nuffnang advert

Thursday, December 16, 2010

Allah itu Maha Adil....

salam semua...
n3 ini bukan n3 bergambar, n3 ini hanyalah luahan perasaan aku sahaja...terpulang pd korang nak baca atau tak...
aku x tau nak mula cam mana...hati aku sekarang bercampur baur...
pagi td aku dpt kol dr my ex-officemate/ kakak angkat/ my best friend iaitu kak jah dr Ampang( bukan mek jah hokey...)
mula2 aku hepi bila kami sama2 berbicara tntg percutian aku baru2 ni di Tiara Beach Resort...selepas sembang mengenai anak masing2, kak jah mula bukak cerita...cerita yg aku x tau adakah ianya sedih atau gembira, tapi yg pasti aku menangis mendengar perkhabaran tu...

Dipendekkan cerita, aku pernah menghambakan diri dalam bidang pendidikan, bekerja di kolej swasta yg terkenal yg mempunyai banyak cawangan di seluruh negara selama lebih 5 tahun...mempunyai kawan2 yg sgt best, environment kerja yg enjoy dan juga bos pompuan yg sgt best...selama 5 tahun aku bekerja di bawah kuasa bos aku tu, hubungan aku dgn bos sgt baik..tidak sesekali aku mengampu dia, bahkan dia yg selalu memuji hasil kerja aku, menghadiahkan aku dgn pelbagai barangan dan insentif lain setiap kali aku mencapai target setiap bulan sehinggalah satu hari dia dikhabarkan utk bertukar ke cawangan lain, dia meminta izin dgn our Dato' CEO utk membawa aku pindah bersama ke cawangan KL Sentral...dia nak aku bantu dia utk membangunkan bersama2 cawangan yg masih baru tu..senang cerita, dia percaya pada kebolehan aku utk menarik student lebih ramai since aku berpengetahuan luas dlm bidang marketing cum counseling..
sehinggalah satu hari ada sorang staff pompuan baru masuk, aku dan dia berkawan sehingga menjadi kawan baik, sumpah aku x tau dia sebenarnya talam dua muka, pengkhianat persahabatan, dalam diam dia tabur fitnah pada aku sehingga akhirnya bos dan org sekeliling aku percaya...

bos aku bermati2an percaya sehingga bertindak memerli, menyindir, pandang aku ibarat sampah, fitnah ditabur sehingga semua cawangan satu Malaysia mengetahuinya, fitnah yg mana sebenarnya adalah pembohongan semata2!! Fitnah yg maha besar!!! sesungguhnya, di kala kerjaya aku berada di kemuncak, aku jatuh terduduk, tersungkur, sesungkur2nya...aku terasa jasad aku mati, maruah aku dipijak2, nyawa aku seperti melayang, badan aku seperti dihenyak2 oleh pompuan berdua yg x tau kenang budi!!!
mujur suami dan kak jah banyak membantu memberi perangsang utk meneruskan kehidupan, dan kini aku bangkit kembali...

kepada korang berdua, kalau korang baca n3 ni, listen here:

apa yg korang berdua buat kat aku, aku takkan lupa sampai akhir hayat aku, sakit ini tak pernah padam walau perkara itu sudah hampir 3 tahun berlalu...aku tak dapat maafkan perbuatan korang sampai aku mati, percayalah, aku pernah bermuhasabah diri utk cuba memaafkan korang, malangnya, pintu kemaafan itu masih belum terbuka lg...aku percaya, sesungguhnya Allah itu mendengar doa org2 yg teraniaya, setiap perbuatan jahat akan dibalas jua...

perkhabaran yg aku terima dr kak jah pagi tadi tentang penurunan pangkat ex boss aku, penurunan gaji, elaun ditarik, diberi notis 24hours utk ditransfer tempat kerja yg jauh dr kediaman dia, dia seperti dibuli di cawangan baru, kesihatan dia yg sentiasa tidak stabil, mereka anak beranak sentiasa keluar masuk wad, mengingatkan aku bahawa Allah itu Maha Adil, Maha Besar, Maha Mendengar...

di kala aku titipkan warkah ini, air mata aku mengalir lagi...Ya Allah..sungguh besar kuasaMU...

43 comments:

NM02 said...

tak selalu kita berada di atas itu hebat. kadang2 berada di bawah lebih sedap.. ekkk.... sori jah, melalut plak. hehehe... nak bg kau gelak je..

**sHiKinn** said...

Allah itu maha adil kan..sekali kita di uji.2 3 kali dia bg rahmat..

sisdee said...

manusia kdg2 lupa pada hukum karma...tu baru dunia..lum akhirat lagi :(

kuatkan hati...rezeki, ajal maut semua Allah yang berikan :)

ceria2 selalu

lydzar said...

bila dengar perkhabaran mcm tu, mesti hati rasa kesian sgt walaupon dia penah menganiaya kita kan..
harap2 terbuka hati wahida utk maafkan dia.

