nuffnang advert

Tuesday, June 7, 2011

Saba, Cyberjaya...

selamat pagi semua....
ari Sabtu lepas tercapai jugak hajat aku utk mkn makanan arab yg bloggers duk ckp sedap sgt tu...jadiknya kami pun pergi la ke Saba, Cyberjaya...walaupun aku tau ada cawangan restoran ni kat KL, tapi aku lebih teruja nak pegi kat Cyberjaya jugak....

 sampai sini je terus feeling mcm kat Dubai...hahaha, mati la statement...Dubai pun tak pernah sampai....kehkeh...

 ni aku punya...nasi bersama chicken hanith....mak aiiiiiii, banyak betul nasik dia...boleh mkn utk 2 org...kalau mkn nasik dia saja pun mmg sedap tau!! kalau korang anggap nasi dia ni mcm nasi beriyani, korang silap!! takde langsung rasa nasi beriyani....sbb nasik dia ni dia letak 10 jenis rempah....ntah rempah apa pun aku tak tau....ayam dia pun besar dan lembut...ayam tu aku tak keluarkan lagi drp aluminium foil tu...jadiknya nampak kecik....tapi sebenarnya besar ko.....

ni pulak hubby aku punya...dia wajib order kambing...so, dia order mandy lamb...hubby ckp sedap, daging dia lembut....hubby bab kambing dia fussy sikit, tapi yg ni dia mmg cakap sedap....

kalau mkn nasi arab ni, dia akan bg sekali sambal apa tah ni...sedap tau!! berselera sungguh kami mkn...

anak2 lak mcm biasa order mushroom sup, ntah apa2 dorang ni, suap mkn nasi arab tak nak, mushroom sup jugak yg dorang carik...adeh la....

ni pulak air kiteorg, kuning tu mango juice, putih tu banana with milk, pepel tu air Vimto....sedap!! ala2 ribena sikit....

asalnya kami nak order Barbican, walaupun ada blog ckp air tu skang dah halal, tapi waiter kat restoran tu mcm tak suggest amek air tu, dia suggest amek air ni, Bavaria...perisa bunga raya, zero alcohol...jadiknya hubby pun try la yg ni...tapi kami tgk ramai je org order Barbican tu....hrmmmmm, entah la...

ni pulak chicken kebab..aku order utk tapau punya...bila dah bawak balik, dah sejuk, dah kurang feel dia...ke sbb aku dah kenyang mkn nasik arab tu...huhu...

ni pulak manisan yg dijual kat kaunter dia....aku pun try la beli 2 peket...sedap ko....ada rasa kelapa sikit....nama manisan ni Basbosah....satu peket RM2...mahal betul...padahal kecik je pun...huhu....

puas hati aku dpt jugak mkn kat sini, plan nak mkn kat sini sikit punya lama, asyik tertangguh...ada je hal...alhamdulillah...merasa jugak...



p/s: pas ni nak try sgt Bawal Power yg JJCM ckp sedap sgt tu....mkn dengan nasik panas2....wallaweh...

54 comments:

Maya Mayana said...

barbican tu kan katanya sijil halal m'sia tk approve...btw gambo yg wida snap ni pun cantik dan sharp..mesti kamera bagus jugak ni :)

NM02 said...

aku kalu makan mesti pening kepala kot. aku kalu rempah ratus banyak sangat aku mula jadi sewel. nnt kalu aku cari root beer, kau beleter plak. huh...

jah, jom la pi makan kat full house...

cheqna said...

ko kan kak...sampai hati....dahlah cheqna tercongok kat pusat servis ni...lapo weh.....
huhuhuhu

Miss Sukasih said...

dah dekat ngan opis ngan umah sye tu..hehehe..dr opis 5 mint..dr umah 10minit...klu g ari keje..rmai gler2..

mrsharis said...

ko kena try yg kat seksyen 9 shah alam lak beb. Restoran zam zam nama diberi ;)

Muslimah Kota Cinta said...

saba sedap gak tp next time al-rawsha..tu pon terbaekk gak...

aku suka makan nasi arab.. :D

Sabihah said...

nasi arab tuh...sedapnye...

ajumohit said...

sedapnya...pekena nasi arab lunch ni ok jugak..hehehe

bujal X said...

hamboi tergodanya saya~~

Pepel BoNda AmaNi said...

sabtu lepas aku pekena nasi arab dekat shah alam...amani bukan main suka makan nasi arab tue..memang portion nasi dia melambak kan..aku siap mintak separuh..kekekekke nasib la kan..dari xabis..membazir..

sarah-najwan said...

serius bgtau kan..akak xpenah pi mkn restoran2 gini..huhu

nati nk try gak mkn..kat cyberjaya eh..hehe

dwaty said...

pernah makan sekali... tu pun kat presint 16 putrajaya... tapi bukan rest saba ni... restoran arab lain... namanya lupala... rest kebab entah apa tah... tapi tak sedap sangatla... next time gi sini plak... hehehe

♥Mrs.Eady♥ said...

walaweeeee...sedap nyer beb!!

.:Mama Dhia:. said...

lame dah teringin nak makan kat sini..tp ari jumaat, lunch hour dieorg tutup sampai kul 2.. time tu jer la yg sempat nak gi pun...huhuhu..

Ilhamny.com said...

terliuq cheq nengok..tapi mahal x satu plate tu..???

wida said...

sis kena try sharawma dia jugak.ala2 kebab jugak..sedap

lydzar said...

makan besar tuuu..

Bawal power tu, yg powernya ikan bawal goreng dia tu la..mmg best

EZAN IDMA said...

tengok pon dah terliur. slrrrppp

wahida said...

ilhamny.com: ayam saya tu, rega dia rm12, kambing hubby tu lak rega dia rm20...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

belum pernah mencuba mkanan Arab..
Nampak sedap jer..

