nuffnang advert

Friday, December 23, 2011

Night Safari, Taiping

selamat pagi semua...
dah alang2 sampai Bukit Merah, harus lah kami terjah Night Safari, Taiping kan...kalau tak pergi rugi je...anak2 aku ni pun mmg suka tgk binatang...

 dari Bukit Merah ke Taiping amek masa setengah jam...tak jauh sgt...nak ke sana pun ada byk sign board...tak yah risau sesat ke apa ke..

 here we are...

 utk night safari, bayaran dewasa adalah RM16, kanak2 lak sepuluh hengget, warga emas rm 13...eh, kenapa aku tulis balik ni? mcm la korang tak leh baca kan...hahaha...

 kat entrance tu ada satu kedai jual mcm2 fridge magnet..aku sambar satu je yg ada tulis Night Safari...tinggal satu je weh...yg lain FM ntah apa2 je...huhu...

 salah satu pasangan yg ikut kami rombongan ke Perak...pompuan tu adik ipar aku...sebelah dia tu pakwe dia...bila korang mau kawen ha???

 pompuan tu pun adik ipar aku, yg bongsu...aku pernah buat n3 wedding dia kat sini...ala, yg baju nikah ala2 Arab tu..sekarang dah preknen 4 bulan...Alhamdulillah...

 ni pulak mak mertua aku...ikut kami ke Perak semata2 nak celebrate birthday cucu tersayang...

 yg ni pulak dah tentulah family aku...ko tgk la si abang tu sekarang bergambar...mcm2 gaya...

 bila masuk dalam, kami decide naik tram...tak kuasa nak jalan kaki, dah la hujan renyai time tu..kesian lak kat mak mertua kalau berjalan satu zoo tu kan...padehal aku yg berat bontot nak berjalan..kahkah...nak naik tram tu kena beratur la...ramai giler org time tu...ater, cuti sekolah kan....

 satu2nya gambar binatang yg aku amek masa naik tram...malas nak amek gambar binatang sbb dah la tak berapa nak ada cahaya, pas tu kalau aku capture gambar kang, aku lak yg terlepas momen tgk binatang2 tu semua...so korang layan je la gambar gajah dgn baby gajah tu...sayangnya, gambar blur pulak...huhu...comel nya la hai baby gajah tu...

 pas tu kat luar ada byk replika binatang, abang sgt teruja...

 ngan semua binatang dia nak amek gambar....tapi apesal ntah, gambar byk blur la...adoi la...



paling kitaorg suka sgt masuk night safari tu bila kiteorg nampak singa real depan mata siap mengaum depan kitaorg...pandang kiteorg mcm nak mkn je...scary okeh...kalau lah ada gambar singa tgh mengaum tu kan best...huhu...festaim dlm hidup tgk singa mengaum depan mata...kuat ko...kiteorg dah lalu tempat lain pun, ngauman dia tetap kedengaran...so, bila dpt amek gambar singa replika kat luar pun jadik la...


aku rasa aku lagi suka masuk night safari dari masuk waktu biasa kot...sbb kita boleh nampak byk binatang yg aktif waktu mlm yg tido waktu siang...so, night safari ni mmg best utk anak2 korang yg suka tgk binatang tu...


p/s: Taiping ada byk tempat best utk dilawati, tapi sayang tak sempat nak terjah semua...ingat nak repeat one day nnt...

47 comments:

ct shah said...

aku ingat pun nak bawak eryn gi sini one day.

wah,tahniah pada adik ipar ko dan jugak ayie sbb bakal menimang cahayamata.:-)

My Little Diary said...

bagusnya...
berjalan saja ko ni wida...heheheh

Ila said...

wah,best je gi zoo malam ni..selalunya kalau pergi zoo,rimau mesti tidur

mama aini said...

wahida mama tak pernah ke night safari lagi !!..hu2x..bestnya tgk wahida & family kat sana..tahniah buat adik ipar yg preg.tu..bertambah lagi ahli keluarga kan..

::NureeN:: said...

meriah.. nureen x pernah terjah night safari taiping sllau g zoo ja sblh siang.. menarik jgk kat dlm dia nooo

aLyNnZ said...

alynn xpernah lagi g zoo mlm..cam best jew..kat melaka ada gak night safari tapi xpernah masuk lagik..alynn masuk time siang jew..

ahsfantasy24 said...

Belum pernah sampai lagi ni,
Tapi nampak menarik, teruja nak pegi :)

Latest Post:
1. Menarik tentang PMR 2011. Menarik?
2. Memang sudah ditakdirkan untuk sementara.

niezzareenamemory02 said...

masa kau tgk gajah, mesti kau igt aku kan... hahahahaha

Lya Colours said...

saya pergi zoo melaka je. itu pon bagai nak semput berjalan. x nak p dahhhhh. haha dasar pomaleh nak berjalan!

Kakzakie said...

Nampak sangat abang dgn adik seronok betul wahida. Gaya yg ditunjukkan dah tahu mereka suka sangat...

MamaEma said...

nak bodek suamilah..pergi jalan ke Taiping

Tihara said...

wahh best jgak eks..walo kampung akk dekat je dgn bukit merah tp tk penah g zoo taiping..bukit merah ade la pegi..lg pn dh lama tk blk sana..e=rindu plak rasa

lydzar said...

tunggu cik hilda pandai jalan, nnt nk bawak la dorang ke situ gak. mesti best kan

:: Mrs.Eady :: said...

seronok nyer!

