nuffnang advert

Monday, July 25, 2011

udang ketak....

selamat pagi semua.....
korang pernah mkn udang ketak? aku tak tau la korang panggil udang ni dgn nama apa...tapi family belah aku kat Sg. Besar sana panggil ni udang ketak.....apa? tak pernah tgk? ish ish....

 ha..ni lah rupa udang tu ...kenapa dinamakan udang ketak? sbb badan udang ni berketak2...kehkeh....ada org panggil ni udang lipan...dtg anak aku si abang tu panggil ni udang lipas...adeh la....ada org tak reti mkn dan ada org jugak geli nak makan...tapi aku? feveret ni wooooo....jumpa kat pasar terus beli....

udang ni kalau aku dpt mmg aku goreng atau rebus jer....aku tak reti masak lain...ada org masak cili la, masak lemak la....tapi pada aku sedap kalau digoreng mcm tu shj....ratah...best woooo!!

ok lah, tu jer nak citer....


p/s: hepi besday to mek jah....semoga panjang umur murah rezeki hendaknya...amin.....

78 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

udang ni kekadang aku nmpk gak kat pasar... tp aku tak pernah beli....

Kakzakie said...

Kakak pernah makan udang ini. Kulit dia tebal susah sikit nak makan. Goreng dengan garam+kunyit+bawang putih pun sedap...

Pepel BoNda AmaNi said...

selalu jumpa kat pasar borong dekat umah aku nie..tapi xpenah beli...

shida said...

fevourite cda jugak nih... letak kunyit n garam sikit.. pastu goreng... sedaaappp

NM02 said...

kalu aku, harus kopek kulitnya sampai habis. kau tgk tak email yg chichi send pagi ni... mak ai, besar giler lobster tu kan.. teringat plak sabah.. huhuhu

maceh jah.. aku aminkan doa kau tu

Diana @ bilakukatacinta said...

sis: nampak kat pasar..teringin nk beli..tp my hubby ni jenis takkan mkn benda yg dia tak pernah mkn..dia kate uwekkks.s..geli geleman..dah mcm lipan..

zura_habib said...

kt pasar malam ada jual tp xpenah beli..goreng sedap eh? leh ar try

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

cik jue tak suka tapi cik hubby suka...masak pun sama goreng je...

bujal X said...

isi dia ciput~~hu~~

ratusiput said...

pernah gak makan udang ni...mmg sedap...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ada tgk kat pasar tp x pernah beli & Tak pernah mkn lg udang ni..

fazilzura said...

banyak nye kaki udang ni

sha a.s said...

penah tgk tp x penah la beli pulak...apetah lagi makan....

miloais said...

penah beli
penah makan

beli kat tepi laut - pasir penambang
kalo tak silap lah

atty's said...

kty pun makan gak udang ni..terliur lak ngknya ha

MaMa AiNi said...

wahida..mama pernah nampak udang ni jual kat pasar !!..tak pernah beli & try makan lagi...sedap ke?..

rasp said...

ahkak lum pernah makan udang nie...
rasa cam udang biasa ke sis or lain skit rasanya?

AI said...

-rase cam pernah makan...isi dia sikit je kan...

wahida said...

mama aini & rasp: kak, sedap kak...try la...rasa dia mcm ketam... dan manis sgt isi dia...mmg sodap!!

