nuffnang advert

Thursday, August 18, 2011

resepi ikan bawal masak sos & kerang masak lemak serai...

selamat pagi semua....
pagi ni mood ada spoil sikit...n3 soal jawab agama aku yg semlm tu tetiba ada iklan Giant lak terselit celah2 n3 aku tu....semlm masa aku copy soal jwb agama tu drp metro, tak de pun iklan tu, tetiba pagi ni byk lak iklan bodoh tu....sakit hati tul....sabor je lah.....

k lah, semlm aku ada tepek gambar ikan bawal masak sos kan.....sekali ramai daa mintak resepi....meh aku share resepi Pn. Jamaliah ni....


Bahan2:

Ikan bawal hitam-
Bawang merah-ditumbuk
Bawang putih-ditumbuk
Cili api-ditumbuk
Halia-ditumbuk
Belacan-ditumbuk
Serai-diketuk
Sos cili Maggi
Garam/Gula

Cara2:
Goreng ikan bawal dulu...minyak yg goreng ikan bawal tadi digunakan balik utk menumis bhn2 yg dah ditumbuk...tumis sampai wangi baru letak air..dah gelegak, masuk sos cili...ikut byk mana korang nak kuah tu...pas tu masuk serai, letak gula garam bagai.....siap!! kalau nak cantik sikit letak tomato sebijik...
pastu baru curahkan kuah kat ikan bawal then tabur daun sup....senang giler kan?



ha, yg ni pulak aku masak sendiri....sedap tau....nama dia kerang masak lemak serai....hubby pun cakap aku masak kerang ni rasa dia mmg terbaik....bukan aku yg ckp, laki aku yg ckp...kehkeh...
tapi agak malang bila serai tu tak berapa nak hancur sgt sbb blender aku tu pisau dia dah tak berapa nak tajam...nyampah!!

Bahan-bahan:

1 kg kerang, direbus dan dikeluarkan isinya
7 batang serai dan 1 inci lengkuas, dikisar
1 biji bwg besar, 3 biji bwg putih, dikisar
1 inci halia diketuk
Cilipadi dikisar, ikut suka kepedasannya
Sedikit serbuk kunyit
1/2 mangkuk santan pekat
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Daun kunyit, dipotong kasar

Cara-cara:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dan halia.
2. Bila dah naik minyak dan agak masak, masukkan kerang dan serbuk kunyit. Kacau sekadar
mesra kerang dan bahan2 tumis tadi.
3. Tuang santan dan masukkan asam gelugur.
4. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga kuah agak pekat.
5. Masukkan daun kunyit. Kacau sebentar dan angkat. 



kalau takde daun kunyit, letak daun limau purut pun tak pe... 
resepi ni dicilok bulat2 dari sini 




sekian n3 masak2 dari aku... 

61 comments:

cheqna said...

cheqna bukan tak pandai masak tapi malas..hahahaha
boleh gitu???

Arizakiah said...

apa ada pada rupa...yang penting...sodap.....

fiza said...

Perghhhh...mantopppp ☺☺☺

Bley try ni buat lemak kerang, slalu buat gulai lomak cili padi jer.

cikgu isza said...

nak bagi tajam semula mata pisau blender..
kisarkan ais batu..
nanti tajam balik..

Lya Colours said...

uuwaa kita sgt suka kerang. if berbuka wajib beli rendang kerang atau sambal kerang. nyum nyum

Anum said...

sedapnya

bujal X said...

nak ngopek kerang tu yang malas~~haih~~

ejaMaria said...

masa utk beli blender baru... hehehe... blender raya... ;p

wahida said...

cikgu isza: tengs bg petua..akan dipraktikkan...

:: Mrs.Eady :: said...

SALIN!!!!!!esok baru nak buat sebab hari ni laki aku nak masak CHAR KUEW TIAW..ekekekeke...TQ beb! :)

Pepel BoNda AmaNi said...

bawal tue aku terliur...tapi nasib baik kerang tue aku xmakan....

wida said...

eh senang jer nak masak ikan bawal tu..ingatkan kena guna mcm2 rempah.

atty's said...

semalam kty pun masak kerang..tp masak rendang

~izan~ said...

terbaik btol bukak blog ni pagi2..ada lauk pauk.kerang tu nmpk gmbr dah bset.kalau dah org tersayang kata best,mmg best n sedap la tu!~

mrsharis said...

kt rumah ada kerang sikit..boleh la try resepi ko nih..

::EIDA:: said...