Just Call Me Bitt said...

owh boleh try dekat saba sebab saya memang sokakkk kambing...sebelum ni kebanyaakan rest arab susah nak dapat kambing yg sedap hehe

liyana said...

dah penah pegi sekali kat sini, mmg sedap, tp bkn penggemar nasik sgt, so x feeling2 dubai sgt. hehe

oh x lame lg nk blepas ke dubai.. yehaa! :D

Daddy Ziyyad said...

ente boleh cakap arab tak lepas makan kat Saba? ana boleh..

~miahahaha

ArELeEz said...

nasik arab mmg t'baik! nyum2!

Cik Ezy said...

fuh!
sedap nmpk..

nurkass said...

cam best jek kambing tu..i like..manisan tu cam murtabak pulak aku tgk..

James Alexander said...

kalau dah makan nasi arab, lg best makan ngan kambing...

so your hubby mmg pintar... hehehe...

Dee said...

bawal power tu kan...dah lama member aku suruh pegi makan..tp tak terpegi2..hahaha..nti aku pun nak terjahlah..

aku dah try saba KL dik..tp serius aku ckp al-rawsha lagi sedap, lagi presentable dan lebih profesional sbb environment dia x mcm pasar..saba KL aritu aku gi..mcm mkn kat kenduri kahwin..x suker..bising..

Hanis Azla said...

dah lama plan nak makan kat saba tu.. tp tak sampai2 jgk..

Pala Maldini said...

aku selalu amik grill chicken (nasik dan ayam panggang). Tapi, kalau lamb.. harus aku ambil lamb hanith.

Kalau makan satu family, amik yang half lebih jimat.. biasa budak2 bukan nak makan nasi sangat pun

chichi said...

a ah dah makan kat bawal power..mmg letup..kari ngan ikan bawal goreng panas dengan nasi...

Acik Erna said...

wahida,..nak jugak..nak pergi cari..kalau akak google alamat jumpa tak..

Yan said...

nampak gaya mmg nak kena p gak lah Dubai Cyberjaya nih..heee...

INSYALLAH one day. wish ada satu di shah alam ni.

myamyza said...

makan nasik arab ko kak! sedap ke??

MaMa AiNi said...

he2x...wahida mkn nasi arab ari sabtu, mama makan semalam..mcm janji2 pulak ek..ha2x..mama tak snap pic.restoren tu rugi rasanya..kt adik ade 4 restoren tapi damsyik ni yg lebih sedap..kedalam sikit jalan utk kesana..

Dilla Ady said...

huishhh...terliur2 hah nengok makanan2nye...tak penah pegi...ni makan2 sempena ape ni wahida?

GreenJade said...

ya habibi sure ente fasih kecek Arab pasni ihiks :D

grill ciken di yummy nyummy ;)

puteri ain said...

laparr !! nampak menyelerakan betul. da la x lunch lagi ni ..

estee_8980 said...

sedapnya nmpk nasi dia... pastu yg basbosah pun nmpk sedap...

wahida said...

kak erna: mesti jumpa kak...senang je carik dia...satu building ngan Cyberjaya International College..

wahida said...

myamyza: sedap!! nnt nak try menu lain lak...

dilla ady: takde sempena apa pun...saja jln2 carik mkn...hehe...

Ena said...

bila la turn kitorg plk nak sampai situ makan nasi arab.. adeih.. kecur liur walaupun dah makan tadik... ngee..

Mamamya said...

perggggghhhh....aku kenan yg hubby ko punya tuhhh...lauk kambin..:)tgk nasi dia pun dah tau mesti mantopss rasanya kan....syoknya dok kl yerk byk tempat makan sedap2....

hani@debumelukut said...

dulu,first time kenal minuman barbican kar sini lah..sekarang takut dah nak beli sbb kehalalan nya di ragui...tapi masih pergi Saba sbb makanan nya best....

aDieyZa said...

dah lama zana x gie makan kat situ.. bila akk wat entry ni, terus rasa nak gie makan kat sana..

ieda said...

huwaaaaaaaaaaaaaaa dosa lahh mu dikkk akak pose nihhhhhhh huhuhu
( sambil tutup sebelah mateee ) ekekkekekekek

Anum said...

lazatnya... ermmmmmmmmmm

NzA said...

kenapalah petang2 wahida goda akak dgn makanan yg sedap2 nie...hu....

mummysyafie said...

aku yang duk kat putrajaya ni pun tak pernah sampai ke restoran SABA ni..sedap ke?

Softtouch [Hanim] said...

ramai yg ckp saba sedap..sy saba xpernah try lagi...

ASaDa RyutaRo said...

ini rupanya restoren tu. hari tu member ada cakap, ada restoren makanan camni kat mesia. huhu..

kat mesir sini, nasi mandy dengan 1/4 ayam harganya LE11. lebih kurang RM6.00 mesia. tapi, kalau dah import sampai ke mesia resepi tu, haruslah lebih mahal.

mama_iris said...

sbnrnya apa saja makanan walopon x sedap tp sbb ko dah tayang tepat2 kat batang hidung aku dengan saiz gabak mcm tu.....harus lah nampak sedap kan??hheehhe..tp nasi arab ni mmg aku suke!

POHPALEH BURGER said...

aku masa dok putrajaya dlu tak sampai2 gak kesini... dr sehari ke sehari.. last2 aku dh tukar hehe... padahal bknnye jauhpun..
usha ler nasi arab kt seremban... diarang kate marveliiousss.. diarang kate area perumahan.. rumah direno jd kedai... tak area paroi.. area TKC.. dkt2 area situ ler... aku tak kesempatan lg..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

bila la dapat bawak mak makan kat sini...mmmmmmmmm