nuffnang advert

Tuesday, November 2, 2010

bullous impetigo....

salam semua....
hari ni aku nak story sikit mana aku menghilang selama 2 minggu ni...ye...memang aku ke Bandung, tapi sebelum tu aku jaga anak aku si adik tu yg sakit sebab chicken pox...asalnya anak aku demam biasa je, then tiba2 tumbuh ruam2 merah + bijik2 cecair..mula2 tu haram aku x tau benda alah cecair tu adalah symtom chicken pox...siap aku boleh bawak dia gi jalan2 mcm biasa..dan adalah satu hari tu dia terkena hujan rintik2 which is yg mana kepantangan penyakit ni jgn bagi kena hujan boleh menyebabkan bentan...
bila keesokan hari tu aku tgk bijik2 tu makin tumbuh banyak, baru aku bawak gi jumpa doktor ( yaa, aku sengal sebab lambat bawak anak jumpa doktor),then doc sahkan adik chicken pox..dia bagi adik ubat tahan gatal, anti viral dan calamine lotion..jadinya aku sapu badan adik calamine lotion dan bagi makan ubat seperti biasa...pas tu kiteorg decide utk anta adik ke umah my MIL di Senawang sebab takut adik jangkitkan penyakit dia kat taska while kami pulak cuti yg tinggal ala2 suam2 kuku...nak pulak penyakit ni amek masa lebih kurang seminggu dua baru baik...dengan rasa berat hati aku tinggalkan adik bersama my MIL. actually bukan adik sorang kena chiken pox, abang pun berjangkit sama, so abang pun aku angkut bawak gi umah MIL...


 ini adalah keadaan bila adik baru dapat chicken pox..masa ni tumbuh sikit je...putih2 di atas tu adalah calamine lotion...pas tu bila aku dah anta kat umah my MIL, chicken pox tu jadi jangkitan kulit which is kulit adik jadi lebih bernanah besar dan bila nanah tu pecah, kulit tu seakan2 melepuh dan melecur...jadinya aku bawak dia ke pakar kanak2 Dr. Bee di Seremban..apalagi Dr. Bee tengok dia terus refer ke GH ( Hospital Besar Tuanku Ja'afar, Seremban), kami pun direct ke GH, terus adik kena tahan ward...doc cakap kalau lambat rawat ni adik boleh jadik makin teruk ( sori gambar adik melepuh teruk x de sebab my MIL x bagi amek gambar, dia kata pantang..)melepuh teruk tu dipanggil penyakit bullous impetigo..

 ni adalah gambar adik masa baru masuk ward..adik kena masuk air dalam 24 jam...

 aku kesian sgt kat anak aku masa ni...aku x lalu makan dan lena tido tgk adik sengsara mcm ni..

 nampak tak bulat2 besar tu? tu lah bullous impetigo...sejenis penyakit jangkitan kulit yg membuatkan kulit seolah2 terbakar...yg putih tu pulak calamine lotion yg aku letak tebal2 yg aku ingat boleh buat adik baik cepat..tapi sebaliknya doc kat sepital tu kata calamine lotion telah memburukkan keadaan adik..huhuhu....

 see? kesian kan kat anak aku?? satu badan habis kene...mata dia pun kena infection jugak...mata dia bengkak, bertaik dan merah sebalah kiri...so sad...dan dia pun x boleh tido dalam keadaan dia pedih dan gatal mcm tu....sori gambar x clear....

 adik dalam pangkuan atuk kesayangan dia...


ni pulak bila kulit adik semakin mengering...hampir baik.doc di sepital bagi ubat cuci, antibiotik dan tahan gatal...doctor2 dan nurse2 kat situ mmg baik dan sgt prihatin...korang layan kami mmg first class...korang mmg best dan menghapuskan mentaliti aku ni yg selalu fikir hospital gomen ni service x bagus...aku doakan korang sentiasa dilindungi oleh Allah dan korang sentiasa bahagia bersama insan2 tersayang...

6 hari aku tido hospital jaga adik...akhirnya kami dilepaskan pulang bila doc tgk kulit adik semakin baik, mata pun dah baik, makan minum adik pun OK, jadinya kami pun pulang dgn gembiranya...tapi gembira aku cuma sekejap bila my hubby pulak kena chiken pox...huwaaaa.....adik ngan abang dah baik dari chicken pox, ayang aku pulak kena!! camno nak gi Bandung ni??? tarikh flight nak dekat dah ni...tawakal je la...

p/s: so, pada orang yg tarik muka ngan aku ingat aku saja2 cuti tu...ni ucapan khas aku utk ko...WAK LU!!!

