nuffnang advert

Monday, March 7, 2011

kari kepala ikan mayong....

selamat pagi semua....
cuti dua hari sabtu dan ahad, kami anak beranak balik kampung aku kat Sg. Besar...best woooo.....kalau minggu lepas balik umah MIL aku request sup ikan merah, balik kampung aku, aku request kat mak masak kari kepala ikan pulak....asal balik kampung je request mcm2...hahaha!!! bila lagi kan? bukan selalu pun...

kari kepala ikan yg sgt best...mak aku buat satu periuk besar ko...kalau buat kari ni, harus letak bendi byk2...baru best!! makan ramai2 ngan sedara mara yg dtg...mak aku pakai ikan mayong...eh, korang tau ke apa tu ikan mayong? ke family aku je yg  panggil ikan ni ikan mayong? ah, pedulik ah, janji ikan ni sedap...kadang ikan ni aku suka kalau mak aku buat sambal hijau tu...mak aiiiii, terangkat wooo....dah namanya aku ni jawa kan, harus lah minat giler kat sambal hijau tu....next time kalau aku buat sambal hijau, aku publish kat sini ye...



p/s: Jumaat lepas x dpt nak BW sgt, mana yg sempat je aku singgah, jadinya ari ni aku nak jln2 umah korang sampai lebam.....hehehe....

34 comments:

wida said...

sis smbal hijau tu cam ner ek..lupa lah.
sy ni jawa atas namanya..huhu

♥ Mrs.Eady ♥ said...

huwaaaaaaaa....kalo la aku ni mengandung dh lame la aku terliur semua makanan yg ado kat blog ni ha jah oiii....lapar terus!:)

Hanis Azla said...

alamak.. best betul yer.. dua2 mak rajin melayan.. dgn sup ikan.. dgn kari kepala ikan lg.. nasib badan dan nasib perut yer.. ha..ha.. akak pun tak tahu sambal hijau tu mcm mana rupanya..

atty's said...

moning ida.

masuk je bau kari..sedapnya .meleleh dah airliur ni ...huhuhuhuhu

rasp said...

terkecur i sis tgk kari u...
awat satu tupperware je...
bukan u nak 'tapau' utk i gak ke hehehehe...

sis, i ada tag u utk join contest...jom aa join..

Jue aka ibu FarisYah said...

alamak bestnye....jue baru makan ikan mayong tapi masak asam pedas ari sabtu ...best....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sambal ijo tu camno upe dia??

sedap nmpk kari tu..

wahida said...

wida, hanis azla, mek rose: sambal hijau tu sambal yg menggunakan cili api byk2...pedas, tapi best!!
nnt sok2 kalau saya buat, saya publish ye...

NzA said...

tak tahan tgk......sedap weh..

azieazah said...

Perhhhh! Kari tuuu...

Betul, boh bendi banyak2 memang sedap. Kena lak kalu ada ikan/telur masin, sambal belacan dan Papadom!


Woooooooooo! hebat makan 4 pinggan! heheheh

Berkongsi Blog dengan Orang Sebelah: Sebuah Pendapat...

Sabihah said...

wahhh..sedapnye...

NM02 said...

silalah lebam dengan tag yg aku kasik tu ek.. hehehe

maya amir said...

ohhww..ikan mayong memang best buat kari:)

sarah-najwan said...

pic pom nmpk melazatkan..kalu makn ni mmg terangkat pinggan utk tambah..

jika akak oghe klate gok..makn nasi kuah kari pastu wajib ado budu nge ulam..perghhhhh...akak lapo weyyy..

nurkass said...

tu dia..
sampai terkeluar dari bekas..
besar punye..haha

Dee said...

wei..terlebih2 tu..kena bagi aku sket..hahaha..aku suka kari kepala ikan duri..untunglah org ada mak..huhuhu..:(

♥ manje ♥ said...

as salam wahida

hehe ikan mayong tu adik beradik ikan kembung la kan...

kari tuh sedap di makan dengan nasi putih panas2... ada sambal belacan lagi terangkat hehe ~

Pala Maldini said...

ikan mayong tu, ikan apa ?

tak pernah dengar weh..

lydzar said...

tak tau gak apakah itu ikan mayong hehe..sedapnya bendi dalam kari tuuuu

wahida said...

pala maldini: aku pun x reti nak explain kat ko mcm mana...hahaha!!

mrsharis said...

walaupun aku tak tahan pedas tapi tetap nak tau jugak resepi sambal ijo ko tu.. :)

sapa tau aku boleh ejas2 kepedasan tu kan..

Zura said...

kepala ikan nie buat masak asam pedas pun meletup jugak kak...

kasihredha said...

bestnya melihat bende yg bergelimpangan itu...sedap2

wida said...

sis, jom join
http://norwidadi.blogspot.com/2011/03/anakku-comel-giveaway-by.html

bunga said...

boomm..mmg meletup..

Daddy Ziyyad said...

La ni ko sedap lah request macam2 bila balik umah mak/umah mertua..

Tunggu lah bila ko dah tua nanti..anak menantu pulak request ko masak...~wakakaka...

Moralnya, ko belajar masak sup ikan merah & ikan kari ni....

rATu kEBaYA said...

ikan mayong masak asam pedas sedap...

eLLy said...

Nok!! terliorrr aku... it's lunchhh time ...

Raji berkata said...

kalau kat kedai nih mahal..
lenkali ajak aku dtg eh bler buat lgi kari kepala ikan
huahua xD

IDAZS said...

sedapnya! dah lama tyak pekena kari kepala ikan. arggggghhh, jeles! jeles!

Dilla Ady said...

dilla pun panggil ikan mayong..tp lebih suke masak asam pedas..tak tau pulak ikan mayong leh masak kari..kena cube nih!

mungelily said...

memamg menguji yea..apabila berpuasa nih..
mcm2 yg sedap nampak jer di mata nih..hahha ;D

Cik Ezy said...

terliur tgok..
huhuu

Softtouch [Hanim] said...

perggghhhhh sedap tu....pernah dgr ikan mayong tp masak asam..mak masak mmg terbaik n sedap!!!