nuffnang advert

Wednesday, December 29, 2010

kisah teh tarik....

selamat pagi semua....
ari ni aku nak cerita sikit pasal kesukaan my hubby...teh tarik....kesukaan dia dari kecik lagi...minuman keluarga dia turun temurun...atau family dia panggil ' teh kodai '...

 ni teh tarik aku buat...mug tu aku beli masa tahun 2000, beli khas utk hubby..khas utk teh tarik...mug tu walaupun dah uzur, byk jasa tuuu....


dulu, sumpah aku tak tau cara nak buat teh tarik ni ko...masa awal perkenalan aku ngan hubby, tahun 2000, hubby bawak aku jumpa family dia...aku pun ngan neves tak hengat masa tu, pegi la jumpa family dia, tak pakai baju kurung pun, pakai sleeveless pulak tu, selamba x? kahkah...
lepas dah makan2 ngan family dia, mak dia terus tanya aku...

Bakal MIL: Ida reti buat teh tak?
Aku          : Haaaa??? ( terbeliak jap )
Bakal MIL: Abang suka minum teh...tiap2 hari nak teh....( gelaran hubby dlm family dia adalah abang )
Aku          : X de la reti sgt cik...( padahal x reti langsung )
Bakal MIL: Ingat nak mintak Ida buatkan teh utk abang....
Aku          : Haaaa??? ( terbeliak lagi )
Bakal MIL: Boleh ke?
Aku          : Boleh je ...( padahal dlm hati, nak je aku gi cabut lari kedai mamak, mintak mamak je yg    buatkan)

Pas tu teh tarik pun siap dibuat oleh aku yg mmg tgh neves tu...siap aku jampi2 kat teh tu supaya tiba2 boleh jadi sedap...kehkeh...Teh pun dihulur kat hubby...

Aku          : Nah yang...teh...
Hubby      : Ermmm ( pas minum, dia buat muka kelat  )
Bakal MIL: Amacam, teh Ida buat? Meh mak rasa...
Aku          : ( ah sudah...)
Bakal MIL: Cair...tak lulus lagi ni...
Aku          : Hehehe...( aku pun ckp, x kira!! saya nak kawen gak ngan anak makcik!eh, acah je...gila ko ckp mcm tu..)
Bakal MIL: Takpe, belajar lg...

Pas tu, aku x de la belajar buat teh ni, selalu kalau kat umah mak aku kitorang selalu minum  milo atau nescafe O, teh tarik ni mmg kalau nak minum, carik kat kedai jer...dah pas kawen, baru aku belajar buat teh, byk kali buat mmg x penuhi citarasa hubby, cair lah, rasa dia keras sgt la, manis sgt la dan bla bla...nasib la hubby jenis supportive...dia kata belajar lagi...
Mcm tu jugak la, aku dulu bukan reti masak pun, setakat sardin boleh la...huhuhu...slow2 aku belajar dan sekarang aku reti la masak lauk pauk ni, dan setakat nak buat teh tarik ni celah gigi aku jer...muahahahah...paling best hubby cakap teh tarik aku lg best dr mamak...huh, ada ayat riak di situ...

ok lah...sekian la kisah aku dan teh tarik sewaktu pertemuan pertama ngan bakal mak mertua...huh...kena buli ko...nasib baik bakal mak mertua aku tak suruh aku masak rendang ke, masak siakap stim ke, mau aku pengsan kat situ jugak...hehehe...

68 comments:

HonEyBuNNy said...

he2...waduhh..takotnya lau kena test2 dgn mak mentua neh..hahahha

~ yus ~ said...

Sweetnya...teh tarik + Wahida dan suami...:)

rasp said...

sis, teh tarik satuuuuuu.... :D

sisdee said...

kat sini klu minum teh kat kedai dorang pnggil ngeteh hahahahha...

i klu buat teh confirm org kena sembelit sebab pekat gile hahahahhaha

Citarasa Rinduan said...

so sweet..ayu baca entry wahida hari nie, tersentuh hati..
baguslah..wahida sedaya upaya belajar buat teh tarik..

suka sangat lovely couple....semoga bahagia yer

wida said...

Wah kena rase teh tarik sis ni..mesti sedappp.

..::SangRatoo::.. said...

Da..aku haus ni..buatkan secawan teh tarik..anta sekali kat ting 13 ok ..aku tunggu ni..aku serius ni..

zura@iwan said...

wahhhh...naseb baik hbku psl taste mknan ni ok jek..hikss...

tp teh tarik x penah buat lg..haha...teh besa penah buat le..

tqaAwesome said...

waaaa nebes nye,
naseb bek mak mertua akk best ^_^

makdara TERdiva said...

kita takde mak mentua..tsk!

miss Fyqa said...

akak,nak teh tarik satu.
hikhik ;)

Anonymous said...

wah hebatnya, bg la tips camne nk wat teh tarik yg kaw....h:-)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Teh tarik sesekali minum sedapkan. Teh tarik nak best , kena lebih teh, baru ngam.

