nuffnang advert

Wednesday, March 23, 2011

adik di sekitar wad kanak2....

selamat pagi semua....
semalam ingat nak masuk semua gambar2 adik masa kat sepital, tapi kabel tertinggal lak kat opis, so, ari ni aku baru nak masukkan gambar2 ni utk adik tgk satu hari nnt...

sebenarnya ada byk gambar lg, tapi gambar gelap la pulak, maklumla amek pakai kamera henpon cap itik je...huhu...

adik kena amek darah bagai...nak cek darah dia ada kuman ke tak...

kesian adik, nasib la dia x nangis masa amek darah tu...

adik dah lepas amek neb setiap 2 jam, dia kena masuk oksigen lak...bab kena masuk oksigen ni la dia mengamuk sakan...dia rasa x selesa...kalau neb tu dia dah biasa sgt...

ni plak gambar dia masa dia masih di dlm wad, dah nampak sihat dan dah boleh senyum, siap boleh berlari2 lagi kat sepital tu, dah galas beg x sabar nak balik...terima kasih kengkawan yg doakan adik sihat sejahtera dlm n3 semlm...sekarang adik dah okey cuma aku still risau bila dia duk taska ni...aku takut taska panik bila adik mengah ke, mcm2 la aku fikir sekarang ni...tapi aku dah ajar taska cara2 guna aerochamber dan inhaler tu...harap everything will be okey....

kepada yg bertanya adik selalu ke kena attack asma ni, jawapannya adik jgn bg batuk je, kalau batuk, terus asma dia akan dtg, tapi kalau kat umah, aku tgk dia mcm mengah atau ada bunyi wheezing, cepat2 aku pamkan dia, dan ini adalah pertama kali adik masuk ward disebabkan asma...kesian sgt kat adik...


p/s: semalam kak Dee ada cakap hati ayam kampung boleh ubatkan penyakit asma, ingat nak try la...sebelum ni pernah try hati unta dibakar, tapi mcm x jalan je...korang ada petua lain lg tak? kesian kiteorg ni...anak beranak ada asma....huhuhu...

45 comments:

Ogy said...

alahaiii paling tak tahan hati ni tgk budak2 sakit kena cucuk jarum...tp adikk coollah...leh senyum lg pastu....

mata bulat! comeiii

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ya allah takutnya bab tengok amik darah tue..uwaaaaaaaaaaaaaaaaa....sakit la..tapi adik gila kuatkan..malu untie nan adik..hehehhe

::FAIZ FARISH:: said...

aduh mesti sakit.... tpi comel la dia....

bonda dadif aka akish said...

ala..gambo tak leh nak view...cis2..apepon muge adik cepat semboh..

=)

cikceriacorner said...

moga adik cepat sembuh..

akak..org xde petua la kak...

cume yg org penah dgr..org asma xbleh mkn benda2 sejuk..

..::SangRatoo::.. said...

Da..adik aku yg no 3 dan bongsu pun asma jugak..bila dah besar..Alhamdulillah dah kurang sikit..

petua aku tatau..cuma elak makan benda² sejuk..dan lagi satu aku rasa..maybe faktor cuaca pun ye..skang cuaca dah tak menentu..dah tatau bila time tengkujuh..time summer pun dah tatau beza.. :)

♥ Mrs.Eady ♥ said...

biase doc advise bwk berenang tiap hari or tiap minggu bagi paru-paru dia kuat utk bdk asma nie...ini doc kanak-kanak anak aku la yg ckp..sb anak dia sndiri ade asma...

but alhamdulillah adik dh sihat..hope terus sihat sentiase ye adik :)

Joy said...

huhuhu..kuat semngat adik..x nangis ambik darah..sakit jugak tu...cepat2 sembuh..

kasihredha said...

akak pernah dengar dari penderita asma yang mereka makan hati unta (buat sup)...biasanya ada jual di Mekah.(dah di keringkan).
Kalau ada yg nak buat umrah boleh le kirim kan :)

kayzie said...

siannya adik..alhamdulillah dah makin sihat n semoga adik sentiasa kuat dan sihat k..