Muslimah Kota Cinta said...

sayangnye aku x makan semua jenis udang....huhu

:: Mrs.Eady :: said...

baru mkn smlm...:)

Ilhamny.com said...

udang mcmnih mmg goreng jek yg sedap, tp nih kalau kena ngan sambal tumis udang petai, leh tahan gak nih..hehehe

~ yus ~ said...

pernah makan kot...:)

wahida said...

bujal & al: yer, mmg isi dia ciput, sbb tu kalau mkn mmg tak puas, kena beli byk2..hehe...yg penting sedap!!

ezzu said...

bkn setakat x pernah mkn..tgok pun blum lgi...agaknye nie first time kot tgok...hehe

mrsharis said...

aku pernah tgk tapi tak pernah beli sebab tak pernah makan. Kawan aku kata ni udang lipan..rasa cam udang gak..
nti nak beli la.. nk try..hehehehe

sarah-najwan said...

akak penah tgk udang ini..tapi xpenah beli..hehe

lagi pula akak ni alegik udang..huk huk..

kdg2 beli gak sb hubby dan anak mkn udang..tapi bukn udang ni..hehehe

mamyharraz said...

adik badik lobster ke udang ni..sepesen je kan..

belum penah mkn..

misya said...

kat sini panggil udang lipan,kalau buat kuah mee sedap tau.manis semulajadi

amirah said...

udang lipan ek..seriously taktau nak makan dengan masak udang ni nok. tk penah makan pon

wardah @ fie shah said...

terbaikklah kalau goreng ni..aku pusa tau Da,haha

Citarasa Rinduan said...

wahida..........
ayu blum pernah mkn.....
mcm keras jer ya?

Mamamya said...

serius aku mmg x penah makan sbb x tau nak masak mcmana....selalu nampak kat pasar...t'ingin gak nak beli n rasa....lps ni klu aku jumpa aku nak beli lah....ikut resepi ko yerk....goreng sajor.... :)

Ayuraza said...

mula-mula salah baca..ungat udang ketiak...hahahha :P sedap wooo goreng..tapi masak lomak lagi sodapppp...hehe

wahida said...

mamyharraz: pandai ko...spesis lobster la ni...tinggal lagi lobster tu lagi besar....


citarasa rinduan: kulit dia mmg keras, tapi isi lembut dan sedap..hehe...

IDAZS said...

fevret ni, baru je masak aritu, :)

Hanis Azla said...

akak pun baru first time tgk udang ni.. selalu tu dgr nama aje.. he..he.. wahida, kampung akak sabak bernam kat parit baru.. kiranya mmg lalulah sungai besar tu klu nak balik kampung..

lydzar said...

takpenah makan lagi..besar2 mcm ni mesti mahal kan

wahida said...

hanis azla: la, kg akak kat Sabak Bernam? kira sekampung la kita ni...tak sangka saya...

lydzar: sekilo 8 hengget...huhu...

ieda said...

hermm akak pernah tgk tapi x tahu nama dia udang ketaq ... ekekek kelakor lak bila dgr namanya kan ..
janji isi sedap dikk .. masak lemak sedap nie :))

kaklong said...

besar nyer, mesti sodap kan klo masak udang goreng kunyit...hehehe....terbaik la udang dari msia ni..cewahhhh! ;)

Dilla Ady said...

penah dgr dan penah tgk kt tibi jek..tak penah tgk live dan tak penah rase..mane nk cari nih?

jeBateja said...

tak reti nak makan lah....sedap sgt ke...???

MommyAqil said...

Kalo nak tambah sedap kan ida lumur udang tu dgn perencah bihun goreng adabi pastu goreng or bakar guna planta..confirm terangkat habiss…yummy sungguhh!!(huby pny resepi)hihih..

Faeez said...

sedap tul udang ni...tp anak x suka...katanya sedut terus hilang...x sempat nak kunyah2..mcm hingus katanya...faeez suka sgt..1st time jumpa dan makan udang ni dan mentarang waktu bercuti kat homestay di sekinchan hr tu...best...

Amie said...

pernah makan udang ni, tapi macam tak ada isi pulak...

wahida said...

dilla ady: kat pasa ada jual nok...

jebateja: sedap nak mampus...

mommyaqil: oh ye ke? tengs kongsi resepi, boleh try nnt...

faeez: saya pulak tak pernah mkn lagi mentarang...huwaaaa!!

