nuffnang advert

Thursday, October 20, 2011

Love Bali: Bajet to Bali

selamat pagi semua....

mcm yg aku janjikan semlm, since ramai giler tanyakan aku bajet utk ke Bali, ni aku buatkan khas n3 utk korang...akukan sayang korang.......hehe...
tapi ni bajet kami laki bini la...lain org lain cara percutian dorang kan....


Flight: 

kami booking Air Asia lama dah...dari tahun lepas lagi..masa tu kami tak dpt grab zero fair...bila AA bukak promotion yg RM 10, cepat2 kami grab...siap kena duduk dlm waiting list...ala...waiting list dia pun sekejap je kan... punya lah nak jugak sepuluh hengget tu...

Total tiket kami utk dua org: RM 286 ( termasuk tax dan kami beli luggage utk balik siap2 )


Hotel: 

kami booking hotel thru Kak Yan...dia yg rekemen hotel2 kami tu...since byk sgt hotel yg aku kol, dah fully booked...jadinya terpaksa lah kami menginap di hotel yg pada aku agak mahal...bukan sbb apa, rugi duk hotel mahal2, tapi seharian kita tak de dlm bilik kan...ada kat bilik pun dah tgh mlm....but what to do....

Hotel Casa Ganesha: RM 170 x 2 nights = RM 340
Hotel Tanaya Bed & Breakfast: RM 120 x 1 night = RM 120 pas tu esoknya kami late check out sbb flight kami mlm...kena bayar separuh harga lagi = RM 60...
Total utk kedua2 hotel = RM520

kalau nak book hotel kat Bali make sure 6 bulan awal...kalau tak melepas mcm kami...huhu...tak pe, tu semua experience kan...

Supir Pak Isme:

total utk 4 hari: RM 206 ( utk kami laki bini ) separuh lagi mek jah bayar...


Grand Total: RM 1012

pas tu korang standby duit entrance fee...sbb kat Bali, masuk mana2 pun kena bayar...
pas tu duit mkn, mkn pun standby la lebih sikit, mcm aku yg festaim dtg Bali ni nak la merasa mkn tempat mahal kat Jimbaran tu kan...
pas tu duit shopping harus ada...mcm aku, kat Malaysia aku kurang minat shopping, tapi bila dtg tempat org, kalau boleh, semua pun aku nak beli....haha...

so, utk entrance fee, makan minum dan shopping, korang standby 1K pun dah cukup...

senang ckp, nak gi Bali bawak 2K sudah....tapi bila tiket flight dah beli siap2, korang tak rasa beban sgt, sbb dah bayar awal2 kan...

percayalah, converter rate ni sgt membantu korang utk shopping kat sana...jgn buat drp RM ke RP, korang buat drp RP ke RM....kalau tak nnt korang pening...


so, kalau ada niat nak gi Bali, simpan duit awal2...ingat, Bali dah memadai utk korang standby 2K...ok?? tapi kalau korang bawak anak2 standby lebih sikit la kot...



dah, tak yah pening, AA bukak promo, gi sambar....

76 comments:

qemaishak said...

xde la mahal nau kan..yg pnting sambar AA time promo..insyaAllah ada rezeki dpt gak p sana nanti..seronok tgk gambar kamu p jln2 sana tu kak..

misya said...

ok la budget tu,tak la mahal

ratusiput said...

kalau 2k tu ok lg la kan kalau kumpul skit2.tapi ade anak 2 kan.takble nk tggl lak...tu yg pk2 lg ni...

:: Mrs.Eady :: said...

OK done nak kumpul duit!!

Nens Collection said...

boleh dh tu 2k..dengan pengalaman dan memories indah ribu2 lemon tu..mmg berbaloi2...

MaMa AiNi said...

wahida thanks atas info2 ni..kira oklah kan 2k tu..he2x..kat bandung ari tu mama lbh dr ni..hu2x..thanks ya.. :)

~izan~ said...

oo bagus n3 ni..suka sgt.kdg2 bercuti dlm negara sendiri pun lebih dari ni...tp kami kena tmbh lg dua org anak..mcm ratu kata tu hihi..

ikatankasihku said...

walawei....info yang sgt berguna....syg kau laju2..muaaahhhhh tq!

Teratak Hami said...

Memang budget ok tapi dah booked AA takut umur tak sempat pergi Bali je nanti .. hehe.

Anum said...

thanks beb
sangat2 membantu

Anonymous said...

