nuffnang advert

Friday, April 1, 2011

anak2 kita dlm bahaya...

selamat pagi semua...

sekarang isu panas yg terhangat di pasaran selain drp botol susu Free BPA tu, adalah isu gula tambahan yg tak diperlukan dlm susu anak2 kita..

semalam ada baca paper...tentang bahayanya kandungan gula yg berlebihan dlm badan anak2 kita...di atas ni adalah keratan akhbar agar kita check berapa kandungan gula dlm susu formula anak2 kita...

adalah disarankan  agar anak yg berumur 1-3 tahun eat NO more than 5 teaspons atau 25g gula tambahan setiap hari..adalah disarankan jugak agar anak yg berumur 4-6 tahun eat NO more than 7 teaspoon atau 34 g gula tambahan setiap hari...
sumber: WHO

paper di atas tulis setiap gula adalah dilabel sebagai karbohidrat dan cari ' carbohydrate per serve ' number dlm pek susu tu...then match kan dgn statistik di atas...

bila check kat pek susu Dutch Lady anak2 aku:

susu 1-3 tahun: mengandungi 59g karbohidrat bersamaan 32 teaspoon gula tambahan
susu 4-6 tahun: mengandungi 62.4 karbohidrat bersamaan 34 teaspoon gula tambahan

ko tgk? punya byk gula tambahan dlm susu anak2 aku...kami bercadang nak tukar susu anak2 kepada yg kurang gula tambahan atau hampir x de gula tambahan...tapi nak try yg pek kecik dulu...tapi kalau budak2 tu tak nak? nilah yg kami duk pikir mlm tadi...huhu...

paper semalam jugak ada menyatakan kalau anak2 kita makan terlalu byk gula tambahan boleh menyebabkan obesiti, heart disease, high blood pressure, dental problems and certain types of cancers..huwaaaa!! aku x nak dgr ini semua!!

so, atas dasar tanggungjawab sosial, aku nak ajak korang jom kita berubah kepada yg lebih baik utk anak2 kita...sila semak gula tambahan anak2 kita kat pek susu tu tau...


p/s: tak sabar nak tunggu Maharaja Lawak mlm ni...

35 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

based on pengamalam kakak sy..masa dia nak tukar susu anak2 dia dulu..dia tak stop terus susu yg guna sedia ade tu...dia selang selikan, mula2 kasi susu yg minum sekarang then time minum yg lepas tu kasi yg susu baru tu plak..

then ulang2 camtu sampai la sebulan camtu..
last2 anak dia dah leh serasi ngan susu baru yg nak ditukar tu..dan leh stop terus dah susu lama...
selamat mencuba!

bonda dadif aka akish said...

aku nk tukar susu anak aku..tp dia tolak la..jadi nak tanak..terpakselah aku meredhokannye...

=(

Ati Masrif said...

thanks wahida

anak kak ati minum dumex

kena tengok gak ni

Just Call Me Bitt said...

ok noted...dulu mak saya pernah cakap susu formula semua memang ade gula tapi tu bukan fakta la yer..hehe lepas tau cenggitu saya pon kurangkan gula dlm pemakanan mereka ;) tapi memang susah skang susu mcm2 perisa pulak tu ;(

rasp said...

noted...kena check it out lah nanti..si sapphire nie dah nak kena tukar susu...tapi ya amponnnnn she refused to try any other milk...minum seteguk terus reject...tgh dok fenin nak tukar susu nie...

♥ Mrs.Eady ♥ said...

alamak...nk tukar susu ape nie ek...hurm....balik kene check susu DUGRO la tapi dia ni adik beradik DUTCH LADY sure same gak nie..

NzA said...

sbb tu skrg muda2 dh dpt mcm2 penyakit....kesiankan!!!!

NM02 said...
This comment has been removed by the author.
NM02 said...

aku pun kena semak syasya punye. tolong aku semakkan boleh...

alah, sedangkan tali pinggang masa naik flight pun aku ikatkan utk kau, takkan tak leh tolong aku semak gula susu tu kan

aku pun, tak sabar nak tunggu maharaja lawak malam ini. paling aku tak sabar JOZAN! harus gempak

kau kuar ngan nor ada nak ajak aku?

