nuffnang advert

Friday, November 12, 2010

Cuti2 di Bandung ( kami nyaris x jadi pegi )....

Salam semua....
Ari ni baru berkesempatan utk update citer percutian kami sekeluarga ke Bandung pada 25/10/10 - 29/10/10....bukan aper, pen drive aku hilang lor....meraung aku....huhuhu...naseb baik adik ipar ada simpan dalam pen drive dia jugak...kalau x...naya je la...
Seperti yg aku cerita sebelum ni, anak aku si adik tu mengalami chicken pox seminggu, pas dia dah baik dia dijangkiti bullous impetigo lak sampai  masuk ward 6 ari...isk isk...poor my little baby....masa adik masuk ward tu, tinggal seminggu lagi utk kami fly ke Bandung...jadinya, aku cakap kat my hubby, kalau adik x baik jugak dalam masa 5 ari, mmg kami batalkan saja plan ke Bandung tu, biar family mertua aku je pergi...tapi my hubby always said, Insyaallah..kita akan fly jugak...kita tawakal dan doa byk2 semoga adik cepat sembuh..
Dan Alhamdulillah, akhirnya lagi 2 ari nak fly..adik dibenarkan keluar ward...aku sgt2 syukur sebab adik dah sihat...yahuuuuuuu!!!!! boleh jalan2 makan angin....walaupun banyak preparation x buat lagi...tapi panas yg aku harap hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari...adik keluar je ward, hubby pulak rasa sengal2 badan, demam dan sakit tekak bagai....hubby pun cepat2 mkn panadol, tapi sok pagi bangu tdo tgk badan hubby penuh ngan bintik2...tgk betul2.. Ya Allah...hubby pun dah kena chicken pox!!!!! byk lak tu bijik2 cecair tu....huhuhuhu.....aku sgt sedih masa tu....harapan aku nak pergi punah sekali lagi.....semua ahli rombongan yg nak pergi risau sekali lagi...mana taknye, kalau x de my hubby, bohsan la weh, dia kira  leader dlm group kiteorg....tapi hubby dgn bangganya cakap, ala yang...x yah risau lah...honey boleh pegi....demam sikit je ni....aku cakap ye lah tu....habis tu kalau ayang jangkitkan kat org mcm mana, kalau x lepas kat imigresen mcm mana, kalau ayang pitam kat Indon tu mcm mana? hah, mcm2 aku tanye ko...tapi my hubby tetap beriya jugak nak pegi sbb kesian tgk sumer org sibuk dok harap dia pergi especially my MIL....jadinya dia cakap kalau berjangkit pun apa salah nye.....hahahaha....senangnya laki aku ni bercakap...
so, bincang punyer bincang, kata sepakat telah diambil, dan akhirnya, my hubby pergi jugak dan sepanjang di airport dan di Indonesia nnt dia akn pakai topi dan jaket bagi menghalang orang nampak dia punyer chicken pox yg byk tumbuh kat muka, badan dan lengan tu.....x kisah la korang nak cakap laki aku degil ke apa....yg penting aku happy kami pergi jugak seperti yg dirancang,...
Sepatutnya, mak dan adik aku joint sekali, tapi sebab ada masalah yg x dpt dielakkan, mak dan adik terpaksa batalkan percutian mereka...duit tiket pun burn mcm tu je....takpe la...nak buat mcm mana kan....bukan saja2 cancel...tapi mmg ada masalah sikit yg x dpt dielakkan...sudahnya aku pergi anak beranak, my MIL, FIL dan dua orang my SIL....jadinya berlapan la kami gamaknya....

