nuffnang advert

Monday, November 14, 2011

abang and his first swimming lesson...

selamat pagi semua....

Sabtu lepas abang ada first swiming lesson dia kat Pan Global Club, Petaling Jaya....kelas dari pukul 4-6 ptg..

masa ni trainer tak sampai lagi...kami sampai agak awal...lepas dah buat registration, kami lepak2...abang tu sebenarnya cuak....masa aku ckp aku nak hantar dia gi kelas berenang, dia ckp tak mo sbb takut lemas...adoi la...tgk la tu, dia tgk je budak2 tu swim...cuak semcm ko....

respek tgk budak2 ni swim tanpa floating kickboard tu....dorang ni semua pun asalnya zero knowledge pasal swimming ni...sekarang dah expert....mak kagum tau...

ini Mr. Raymond...aku byk deal ngan dia utk kelas swimming ni...

nasib baik abang mahu jugak turun pool tu, sbb trainer ckp ada sesetangah kids duduk tepi pool je tak nak belajar sbb takut...abang ni sebenarnya suka sgt mandi pool tapi mesti nak ada pelampung...so, ni masanya dia belajar berenang tak nak jadi mcm aku sampai dah tua pun still tak reti berenang...huhu....

trainer ajar pernafasan....muka abang cuak tak habes....

Raymond bagi semangat kat budak2 tu....

trainer tgh luruskan kaki abang...ni first step kalau nak belajar berenang...

pas tu trainer suh amik floating kickboard letak kat bawah dagu sambil belajar luruskan kaki...si adik tu tgk je abang belajar....nnt ada rezeki lebih hantar adik lak...

pas tu kena kayuhkan kaki dgn kuat...trainer kena pegang abang dan ikut dia...

abang tak letak dagu kat floating kickboard tu...kan dah kena tegur ngan trainer...

ha...mcm ni baru betul...tapi abang tak luruskan kaki pulak...huhu...

jenuh teacher nak luruskan kaki abang...lagi satu abang malas nak kayuhkan kaki dia tu...dia mcm kurang semangat jer...

tak pe, ni first class abang...mama bagi chance...tak nak push sgt...janji abang ada confident dan mahu belajar...

teacher ni sgt sabar melatih abang...bagus....dan sepanjang dua jam belajar, itu je la abang kena buat, luruskan kaki, kayuhkan kaki dgn kuat dan belajar pernafasan...

kami gigih tunggu abang sampai habis belajar...kami duk jauh sikit drp tempat abang belajar, sbb kalau dekat ngan abang, dia ngada2 tak nak belajar...nak gi toilet la, lapar la....alasan je semua tu...

abang dah dpt kawan..nama budak tu Adam...Adam ni dah expert tau...aku harap abang boleh jadik mcm Adam dan budak2 lain tu...from zero sampai dah pro swimming...

balik umah, abang pengsan terus...kulit pun dah gelap...ekekekek...

mama nak abang kuat semangat ye sayang...kelas ni utk kebaikan abang jugak...kalau dah terer nnt, mama akan bwk abang selalu gi swim bg kuatkan lung abang tu dan mudah2an asma abang akan hilang terus...amin...


p/s: kalau tak de aral, aku ingat aku pun nak belajar swimming bulan depan....bila aku tgk org dewasa berenang, aku tak heran sgt, tapi bila aku tgk budak2 sekecil 3 tahun pun expert berenang, aku tergugat okeh...hahaha...tak la...acah je...hubby pun ckp aku elok belajar berenang tu sbb aku kan ada asma, lagi pun aku ni takde exercise langsung...so, hubby bg aku semangat utk belajar...dah tiba masa aku cabar diri aku sendiri...

86 comments:

eB ezrin said...

cayalah, auntie yg malu sbb xreti berenang. hu3

:: Mrs.Eady :: said...

beb..berapa kene byr utk kelas nie..tolong share..nak hantar si abg jugak nie... :)

fiza said...

Tak per abg, practice make perfect ☺☺. Kesian abg, kepenatan berenang yer.

MamaEma said...

boleh hilangkan asma erkh kalau berenang ni...

ema pun tak reti berenang..malu dengan akak 56 thn kat opis ni..dia terror...belajar kat kg jer...

ieja amieja said...

caya abg..dont give up ye...nnt lama2 expert la tu..dan semangat utk mama dia sekali..sy teringin nak berenang..tgk orng len syok je..

e k i n ♥ y u s r i said...

wah,bgus2

hyazz said...

penat sungguh...alalaaa...cian dia ..takpe bang nati leh ajar mama berenang lak..hehhe

mrsharis said...

