nuffnang advert

Friday, November 11, 2011

bertemu ngan kaki jln, kaki mkn, kaki shopping....

selamat pagi semua....
hari ni nak citer pasal pertemuan aku ngan mek jah berhari raya kat umah sorang blogger yg suka mkn, suka jalan, suka shopping....cer teka siapa dia....hehe..kejadian berlaku hari Isnin lepas bersamaan raya haji kedua....seronok giler jumpa akak ni...friendly ya amat....

masuk je rumah dia terus bergambar kat lukisan ni, tak malu betul kan aku ni...hahaha...sbb teruja tgk lukisan yg sgt cantik ni...hidup betul lukisan ni....lukisan ni hubby kak yan beli kat Phuket...lukisan ni sehari je org tu siapkan....cantik kan? rasa nak minum je air kelapa tu...tapi apesal hubby amek gambar aku ni senget? huhu...

yg berdiri sebelah aku tu la orgnya...nama dia kak yan...org yg suka travel sana sini...kerana Bali, kami berjumpa...abaikan aku yg suka bercekak pinggang tu, dah jadik habit, bukan rude okeh...

ini mak kak yan....pun mesra dan ramah...pendek kata semua ahli keluarga kak yan ramah2 belaka...layan kami mcm sedara sendiri...

ntah apa yg aku hepi sgt tu....sampai kak yan tepuk dahi...hahaha....

kak yan  ni susah2 je...kita dtg nak jumpa dia, dia pegi masak sedap2 ko...moh layan apa dorang hidang kat kami....susah2 je dorang ni...

mertabak cream cracker

buah2an...

ini bukan cekodok pisang, ini meatball....

meatball itu kawannya dgn kuah ni...sedap weh...sila percaya, meatball IKEA pun tak sesedap meatball kat umah kak yan ni...

yg berbungkus kat atas tu nama dia berasak,dibalut pakai daun muda pisang nipah... yg bungkus mcm lepat tu, ketupat lo, sama mcm berasak cuma ketupat lo ni pakai pulut...yg pasti, aku dpt rasa makanan yg unik2 kat umah kak yan....makanan bugis katanya....yg putih tu mcm biasa la, nasi impit...

lemang pun ada....dlm wrapper lagi tu....

sambal goreng...perghhh....ini adalah terbaik....dah nama aku ni tekak jawa, bila ada tempe, selera mkn naik terus you...ini resepi turun temurun mak kak yan...sedap gilos....

mkn bersama dgn nasi origano ni....layan....

 bersama ayam opor...mcm ayam masak merah kekdahnya...sedap giler....pas tu panas2 lagi...wallah....

 grill lamb ni satu2nya makanan kat umah kak yan yg aku tak mkn...aku mmg tak mkn kambing, hubby ckp sedap giler kambing ni....apesal ntah, masakan kat umah kak yan ni sedap2...bukan nak bodek ke apa, ikhlas ckp, mmg sedap....

sampai hubby duk ckp ngan kak yan ' saya nak jadik adik angkat kak yan la mcm ni.....'

marble cheese brownies...pun sedap....mek jah suka sgt ni...

kek coklat pun sedap...

air mirinda merah...

sambil mkn kami khusyuk dgr kak yan bercerita pengalaman dia pasal Bali...Bali pada kak yan dah mcm rumah kedua kekdahnya...tahun depan bulan Feb dia akan fly ke Bali lagi utk kali ke 7....aku jeles...dia kata dia tak pernah jemu dgn Bali, sbb Bali mmg cantik sgt....

mmg kami harus repeat lagi ke Bali sbb ada byk jugak tempat kami belum sampai lagi...takpe, yg penting, tempat2 utama di Bali kami dah sampai...oh ye, kak yan ni nak gi Kashmir tau...aku sentap....

anak2 aku tu layan hal dorang sendiri jer...baguslah...tak kacau pun mama nak bersembang...hehe...