Tunggu anak besar sikit, dah boleh pergi dah ni.

Tq Wahida sebab sharing. =)

Dah, jom kumpul duit. Eh, you nak pergi lagi nanti kan?


-dakpink.blogspot.com-

cheqna said...

thanks kak =)

sha a.s said...

Da,format converter yg ko bg hr tu kn,mmg sgt2 mbantu time k.a.m.i g jakarta-bandung...aku sgt mghargainye!!! huhu

~ ADANDO ~ said...

ok..nak standby untuk kesana nanti.

Mama Gee said...

wahh baguss....senang nk budget :)

atty's said...

wah,semangat nanti nie..tq wahida..luv u so much..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Thx for info..kena menabung dari skrg.. ;)

azi said...

Wahida...
Bagus betul wahida ni...sedikit sebanyak dapat membantu kawan2 yg dah rancang nak ke sanakan...:)

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

tenks, aku dah print list converter tu..

Cik Kamoo said...

terima kasih berkongsi perancangan bajet nie...sgt membantu. terus punya niat nk melancong jugak....

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

manyak gak ongkos nak pakai kat sinung yer..
mane mau spare $$ tuk soping lagi..
haisshh, tingin mmg tingin.. kena start melabur dr skrg la yer..

dhiera said...

thanx untuk tip ni. he. nanti boleh g honeymoon kt sne. tmpt makan senang x? sane ramai hindu kn?

missbby said...

wah..thank you for the info..ntah bila la dapat merasa ke sana..

wan nurul hezrina said...

tq tuk entry yang amat berguna=)tengok kat jadual belah kiri mak aiii banyaknya 000 belakang..tapi oklah rate dia cuma kena usaha tuk que hotel n booking air asia ticketkan?beshnyer g sane...bila ko nak bawak aku plak?huhu

Cik Ecah said...

harga yg berpatutan..ok la ;p

mamyharraz said...

tq for sharing :D

mmg banyak membantu format yg awk bg kalau nak bercuti ke sana~

*SiRibenMerah said...

kita naik flight lain laaaa..

byk je flight yg ada kannnn~

tayah AA.. mahal nk mampussss...

AzMask said...

thanx info.. seronoknya hanimun berdua jek ek..

kasihredha said...

akak selalu lambat le wahida...selalu terlepas yg zero charge tu

|| NaFiRaa || said...

2K.. berbaloi rasanye.. dengan tempat yang sume cantek2.. harap2 suatu hari nanti aku pon dapat jejakkan kaki di sana bersama suami.. anak2 tinggal.. muehehehe..

fisa othman said...

nak pergi!! isk bila laa 'org' tu nak bawak kann..:p

SuriHanna said...

nak sambar AA nyer promo tp tak tahan dok kat weiting room lelama.. heheh

wahida said...

belinda adzmy: nok, nnt kalau ko nak gi, buat balik rate tu tau, sbb naik turun kan...tapi format mcm ni la ko buat...

leyli/ummi: dua ribu cukup nok...

dhiera: tmpt mkn senang je..amek supir yg islam la...wong solo ada, nasi padang ada, fast food kat sana pun halal tau...

siriben merah: haha, terpulangla pada ko...tapi AA byk bantu kami nak fly sana sini, pernah amek jugak MAS punya promo, tapi tak lawan ngan AA murah dia...mcm aku ckp, lain org, lain cara dorang travel kan...setakat ni pada aku AA murah la...

munna said...

oklah ye semua total RM tu ...munna selalu gak nak merembat time promo AA tapi tak pernah dpt

mak encik | SZ said...

syokkkkannn jadik jutawan rupiah jap...hehe

World of Azketom said...

hurm, seronotnya menghabiskan duit dengan pergi bercuti...sementelah dah jadi mak buyung ni...kena jemat2 skit noks...jadi tips2 ngko tu...aku pakai lg setahun dua lah gitu..

KAMIHIDUP said...

bagus info ni. :)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

bagus info wahida nie..memang duk tunggu bajet nie....
tengok gambar wahida...ya allah bestnya...

Haneem said...

yes wahida format converter sangat penting kalau kita gi negara luar. sebab bila kita dengar ribu riban jer sure tergamam walhal duit dorang hanya nilai ciput je.

eB ezrin said...

tp kami kalo gi kena bwk dak2 kecik . hu3

eB ezrin said...

tp kami kalo gi kena bwk dak2 kecik . hu3

wida said...

bestnya..tq buat n3 ni sis.
tapi nak jlnnya ntah bila..hehe

Gieyana said...