Best tuh arel..aunty yg dah tua ni pun tak reti berenang lagi...hihihi

Lya Colours said...

saya x pandai swim.heeeeee

Anum said...

bestnya,,, senang kan kalau dah pandai berenang

KhaiRin said...

rs tergugat ke tersentap? almaklum la...main air..dok berendam je kn heheheheehehehhe jgn mare

Nens Collection said...

wahh jeles ni..sy nk blaja sgt berenang..tp xde geng..huhu..

seronok kan..kalo dh pandai boleh ler buat2 aksi kt swimming pool tu..hehe

norhidana said...

hehehe sian abg,ala mule2 je kot kak,kang lama2 dh seronok mau dia yg takmo balik hehehe...

ada gk dgr kalu nk hilangkan asma kene berenang sbb bgs utk paru2..tp utk org dewasa blh ke ek kak utk gune method yg sama...

sian abg kepenatan... hehehhe

missbby said...

kita pun ingat nak hantar anak2 ke kelas swimming, iallah..dan kita sendiri pun tak reti swim pun..huhu

Cho Zila said...

ala tengok muka dia akakpun kesian tp demi kebaikankan.. baguih belajar berenangni ...

cheqna said...

cheqna akui cheqna memang tak pandai berenang

khairul said...

sy pon x reti berenang

::NureeN:: said...

nureen nk blajar jgk heheh.. x der la terror mana berenang nih.. tp klau ellesya tgk n3 nih sure tergugat dia.. menjerit2 nk g pool

Rai said...

aunty pun tak reti berenang..haha..

eh hensem lah encik instructor tu.. boleh? hahaha

wida said...

bestnya..tingin gak nak bljr berenang..

Zana Adieyza said...

zana pun x pandai berenang.. jenuh dulu belajar dgn abah & member tp x menjadi sbb zana main2 jer.. huhu..

anak buah zana pun kebanyakannya pandai berenang.. mmg jeles!!

whitecappuccino said...

penat abang belajar swimming tu balik terus pengsan ya?..akak dulu berenang dalam sungai kat belakang rumah jer..boleh la berenang hehe..

CaDLyNN said...

lin pon dah lame nk blaja berenang..tp sampai ke sudah tak beli lagi baju renang.kikiki..asal pi shopping terbeli benda lain...ie. handbag, sandal...adoi ..sampai ke sudahla berenang katak je..hahaha

bujal X said...

saya lemak banyak~campak ke air timbul punya~keh keh~~

*mahal tak kena bayar?

wahida said...

mrs eady: sebulan rm120..4 jam sebulan...

norhidanah: berenang pun elok utk org dewasa yg ada asma dear...bukan utk children shj...huhu...

HoNeY-oK said...

Daddy tau abg blh buat...
Mama pun boleh....
Daddy xpe, Daddy mmg dah pandai
nyelam..he..he...

Pepel BoNda AmaNi said...

yeah...abang boleh..pasti boleh....klu kat obersea tue..kecik2 lagi diorang dah train anak diorang swimming kan..aku pun nak hantar amani kelas swimming jugak la....nanti kang jadi cam dedi dia..xpandai swim..opppssss kantoi.. :P

Prince Halilintar said...

budak2 ni cepat je klu ajar berenang diorg pandai..tgk la 3 atau 4 kelas lagi die dtg mesti boleh berenang dah nanti..

♥ manje ♥ said...

ye la... tak rugi kalau pandai berenang ni... selamat mendaftar kelas berenang! (^_^) ~

CGG said...

sis...

gud luck ya 4 ur swimming lesson tu

Hanis Azla said...

kelas pertama belum mengujakan lagi untuk abang.. lepas ni sure dia seronok.. 2 jam yer wahida.. mmg penat tu.. kelas anak2 akak dulu 1 jam aje setiap sesi.. itu pun anak2 dah letih.. all the best utk abang dan mamanya juga...