Softtouch [Hanim] said...

betul Allah tu Maha Adil. Skrg org tu dpt balasan dia..harap2 dia sedar kesilapan dia sndiri...

Sian sy bc ceirta wahida nie...kene fitnah..

Cik Jue said...

allah itu mahal adil..sesungguh doa org teraniya sentiasa didengar oleh ALLAh...harap2 di sedar ape yang telah dia buat...

cik jue pun sama kalau sakit hati sangat sukar untuk cik jue maafkan dia...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eh sian ko wahida
ye Allah maha adil!

Rizziela said...

sekarang ni semua perbuatan kita dibayar cash...

Sebelum kita buat sesuatu kat orang..baik kita pikir baik buruknya.....

Daddy Ziyyad said...

Ingatlah, perancangan tuhan itu yang terbaik. Ada benda yang kita rasa amat susah/perit/tak baik utk diri kita, tapi sebenarnya adalah yang terbaik utk kita.

~ yus ~ said...

Betul tu. Allah Maha Adil. Allah juga Maha Besar, Maha Penyayang, Maha Pemurah, Maha Agung, maha pemaaf. Dia pasti memaafkan kesalahan orang yang betul-betul insaf dan sedar atas kesalahannya dan bertaubat kepadaNya.

Dan semoga Allah jua membuka pintu hati Wahida untuk memaafkan mereka yang menganiaya dan membuat hati Wahida terluka. Percayalah, hati kita akan lebih tenang setelah kita memaafkan mereka.

cheqna said...

allah itu maha adil
moga mereka2 yang terlibat akan sedar..
amin..

zura@iwan said...

stiap pbuatan ada pblsannya kan...kita kena byk2 bsbr...

..::SangRatoo::.. said...

Da..die dah terima balasan dari-NYA..semoga..Allah bukakan pintu hati kau utk memaafkan die..
senyum selalu hokey :)

Mrs.Eady said...

alahaiii..sabar bnyk2.

mgkn ini dugaan besar utk wahida kuatkan diri & semangat lagi..

Hanis Azla said...

Doa org teraniaya ni selalunya makbul. Sabar yer. Tapi kalau mampu maafkan, maafkanlah saja. Walaupun untuk melupakannya itu sesuatu yang sangat mustahil tp kadangkala kemaafan itu dendam yg paling indah untuk kita..

✿....rossa alina....✿ said...

mmg bengang kan kalo de org fitnah bukan2?mmg padan muka la ex-boss tu..huhuhu

IDAZS said...

Hidup ini umpama roda, ada masa kita di atas, ada masa kita di bawah. Antara doa yang dimakbulkan Tuhan ialah doa orang yang teraniaya. semoga ex-boss wahida sedar akan kesialapan dirinya, amin.

Mak Su said...

batu api, di mana2 pun ujud....... dan org ni pun pelik, mcm tak tahu beza cerita benar ataupun fitnah.... :(

Mamamya said...

menarik nafas pjg seketika slps baca n3 ni...

lia juga ada pengalaman yg sama,di tikam dr belakang oleh kawan baik sendiri memerangkap jiran terdekat..sehinggakan kami anak b'anak jauh m'bawa diri.

w'pun perkara tu dah berlaku 4 tahun yg lalu tp rasanya luka itu blm btl2 sembuh....

org kata memaafkan itu lbh mudah dr melupakan...apa pun lia anggap itu semua pengajaran utk diri sendiri supaya tidak mudah percaya pd org lain....

sya hassan said...

kdg2 org yg baek dgn kite 2 la yg tikam kite dri blakang.. sabar ye.. Allah Maha Adil.. hidup diorg xkan aman punyer law diorg wat keje jahat camtu..

eelobor said...

sesungguhnya kemafaan jua lah antara pengubat hati yang berkesan

nieda said...

Allah itu maha adil, doa org yang teraniya sangat makbul.

semoga tabah hadapi dugaan. bila kita berada di atas, sesekali pandanglah ke bawah juga.

She is f.A.z.A said...

be strong..

p.s: first time here :)

Raji berkata said...

huhu
kesian betul..
sikap masyarakat kita yg xboleh lihat org lain lebih berjaya..
byk2 bersabar oh
Allah maha adil inshaAllah ad hikmahnya

Zareda Norman said...

jika begitu keadaannya.. berikanlah kemaafan itu.. percayalah dik, hidupmu akan lebih sejahtera dengan membuka hati dan memaafkan..

Allah Maha Mengetahui...

kak Erna said...

salam wahidah..Allah tidak sesekali menganiaya hambanya..
Tuhan maha adil..
insyaallah..satu hari nanti wahidah boleh memaafkan nya..untuk ketenangan hati sendiri..
'forgive but not forget'akak boleh memaafkan..walau tak boleh melupakan..