Nak amik resepi ni wahidaa...... I loike !! TQ muahahahhahaha~

dhiera said...

semalam pun buka dengan kerang~ he. tak terliur sangat la hari ni..
hek

Hanis Azla said...

wah menarik resepi ni.. boleh cuba buat nnt.. TQ yer..

amirah said...

rajinnya ko masak nok..tp nk kopek kerang tu lomah lutut weh..malass

mama tims said...

kerang tu nmpak sedap btul..nnti leh try..

ieda said...

aloh x tahan tgk kerang tuu .. sedap tuu leh lah tiru nie :)

Zura said...

ikan bawal masak sos tue penah buat tp kerang masak serai tue xpnah buat lg...

NM02 said...

lepas raya bawak kerang masak lemak tu.. aku nak rasa

Yan said...

kalau masak bawal tu dah kira akak leh buat lah..tp yg tang kerang tu tak penah...boleh lah suruh chef i masak nanti..hee

diana said...

memancor-mancor ikan bawal tu..:p

♥ manje ♥ said...

sepanjang puasa ni, kita belum lagi berkesempatan berbuka dgn ikan bawal... selalunya ikan bilis aje =) ~

fazilzura said...

TERBAIK DR LADANG beb ...

dap nye ikan bawal tu ..aduyaii

rasp said...

next time kita jumpa...
sila lah masak dua2 kasi kat i iye hehehehehe

sahromnasrudin said...

kerang masak lemak???

sy suke kerang masak sambal atau masak rendang je

kayzie said...

wahh shedap..leh wat menu ptg ni..hehe

AnneRaini said...

mcm best je lauk kerang tu..nak cubalah...

kaklong said...

kak, nnt kak long nak try la masak lomak kerang tu...mcm best je...heheh

thnks sharing ;)

misya said...

cepat cepat cari kerang

WuMing said...

Hah... baca menu masakan pagi-pagi nii..

Cabaran nii...

ILA HonEyBuNNy said...

yehahhaha...

boleh belajar masak -memasak nanti..hehe...

qemaishak said...

Kak, resepi senang2 gini la kusuka nih...rasa nak buat kerang serai tuh, yang ikan sos tu resepi kita lbh kurang sama je hihi..tq

bab masak ok, nak kupas kerang tu bercinta gak..kena masak hari cuti gini.

MaMa AiNi said...

ikan mama tak makan dr kecil...kerang tu mama makan , hantar kat rumah mama sepiring kerang lemak tu ya..he2x..terliur mama tu..

- abdul hadi abdul muti - said...

pergh!! tergugat iman bila tengok gambar ikan bawal tu. huhu

ct shah said...

wahida,thanks 4 sharing recipe ikan bawal masak sos tu.aku dh terliur nih.balik ni nak masaklah.

Dee said...

thx share recipe..esok boleh cuba..

eB ezrin said...

terbaek lah, tq yer :)

khaifaiz said...

kerang masak apa2 pun sedap

wardah @ fie shah said...

alahai sodap tu nokss

Myra Jay said...

Ikan bawal tu memang terliur lah :-)

AI said...

- serai tu x hiris ke?

wahida said...

Al: serai tu hiris kecik2 baru blend sekali...

Faeez said...

ermmm..sedapnya kerang ni...tp bila dah rebus malas nak kuarkan isi...x dpt le nak masak mcm kak wahida

myamyza said...

kopy resepi ikan bawal tu ya.. sodap!

ajumohit said...

Tq utk resepi superb ni Ida, yg metro tu, ko copy paste kt word x? Buang semua iklan tu br copy masuk blog

wahida said...

ajumohit: yg peliknya aku tak copy pun ngan iklan tu sekali..tah mcm mana boleh muncul ntah..nyampah...
anyway, tengs dear..
aku dah buat baru dah pun n3 tu..hehe..

dwaty said...

nak buat la.... hehehe... nampak sedap la plak... telan liur dah ni..

Kakzakie said...

Rajin wahida masak kerang macam tu ye. Kalau kakak pakai rebus cecah kicap cili je...:)

::FAIZ FARISH:: said...

menyelerakan

James Alexander said...

kerang mmg favourite sy tu... hehehe...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

owhhhh tidak.... dugaan tgk makanan ni..huhu

miloais said...

iols ambik resepi kerang itu ye...
tQ... :D

ArELeEz said...

bila masakan kita dipuji especially drpd sang suami, terus hati b'munge2 riang kan? terus feeling2 chef nak masak selalu. kan3..?? hiks..

eLLy said...

Noks bila nak jemput aku berbuka bersama ;p

[sutera kasih] said...

boleh cuba resepi ni nnti...nmpk sedapla :)

KhaiRin said...

pinjam resepi!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

boleh cuba ni masak kerang tu..nmpk menyelerakan sungguh..