Dee said...

alamak..kalo antar mimi ni mesti dia excited..dia dh pandai pakai board tu..luruskan kaki pun dh pandai..tinggal nak betul2 expert berenang je..hehehe..brp kau byr wahida utk kelas ni..excited nak antar anak...mamanya takyah..mama penakut..muahaha..

rasp said...

go abg go....
lelama terrorist dia nanti sis...
i pun tunggu masa je nak hantar sapphire...
setakat nie, kakak2 & abg dia yg ajar dia...
tapi mana leh gitu...
kena betul2 hantar kelas renang baru lulus kan hehehehe
me dah lama tak berenang...
rasanya kalo start balik nie,
mau semput terus tenggelam...
ater see my body lah hahahahaha...

luahfikiran said...

SALAM,
BAGUS BAWAK BUDAK2 TU PERGI KELAS SWIMMING ! BERENANG NI SATU DRPD JENIS SUKAN YG TERBAIK. IT MOVES ALMOST ALL PARTS OF THE BODY !

miloais said...

iols tak reti berenang
but my kids reti...

Acik Erna said...

sian abang keletihan..tertidur terus dia..tak pe tak lama lagi abang mesti pandai..sebab abang tak nangis pun..

Kakzakie said...

Hero wahida ini kalau dia ikuti tunjuk ajar dari guru yg betul tak sampai 3 bulan dah boleh... tunggulah kakak dah nampak budak-budak cepat sangat pandai

~@mOi ~~ said...

besnya kalu pandai berenang... kta pon nak blaja jugak la.. malu je kan, budak2x kecik berenang.. za kalu gi swimming pool.. duk bertenggek je kat tepi kolam.. takot.. maen celup2x kepala lam air dah... naik... heeeeeee

wahida said...

hanis azla: sebenarnya sesi tu sejam je kak, sbb umah jauh, jadi saya hantar dua jam terus...tapi mmg nampak dia letih, trainer pun ckp masuk jam kedua, dia makin tak semangat, nnt nak hantar sejam je la...huhu...

bujal dan dee: rm 120 sebulan..sebulan 4 jam je...

Ila said...

cayalah abg..ila pun teringin nak velajar berenang tp mcm maalu lah plak..hehehe

Yan said...

akak belajar sendiri je kat ITM tu.. tapi takat 5 swings. dah tu tak leh angkat kepala..Lelama give up..heee

YNA said...

alahai.. penat sgt agaknya dok kuak lentang bagai, tu yg tido, hihihi

Ct Aja said...

best gak..sy pun xpandai la akak... kalau blajar sndiri punya la kayuh py kayuh, skali angkat kepala kat tmpat sama je..hihihiiiiii

MaMa AiNi said...

gud luck abg..he2x..mama ingat wahida memang pandai swimming !!..nak belajar swimming jugak ya? ok tu..mama ni taktau swimming pun..ha2x..

misya said...

caya la abang,berani gitu

nurbeena said...

Gd luck abang. nanti pandai tu. Jangan jd cm aunty sal ni. sampai la ni x reti2 berenang

akubiomed said...

Tua dia eh, kesian melihat gambar terakhir memang kepenatan sungguh selepas menghadiri kelas berenang. :-)

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

wah..menariknya..mahal tak..?? aku mmg lama teringin nak masukkan anak2 aku kelas gini...

TiTi said...

bagus untuk budak2 ambil kelas renang, untuk maknya pun bagus gak, untuk kesihatan & juga keselamatan :D

ciannye dia keletihan =)

Joy said...

tp btul swims ni penat..lps tu.

Citarasa Rinduan said...

wahida..
jom aku ngan ko belajar sama2..
aku pun tak reti berenang..
hahahha

|| NaFiRaa || said...

wehhh.. aku pon x reti berenang gak nok!!! malu plak tengok budak2 kecik pandai berenang.. tetiba rasa tercabar jugak nih.. ko belajar dulu eh.. ape2 hal ko tulis kat sini.. muahahahaha..

MR . ORLANDO AHMAD said...

trainer berenang ni takde ke spesis amoi2? gua tak reti nak berenang tp nak belajar tapi Gua ni jenis memilih sikit keh3

lieynanilaz said...

ko joinlah abang berenang...bila dua2 dah pro...bolehlah gi swimming selalu...hehe.

Pala Maldini said...

Good survival skills

aku pun plan hantar anak aku tahun depan.. mungkin, mungkin... dnegan aku2 sekali...

ajumohit said...

ida, tgk si abang swimming, aku pon tingin, nak apungkan badan aku ni pon tak lepas2 lagik, sian plak aku tgk si abang tu tido, penat kekdahnya tu hehehehe

GreenJade said...

xpe lama2 sok besa la tu..
silap2 xmo blk dr swimming centre tuh hehehe

pepong kasi smgt jitu kat abg..go go caiyok!

