nuffnang advert

Wednesday, September 29, 2010

buah ajaib....

salam semua.....korang pernah dengar buah ajaib? aku pun tak pernah weh...
alkisah masa aku beraya rumah pakcik aku kat Sabak Bernam, pakcik aku ni beriya2 menyuruh kami laki bini try makan buah ajaib yang ditanam kat depan rumah dia...
aku pun tanya lah pakcik aku tu nape dinamakan buah tu buah ajaib? buah tu boleh buat magic ke pakcik?? so, pakcik aku pun buat la demo kat kami ni...diambiknya buah limau yang masam nak mampus tu, pas tu dia suruh kami makan, buah limau tu mmg rasa masam, pas tu dia suruh pulak kami makan buah ajaib ni, buah ni pulak pada aku rasa dia biasa aje...macam rasa buah manggis kekdahnya...pas dah rasa buah ajaib tu, dia suruh makan balik buah limau yg masam tadi....nak tahu apa jadi??? hrrmmm...buah limau yg masam giler tadi tu jadi semanis2 buah kau!!! ko tak rasa ajaib ke weh???

Selepas makan buah ini, semua makanan menjadi manis. Contoh, jika kita makan buah ajaib dan kemudian terus minum air kosong, air kosong akan jadi manis, jika kita makan buah ajaib dan kemudian makan pauh (mempelam) masam, pauh masam akan dirasa manis.
Dalam perubatan buah ini digunakan untuk merawat demam, kencing manis, malaria, buasir dan batuk. Kandungan gula semulajadi yang dihasilkan oleh buahnya juga amat berguna untuk membantu pesakit kencing manis.

 ni lah pokok ajaib tu...pakcik aku tanam depan umah dia...pokok ni dia beli mmg dah besar cenggini...harga dia rm 200, kalau beli pokok ni masa pokok ni baby lagi, memang azab la ko nak tunggu dia berbuah...makan 9 tahun gamaknye...tu sebab pakcik aku beli mmg dah berbuah cantik macam ni....tinggal makan je...

 pakcik aku cakap kalau amalkan makan buah dan daun ajaib ni, InsyaAllah, penyakit seperti kanser dan penyakit2 seperti yang aku sebutkan diatas boleh diubati...



buah ni kalau belum masak kaler dia hijau....ala2 buah berry kan rupa dia...sebab tu nama buah ni dalam english adalah ' Miracle Berry '....( ni bukan tangan aku okeh...ni tangan pakcik aku...tangan aku tak kedut macam ni tau!! hahaha...jangan marah pakcik Abi!!! )

17 comments:

..::SangRatoo::.. said...

da..nak tambah..kedut dan ada bulu..hehehe..umm..ajaib..ajaib..mejikaa!!

sha a.s said...

wahida : xde tester utk sy ke???

Fieza79 said...

mmh ajaib tu dh...ehh tk penah tgk dn dgr la..ni la petama kali...

tingin jgk nk rasa keajaiban tu...hehee

bizzonline said...

x penah lg tgk buah ni, nm pon x penah dengo..mmg ajaib lah

mamaaerish@eb said...

eh cam prnh tgkla kt nursery... pttla cina byk tnm eh?

Mrs.Eady said...

ajaib sgt ke buah nih?kekekekeke....bleh jadi kete ke?

nieda said...

huwaa bestnya buah ajaib..x penah tau pun

jeBateja said...

wahhh...banyak guna pokok ni....errr....patahkan dahan dia sket....nak tanam laaa

wahida said...

sangratoo: hahaha...ada jugak yang perasan pasal bulu tu kan? aku ingat aku sorang je yg perasan...

sha: ada tester, sok2 aku bawak ye...pakcik aku bagi byk kat aku...

fieza79: saya pun first time jugak dgr dan tgk..err fieza, nape lepas awak tukar template baru, saya dah x boleh komen lagi kat blog awak?

bizzonline: alamak terujanya saya bila eyya sudi komen blog saya...mmg ajaib buah ni...boleh ubati mcm2 penyakit jugak...pas ni sudi2 lah komen lagi ye...aceh...

wahida said...

mamaaerish: oh ye ke cina ramai tanam pokok ni? saya pun x tau eb...

mrseady: kalau boleh jadi keta, mmg aku mkn buah ni ngan pokok2 sekali...hahaha!!!!

nieda: mmg ramai yg x tahu kewujudan pokok ni...dia baru je masuk ke pasaran Malaysia...

jebateja: ko nak dahan dia? mengamuklah pakcik aku nnt...pokok kesayangan dia tu beb!!! hehehe...

my-niezzareena said...

kau tolong bawak balik skit kat aku. aku nak bagi kat muka2 yg hari2 tak pernah nak senyum. maner tau, berkat makan buah ajaib ni muka dia bleh jadi manis je. dah manis bleh la senyum kan. hahaha

wahida said...

mek jah: sapo gerangan yg x suka senyum tu jah..kalau nak kata chikaro, chikaro tu terlebih senyum laks...ahakss...

Anonymous said...

entri ni kelakar..saya enjoy...ekekkekek

wahida said...

anonymous: hah? klakar? tang mana yg klakar tu? boleh awak kenalkan diri awak? x baik sorok2 tau...

Beruang Madu said...

Waaaa... mejik nyaaa..... nak lah... tolong tanya kat mana boleh dapat tu.. kat Kundasang ada tak adaknya... tu mesti boleh rawat kedut kat muka tu.. nak nak nak...

wahida said...

beruangmadu: nak jugak ke? pakcik saya ada tanam...meh la datang Sabak Bernam...

Cybercakes said...

lawak la...hehehe saya baru beli..pokok ni...tak sabar nak tunggu dia berbuah