nuffnang advert

Thursday, March 31, 2011

bertukar sudah....

selamat pagi semua...
pasti korang as a parent terkejutkan bila kata botol susu Polycarbonat yang mengandungi Bisphenol-A (BPA ) bakal diharamkan...aku malas nak komen kenapa Mac 2012 baru nak diharamkan...

 Perbezaan botol susu diharamkan policarbonate (kanan) dengan botol susu boleh digunakan.
(Sumber: Berita Harian)

ni pulak botol susu baru utk anak2 kami...hehe...anak aku si abang tu masih membotol lagi...dia pun dapat sekali..dapat gaji ari tu terus hubby aku zass pegi beli botol susu Free BPA ni...kami pilih jenama Avent...mahal mmg mahal...satu kotak tu ada dua biji botol susu, kami beli 2 kotak, harga utk 2 kotak tu adalah rm133...kiranya satu botol jatuh RM32.25...mahal kan...kalau dulu beli botol bawah rm 10 jer...itu belum lagi dgn puting sekali...harga puting saja rm19 satu pek ( 2 puting )...kami beli 2 pek..

tapi kami tak kisah yg penting anak2 kami sihat dan selamat dari bahaya chemical...dan menurut kata salesgirl jg jual tu, yg ni produk terbaru dari Avent, harus diganti selepas setahun....ada jugak botol susu Free BPA ni kena ganti setiap 6 bulan...

aku tak reti nak ulas lebih detail isu yg tgh panas di pasaran ni...apa yg aku tau kenapa kita harus bertukar kepada botol susu free BPA ni adalah sbb:

- Bahan kimia industri yang digunakan dalam penghasilan botol susu bayi polikarbonat

- Boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekali gus mengganggu sistem fungsi tubuh bayi


korang yg mmg susukan anak pakai botol susu Free BPA ni mesti tersenyum lebar kan, tapi korang yg masih belum tukar tu, pergi beli cepat demi anak tersayang...


p/s: sekarang tgh pening pulak dgn iklan Anmum yg ckp kebanyakan susu mempunyai hingga 40% gula tambahan dlm susu...bila aku semak gula kat label, sah...susu Dutch Lady ada byk gula tambahan yg tak diperlukan...nak kena tukar jugak ke, anak2 dah sedap minum susu Dutch Lady...adeh...pening kepala mak, nok!!

40 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

Rm133 mak oi Mahalnya

wida said...

ye lah sis..botol2 anak sy pon sy buang dah.ada yg belum pakai pon..terpaksa buang. skrg isu susu ada gula pulak..
kita sbgai mak mesti nak yg terbaik untuk anak kan.

NM02 said...

haah jah, semenjak kuar iklan anmum tu, adik aku, kak sue, semua dok citer hal tu. semakin maju negara skang ni, makin macam2 plak yang timbul kan...

IDAZS said...

anak saya pun pakai avent gak. dulu puting tu 19.90 before sale. skang dah naik harga 23.90. huhuhuhu

nak wat camne, yang penting anak-anak kita selamat

sha a.s said...

mcm² hal skrg ni kn........

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Lega bila si Adiq dah guna botol sipper; jenama yg sama dengan botol baru anak2 ko tu. free bpa jugak kott.. (?)

tapi tu turun temurun.Dari Along dulu... hehehe..


jimat kos. hanya tukar tempat nak minum tu aje.

Myra Jay said...

Susu ada gula mmg budak2 suka, tmbahn diorang dah terbiasa minum susu manis, kalau tukaq konpom takmau punya...

kayzie said...

mahal kan kak..tp takpela demi anak2..krngkan bjet tuk mak nye lak..hehe..seb baik mmg dr awl cr btol bpa free btol air msak pun org bli yg free bpa tuh..yg pntg anak selamat dr chemical..:)

intan morsalin said...

sya bli btol susu yg BPA free kat anak ku RM 15.90 ( 2 btol besar n 1 botol kecik )...kat bwh btol tu ade tulis PP..
..alamak..isu susu la plak...huhuhu..ank2 sya mmg mnum dutch lady( bdk2 ni jenis yg susah nak tukar susu lak tu )...xpe..kta tggu ducth lady launching produk bru yg less sugar lak...

mummiey said...

Mami pun sm...dah buang botol yg xleh pakai tu..ms peknen dlu mmg da beli botol bpa free..jd xde mslh la..bab susu ni plk...adus la...mcm2 ye...

Dearie Pearls said...

botol susu pun mahal dah sekarang..
takpe, janji selamat utk anak2..

rasp said...

mmg mahal botol susu avent nie kan sis...
tapi demi anak2 paksarela gak le :D

NzA said...

mak oiii..mahainya..ttp xpelh yg penting keselamatan n kesihatan anak2 tu.....

eLLy said...

Demi kesihatan anak2 biar la melabur lebih sikit tak pe ;p

Dee said...

kalo 1 botol jatuh rega RM30++ murahlah tu..smlm aku tgk pigeon BPA free..1 botol RM50++..aku beli avent jelah mcm ni..before mmg pakai pigeon pun..thx wahida..bagi info..

bonda dadif aka akish said...

owhh daku pon tgh pikir nak tukarkan bool susu dadif...dr mam nak ke momma pulaks...