Antara barangan yg patut dibawak sebelum pergi......

of coz la duit kan....ni duit dah tukar ke rupiah...ni aku tunjuk sikit je ni....kang kalau aku letak lebih2 kang, korang kata aku riak pulak...muahahaha.......aku rasa kelakar pulak duit Indon ni...mcm main monopoli lak kekdahnya....main ribu2 jerk...

 ni passport kami anak beranak...wajib bawak neh....

 ni pulak currency yg aku n hubby buat sendiri...bersaiz B5...setiap ahli rombongan dapat seorang sehelai...utk memudahkan kami shopping di sana...currency ni sgt membantu ok...korang orang Indon x boleh tipu aku punyer....ko tekan harga, aku bargain lagi , ko tekan harga, aku bargain lagi...sampai aku rasa betul2 murah dan aku puas hati....

 tiket flight ni pun wajib ok....kali ni kami terbang menaiki Malaysia Airline....kenapa kami memilih MAS kali ni? biar harga mahal sikit, tapi kami nak my parent rasa selesa dan merasa service 5 star...lagipun, MAS bagi kami free luggage 20kg setiap sorang + 5 kg hand luggage sorang....ko x nak? makan pun dah  x yah pk lagi...dah siap sumer....

 time to check in luggage...ko tgk hubby aku ni, muka dah penuh ngan bijik2 chicken pox, kena cover pakai cap dan jaket....takut jugak tak lepas masa imegresen nnt...ko tau jela...bawak penyakit berjangkit la katakan...kat sebelah tu adalah my SIL yg bongsu..nak kawen bulan 4 tahun depan...tu yg nak carik barang wedding dia sekali tuh....

 adik dan abang paling susah nak ajak bergambar, dia punyalah nak tawaf satu KLIA tu....jenuh aku nak menangkap budak 2 orang ni...dapat gak....

 budak yg baru keluar ward, si adik ni first time naik flight...hope x buat perangai macam masa abang mula2 naik flight dulu....meraung satu kapal...nasib x bergegar kapal terbang tu....tapi masa tu abang umur setahun 2 bulan...x faham apa2 lagi....sekarang dia seronok la dpt naik sekali lagi....

tunggu announcement utk masuk kapal, posing dulu....

 abang duk ngan atuk ngan nenek ye....

 si adik ni sgt behave...tdo je sepanjang perjalanan...senang hati aku...

 our welcome drinks compliment from Malaysia Airline.....

our foods.....

 nasi kandar ikan with desserts...sedap tapi kesian kat hubby sebab x habis pun coz tekak sakit teramat sgt...


 nasi beriyani ayam with desserts...maveles....!!!!

akhirnya, kami selamat touchdown....pertama kali kami menjejaki bumi Indonesia ni....

 tangkap abang sekali!!!

 Welcome to Bandara Husein Sastranegara Bandung Airport...

heh...heh..inilah supir aku yg aku tempah dari Malaysia lagi...dia tunggu kami sambil pegang tag nama aku...baik wo dia ni...suka jugak buat lawak sengal....nama dia Budi...

ok la...pas ni aku update lagi ye....sekarang ni aku cerita sebelum dan semasa dlm flight dulu ye....tapi rasanya lepas2 ni dah x byk gambar sebab x teringat nak bergambar...gila shopping ko!!!!

31 comments:

~ yus ~ said...

kalau ke Bandung mmg giler shopping kan. Kak yus dulu ke Jakarta pun gile shopping, lagilah Bandung. Siap ada currency exchange rate dalam tangan tu. Mesti pegi sorang bawak 1 beg, balik sorang tambah lagi 2 beg..ye tak? ::gelak evil::.

p/s: tawaf satu KLIA ye anak2 tu...mcm anak2 kak yus je perangainya, ke budak2 lelaki memang gitu perangainya ekk.

Mrs.Eady said...

uiks...kalo nk pg bandung mcm mane haku nk tempah si budi nie??

chugie said...

owh syoknye g bandung!

bila lah turn sy ni???

cam mmber sy ni, hubby die kena CP masa sampai kat bandung, makanya die hanya dok melepak je kat bilik hotel, sementara mmber n mak die shopping sakan kat sana.

NM02 said...

kau pegi tanpa pesannnnnnn



sepi aku tanpa kamu !

rasp said...

currency table tu memang sangat penting...
memudahkan banget kan....
tapi sis, i kkdg rasa dah murah banget sampai tak sampai hati nak bargain dah hehehehe

Fieza79 said...

waweyyy best nye ke bandung...hahaa fieza baru je blk dari medan ari tu..best no leh soping2...