Citarasa Rinduan said...

wahida...

hidup kita ibarat roda..\

tak selalu kita dibawah, dan tak selalu kita diatas..

memaafkanlah..insyallah..DIA pasti berikan pelbagai warna pelangi untuk kehidupanmu mendatang..

siapalah kita untuk menutup pintu kemaafan...kerana kita tahu...kita pasti dibawa kesana..

Bagi ayu, sesiapa musuh ayu, ayu akan maafkan walau sebesar apa pun kesalahannya..sebab ayu tak mahu jumpa mereka diSANA kelak...
insyallah...


semoga wahida tak kecil hati dengan nasihat ayu ini...
wasalam..

HonEyBuNNy said...

betul tu...allah maha adil.....sedih lak baca entry neh....kak sabar tau...

along said...

sabar la wahida...allah akan bagi ganjaran sebaik-baiknye pade orng yg sabar atas segala ape yg belaku keatas diri nye...dan kalau wahida mampu memaafkan... itu lebih baik...agar diri lebih tenang...siape la kite dik...klu kite tak boleh maafkan sesame kite...sedangkan nabi ampun kan umat...ermmm...be strong okay...

Ain Atika said...

kesian akak...sabr ye akak..mesti ssh nak bangaun balik n nak terima apa yang jadi 2...kena selalu tabah ye...=)

jeBateja said...

waka...waka....den tak sedih lah....ahakz....sorry...den tak kan sekali kali maafkan org yg dah jatuhkan den...den kat kilang pun kena...tapi den tak plak mendiamkan diri...den balas balik mcm ne dia burukkan den...akhirnya....now dia dah mula drop...dah mula kehilangan kawan...kehilangan respek...emmm...baru dia taw...jika bermain dgn api...

rieyana ynn said...

allah akan dgr setiap doa insan yg teranaya....sabar k...setiap perbuatan mesti ada balasan...

Ati Masrif said...

wahida TQ ye..

selalunya org yang terinaya
doanya antara yg di makbulkan

lihat ..dia mendapat balasan tunai
di dunia lagi!

eB@mamaAerish'n'Aed said...

nila yg tgh jadik kat eB skarang... eB mmg benci hypocrite.... allah akan balas... itu doa eB

|| NaFiRaa || said...

setiap perbuatan pasti ade pembalasan.. itu janjiNYA...

kat dunia dah terima balasan..

Puteri Iqa Izyan said...

masyaAllah.. dunia skang ni manusia sanggup buat apa shj utk dptkan ape yg dieorg nak..
byk2 kan bersabar krn Allah selalu bersama dgn orang yang sabar.

mamawana said...

Assalam

Kemaafan itu adalah lebih baik. Sebelum tidur dianjurkan membaca alfatihah dan sedekahkan kpd org2 yg pernah menyakiti hati kita. Insyaallah. Tuhan Maha Adil. Mama pun pernah lalui dikhianati teman yg kita anggap terbaik, rupa2nyer hatinya penuh dengki. Mama sentiasa maafkan dia, ramai yg dianiaya oleh org yg sama. Krn selalu sakit hati pd kebahagiaan dan kejayaan org akhirnya dia benar2 ditimpa penyakit dlm hati spt kanser hati...Allahuakbar. Mohon perlindungan dari Allah swt dr penyakit yg memudaratkan.

miss Fyqa said...

sabar bebanyak iye..

Pencacai Alim said...

berdoa org teraniaya cukup mustajab

tqaAwesome said...

wah tak sangka macam dalam drama pulak.
sian akk ye, fitnah tu dosa besar..
takpe kak..
akk sabar ye..
nseb bek dia dah dpat balasan..
tu tak tentu lagi balasan akhirat camne..

yang penting akk kena sabar dlm setiap ujianNya..
inshaAllah dapat pahala :)

ZSqueenbee said...

salam kak..sye bru bce n3 akak ni..akak ingt 1 je ALLAH MAHA KAYA MAHA ADIL..biarlah ape org wat ke ats kta..kta senyum & mndoakn hnya Allah yg layak mhukumnya..kta xslalunye berada d atas..xslalunye kta happy jika xreti nk bersyukur.mbina kebahagiaan dr airmata orglain..syukur la kta bkn tergolong org2 camtu..kta ada akal pkran..kta ade suami ade keluarga yg sentiasa d cc mbimbing kta ke arah kebaikan..1 jari kta tunding pd org 4 jri tuk dri sendrti..gunakan mata kanan melihat kebaiakn orglain & mata kiri tuk keburukan dri sndri...

Zz said...

mm...gud for us...gud for evrybody...smtimes, if we use this freedom of speech wisely, ya..it will give benefits..a lot...at d same time, we able to learn n share other life experiences...ya, its gud.

IMANSHAH said...

Wah wahida

couple ngan anak pengetua tak tahan tu..sekarang kalau tak dah jadi menantu pengetua