nuffnang advert

Wednesday, April 27, 2011

hati pari....

selamat pagi semua....
ari ni nak cerita pasal aku dapat kek hati pari dari sorang awek Sarawak...korang tak pernah tgk kek hati pari? aku pun baru first time tgk ni...hahaha....jom...kita layan gambar...

ginilah rupa dia...aku tak tau kenapa diberikan nama hati pari...mungkin sbb kaler dia hitam legam kot...

ni pulak rupa dia bila dah close up..dah mcm kek coklat kan...dah mcm kek gula hangus pun ada aku tgk...tapi bukan okeh...bukan coklat sama sekali...kek ini banyak menggunakan kismis dan dikukus lama tau...setahu aku antara 4-6 jam...correct me if i'm wrong wahai cik pia...kek ni sedap tapi makan dua keping dah kenyang sbb dia sgt rich dan heavy...anak aku si abang tu suka mkn tapi si adik tu tak suka la pulak...adeh la...aku suka kalau anak2 aku makan kek ni bagi kuat ingatan...ater, dah namanya banyak kismis kan...hihi...

apapun, terima kasih bebyk pada adik pia ku cayang sbb bagi kek yg sedap dan susah nak jumpa ni...kek ni Sarawak mari okeh....


p/s: suka mkn kek lapis Sarawak perisa mint....

53 comments:

♥ Mrs.Eady ♥ said...

nak sikit!!!!anak daraku suka kek mcm nie...hehehe...:)

sha a.s said...

hati pari kn itammm................sesuai la khenn~~~

Maya Mayana said...

emm tgok jauh mcm kek gula hangus...gabungan kot tu...kek buah campur kek gula hangus..suka2 je nk menderhaka resipi kan...ahaha

amirah said...

ingatkan hati pari betul..hehe..

ZSqueenbee said...

woooo terharu siap post kt blog gitew..alhamdulillah...akak nak aritu sye xsempat nk bli..ade kesempatan blk swak tu yg bli tu.....muahhhhhh cayang akak jugek...hope u like it...

Joy said...

dah bertahun tak mkn hati pari ni..

sarah-najwan said...

sebijik kek coklat...
mesti rasa dia mcm kek sarawak jugakkan..ke rasa cam kek coklat..hehee

mula2 akak igt nk stori psl hati si ikan pari..hehe

~ yus ~ said...

ha'ahlah, mcm kek coklat...:)

Mamamya said...

penah makan kek ni masa mak/ayah aku pi sarawak dulu....aku suka kek lapis berempah tu....rasanya x manis sgt....


p.s:sori beb pasal resepi apam dot2 tu....weekend ni aku buat lagik nnti aku sukat guna cawan eaaa...next week aku buat n3 khas utk ko..kiranya hadiah sempena hari pekerja la...

Hanis Azla said...

kek ni yg jenis melekit sikit tu ke wahida.. klu yg itu akak pernah makan.. mmg sedap.. tp tak sure namanya..

jeBateja said...

wow....bestnya....kiranya hang dapat free lah erk....so....tak reti2 nak pas sini sket ke.....ahakz

wahida said...

mamamya: nok, aku cuti dari berblogging next week tau...

hanis azla: melekit? tak pulak saya rasa melekit kak...

rasp said...

nampak kek nie sungguh mengiurkan lah...

kayzie said...

akak..org pun suka kek ni..sedap..dulu masa preg siap ngidam kek ni lagi..seb baik masa preg dl HB kena g srawak..hehe

dairi ibu said...

assalamualaikum.
mencelah sikit, kek ni memang sedap, saya suka walaupun npk mcm kelam jer tp best la... mungkin sbb sy pun old timer gak.

Pala Maldini said...

ooo.. hati pari warna hitam eh ?

wida said...

1st time jugak dengar hati pari..
mane nak beli ni sis?

h4ni3 said...

tengok gambor pun bole rasa kesedapannya

ingatkan betul2 hati ikan pari tadi.. haha

Dee said...

p/s kat bawah tu ko hint2 akak ke dik? hahaha..

hati pari tu selalu gak makan..almaklum..best friend org sarawak..kehkehkeh..