tgh kami sembang baik punya, cheezy prawn ni sampai kat kami...mcm org ngantuk disorong bantal, aku mkn tak pandang kiri kanan dah weh...sedap, hebat, terbaik!! udang segar ni kak yan beli kat Sabah...seekor rm 15...bila nampak cheezy prawn ni, mmg aku terbeliak bijik mata, sbb pernah tgk dlm n3 kak yan pasal udang cheese ni, tak sangka akhirnya aku dpt rasa jugak....kredit tu Chef Ci Ju atas masakan2 dia yg hebat2 ni....
ini adalah yg paling heaven!! serius!!

anak2 aku duk tapau gula2 ni...coklat danson nama dia.....crunchy coconut....sekotak rm22...anak2 aku tapau ni byk giler weh...sekali baru tau, coklat ni mahal ko, huhu...nasib baik kak yan tak kisah....eh, terselit coklat Geisha kat situ lak...

angklung...very nice...

dua budak ni buat hal dorang jer...bagus...i like...

dorang duk main barang antik ni..type writter dan kipas tu...

sonok duk umah kak yan, tak sedar bukan main lama kami lepak kat umah dia...hehe...gigih kami berbaju kurung...ater, beraya kan...

suami kak yan pun sporting....mcm aku ckp tadi, family kak yan semua best....sporting dan layan kami mcm sedara sendiri...alhamdulillah....

mek jah, kak yan, aku....
aku ngan mek jah suka jalan2 & mkn2...kak yan lak tambah satu lagi...suka shopping!!

bergambar reramai sebelum balik...harap kak yan tak serik jumpa kami...seronok jumpa kak yan...terima kasih atas persahabatan ni kak....walau festaim jumpa, rasa mcm dah lama kawan je...thank you for ur hospitality....kami kenang sampai bila2...nnt senang2 dtg umah saya lak ye...saya masak sup tulang special utk akak....


p/s: sedar tak sedar, dah ramai blogger aku jumpa...dari alam maya bertukar menjadi sahabat baik...alhamdulillah....

95 comments:

nurbeena said...

bestnya..bestnya..bestnya..
PLg best ayat terakhir yg wahida taip tu.

NM02 said...

nak order marble cheese ngan cik ju.. nnt nak balik banting leh singgah amek. hehehe

Ya Allah... meremang rahang pipi tgk cheezy prawn tu jah oiii... rasa nak repeat lepak umh kak yan jek. hehehe

kau tak ajak aku sekali ke pekena sup tulang special kau tu?

SENTAP!

hehehe

Aku Ibu Muda said...

wahhhh...telan air liur je lahh...huhuuu

Mamamya said...

serius aku jelesss...nak gak jd adik angkat kak yan...muhahahaaa....

lamanya aku x makan burasak kan...sedap tuh.

jgn lupa aku dok melaka nnti kita minum coconut shake kat klebang sesama yerk!

*SiRibenMerah said...

sedap ko mkn kak.. x igt kat ai ke??

Daddy Ziyyad said...

gambar pokok kelapa tu mmg hidup lah..


ko ni nok, org nak gi Kashmir pun ko nak sentap...hahahahahha

|| NaFiRaa || said...

arrggghhhh... tak tahan tengok cheezy prawn tuh.. tak tahannnnn...

JELES!!

KhaiRin said...

perrrghhhhhh sentap tgk makanan2 tu...

♥ dak pink said...

air mirinda tu tak tulis sedap pun. haha.

seronok je tengok ye, dari alam maya terus jumpa di alam nyata.*ewah, ayat kan main!

Zana Adieyza said...

banyaknya makanan sedap2!!! terliur tgk gmbr makanan tu..

mmg best bila dpt jumpa kawan blogger.. rasa mcm lama kenal walaupun masa tu baru sekali jumpa..

Tihara said...

best nye mknn tu..hik3..mknn juga jd perhatian saya..mmg nampak frenly kak yan ni :)

Diana @ bilakukatacinta said...

menu tu ckp wat saya teliur kak...

Qhaifa Nur said...

semoga silaturrahim kita berpanjagan juga...

bestnya semua sedap2 belaka..

fiza said...

Perghhhhh...penuh dgn makanan yg sedap², terliur mak nengok noks ☺☺

Bestnya dpt jumpa kawan blogger.

eB ezrin said...

kek soklat tuh. ader lagi x? hu3

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

wooww......byknyerr makanan sedap2.. terliuqq nengok cheezy prawn

Yan said...

