nuffnang advert

Tuesday, October 25, 2011

Love Bali: Kopi Luwak

selamat pagi semua...
teruskan menghapdet kisah Bali...hehe...
kali ni kami pekena Kopi Luwak lak di BasNature di Sanur...eh, bukan kami, hubby aku jer...kami yg lain minum kopi lain...

bijik kopi luwak yg belum diproses...

kopi jantan..

 kopi betina...

bijik kopi luwak yg telah digoreng...

suka gambar ni...eh, pak isme tu tgh mengintai anak dara yg tgh bancuh kopi la tu...haha..

inilah dia kopi luwak tu...kopi termahal di dunia..rp 60,000 bersamaan RM 21.30 secawan...kopi ini dinamakan kopi termahal di dunia disebabkan prosesnya yg mana musang hanya memilih biji kopi terbaik...hubby aku minum ni...kopi ni halal which is telah diperakui oleh MUI ( Majlis Ulamak Indonesia ). Kopi ni dikhabarkan berupaya meningkatkan stamina badan dan rasa dia sgt berbeza dgn kopi biasa sbb pahitnya yg luar biasa tu...


as far as i'm concern, kopi luwak ni mencecah RM4,940 sekilogram...kopi ni agak unik sbb cara pembikinan dia tu...musang mkn bijik kopi yg dia pilih tu ( tabiat musang mmg selongkar bijik kopi ) dia telan terus dan tak mamah pun bijik kopi tu...perut musang tak dpt proses bijik kopi tu, so, bila musang tu buang air besar, bijik kopi yg tak hancur tu turut terkeluar..
bijik kopi ni diasingkan, dikumpulkan, dicuci, dikeringkan di bwh sinaran matahari dan dididihkan...kopi ni harga dia menjulang tinggi sbb proses yg aku sebutkan tadi tu la..selain musang hanya memilih bijik kopi yg terbaik shj...tinggal lagi sama ada korang geli atau tak je la nak minum kopi ni...hubby aku selamba je...respek!!

ni lak kopi jantan...along yg minum...rega dia rp30,000 bersamaan RM10.60...

ni lak kami diberi free..nama dia Bali Coffee Arabica...

eh, tetiba tersesat gambar neh...kehkeh..

ni la luwaknya...atau musang senang ckp...

ni lak Bali Coffee Robusta khas utk female...free jugak...

ni lak hot cocoa...sedap!! free jugak...

ni lak ginger tea nama dia..free jugak..

ni lak lemongrass tea...free jugak..sebenarnya ada satu lagi kopi kami diberi free, tapi mana tah gambar tu..nyampah!!

silakan minum kopi2 free ni ye...aku ngan mek jah lalu minum hot coco tu je...yg lain rasa sikit2 je...

kami sedang minum kopi bersaksikan sang luwak...hahaha!!

jemput minum semua..


eh, ada garden la...jom posing...


p/s: sedih bila blogger yg sedang sakit dikatakan telah meninggal dunia...adoi la...ni bukan benda main2 tau!!

63 comments:

khairul said...

MCM2 KOPI ADA

Ya ALya said...

romantis nyer.......jeles i...hehehehe...

:: Mrs.Eady :: said...

romantis gituuu...mak suka!!

amirah said...

amboih..kenmain romantik lagi ye..hehehe..tak ke abang ngan adik jeles nengok ni?

Asrul "iLham" Sany said...

suke bau die

:D

ikatankasihku said...

sambil minum kopi, sambil jeling2 nak buat temujanji lah tu..hua3

wahida said...

amirah: abang duk tanya mana gambar bos nya mama? sbb aku ckp aku ngan hubby gi Bali sbb nak jumpa bos...kehkeh...

..::SangRatoo::.. said...

Al-Fatihah..blogger mana Da?tapi apa² pun..gambo mmg cantek..aku ske layan..ibarat aku seperti di sana..:D

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

tu ..manusia ni jahat betul..buat cerita entah apa2 tah...
suka gambar kau ngan hubbt nampak romantik gitu...gambar ke 10 kot minum kopi bersaksikan musang

AnneRaini said...

samela nok, akupon minum hot cocoa jek..dahlah aku mmg tak minum kopi...time aku pergi dulu tu hujan selebat2nya..nan hado jah gambarnye..

ejaMaria said...

eh... apasal yg ginger tea tu ada serai?... bukan serai jadi lemongrass tea ke...

Hanis Azla said...

kopi biasa pun dah sedap.. klu kopimahal lebih lagi lah kot..

itulah.. tak best betul dgn rumours2 yg tak best tu.. harap2 amy cepat sihat hendaknya..

eB ezrin said...

aku jelessssssssssssssssss... :)

wahida said...

sangratoo: weh, blogger tu belum meninggal pun...dia cuma sakit jer..tapi bertebaran ada org sebarkan komen kata dia dah meninggal...adoi la...

wahida said...

ejamaria: hahaha...ok ok...aku edit...nasib baik ko pasan nok...kehkeh...

bunga said...

amboii..romantis..hehe..

lebih-lebih jika kita kenal dia..

qemaishak said...

romantika de amor gitu ..suka...suka..

kak, buka fb amy, suami dia cakap dia makin pulih..jgn la duk fitnah sampai kata mati kan huhu

mama tims said...

lama tak kunjung sni wahida..owh g bali yer..kite pon nak g bali nex yr..nnti leh la tanya ape pe kan..

chichi said...

kahakahakaha...romantik giler pas minum kopi..mcm ni aku pon kene cuba la..

ainnoraini said...

mesti sedap kopi tu kann..
tak pernah lagi sampai kat sane tu..

mesti bestkan...

Qhaifa Nur said...

minum kopi panas2, leganya...

puas betul honeymoon ni...