My Little Diary said...

salam,

hebat tu.!!
teh tarik kurang manis satu!!!
siapp!!!... :p

p/s: aku reti masak meggi jer masa baru2 kawin dulu... wakaka...

eelobor said...

kat kedai, tak ramai yang betul2 tahu buat teh tarik yang "kick"

Softtouch [Hanim] said...

Bestlah bc cite nie...nasib sy xkene dera..

nak raselah teh tarik wahida..

lydzar said...

alamak..kena test! hihih seb baik dulu takdek kena apa2..

honey_ok said...

Sayang punye teh tarik mmg terbaekk! Yang wat sedap tu pasal ayang buat dgn penuh kasih sayang kan!!

Balik kang nak teh tarik lah... nak layan sambil tgk bola lwn indon....

Love u sayang!

Daddy Ziyyad said...

mak aiiiii..siap ada test b4 kawin tu...hahahhaa...pastikan tak buat test utk bakal menantu pompuan tau...

|| NaFiRaa || said...

ai pon suka minum teh tarik.. tapi oder kat kedai mamak jek.. nak buat x reti.. pasni boleh leh try wahida nye teh tarik plak..:)

Ina Hashim said...

wahida...

teh tarik satuuuuuuuu...!!!!kurang manis ya...hehe

Ena said...

ehehehhe...


ena sampai ler nie.. kalo MIL tu tak bz tak de nyer ena ni dibenarkan wat apa2 kat dapur tuh.. sbb MIL seriau tengok dak irfan melekat jer tak lepas2.. kang tertuang ayaq paneh! aiyooo!! melainkan time2 kenduri or ada apa2 baru la MIL kasi sama2 kat dapur.. huhu..

Dee said...

mak mertua ku smpi skrg x penah suruh masak apa pun..abis2 dia suruh aku masak air..hihihi..luv my MIL..

wahida..confirm aku gi umah ko aku nak teh tarik satu!!

amirah said...

hahaha..dah terbayang kenebersan nya...

Intan Azmira said...

lari topic jap..intan sungai besar kat simp 3 logi..kat surau tahfiz tu..tau ker

LyNn HaMzAh said...

mr. hubby lynn suka plak nescafe tarik...every morning mesti nak lynn buatkan utk dia secawan...

Intan Azmira said...

yer..semua umah2 yg ada kat belakang sekolah @ surau tahfiz sungai limau tu, umah nenek n makcik2 la...address surau tahfiz simpang 3 logi sungai limau sungai besar selangor

Mamamya said...

ehehehehe...sengih2 masa baca n3 ni sbb dulu lia kene test masak rendang minang (en.suami org nogori) adeh...lemah lutut den......

stlh beberapa tahun kawin baru lulus tau!! waduh mmg mencabar sungguh......

p/s:suami lia suka minum kopi...pagi.t/hari,ptg,mlm kopi memanjang......

Mak Su said...

bolehlah maksu berguru :)

kak Erna said...

salam wahida..kalau akak kan..kompem akak tak buat sampai sudah..sebab akak tak minum teh..he he..

sha a.s said...

Cik Suami i pn suke teh tarik......selalu gak ktrg main tarik tali...*tetibe

Ati Masrif said...

nasib tak pernah gi rmh mentua
sebelum kahwin..hehehe

chugie said...

kisah yang sanat best di baca.. sy pun x pandai lg nak buat teh tarik maveles.. sure de je yg x kena, sebab biasanye sy buat teh O je kat umah..

Pala Maldini said...

hahahaha... tak pernah aku dengar MIL "interview" bakal menantu suruh buatkan teh tarik.. kalakar sih!!

:-))

mR.sYaH said...

lama benor xminum teh tarik ni.. nk jd isteri sy nnt kena pndai buat ice blended.. kah3...

Pencacai Alim said...

febret aku jugak tuh..tak blh idup kalau sehari tak pekena teh tarik

Hanis Azla said...