21 comments:

Mrs.Eady said...

alahai teruk nyer...sian kat adik...kalo izwa ni msti asyik nangis jugak biler anak kene mcm nie..
nnti baca entry izwa syahmi kene ketuk pulak..:(

~ yus ~ said...

Alahai kesiannya adik, sampai teruk mcm tu. Hmm..dulu masa anak sulung dan second kena chicken pox, tak seteruk itu, mungkin sbb cepat bawa jumpa doktor. Apa pun alhamdulillah dah semakin sihat kan..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ya Allah..takutnye sampai melepuh
anak buah sy pn pernah kene
dia cam melepuh cam terbakar kan?

takleh panas langsung pastu jd gatal2..adui siann

moga semua2 cepat baik
nnti leh g bandung..wink!

Fieza79 said...

ya allahh..teruk jgk nmpk nya ehh..tkpe2 dh kering tu...tk sangka kerna sket kesilapan leh jadi lbh serius...

hope cpt la semboh nya..

jeBateja said...

patut le sepi je...ada HAL bosa rupanya....sian kat hang....MOGA semuanya dah OK now...

lynda said...

Ya allah kesian nyer adik. Mmg tak senang duduk la kan kalau anak-anak tak sihat ne.Allhamdulillah semua nyer ok....

wardah said...

ala sian dia, hukhuhk haruslah tak lalu makan semua kan tgk anak cam ni wahida. alhamdulillah dah ok sikit kan?

along said...

ala...cian nyer...sampai teruk gitu yek wahida....ari raye ari tu pun... anak2 along kene...dak adik punye CP tak berape teruk... CP biase saje...yg dak abang punye teruk...CP dia besar + kecil...penuh satu badan....so..along paham perasaan..kepenatan..kesayuan hati seorang ibu...bile tengok anak kite sakit..coz along pung meghadapi nyer jugak...hope cepat sembuh sepenuh nyer...k...

nieda said...

Ya Allah kesiannya kt adik. Hampir menitis air mata aunty tgk tau. sedih tgk budak kecil sakit

Haza Wahida said...

kesiannya. teruk kulit dia melepuh. semoga cepat sihat.

wahida said...

mrseady: mmg saya sedih sgt izwa...dah baca n3 izwa psl syahmi tu...kesian kat syahmi...

yus: alhamdulillah, adik dah sihat..tapi rasa kesian kt adik x hilang lg coz teringat dia struggle lawan penyakit tu..

mek rose: mmg x boleh panas langsung, tu sbb saya x pakaikan adik baju n seluar, pakai pampers je..

fieza79: mmg silap kami laki bini..lambat tau yg itu adalah symtom CP.

jebateja: kesian kat aku kan jebat..kesian lg kat anak aku..

wahida said...

lynda: aku x lalu mkn dan x lena tido lyn..bayangkan dia yg kecik tu menanggung seksa..dia lg x boleh tdo...

wardah: alhamdulillah, dah sihat..cuma tinggal parut je...ni nak cari jeli gamat..

along: laaa...adam ngan ayish pun kena CP jugak ke? kita serupa lah long...

nieda: mmg kesian kan nieda? rasa sedih sgt masa tu...

haza: doc cakap ada budak kena lg teruk dari adik...alhamdulillah adik dah sihat, aktif seperti biasa...anyway, thanks drop by my blog..

NM02 said...

ada org tarik muker ngan kau ke jah? sapaka itu? tell me!!!

wahida said...

mek jah: ko pun tau sapa kan jah?

Dee said...

kesiannya adik..bila anak2 sakit mmg kita susah hati kan..dee pun baru first time dgr nama penyakit ni..harap adik dah pulih sepenuhnya..

wahida said...

dee: saya pun baru tau jugak penyakit ni...sekarang adik tinggal parut je dee...alhamdulillah..

kasihredha said...

alahai siannya

Anonymous said...

sakit ni amek masa lama mana nk sembuh?

Azurina Indah said...
This comment has been removed by the author.
Sheila Mutalib said...

ciannya.. takut pulak tgk infection cmtu.. pape pun, assalam..thanx info.. tgh menggagahkan diri ni menggoogle pasal impetigo.. coz dania dah kena jangkitan.. ni pun doktor btaw.. ingatkan ruam biase..

eima said...

terukn ye ..sbb cp je kan ... kena infection sampai jd mcm tu sbb tu dulu fahim ke cp aku x bubuh calamine ...aku bubuh antiviral cream sbb risau kena infection doktor kat klinik aku pi tu la bgtau ....