Daddy Ziyyad said...

aku minum jugak kopi luwak tu, kat tempat yg sama. Entahlah, pada aku, sedap lagi kopi Cap Sing Sing tuh..hahahaha

nuwairani ismail said...

teringin nak tengok kopi tu...tapi xnak rasa...hihih

mamyharraz said...

kopi luwak tu unik..tp nak menikmati mmg kena fikir byk kali hehe..

wan nurul hezrina said...

banyaklah plak gambar romantik..nyampah=)bukan mummylah sang luwak tuh yang nyampah..hehe..mummy tak minum kopi tapi hubby suka..gaknya pahit mcm mana ek?

adagak kopi male n female.kalau female minum kopi male jadi aper??

kasihibu said...

weii...seronok ye bercoti coti ye..
suka tengok serasi bersama gitu ;p

Ila said...

kopi pun ada jantan betina ek...hehehe

NM02 said...

aku rindu bali, aku rindu tanah lot, uluwatu, bedugul, aku rindu...




...



...



pak isme.. erkkk...


moga Allah ampunkan dosa si penyebar fitnah tu dan tunjukkan jalan yg lurus dan benar dalam kehidupan dia... amin

whitecappuccino said...

mak aiii! mahalnyer kopi! alahai..romantik eh!

So Shy Lady said...

amboi sdondon!

kt indon mcm2 bnda plik n unik ada, kan!

moga amy cpat smbuh...

miloais said...

peberet iols minum kopi ni...
bila lah nak pi sana
minum2 kopi di hujung minggu....

munna said...

munna pun tak sanggup nak munum kopi luwak tu

wahida said...

daddy ziyyad: hahaha...laki aku pun ckp benda yg sama...kehkeh..

h4ni3 said...

amboi.. amboi..
tak aci la.. dulu den pegi tak dapek posing manja2 banyak sangat! hahaha

cahya indah said...

wah kak Wahida, yang free lagi banyak laa..hehe. boleh pegi ni..

adarnadzmie said...

alamak hitam pekat melekat kopi luak tu yer wahida.... hehe...

Biuty Burritos said...

blog korang ber2 (sarina Gebus) setakat ni seronok dibaca..berbanding yg lain2, padat dan bahasa simple untuk yg nk fun membaca, syabas!

bujal X said...

comel musang tu~keh keh~

Dinas Aldi said...

Suka la tengok gambar2 romantis berdua2an tu!

miss Fyqa said...

phewitt, akak..romantik ler.

hee~

Bidadari Syurga said...

luwak? menarik... suka cara penyampaian awak.. mcm nak rasa aja kopi luwak ni... alahai...

p/s: sya suka pic yg last tu.. cantik sgt... pakai baju putih... take a pic... framekan cantik awak...

|| NaFiRaa || said...

jeles aku tengok ko bergambar lomantika ngan hubby ko.. nih nak ajak hubby gambar lomatik jugak neh! haih!!! jelessssssss

atty's said...

fuh pic yg last tu kty like byk kali..

aah kty ada dgr jugak pasal blogger tu..tp kty tak kenal .

Lya Colours said...

wahh so romantik, tenung2 gitew

eh kita tak minum kopi sangat. pening
nescafe suka. hihi

Yan said...

waaahhhh..minum pun lomen2 ke? heeee..

dah makin cantik dah tempat ni..

nurkaloi said...

kopi jantan kopi betina
hahah rare

Ena said...

tak terminum rasanya.. huhuhu..

romantik lah wahida.. suka.. suka.

wahida said...

kak yan: mana ada romen2..kehkeh...

Kakzakie said...

Kakak tak minum kopi tapi kalau org hidang bolehlah minum sekadar tak mahu bagi org kecikhati.

Berpimpinan tangan lupa hero yg 2 seketika ye:)

haneem said...

Ida, apa ada beza ke rasa kopi male & female tu?

syariza09 said...

banyaknya air free...naper tak minum kopi terbaiikk tuu

ajumohit said...

Mesti sedap rasa dia kan Ida, Nama pon dh versatile heheheh

wahida said...

haneem: ntah la..sbb tak rasa kopi jantan tu...so, tak tau beza dia...

syariza09: saya sebenarnya bukan penggemar kopi...nak2 lagi kopi pekat hitam mcm tu...

*SiRibenMerah said...

erkk.. takpelah.. x nak minum kopi...

Zana Adieyza said...

banyaknya kopi!! zana x suka kopi sgt..

gambar last tu, sgt romantik! sila frame gambar tu & letak dalam bilik.. boleh feeling2 dekat bali dalam bilik.. hihihi..

akubiomed said...

Oh tidak tahu kopi pun ada jantan dan betina yer :-)

wida said...

sinar raudah tu ker? kesian pulak yer..sapelah yg kata dia dah x ada.

wah..suami sis minum kopi luwak...

Ermayum said...

da semua air dapat free tak yah lah minum kopi mahal tu

sgt romantic gambo last :)

lydzar said...

byk nye dapat kopi free. kenapa dia bg free eh..?

MaMa AiNi said...

wah bermacam2 jenis kopi ada !!..suke mama tgk pic.wahida yg romantik gitu !!..ha2x..semuga berkekalan hingga akhir hayat..amin..

ainhany said...

tudia..ingt ke apa kopi lawak....
mahai nooo..pastu ummmp..:)

boleh jadi agen promosilah...sbb info diatas adalah tepat dan jelas..tahniah

LadyBird said...

akak... teko yg kat atas ngn kat bawah tu cantik.. selipar tu pun cantik.. klasik sgt2..

wahida said...

ermayum: kalau dah sampai Bali tak rasa kopi mahal tu sgt lah rugi...

lydzar: entah ler...huhu..

ainhany: bukan kopi lawak la...kopi luwak...hehe...