Dee said...

bestnyer pegi bandung..sy pun kalo bole..mmg akan naik MAS..lebih selesa dan semua provide..kalo beli awal boleh je dpt murah dan lebih kurang je dgn AA tu..

..::SangRatoo::.. said...

Da..sungguh sakan ko ye..heheheh :P

HAZA said...

SYOKNYAAAAA BERCUTI KE BANDUNG

Ati Masrif said...

wah..syoknya ke Bandung..
berapa ye tiket Msia airline?

Mamamya said...

iskh3...bestnya pi bandung...kami baru plan nak pi tahun ni...tp tgk2 dapat 'rezeki' pulak....t'paksa la postpone sampai bby besar sikit nnti....

mesti best kan shopping2 kat sana.....

NcekYus said...

wah!! bisa penasaran ya buk..
sangat enjoy.
bgus lah semua lengkap and preparation pun teliti. kat sana mmg kena berhati2 sbb takut ditipu..apa pn nice story..njoy ur vacation ok..:)

Joy said...

salam kenal...xpenah jejak kaki ke bandung lg ;)

AMIRA IS MIRA said...

smbg la next entry cepat2...nak tgk gmbr yang macam2..hiihi

Cik Jue said...

best nye..ci jue tak pernah sampai lagi..terima kasih sebab follow..cik jue dah follow balik

HonEyBuNNy said...

salam ziarah...wah bestnya cuti2 ke bandung.....;-)

Pala Maldini said...

bila tukar rupiah.. tentu jadi "JUTAWAN"..

wahida said...

yus: hahaha...lebih kurang gitu la kak...saya rasa anak2 lelaki mmg mcm tu kot kak..

mrseady: aku bole recommend..kalau minat, nnt bg no fon ko kat my hubby ye...aku koling2 ko...

chugie: awak, hubby kita masuk ari ke 3, dia dah flat...dah x dpt nak join kiteorg shopping, duk umah je gamaknye...hehehe....

mek jah: mana plak aku pegi tanpa pesan? kan aku dah bagitau ko...ko saja nak carik gaduh ngan aku kan?

rasp: currency tu mmg penting kak..dan sgt membantu...tu lah...kengkadang kesian jugak kat dorang...tapi saya still bargain lg kak...jahat x saya?

wahida said...

fieza79: pegi medan? bestnyer...tingin jugak nak gi sana...

dee: betul tu dee...MAS lg selesa...tapi lepas ni kalau pegi lg sekali maybe naik AA je...yg naik MAS tu saje nak bagi parent merasa...

sangratoo: ala, sekali sekala je ju...bila lg kan?

haza: mmg syooooookkkk di Bandung....

ati masrif: RM313 perhead pegi balik...ok lah...

mamamya: insyaallah, pas ni turn awak lak ye...

wahida said...

ncek yus: sebenarnye x de la teliti sgt preparation kiteorg tu awak, agak kelam kabut jugak, coz adik baru kluar ward, hubby lak CP...huhuhu....

joy: thanks drop by my blog...insyaallah, pas ni ur turn lak...

amira: pas ni dah x byk gambar dah awak, sbb sakan shopping, lupa segalanya...

cik jue: tima kasih jugak sbb follow kita balik...Bandung mmg best!!!

honnybunny: thanks drop by my blog...Bandung seperti syurga dunia!!

pala maldini: mmg jutawan, bila balik Malaysia jadi muflis....hahaha....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lega je rasa kan sbb selamat gak sampai
supir tu brapa kene bayar semua?
nnti wahida kasila no komtek, hotel ka apa ka yg berkaitan

mane tahu kang nak g sana gak..ehehe

wahida said...

rose: ok ok...nnt saya akan tulis sumenye....tunggu sampai habis n3 Bandung yer....

jeBateja said...

wowowowowowowo...jeles...jeles....teringat kenangan den di indonesia....makanan dlm kapal terbang bg den...terbaek dari MAS...ahakz

wahida said...

aku tau ko pun pernah gi Indon gak kan...aku tgk n3 ko yg lama2 jebat...ko pergi 2 minggu kan?

jeBateja said...

iyer kak....semua perjalanan dibayar oleh majikan. Sehari depa baget makan rm120...kat sana nak habiskan rm20 pun susah...makanan murah...ahakz

wahida said...

mak aiiiii....sehari bajet mkn rm120? kalau aku dah buat shopping dah tu...hehehe....

