestnyer..:)

khairul said...

seb baik x nangis

MaryaYusof said...

Hensemnye abg pakai baju sekolah... Sadis betul tgk mee goreng tu...huhuu... ko kena buat bekal la nampaknye lpas ni wahida..heheee

ieja amieja said...

bila dah start sklh..rasa kejap aje nnt anak wahida dah besar..btw tahniah kat abg sbb x nangis..exited lg..ank2 akk kdg2 bwkkan bekal sbb mkn kat kantin mahal dan ala kadar jer..bg 2 hggt pun x cukup..good luck abg..

|| NaFiRaa || said...

hensem nye anak teruna ko!!

belajar rajin2 yer abang~

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

tahniah abang samalah abang ngan tihah masuk darjah satu...

aku anak yg masuk skolah, aku yg penat lebih balik semalam..xde bas ke skolah anak..so, gi amik, bwk balik, gi anto lak skolah agamanya..fuhh ponat den..bgn awal lak buat bekal anak..tihah nak bwk bekal, xnak mkn kat kantin..demand, nyampah...

Salina@IbuAqil said...

Fuyooooo!! Smart nya abang.. Ada gaya polis nih.. ;D

Wan85 said...

http://wanwidget.com
rajin abg sekolah, good

munna said...

suka tgk gelagat budak masuk sekolah...tak sabar nak tgk anak munna pula sekolah nanti

Dinas Aldi said...

Encem abang pakai baju sekolah. Cantikla bangunan sekolah dia tu, nampak baru ja..

Pala Maldini said...

seronok nampak nya si abang tu... chaiyok! chaiyok!

Tihara said...

waw mesti boleh ramai kawan..

akak tk mawah laa..bimbang pemenang tu yg mawah nti..agak2 dia marah tk dh lambat pos hadiah ni.. :)

MULAN said...

oohh... abang dgn gefren...

tahniah abang dah masuk darjah 1..

Rtp Farra Arisha said...

glad to hear that abang have been starting schooling at this moment! :)

win@momyShaneQeisha said...

budak2 mmg tak sbr nak msk tahun 1 coz rasa diri mcm dah besar bila masuk sklh rendah kan.
handsomenya abg with school uniform

amiey lee said...

wahhh dgn bakal menatu pun ada heee :p

Bitt (double IS) said...

happy school day abang!!! perghh kakkkk mee goreng kosong jek tuh...non ado ayam atau sayur plus mahal......ermmmm

kayyana said...

tabik springg la kt die.. hehehe.. good boy..

NzA said...

selamat melangkah ke thn 1 utk abang..belajar rajin2 ye,,jadi anak yg cemerlang dunia n akhirat ye..amin.

whitecappuccino said...

abang excited masuk sekolah..tapi maknya lagi excited laa..pape pun Abang nampak happy tu..bagusla

Dee said...

budak2 skrg gi sekolah awal..umur 4 pun ada..tu yg semua dah steady..nangis2 malulah..hahaha..

apapun..abg sgt hensem..sbb tu anak aku si mimi gendut tu berkenan...hahaha...

wan nurul hezrina said...

selamat g sekolah..belajar pandai2 kay=)tang makan kat kantin2 aku mmg serammm..kesiannya mee kosongkan..sikitjerlah bahannya..

Mama Ema said...

sekolah rendah dgn sekola agama tmpt yg sama ke...

Juliet_iRa~" said...

blajar rajin2 abang..:)

AdiaLuze said...

seronoknyeeee ^^

ct rahani said...

hensem.. gud luck yer abang.. belajar rajin2..