Pia said...

"wow bestnya..budak2 of kos mmg suka dn teruja dgn zoo kan..akak dh penah pegi ms thn 2009 kot..hadiah si kakak dpt 5A UPSR dr cikgu dia...dpt tiket free ke bukit merah lake town..yg masuk night safari tu bayar sendiri ler..mahal,tp kalau i/c alamat taiping dpt murah pulak tu..mcm tu pun ada..."

khairul said...

abg bergambar mcm rimau yer..dah lama x p sini

mak encik | SZ said...

ahaaaa harusssss ku naik tram je gak!

wahida said...

NM02: tak de maknanya jah...

pia: la ye ke kak, kalau mcm tu next time pinjam IC akak nak buat masuk zoo taiping...hehe...

CaDLyNN said...

xpenah sampai sini...kalau bawak adik2 best ni

adarnadzmie said...

best jugak yer night safari ni kan... akak besa g yg waktu biasa jer... ingt nak jugak pegi masuk malam punya...hehe

amirah said...

repeat weh jgn tk repeat..taiping mcm ipoh gak..old skul town orang kata..

miloais milo said...

ok - akan gi jugak one day...

seronok tengok gambo2 uols ni...

Nens Collection said...

bestnye..teringin nk g safari night..mest sonok lah..hehe

whitecappuccino said...

seronok jalan2 makan angin nih! adik ngan abang tu nampak teruja sangat naik binatang2 tu.

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

dlm byk2 gambar akusuke tol tgk gambar mak & anak gajah tu eheheh

dwaty said...

nampak best jer... nak gi la bukit merah...

gadisBunga said...

dulu saya selalu jalan2 tepen. masuk zoo, gi taman tasik, pusing pekan.

tapi sekarang ni dah masuk 3 tahun tak ke sana. rindu tepen.

TiTi said...

seronok lar dapat jalan2 sakan, hehe tp tu lar dah lama tak gi zoo, night safari lg lar tak pernah, tgk gambar yg akak post ni, rasa mcm nak pergi!! :D

zuwaidah said...

tak pernah sampai lagi ke night safari ni. nanti nak cuba lah

Acik Erna said...

wahida..acik pernah pi night safari,..taiping ni pada tahun 2006..lama dah..masa tu tengok monyet yang terkecil tu

ieja amieja said...

wahida, akk g night safari kat MELAKA je dekat ckit..g zoo taiping adalah dulu tu pun kul 9am dah tercongok dpn zoo tu sbb nak kejar masa g teluk batik singgah dulu kat ctu..g Bukit Merah pun dulu bwk bdk2 tidur kat arpartment je ..nak sgt nak mandi kolam ...

ieda said...

akak jugakk x sampai2 sini huhuh entah bilelahh boleh sampai wa .. hjuhu

bagusnya mak mertua wa .. jalan2 kan sambil2 tuu , sure dia enjoy sgt2 :)

Huda said...

tulah hari tu plan nak pergi taiping tapi tak jadik lak, harus rasanya cuti sekolah tahun depan ke taiping...

ajumohit said...

binatang2 ni time malam2 diorg mmg aktif kan..bestnya

rasp said...

oh iye ke sis...
agaknya time uols pegi tu animals aktif kot..
masa dolu akak pegi...
animals sembunyi sooo tak brapa nak enjoy...

Bitt (double IS) said...

best laa tapi tu la kalo tang gambo harus la p di siang hari kann..adehhh

GreenJade said...

nasib aku x baik la time pegi dolu2...byk menatang tido sembunyi2..kempunan mak tau huk3

errr tepeng tu tempat lahir tumpah darah ku..tp tumpang diberanakkan jek kat situ...besonye kt Ipoh mali tatak sombong

err..motif cite kat ko? hak hak ..layannnn

akubiomed said...

Jangan jadi macam saya dan isteri ketika baru kahwin tidak tahu pergi mana. Pergilah Zoo Hulu Klang, Harimau pun tidak bangun pagi kerana pagi-pagi buta kami sudah sampai. :-)

wahida said...

green jade: aku layan kan je..hakhak..

akubiomed: awal2 kawen gi zoo? awal pagi lak tu...apa kesss? kehkeh...

ct rahani said...

JB x der lg night safari.. tingin gak nk pegi.. huhu..

fiza said...

Comel nya anak gajah tu.

Aku tak bawak lagi anak2 gi zoo.

Mimy Hamid said...

tak pernah aku tengok suasana zoo meriah waktu malam..jakun jap

Dilla Ady said...

ha ah ek...patut la bile gi siang bintang ni sume lembik lesu jek tak bermaya...malam baru diorang aktif..kalu camtu bes la gi sini kan..

Juliet_iRa~" said...

aritu dtg taiping tp xmsk pon sini..dkt2 situ ada taman tasik taiping kak..view cantik..:)

org kata nak mkn mee udang sedap kat kuala sepetang..taiping juga..heee

cahya indah said...

Taiping memang best..rindu kat kampung. Padahal rindu nak makan yong tau foo best..hehe.

IxoR@ said...

taiping mmg cool eh....

blom penah nk explore ke sana.....

wan nurul hezrina said...

replika badaktuh ingatkan betul..buat aku terkejut jerk