Pala Maldini said...

aku pun tak sabar... siap ubah package lagi (ambil mustika).. huhuhu..

rupa2nya kena tipu dgn Astro.. diorang ada siar di Prima juga.. huaarrrrgghh!!

Mayana said...

thanks wahida info nih,anak yg sulung tu minum dutch lady ..dh ler gigi rosak...kena tukar ni..yg 2nd anmum...kongsi je lah berdua... :)

wahida said...

pala maldini: prima siarkan 2 episod je beb...hehehe...aku tak langgan pun mustika..sbb aku tau nnt mesti dia ulangsiar kat prima jugak nnt...aku sanggup tunggu walau lambat...huhu...

Hanis Azla said...

aduh bahayanya.. baca info ni pun dah buatkan kita jd takut.. sebab itulah masalah kesihatan ni skrg org muda2 pun dah hadapinya.. mungkin kesan dari susu yg kita minum sejak dulu kot..

Zura said...

waaaah...byknye sudu...

ct shah said...

balik ni kena check susu eryn.dia minum susu nespray 1+ wit honey.ayoyoyo..

Daddy Ziyyad said...

dan jangan lupa, jangan diamalkan selalu bawak anak2 dari kecik makan mekdi, kepsi selalu.

estee_8980 said...

thanks share info... anak saya pn guna 123 gak..risau gak ni bila baca..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

aku pun baca paper pasal nie semalam..risau kan..macam2 la skrang nie..huhuhuh

sarah-najwan said...

ya allah ida..tenkiu share ini
akak ada gak semak gula tu..plastik pek pulak xde..huhu

anak akak minum jugak susu 123 dan 456..huhu

nak kene cari susu lain dah ni..

sha a.s said...

kalau nk ubah corak pemakanan anak², lebih baik kite ubah cara pemakanan mak pak nyer dulu, br la anak ikut serta.........jd teladan depan anak²

kn ke lebih bhemah gituu... :p

chugie said...

NAK KENA SEMAK GAK NI.

wahida said...

sha: nak ubah kita yg dah tua ni lain citer, sbb dah sebati...tapi anak2 ni..dorang kecik lagi, kita as a parent yg kena bentuk balik...

kasihredha said...

oii...banyaknya sugar dalam susu, sebelum ni akak tak check pun.

Thanks wahida ilmu tentang republish tu, nanti akak try....love you...hugsss

eLLy said...

Sekarang nie mcm mcm hal anak2 yg kita perlu pantau


Nak Hadiah??? Jom Join beramai ramai ;)

Dilla Ady said...

haishhh..mcm2 la kan zaman skang nih..

patut makin moden, makin sihat manusia..ni makin berpenyakit pulak jadinye..

amirah said...

memang kena cekidaut ni.bahaya weh.patutla ramai skrng muda2 dh kena potong kaki..waaa..ngeri siot.

eh, sama la. nk tengok Jozan..huhu..tengok je undinya harammmm

sisdee said...

syukur bila susu my doter pun dh ada less sugar..baru senang ati :)

nurkass said...

haihhh..
mcm2 skrg ni..
nak makan pun takut..

Myra Jay said...

Mcm2 sekarang nie kan..
Apapun Susu Ibu yg terbaik...heheee

kasihredha said...

wahida
akak dah try republish...dah berjaya...
thank you...thank you
cayangggg wahida.

h4ni3 said...

kena tuko susu anmum lah
hehe

atty's said...

itulah ..kty pun nak nengok citer tu nanti..tp nak keluar dulu..sompek ke idak nie..

Softtouch [Hanim] said...

mmg kena check...selama ni igtkan betul2 karbohidrat rupenya itu tanda gula...ish ish ish...

AkuMuzikFilem said...

nasib baik saya bagi anak saya susu asli. hehe. tak minat susu formula ni

Mama Gee said...

mcam2 isu..huhu
tukar susu yg lebih baik..
tp susu yg lebih baik ni semua mahal2 kan..huhu