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

xpenah dgr..xpenah tgk..xpenah mkn..hehehehe

::NureeN:: said...

nureen panggil udang lipan.. ehhehe.. tp x pernah pon masak udang ni, mkn pon x tp slalu mkn yg dia org bland buat kuah mee rebus heheh..

nureen rasa nureen dh polo, x pe nureen polo lain k kot2 x lekat kot.. sbb dah 3 email dh utk blog ni.. ;)

::NureeN:: said...

ok cun.. dah polo.. sorry yerr... ;)

ajumohit said...

Butter prawn sedap gak Ida, mentarang ko pernah try x? Femes gak kt sg besar tu, sisal jugak hehe

ajumohit said...

Eh salah taip, bukan sisal tp sedap, susah arr taip kt hp ni huhu

Anonymous said...

wahida,

udang nih kena beli masa bulan penuh... baru isi banyak dan ader telur.... nak mudah makan.. before rebus... gunting semua kaki dia dan sisi tepi dia yang tajam tu.. so bila dah masak.. senang nak kopek.. tak de la luka2 tangan...

noreen

Joy said...

ohh..udang ketak namanye..biasa panggil udang lipan je ;)

myamyza said...

aku kalau balik kampung selalu singgah di endau makan udang ni.. kat sana pun dia goreng macam tu aje, cuma dia ada buat sambal la, asing2.. sedapnyeee....

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

bese mkn dh udang ketak ni, ai kureng..
asben feberet die la ni.. die leh rebus mkn gitu aje..
udang ni org cakap leh ubat lelah, tp hati2 seh.. kulit die keras gler.. leh luka tangan kalo tak hati2..
eh, rase dh masak dh udang ni tuk santapan somi..
acu tgk LINK NI

- abdul hadi abdul muti - said...

buat sambal tumis petai la sedap!!huhu

miss Fyqa said...

x pernah mkn lg wuhuuu

Salwa said...

geli nye..cam lipan.tapi sedap kot.

James Alexander said...

mmg sedap ni...

wida said...

sy panggil udang lipan..
dulu arwah mak sy selalu msk lemak cili api..pergh, sedap

Teratak Hami said...

Masak lemak cili api tempoyak sodap jugak ni :-)

ILA HonEyBuNNy said...

mama ila suka udang ketak neh..

sokmo beli buat gulai..tapi ila xmakan pun..ehheh

kayzie said...

tak penah makan kak..nnt leh la try cari..huhu

cheqna said...

x pernah makan...=(

makdara TERdiva said...

mak ai panggil udang lipan..huh! scary name..

| SUE | said...

pernah tengok kt pasar. tapi tk pernah beli..sedap eh?

Anum said...

saya x pernah dengar sebelum nie
dan belum pernah rasa
hahahahha

|| NaFiRaa || said...

tak pernah lagi rasa udang nih!!! pernah jugak tengok kat pasar.. tapi x pernah beli.. sebab tak tau cam ner nak masak dia..hehehe

Mama Gee said...

geli nk makan..sbb rupernyaa mcm serangga hehee

[sutera kasih] said...

1st time tgk udang jenis ni..slalu mkn udang biasa saja..

eLLy said...

tak salah aku udang kertas kot .. hurmm entah la ..




Mek jah hepy bday ....

NzA said...

xpernah jumpa kt pasar....

Ermayum said...

udang lobster i panggil sebab cam lobster but susah nak makan yet isi manis sedapp

mummysyafie said...

tak penah lagi makan noks..macam tak berani je nak nerai. :P

Bitt (double IS) said...

perghh memang tak pernah dengar....nak siang mcm mana? hehhee mcm biasa sahaja ka?

iPai said...

saya tak suka makan udang .. dan tak brani nak try yg ini .. hehehe

Anonymous said...

ini udang lipan la..udang ketak lain..udang ketak bukn udang lipan n udang lipan juga bukn udang ketak..lain spesis..hrp maklum