YA ALLAH Wahida,

too much lah complimentary tu.. Biasa2 aje. food yg u all makan tu, sama je yg kitarang selalu makan.

bg tau kat shidee, once dah kenal u, the family mmg jadi family akak pun..heee

nice meeting all of u pun. INSYALLAH ada umur panjang, kita jumpa lagi..

Nanti akak bagi kan cokelat tu once hubby balik dari Hong Kong.

CaDLyNN said...

menu2 yg sangat sedap...lapo terus lin bace entry ni..huhu

atty's said...

beshnya lah kalo dpt jadik adik angkat kak yan nie..pandai masak..sedap2 lak tu.

Nens Collection said...

seronoknye..mesti gumbira mcm jumpa siti nohaliza kan kak..perhh..mmg layan menu2 tu..teringin udang chesee tu..hoho

:: Mrs.Eady :: said...

biler kiter nk jmpe nokk??

Fitri Senin said...

sedapnye makanan..

Pepel BoNda AmaNi said...

mati2 ku sangka cokodok nok....

Anum said...

bestnya
meramaikan kenalan

Rinna said...

Sedap2 hidangan atas meja tuh kenyang laa uols yer..

munna said...

bestnya...meja hidangan pun meriah...terliur tgk semuanya

Tina Othman said...

meriah menu2 tu, jeles tau

amirah said...

uiii..meriahnya umah nagn makan2 kat umah kak yan..bestnya travel2 mcm kak yan kan

aLya maNip said...

seronoknya..memg raya sakan la ngan makan..hihi.. nnt akak plak wat makan2 gini..hehe

kayzie said...

wahh..bgusnya,mcm2 hidangan ada..terliur sgt2 ngn udang tuh..yummynya dgn cheese yg meleleh tuh..waduh2

miloais said...

gambar makanan - walawehhhh!~
sib baik dah lepas lunch

best banget ye jumpa kawan blogger

Alin Marlini said...

Kak Yan memang baik + peramah sangat..rasa macam dah lama jumpakan..

mak encik | SZ said...

unutngggg yuuu dah jupe k yan...
saya belum berkesempatan lagi jumpa kak yan, tapi on the phone pun mmg dah terasa aura peramahnya... semoga ukhwah yg terjalin sesama blogger ni berkekalan kan... :)

sudipVSsenduk said...

1. Rasa mcm nak pulas je kepala eh, kelapa tu.. It looks REAL!!

2. saya suka murtabak kraker

3. sambal goreng nampak lebih menyelerakan dgn adanya senduk tembaga itew..

4. Grill lamb! Cheezy prawn!!! lencun hujung tudung saya awak buat

5. Bagus. Anak2 yg baik tak akan ganggu ibunya menjamu selera, saya suka..

6. Err.. bole bagi address Kak Yan tak? saya nak lunch, tea, dinner & supper hari ni...

Ena said...

bestnyer..

ena tompang terharu..

rezeki bukan setakat dapat makan enak2 tp dapat jalin ukhuwah.. Alhamdulillah..

mamasuri said...

wah bestnyer...seronok kan dpt jumpa kawan blogger..aku ni segan orangnya...rasa nak bercakap byk..tp tak tau nak cakap pe...apapun cheezy prawn tu buat aku terliur abis ni...

onie said...

tu yang aku suka kawan blog ni.....dari alam maya terus jadi sahabat :)

intan_blur said...

Wallllaaweeee...sedapnye..betul2 wahida nih tetemu sepesel la..untuung ko nok..
auwwww...jawa kah?? sesuai kita.. ;)

norhidana said...

waaaa sentap mak nak.. tgk segala makanan yg sedap2 kt ntry akak kali nih

mmg bt perut yg dh kenyang jd lapo heheh... eeee bestnyer kak yan tu ek...
makanan sume gile sedap... seronok dpt kwn baru camne ek kak

Ati Masrif said...

sampai juga ke sana ye..

kak yan ni memang jenis kalau menjamu
tu ...betui2 punya jamu
sampai kita naik segan pula ..best :)

Ct Aja said...

bestnye... cantikla rumah kak yan...