Yang...mmg membantu..lebih kurg g KK or Kuching jer kan..rs berbaloi2 uols g sini..insyaallah kalau da rezeki leh p...kena start menabung lah kekdahnya..:D

.:fyzz:. said...

pagi2 tadi aku dh check kot2 ko dh letak bajet ke bali..rupanya idak lagi..hehe..punya la tak sabaq aku nk tgk..eh tp mmg berbaloi la.pi tmpt menarik..cantik ..tp harga pun tak la mahal sngt..kira mampu la...kira pi mai pimai kena ada lam 2k..tq for the info

Liyana said...

baiklah! :)

GreenJade said...

info yg bagus nih..mmg worth it beb

NM02 said...

medan medan medan!!!!!!!

adarnadzmie said...

info bajet yag bagus tuk kawan2 yang ada merancang nak g bali tahun depan... hehe.. teruja tau akak tgk bajet wahida tu...kihkih... bila laaa...

ieja amieja said...

tak lah mahal sgtkan..lbh kurang jer klu nak g langkawi..(siap bajet pinggan mangkuk tu)..sshnyer nak grab AA nyer promo la..

Ila said...

kira oklah tu..nak gi lah..hehehe

fiza said...

Thanks for sharing. Harus kumpul duit dari skang ☺☺

Dee said...

thx for sharing..nti aku pun nak gi bali..jeles tgk gambar kau yg cantik2 tu..

stellaizz said...

bagus ar sis wat entry mcm nie....lehh lahhh simpan bajet untuk ke bali.....thanks sharing

eLLy said...

noksss tak sabar nak gi NEXT trip :p

kayzie said...

wah kak..thanks wat bjet camni..sgt membantu, leh la standby grab tket AA pasni..huhu..nk tny sket kak, kalo bw anak agak2 sng tak nk jln2 sana?or tak bpe sesuai?

Daddy Ziyyad said...

1st time aku ke Bali dulu nok, memang aku bajet banyak, sebab tu honeymoon aku, duduk pun hotel 5 star..hahaha...2nd time ke sana, memang bajet gila macam ko...tak habis pun RM2000..ekekekekeke

onie said...

ole-ole kat aku jangan lupa,sekian~

kasihibu said...

bagus ada info macam nih
tqvm...

Myra Jay said...

Okla untuk 2 orang 2,K..

Hmm tp kot mana pun kena standby lebih gak takut terbabas kan :)

ajumohit said...

wah bagusla nk gi bali pon ko wat budget ngalahkan belanjawan 2012 hehehe, bagus2 guide utk aku plak ni insya allah

whitecappuccino said...

ok la tu kan..masa akak gi Medan dgn hubby pun dapat tiket AA RM10 ..siap shopping barang balik jual lagi..

e k i n ♥ y u s r i said...

thanks for sharing
teringin nak g...

Mamamya said...

tq yang...aku print n3 ni...tp bila nak pegi x tau...huaaaa.....

♥ manje ♥ said...

tq wahida utk info ni... nak buat bajet ke bali juga la... ~

wahida said...

kayzie: ada tempat yg sesuai bawak anak, ada tempat tak sesuai...
senang citer mcm tak sesuai jer...huhu...

ejaMaria said...

uiii... banyak gak tu 2k...
senak perut aku nak menabung... ;p

neway... TQ for ur info...

Anamarza said...

Berbaloi gak la , tak de la mahal sgt ya

lyly yAna said...

thankyu for sharinggg :)

Rinna said...

Kira okey laa bajet utk 2 orgkan.. sesekali bercuti gini seronok.. :)
TQ share info..gini

nurkaloi said...

haaa great !
nice info tq sis !!

Pepel BoNda AmaNi said...

next year aku nyer turn lak....

amirah said...

nak giii..arghh aku meroyan..

Zana Adieyza said...

tq so much untuk info berguna ni kak.. hope ada rezeki zana nak ke sana..

Ermayum said...

xpala nanti nak g kita cari dlm ni lagi heheh

u looks so happy in all those photos :) mestilah kan holiday

izz iizza said...

cer buat senarai kos gi bandung pun gini..^_^

menarik rasa nk gi bali ler pulak..:)

izz iizza said...

wahida ni ikut egen ker..redah sendiri jer..