Entry yg sweet lah wahida..

ala sedapnya teh tarik tu.. akak pun klu masa jumpa bakal mertua dia test suruh masak mmg confirm2lah smp sudah kena reject.. he..he..

maya amir said...

teh tarik kurang manis satu..tarik kasik lebih okeh:))

rieyana ynn said...

wah...mcm best ar teh tarik akak ida...;d

Just Call Me Bitt said...

hi salam, saya folo da :)

hehehehehe perghh nasib hubby saya tak minum teh tarik kalau pengsann sebab ambik masa nak belaja jugak...hehe

dulu, masa muda saya tak pernah langsung jejak kaki kat dapur...sama jek situation dia kan lepas setaahun kawin mak saya naik terkejut bila saya sediakan semua makanan depan mata dia...hehe skang mak saya plak minta resepi dari saya...akekeke wahh terlebihkan...teringat masa 1 soalan saya tanya mak saya macam mana nak buat teh O haha padahal masa tu tengoh dok belek2 uncang teh, last2 lupa beli gula...hahahaha 3 hari lepas tu baru sedap rasa teh o ku...akekkkee

alang2 baca entry teh tarik u buleh la ajar saya kann ;)

along said...

mase tarik tu... ade tak dia suruh kire sampai 10 kali tarik....kikiki....
klu ang man... ermmm... sebelum minum...siap tanye dulu...ni berape kali tarik ni...errmmmm...sakit jiwe dibuat nyer...gerrrr....

Melor said...

tq follow my blog. akak follow wahida balik tau.

zati said...

woww interestingg =)

kalau bakal mak mertua dah suh masak macam-macam, bukan akak je yang pengsan, kalau zati kat tempat akak pom boleh pengsan haha

ieda said...

akak suke teh tarik ..

ps : dikk halusnya tulisan , boleh kasi beso sikit heheheh adehhh mata org tua lah katakannn ;)

-[miracle]- said...

whoaa. eika tataw pon cmne buat teh tarik. teh o pandai la. :P

oh, da follow awak jugak :D

al-lavendari said...

saya juga suka teh tarik .. tapi diperingkat umur ini kena kurangkan sikit kekerapan dan juga kemanisannya.

tapi kat rumah isteri saya buat kopi o jer.

terima kasih kerana sudi follow saya dan saya dah follow balik.

win@momyShaneQeisha said...

salam kenal juga sis, dah follow back dah.
*teh tarik is my favourite also...bestnya dah pandai buat teh tarik.berkat dari usaha sis gigih belajar..kan dah jadi kebanggaan suami dah kan.congrates ya

*∽ IZAN ∽* said...

ha ha ha.. ! opsss.. salam kenal.saya izan.. ma kseh singgah blog saya yg tak seberapa tuh..

sambung balikk komenn..! kelakar betul dapat 'test' buat teh tarikk.! memang mencabar gak nih. mau ketaq lutut depan mak metua he he. izan lately je baru pandai gak le buatt.. petua nak sedap campur susu cair skett.. fuhhh.. baru datang dia punya ala lemak & buih. memang terbaekk!!

IMANSHAH said...

wahida

saya suka gak teh, tapi teh ais, hari2 kena minum teh ais, baru hidup nyaman dan sempurna..hehe

ckLah@xiiinam said...

Salam terima kasih....


:D

PReDicToR said...

salam...
wah 'teh kodai'

anyway...dh folo kmbali...

Faizaharis2 said...

haiii ida.... salam kenal...

saya dh follow....:D

nur aisya humaira said...

salam kenal sis..:)
teh tarik satu!!hehehee..:)

Syamimi Nazifa said...

sdpnye teh tarik..
tq follow blog mimie ye..
mimie da follow blk !
:)

TiKa LEh said...

pergh, bahaya nye kne test mcm tu..nasib die xkata masin..hoho

Semarak Api said...

sis..sy pon suke ngn teh tarik..sll kalo oder kdai mst mntk gelas beso.haha..nk wat sndri x sedap kot cm kt kdai.lbeh2 lg kalo pkai teh uncang.x kaw..

zino said...

teh tarik satu hehe

Gentleman Frog said...

salam,

kan ada teh tarik 3 in 1 tu.

dah followed, tq kerana follow

THE EVIL EAR

liyana said...

hehe sporting nye MIL kan... :)

Arizakiah said...

Salam berbalas ziarah....

Akak nak belajar buat teh tarik dengan ida boleh tak?

IDAZS said...

tak reti buat teh tarik. nanti dari segelas tinggal 1/2 je. hehehehhe...

sahromnasrudin said...

salam ziarah..sy folo blog ini

Mawar said...

kak wahida,

waaah cayalah...steady je dpn MIL

cair pun cair la kak, yg pentingnya skrg ni dh dpt 2 org hero, hensem2 lg...

jeBateja said...

nasib baik le TEH...kalau den...my wife dulu kena buat TOMYAM....ahakz...nasib baik lulus...

ArELeEz said...

ngeri kan mase 1st time nak diintroducekan kat family mertua? rase cam nak jadik halimunan jer. ha3..

hushuss said...

heheh..lawak entry wahida.. siap kena buli tu. takpe2, tgk, sekarang kan dah terror...kalah mamak nyahhh..

Zura said...

perghh...kena ujian dr mak mertua daaa...tapi sy sendiri pun susah nau nk buat teh tarik yg betul2 sedap..

mrsharis said...

Pasni nk gi rawang minum teh tarik boleh?? hehehe