Fieza79 said...

sian nyee..kecik2 dh kena cucuk jarum suma...sakit tuu..untie fieza pun takut tauu..

moga cpt sembuh ok...

sisdee said...

x de petua tapi org kata nak elak jgn kasi kena habuk semua kan...huhuhu

cepat2 sembuh ek...:)

cian tgk budak sakit kan..kita yg sakit pun tak larat lagi le dorang :(

Hanis Azla said...

anak akak yg sekali sekala kena ambil neb pun akak kesian tgk.. ini siap ambil darah, masuk oksigen lagi.. sian anak comel tu..

ct shah said...

kak jah,seriau aku tgk tgn adik kena cucuk amek darah.tapi dia mmg strong tak nanges.kalau eryn,aku rasa satu sepital boleh gegar dgr raungan dia.
anak buah (anak akak ipar) aku pun asma teruk,kalau kena attack mmg tak leh bernafas.kesian aku tgk.skrg akak ipar aku bawak dia gi swimming class utk kuatkan rongga pernafasan dia dan makan kena pantang.no ice,no makanan berlemak semua,habuk etc.byk gak pantangnya.

rasp said...

sis, emerald masa kecik2 dulu macam adik gak...
tapi rasanya emerald lagik teruk..
w'ouls keluar masuk spital setiap bulan...
asal batuk mesti kena nya..
nak nak dia dok kat nursery lagik lah cepat berjangkit...
tapi syukur dah besar dah kurang...
let's hope adik dah besar pun asma dia will go off...

intan morsalin said...

auntie tabik spring kat adik sbb cool jek time kna amik drh tu....auntie tau adik mmg kuat kan...hope adik x kna asma agi pasni...suruh ibu halau asma tu pi main jauh2 ek....

Daddy Ziyyad said...

Kalau ikut ilmu medic, asma ni TAK BOLEH dirawat, maksud aku tak boleh sembuh. Ia tetap ada dalam badan sampai mati. Cuma ia akan aktif atau pasif sahaja. So tugas kita ialah memastikan ianya pasif sentiasa.

makdara TERdiva said...

MDT takde petua sebab muda lagi..eh!

cuma 1 jer la yg tau..kalau dah ade athsma..kebersihan kena tiptop!

tapi geram tengok mata dia tu..molat!

Mamamya said...

adoihai...x tahannya tgk tangan adik dicucuk jarum...:( moga adik cpt sihat yer.....

afiqah pun dah mula batuk2 ni...mmg anytime asma blh dtg menyerang...risau sgt..en.suamim plak nk pi out-station...silap2 aku pun asma sekalik....!!

xder petua la wahida..lia pun t'cari2 juga nih....nnti klu ada kita share2 yer...

ZSqueenbee said...

alolo ciannye...smlm pia pun amik darah..jewit² gak..hihi..cian adek..hope cepat² sihat ye..

hysman said...

kesian adikku ni...
kena cucuk dek jarum....
takpe nak sehat kena berani mencuba, bersabar dan amek risiko...
moga penyakit asma adik dpt dikurangkan....insyaAllah
:)

Ena said...

siannya tengok..
tp leh plak senyum yeh!.. nampak comei plak tu.. :D

nurkass said...

kesiannye..
botol susu peneman setia..hehe..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

wahidah, kalau dia kena asma, jangan biarkan dia makan benda-benda yg sejuk contoh tembikai.lepas tu masa tidur ko sapu vicks kat tapak kaki dia, kemudian pakaikan stokin.kalau pagi jangan basahkan kepala. cam firdaus dulu cam tu masa umur bawah 3 tahun.betul apa daddy ziyad cakap, tak de ubat pun.cuma ko kana jaga persekitaran jangan ada bulu kucing dn habuk.okey jaga anak baik baik ye.

|| NaFiRaa || said...

isk.. tak sanggup nak tengok budak2 kecik kena cucuk kan~ kita yang dh besar nih pon kadang2 x tahan sakit.. moga adik cepat sembuh~

Ati Masrif said...

anak kak ati syahmi pernah
kena semua tu masa kecik dulu

minggu ni pun kena lelah lagi
semalam baru lepas kena neb

semoga adik dan syahmi cepat sihat ye

eLLy said...

eLLy tak de petua, cuba la petua yg Dee bagi dulu

rATu kEBaYA said...

huh.. musim ni.. harap adik sihat ye.. anak akak pun baru je kene.. dah si abg.. adik pulak menyusul.. bergegaslah bawak dua2 ke klinik..

ieda said...

aduhh tang cucuk tuu x tahan huhuh .. teringat time akak kena cucuk sbb nak bersalin dulu .. huuh sakit .. nie budak pulakk huuh

nampak dia senyum tuu dah mcm sihat sgt dah kan ..

Yan said...

Siannya dia. tapi hebat lah.. tak nangis.. Pernah cuba alpha lipid..

Dee said...

wahida..jgn salah baca..hati ayam hutan..bukan ayam kampung..

mmg adik kuatlah tak nangis..moga dia terus sihat ye..skrg akak pun mudah kena semput kalo batuk..seksa rasanya..