N.I.A said...

boleh tak kalau saya nk dapatkan contact number rohana tu? :)

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

salam kak, bleh dpt contact no pn rohana dgn supir budi ni.. sy nk ke bandung bln feb ni.. tp pengangkutan dgn hotel xsettle lg... huhu

hendi apenk said...

FYI MEMBUTUHKAN DRIVER DI

BANDUNG? RENTAL MOBIL DI BANDUNG NEW AVANZA 2013 1 CAR FOR 2-7 ORANG BAWAH KOTA DAN TEMPAT BELANJA: RP 425.000 / 129 RM / USD 42,5 TERMASUK: > 12 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR) > PLUS PAJAK PARKIR > BAWAH TOWN (PASAR BARU, FACTORY OUTLET, DAGO STREET + RIAU STREET) > EXC

LEMBANG AREA: RP 525.000 / 160 RM / USD 52,5 TERMASUK: > 12 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR) >
> PLUS PAJAK PARKIR > BAWAH TOWN + LEMBANG AREA (FLOATING MARKET, SARI ATER, Tangkuban Perahu) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

Ciwidey AREA: RP 625.000 / 190 RM / USD 62,5 TERMASUK: > 24 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR)
> PLUS PAJAK PARKIR > PAJAK PLUS TOL / HIGHWAY > BAWAH TOWN + Ciwidey (Kebun STRAWBERRY, KAWAH PUTIH) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

GARUT AREA: RP 775.000 / 235 RM / USD 77,5 TERMASUK: > 24 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / MINYAK > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR) > PL
> PLUS PAJAK PARKIR > PAJAK PLUS TOL / HIGHWAY > BAWAH TOWN + GARUT (Kampung Sampireun, ASEP STROBERI) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN
DROP OFF JAKARTA - BANDUNG: RP 775.000 / 235 RM / USD 77,5 TERMASUK: > 24 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / MINYAK > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU AIRPORT (SAMA DAY TOUR)
> PLUS PAJAK PARKIR > PAJAK PLUS TOL / HIGHWAY > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

HOMESTAY + ONE DAY BANDUNG CITY TOUR: RP 900.000 / 273 RM / USD 90 TERMASUK: > STAY 2D1N di PESONA BALI RESIDENCE UNTUK 4 ORANG DEWASA DAN 2 KID DALAM 5 TAHUN, 2 BEDROOM, BEDROOM SETIAP IS QUEEN BED)
> SARAPAN UNTUK 4 PAX > 12 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDUNG AIRPORT (SAME DAY TOUR)
> PLUS PAJAK PARKIR > BAWAH TOWN (PASAR BARU, FACTORY OUTLET, DAGO STREET + RIAU STREET) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

KAMI ADA PULA MOBIL LAINNYA FOR 7 PAX, 10 PAX, 11 PAX, 14 PAX, 17 PAX, 29 PAX, 35 PAX, 45 PAX, 47 PAX, 55 PAX

CALL OR TEXT : +62 82127771086
whatsapp : +62 82127771086
LINE : +62 82127771086
ym : hendiapenk@yahoo.com
email : hendiapenk@gmail.com
web :http://sopirdibandung.blogspot.com
PIN BB : 2843E84A
facebook : hendi.apenk@yahooo.com
twitter : @supirbandung
cp : hendi

Fajar Suharyadi said...

Bj transport menyediakan kereta untuk city tour bandung intenairy up to you Bj bisa reservation hotel sekali klo nak guna jasa Bj transport untuk bercuti d bandung sila bisa whats app +6281320307849