Aleyn said...

Apa2 sajer asal anak2 sihat kan....

Ps : Cam biasa, I dah klik u nyer Nuff n Hb, jom klik2 kay

dwaty said...

janji anak2 sihat....

♥ Mrs.Eady ♥ said...

huhuh...anak aku pakai botol tupperware...susu dugro..ntah ade gula ke dak...mak x tau nakkkk...heheheh..

|| NaFiRaa || said...

ngah mengelupor jugak pasal botol susu tuh.. dh lah kt umah byk lag stok botol belom pakai.. haih~ geram jek!!!

amirah said...

kitorg buang sekotak ko aritu.tp botol2 yg tak guna lagi.botol2 tu semua dpt masa Ahmad lahir aritu. maklumla, org bagi kan dlm hamper2 tu. Ahmad pun guna avent.yg honey coated tu yg latest.memula punya pun bukan BPA free.hampeh je avent.mahal2 pun bukn BPA free.skrng baru ada yg BPA free nya pun.

lydzar said...

bila bagi hannah susu anmum hadif, dia tolak..katanya tak sedap..mayb sbb anmum tak berapa manis la kot kan

Daddy Ziyyad said...

percayalah, masih ada parents yang berkira/kedekut pasal hal2 kesihatan/keselamatan ni, tapi keluar duit byk2 beli rokok/gelang emas takpe..

Zura said...

cm ne nk bezakan kak..atau refer kat kotak bungkus tue je ke..

Dilla Ady said...

da bertukar pun pada BPA free bottle nih..kopak dekat rm100..

pasal iklan anmum tu, nk jugak cek..tapi tak cek2 lagi..anmum pun bisa mengkopakkan poket jugak tu wahida..

skang ni memacam la yg membahayakan kesihatan manusia..patut makin moden, makin kurang la org sakit, ni mkin byk mendatangkan penyakit pulak..

hanim azhari said...

aiiyaakk penin daaa..botol susu pon ade bhn kimia..huhu

wahida said...

zura: kalau check kat bawah botol tu nombor 7, itu bukan free BPA...jgn beli yg tu...

Hanis Azla said...

Alhamdulillah dah bertukar kpd yg lebih baik.. sedih juga sbb anak2 akak dulu guna yg tak selamat tu.. harap2 takde apa2.

ct shah said...

aku pun baru tukar avent bpa free tapi yg kaler putih samar2 tu bukan yg colour kuning cam kau.tapi botol avent yg lama aku tak buang,aku wat utk isi air suam dia dan jugak utk hiasan,taruk bunga hiasan kat dlm tuh.kreatip kan aku???syg woo nak buang,beli pakai duit jah.hehhehee

Fieza79 said...

tu la knp skrg baru nak haram kan..padahal dh lama dulu dok guna utk anak2...kesian pd anak2 yg terlepas guna botol tu...huhuu

Joy said...

sape x sygkan anak...mahal xpe..janji anak2 selamat ;)

aLya maNip said...

ishh..tiba2 takot lak nk melangkah ke alam rumahtangga..bnyak bnda nak kene pk..huhu
yg penting skunk anak2 sys da selamat dr any chemical yg leh bawa kesan tak elok..heeee

Mayana said...

saya guna yg ikut kemampuan je...pureen je RM 10..salam kenal..follow you...jemput singgah ke blog...follow la if sudi...

Mawar said...

kak wahida,

tq 4 d info kak, sharing is caring

sarah-najwan said...

akak pom pkai avent..
smlm nk semak gak gula..

anak akak pom guna dutch lady jugak..huhu

chugie said...

sy pun tengah usha2 utk si kecik.. utk kakaknye dah dpt aritu, brand pureen, emmm nampaknye kena keluaq p shopping ni!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tahniah dh tikor eehe
rafiq mmg guna avent dari dulu

susu ducth lady mmg manis
sbb tu budak2 suker

Ena said...

tukor.. jgn tak tukor..
tak pe..biar mahai sikit janji anak2 sihat..

sama la.. anak2 ena pun memg suka DL je.. alahai..

*∽ IZAN ∽* said...

meletup2 la bonus staff AVENT lepas nihh.. hehe.
Lepas setahun dah kena tukar ekk..? kat rumah ada.. memang tahan botolnya... yg tak tahan nak mantain puting nye tuhhh satu berbelas RM gakk.. isk isk isk.

mummysyafie said...

alhamdulilah..nor memang dah lamak pakai Avent ni. sejak wawan baby sampai la dier umur 5 tahun. dulu tak tahu pun pasal BPA ni, nor beli sebab botol Avent ni boleh elakkan anak kiter kembung perut.

mahal tu mungkin sebab kualitinya. tapi nor beli waktu JJ card member day..sebab waktu tu akan ada sale sampai 30% taw...hihihi...