Hanis Azla said...

makana yg marvelous, tuan rumah yg peramah.. Alhamdulillah, seronok dgr wahida dapat kawan yg baik2 mcm ni..

wahida said...

mammaya: harus kalau aku gi melaka aku terjah umah ko lak...hahaha....

siriben merah: aku ingat semua geng pelangi nok...

daddyziyyad: mmg aku sentap...hahaha...

kak yan: tak yah susah2 la...naik segan saya kak...huhu...

mrs eady: bila2 pun boleh..kat MJ pun jadik...mahu?

NzA said...

jeles3X........semua menyelerakan dan nmpk gaya pn tuan rumah mmg baik dan peramah....

♥ Wina ♥ said...

sedapnye makanan!!! terliur!!!

iDa WiTh aLoNG said...

waduhhh...sedap banget!!!

lizz said...

wah seronoknyer..makanan semuanyer meriah n menyerakan...

Kakzakie said...

Kakak dah baca N3 Kak yan ini nampak memang wahida dgn Nieza seronok sangat. Banyak betul mkanan yg terhidang...

nuwairani ismail said...

wowowoowwoo....tang lemang tu yg tak tahan tu...adoi...

Kella said...

ouhhh.. seronoknya kan!! memang best abis... itulah.. dari alam maya.. tak mustahil dapat jadi akrab di luarnya.. =)

Dee said...

aku dh tgk kat blog kak yan..serius sedap giler food2 dia jamu kau eh...kau cekak pinggang gitu depan mimi dia ckp kau gedik..hahaha...

Eye_nee said...

Untungnya Korang berdua sis...sedap2 nya hidangan kat rumah KAK YAN ni...

Nazayiena said...

Amboi byknya Kak Yan masak lauk....baik betulkan Kak Yan tu baru jumpa dah mesra camtu....

MaMa said...

bestnya wahida dpt jumpa yan tu..bukan semua org peramah & ikhlas dlm pershbatan..hu2x..mama pun pernah jumpa beberapa blogger yg femes tapi diaorg tak sombong pun..he2x..

luahfikiran said...

SALAM,
MACAM2 ATAS MEJA TU ! MANA SATU NAK MAKAN ?

Nieda said...

bestnya dpt jumpa member blogger. dpt makan lagi best..

bobiedanbad said...

baca entri ni dan mention pasal burasak..teringat2 plak burasak kat kampung masa raya, tak sempat nak makan :)

::NureeN:: said...

jelesnya... mmg bestlah.. dah lerr makanan sedap dpt plak kongsi crita jln2 ngan kak yan.. mmg bestlah..

ieja amieja said...

meriah nyer makanan..korang berdua ni mmg kaki makan kan, x sia2 k.yan hidang utk korang..hehhe..jealous nih..

makdara TERdiva said...

ni baru betul raya :)

ct rahani said...

nampak gambar pun tau foods tu sumer sedap kak.. cheezy prawn yg paling menggoda.. hehe..

MamaEma said...

seronoknyer....dihidang macam2..lebih2 lagi kasi kat orang yg suka makan..hehehe

eelobor said...

perghhhhh....penuh ngan makanan. cantik rumah dia

ajumohit said...

Ida, Len Kali amik no tipon Aku then kol, mkanan byk sapa nk tolong habiskan? Call me ye?? Hihihihihi

mamawafiy said...

aku kagum dgn kegigihanmu menghaplod gambar2 canteks ittew!!!!

eni osman said...

memang nampak sedap dan unik....sampaikan air sirap tu pun nampak menarik dan sodap...kaler merah dia cantik....
thanks wahida sbb folo kak eni...kak eni dah folo dan linkkan...:)

ILA HonEyBuNNy said...

fuhhhh...rumah pun besar makanan pun sedapp2....

terliur cek tgk...ehhehhe

Fabulous Me said...

Wah mmg best n spoting nmpk eh akak yan nih..

Zaitun said...

Semoga persahabatan berkekalan hingga ke akhir hayat,insyaAllah.

Salina@IbuAqil said...

sis, lukisan tu sgt2 cantek.. psttt!! bila kita plak nak bertentang mata ni.. hik3!!!

azieazah said...