MasZuber said...

memang berguna belajar swim dari kecik2. senang!

mamyharraz said...

nampak muka neves abg.

tp takpelah permulaan mmg mcmnikan nnt dah biasa mesti abg exited..good luck utk abg :)

Nazayiena said...

Anak2 kak Nurul paling suka klu bawa gi swimming pool.swimmnig sendiri2 je....
Kasihan abg blk rumah terus pengsan....he3x

cahya indah said...

jom kte gi belajar swimming sesama kak

munna said...

bestnya....munna pun tak reti berenang...

zuwaidah said...

masa anak sulong kecik dulu, dah dimasukkan kelas swimming...siap pandai selam lagi. skrg dah 20 thn, entah dia ingat lagi tak berenang nih...anak pompuan ada hajat jugak nak masukkan dia ke kelas swimming nih.

amirah said...

elokla tu kalo ko nak blajo berenang nok..lelama nanti asma bleh hilang..insyaAllah..

♥ Wina ♥ said...

huwaaaaaa sya x tau berenang gak..maluuuuuu!

ratusiput said...

ratu mmg ade niat gak nk masukkan budak2 ni.budak dah pandai mak ngan bapak budak lak.bis bapak pun zero camne nak selamatkan mak sok.ehehe..

POHPALEH BURGER said...

wahh bestnyee..
kalo laa diarang ajo org besar pun camni kan bagus.. mmber aku masuk2 je dh kene terjun dlm air dlm.. gile ko.. patah semangat aku nak blajo hehehe...

Mamamya said...

akhirnya dapat jugak ko hantar ang ke swimming lesson ni yer....klu asma abg blh baik aku pun hantar afiqah jugak lah....

aku ni pun x reti berenang..da byk kali belajar...tp x pandai2 jugak...tenggelam manjang!

eLLy said...

Aku pun teringin gak nak belajar berenang ....

Salina@IbuAqil said...

Sisi, baru je doc pakar paed sugest suh msk kn aqil kelas renang.. Baik utk paru2 katanya.. ;) hebatnya abg.. ;D

kakyong said...

bagus la ajor anak swimming..
anak2 kakyong pun x reti swimming.. ibunya lagi la x reti..

bravo abang.. teruskan usaha..

Softtouch [Hanim] said...

bestnya abg belajar berenang...berenang bagus yer utk asma...br tau...

sy pun xtau berenang hanya tau terapung jer..hehehehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bestnya..sy pon teringin nk hantar anak kelas berenang..spy x jd mamanya yg takut air haha..


p/s: cubalah bg ank u minum propolis..(utk asma)

mummysyafie said...

ala sian nye..nampak sangat penat kan

wan nurul hezrina said...

mmg kalu swimming penat.kalu main ngan air mmg letih n cepat jer kalori terbakar...yg mamanya takmau join ker

adarnadzmie said...

akak pun x pandai berenang... huhu...

NM02 said...

aku pun teringin nak belajar renang jah. mesti best kan...

IxoR@ said...

Sy pun sedang mencabar diri utk berenang ni... Tgh attend kelas pun skrg ni....

Seronok tau.... Jomm...

intan_blur said...

aku pun dulu teringin nak anta ank aku g belaja benda alah nih..mahal x wahida..?

mamasuri said...

aku berenang katak boleh lah...hehehe..aku pun nak survey2 utk suri jugak ni...sbb suri suka benar main air..better aku kasi dia blaja berenang gak...wei..mahal tak??

Fabulous Me said...

Alah sian eh pulak ai.. Collapse

ct rahani said...

bestnya swimming.. nk belajar dh rasa tua lak.. ekekeke..

ct rahani said...

akak minat nk swimming ok la.. kalau sy kurang confident.. takut lemas.. haha.. yg penting kena minat.. chaiyork kak.. :)

Aida said...

saya tak pandai berenang .. tp saya pandai apungkan badan je .. hehehe ..

Run Away said...

bagus ni k'ida...dah boleh berenang dah dikira satu kemahiran....;d.....good luck abg...;d

Bitt (double IS) said...

gud for u too la wahida....best swim nehhh dapat tenangkan diri jugak