NzA said...

ingatkan hati pari yg betul....he

ttp mcm kek gula hangus la....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hati pari? nape nama dia gitu> huhuhuh

Zura said...

a'ahlah dh mcm kek gula hangus...

wahida said...

pala maldini: agaknya kot..aku pun tak tau...hahaha!!

wida: kalau nak beli klik je link pia yg aku bg tu...boleh mintak kirim ngan dia...

dee: aku mmg hint kat ko...nasib ko faham...hahaha!!

mek rose: mungkin sbb hati ikan pari tu hitam kot...

Pepel BoNda AmaNi said...

suka kek lapis sarawak jugak....

aDieyZa said...

namanya macam pelik.. tp rupanya sgt menarik!!!!!!!! terliur zana.. lapar terus..

rATu kEBaYA said...

nampak sedap.. tapi mmg tak pernah dengar nama kek ni.. mungkin sebab kaler dia sama dgn hati pari kot

Daddy Ziyyad said...

mati2 aku ingat kek ni diperbuat dari hati ikan pari...haha

Cik Ezy said...

sebijik cam kek coklat yg beli kat giant tu..
keh3

Jo Qusary said...

aku pun ingat kek nie diperbuat drpd hati ikan pari... kalo ye, nak gak rasa, hehehe

IDAZS said...

sekali tgk mcam ke gula hangus, ooo. ada kismis, unik sekali nama kek tu.

nak sepotong!

Mamamya said...

ko nak pi mana??? berapa lama ko x bersiaran nih...adehhhh...memendam rindu lah aku kat ko...(wahh...bikin skandal nih...) baru nak buat n3 khas...ko cuti plak....

wahida said...

mamamya: jap lagi aku citer..

Myra Jay said...

Penah gak mkn kek nie.. rasa leh tahan sedap jugak :)

Beli masa p cuti kat Srwk 3thn lepas :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

tgk gmbr pon dh tau sedap... :)

|| NaFiRaa || said...

waaahhhh... sedapnye!! tengok gambar pon terliur dh..:)

etiey.com© said...

memanglah sedap kek nih! tapi agak manis skit kan.. saya sanagt suka!!!

Amoi said...

kek coklat tu memang sedaaaapppp!!!!

bujal X said...

nampak menyelerakan la~~~~

myamyza said...

pergh kek! sedap nampaknye..
tapi namenye hati hari
ni baru dengar kek yang bernama ikan
hehe

~aSHa~ said...

a'ah nampak mcm kek kukus atau kek coklat je kan....tak pernah lagi try kek mcm ni...

ZZnoor said...

wa...hati pari in d house!!yap,quite susah gak nk buat hati pari (mcm la buat sdiri ye tak?hihi..).tp hati pari ni bagus...nampak hitam, tapi sedap..kan sis?klu teringin jenis2 lain, roger je kt pia...klu ade rezki blk kuching nt kami belikan lagi...

wahida said...

zznoor: harus nak order kek lapis mint pas ni...yeeehaaa!! thanks korang...

::FAIZ FARISH:: said...

kek hati pari

nieda said...

favorite my mom hati pari..ari tu pergi sarawak saya suka kek lapis india..sedappp

Norhafiza said...

kakNo pernah tengok tp tak pernah rasa hehe..klo kek belacan & kek lumut sll makan sedaaaap..mmg amik masa time nak kukus tu wahida tp hasilnya memang berbaloi..ops! yg nak diet dinasihatkan jangan makan ni sll ek nnt jadi cam kakNo hihihi...

HonEyBuNNy said...

sedapppnya....

hitam pekat kek neh...

mmg sedap betul neh...hehe

ieda said...

aduhhh tgk nama kek takut .. tapi tgk kek nya .. ermmm yumx3

mummysyafie said...

kek ni memang terbaek wokkk..sedap taw. nak buat kek ni kena ada 30 biji telur ayam.

kalau yang tak pernah rasa..just nak bagi hint. rasa nya macam kek gula hangus..tapi lebih pejal macam dodol

Dilla Ady said...

hati pari itam ke wahida? eh..pari ade hati eh? ke pari-pari nih? ke ikan pari? konpius ai tau..

ingat kek coklat tadi, unik la pakai kismis..bgus tuk daya ingatan..

IMANSHAH said...

Kalau ada masa nak jemput join contest

http://www.abgshah.com/2011/05/contest-selamat-hari-guru-cikgu.html

mimi jazman_MJ said...

macam kek coklat je.. :)

azzey said...

mesti sedap kan. buk kismis..:)

klik HB

Maya Trujillo said...

hati pari kn itammm................sesuai la khenn~~~