Memang terbaiklah sambutan dan hidangan YAN tuh. Ritu dia buat makan-makan, I tak sempat lak nak pegi.

Ohhh teruja tengok kambing tuh.

Semoga jalinan blogger berkekalan.

ArELeEz said...

meluaskan ukhwah kekdahnye.. alhamdulillah..

Run Away said...

wah...manyak nyer makanan k'ida...best kan ...;d

akubiomed said...

Setakat ini saya baru bertemu seorang blogger secara 4 mata ketika beliau sendiri menghantar hadiah yang dimenangi oleh saya.

LYAfrina said...

bestnyerrrr... dh jumpa k.yan... cun la rmhk.yan... n makanan tu...mmg bnyakkkk n best2

wida said...

sedapnya..dapat pulak layanan terbaekk dari family kak yan tu.

skrg ni pon dah start baca blog kak yan..bestlah baca pengalaman org yang banyak berjalan & melancong ni:)

ieda said...

x terkata dah akak nie ...
terkedu sbb tgk menu yg hebat2 ..
rajin yan masak .. seyess ..
kalau akak huhuhu mauu patah pinggang dlm masa satu hari semua menu2 hebat nak buat

tuu pun kalau pandai ekekek :)

nak juga jumpe yan nie ! :)

rasp said...

cekak pinggan tapi pegang2 tangan kira ok ler...
hilang gaya 'mak tiri' gitu :)
hidangan kak yan mmg nampak mantops...
and rumah dia pun cantikkksss....

rosmina samin said...

Suka... dari alam maya menjadi sahabat ;)

khairul said...

seronok klu dpt jumpak org yg sama hobi ngan kita kan

idasm said...

kak yani ni boleh geng ngan ida jugak. suka sgt jalan2, makan2 n shopping.
byknya makanan yang dihidangkan utk tetamu. macam2 ada. sedap2 pulak tu...
yg paling special prawn cheese tu kan... mabeles!!!!!

Dinas Aldi said...

Huih, memang re'al nampak lukisan kelapa tuh!

& semua makanan2 tu, waduhhh menitik ayaq lioq!

Rtp Farra Arisha said...

all dishes looks yummylicious. why these are so tasty huh? i want to eat some :'))

Softtouch [Hanim] said...

semuanya mnyengat n terbaiklah foods tu....

ramai dah blogger awk jmpe kan wahida..sy blogger br 3org..bila la kita nk bjumpe lak kan...heeee

chugie said...

bestnye, rajin betul kamu melawat. menziarah kawan2 blogger ye.. best lah.. nanti buat rombongan ke rumah sy pulak ye.. ahahahah :D

pssstt: lama dh x datang sini.. sihat ke??

kasihredha said...

bestnya menu...
yan memang suka jamu org makan
murah rezeki :)

IxoR@ said...

bertuahnya...

tuan rumah sambut dengan segala macam makanan yg superb sedap!

lukisan pokok kelapa tu cantik. sy pun suka tau....

LadyBird said...

akak.. cantiklah gambar2 yg ade kat blog akak ni... suami akak photographer profesional ek? cantik.. makanan tu betul2 nampak menyelerakan.. sgt2 terliur..

lieynanilaz said...

banyaknya makanan...tengok pun terliur beb...rajinlah masak...

gambar kelapa tu memang nampak reallah...cantik!!

Fatin Mraz said...

dunia blogger...

dari alam maya..berjumpa..menjadi teman.. ;)

whitecappuccino said...

banyak gilos menu untuk santapan! untungnya dapat kawan macam ni kan? murah rezeki kak yan!

exora said...

tu dia..byknya makanan
sp kata raya haji x meriah kan...
sbnrnya cr kita smbut tu yg pntg..

mrsharis said...

makanan2 tu semua nampak sedap gila weh..laparrrr..

wan nurul hezrina said...

wahh mmg bahagia weh.udang2 sedapnya..kt sabsh seafood murah2 n fresh gitu..uniklh typewriter2

Bitt (double IS) said...

salutttt memang superbs semua makanan kak yan tuhh.tengok pon dahhh tau keenakkanya....walllaaa