Dee said...

eh..lagi satu..jambu jgn bg makan tau..kak dee aritu makan and minum air jus jambu..semput teruk..sbb buah tu sejuk..mcm tembikai, rambutan, mata kucing..no, no..nak rasa sket leh ar..kesian lak nti kan..

jeBateja said...

daddy Ziyyad kata asma tak boleh baik cuma jadikan pasif jerk...den cadangkan hang mula start kuatkan sistem badan le...contohnya makan madu sentiasa atau makan jeli gamat.

pengalaman den, wife den kalau batuk mesti makan bulan2 baru baik. ubat batuk banyak jenis try still tak ok.

satu hari den try jeli gamat keluaran luxor ( harga dlm rm36.00 ). Dalam 2 3 hari terus pulih...apa yg den nampak, kalau kita start bina sistem badan yg kuat...dengan sendiri ia akan melawan penyakit. now den tiada masalah dengan batuk wife den...anak den plak makan jeli gamat mcm minum air oren...so badan dia kembang jerk....sebab makan kuat....cuma den jerk kembang tekak tgk jeli gamat...tapi demi berubatkan..? apa salahnya...kan...kan

Zura said...

alahai kena cucuk...

sw33tdarling said...

budak2 ni memang kejap jer sakitnya... bila dah lupa, boleh gelak2 macam biasa...

atty's said...

berani nya adik..amik darah tak nangis pun ..caya lah .

Dilla Ady said...

dilla takde pape petua pulak wahida kalu anak2 kena asma nih..sori eh dear..

tp tersentuh tgk bile adik kena amik darah tu...dan yg bagusnye die tak nangis pun...bagusnye adik!

ZZnoor said...

comelnye dia..hihi..
sy pun ade asma kak...
insyaAllah, kna byk execise gak..den jg makanan...ble dah makin besar, insyaAllah makin baik..

amirah said...

cool nya adik.kalo acik amie kan, sure dah lalak kuat2 punya tau dik..x de petua la wida, tp anak2 pakcik kitorng pergi swimming terus x kena asma dah.kena selalu swim kut

NM02 said...

jah,

pakcik guard ni cakap lipan bakar. bakar lipan tu, pastu tumbuk. kau leh tabur serbuk lipan bakar tu kat dalam makanan.

cer kau try ye

Ermayum said...

alahai sian adik hopefully by today dah baik ye

i asthma sejak kecik
anak lelaki yang umur 4 tahunh tu mewarisi penyakit ni gak
masa dulu selalu kena but then I take sereptide daily kalau dia baru baik asthma, a few days sekali bila dah baik , and then jarak and jarakkan sebelum tinggalkan - bila batuk start bagi balik so dia takkan dapat asthma - sebenarnya batuk tu sendiri pada orang asthma is asthma it is not normal cough - alhamdulilah masa umur setahun 2, 3 kali kena tahan spital - yang boringnya bila kena tahan bukan ubat apa pun bagi nebuliser every 4 hours ja - i siap pinjam mesin yang second hand sebab taknak duk spital :) - and spare ubat nebuliser kat rumah.
now Q at 3years lama dah takada,

mummysyafie said...

wahida ada tanya doc pasal seretide tak? nor dulu mmg teruk bila kena attack. sampai satu tahap tak boleh bernafas hampir 3 minit..masa tu dah rasa macam nak mati dah..muka jadi biru. hubby duk tepok2 blkg still rasa tercekik.

kalau ditahap macam ni..mmg tak boleh nak pam sebab akan buat kiter rasa rimas or lebih senang akan buat pengidap asma jadi kelam kabut

nor bawak gi specialist..doc buat nor jadi macam bahan uji kaji plak. buat lungs test la..x ray la..sampai satu tahap doc boleh suspek nor ada paru2 berair. siap ada yang suspect kanser..

lepas ujian demi ujian..doc mmg confirm yang nor pesakit asthma yang tegar. kiranya dalam seminggu akan kena attack paling kurang 2 kali..pernah kena hari2 taw. sampai satu tahap..hubby dah jadi macam doc kat rumah. mesin dah sentiasa standby kat tepi katil.

keadaan bertukar bila nor cuba seretide. yang ni specialist putrajaya yang cadangkan nor try. amik ni sehari dua kali tuk prevent.

dari hari ke hari..bulan berganti bulan..alhamdulilah..asma tu berkurangan. mmg tak boleh hilang sebab kalau sejuk or batuk asma akan serang balik. tapi tak seteruk dulu. pam pun nor dah simpan kat cabinet dah...

why not awak cuba minta nasiha doc pasal seretide ni..

Raji berkata said...

aah adik kuat ah ;D
dia cool jer kan kena cucuk
aku ni yg dh besa kena cucuk pun takut =.=
alhamdulillah dh sihat pun dia ^^

Mohd Nazri said...

akeem cayalah.....uncle pun masuk wad gak 8 hari 22-29/9/14...4 kali kena cucuk sampai bengkak2 tangan....seb baik urat tak pecah....hehehe....uncle patah pergelangan tangan tp alhamdulillah after operate dan buboh plate semakin beransur baik.

Mohd Nazri said...
This comment has been removed by the author.