nuffnang advert

Tuesday, August 17, 2010

jagung bakar dan lokan panggang....

salam 7 ramadhan kengkawan...alhamdulillah dah selamat kita puasa selama seminggu kan, mcm sekejap sgt rasanye...
ari ni aku teruskan cerita kami di Sabah, pas kami menikmati keajaiban Allah di pantai Kalampunian dan Tip of Borneo, kami meneruskan perjalanan balik ke KK..on the way balik tu, kami sempat singgah beli jagung bakar dan pekena lokan panggang di Jalan Tuaran..

sesi memilih jagung bakar...

jagung bakar ni best tau!! sedap dan manis...dibakar bersama kulitnya sekali..sekali aku tgk mcm ayam kena panggang lak jagung ni...hehehe...

 
teringat2 aku jagung bakar ni...kiteorg terus beli dan baham terus dlm kereta...hahaha...

cewek seksi yg sedang membakar jagung kiteorg...abg bear terbeliak bijik mata tgk awek neh...

buah tarap...abg bear cakap rasa dia mcm buah cempedak...tapi kiteorg x beli pun buah ni...



last sekali kami sampai di Jalan Tuaran utk pekena lokan panggang lak...yyeeahh!!!

inilah rupa lokan yg belum dipanggang...mula2 masa abg bear ckp nak pekena lokan, aku takut jugak aku x boleh nak telan, sbb kat kampung aku ada jual mentarang sepanjang jalan pun aku takut nak try, ni kan pulak lokan yg aku x pernah tau kewujudan makhluk ni sepanjang hidup aku...

selonggok RM 10...

pakcik comel sedang memanggang lokan...tgh taruk sos dia yg heaven tu...

ni pulak kelapa bakar..kelapa bakar ni pun first time aku jumpa...haruslah try kan..

aku n hubby order kelapa bakar ni...rasa dia lemak berkrim...sedap !!!

lokan panggang siap dihidang...mak aii....sedap giler rupanya lokan ni...sambil taip ni pun aku dah kecur air liur, serius wa cakap lu kalau sesapa yg dtg Sabah x pekena lokan ni, mmg lah satu kerugian yg amat besar pd dirinya...setakat ni apa yg aku rindu di Sabah, ni lah bendanya...

ditambah kehebatannya dgn kicap, cili api tumbuk, garam, gula dan perahan asam limau...colek ni kena buat sendiri ikut selera masing2...aku campur semua bahan tu, mmg menambahkan lg heaven nya si lokan tu...

sedang menikmati kelapa bakar dan lokan panggang yg sedap nak mampus tu sambil diiringi hujan gerimis...wah...syahdu beb!!!

mula2 order 2 tray je, pas tu tambah lg satu tray...hahaha!!!

dessert kami...rambutan dan manggis...

inilah dia kedai lokan tu...nama kedai tu, Sri Menanti....sok kami nak terjah lg...yeeahhh!!!

p/s: tak kira, aku nak cakap jugak lagi sekali lokan panggang mmg best!! yeehaa!!!

10 comments:

niezzareena said...

jah.. jom ar p sabah lagi. thn depan mau?

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

waa...nangis tgk itu lokan bakar..air liur meleleh =p

Dee said...

aku dua2 x penah rasa wahida..tp kalo ada dpn mata naklah nerai..dh ko kata sedapkan..aku tgk pun nmpk sedap..

Live. Love. Laugh. said...

erm kat sini saya dah pergi. Dengan abang saya - abg bear itulah. hihihi

dia memang tour guide yang baguskan?

Live. Love. Laugh. said...

eh, kita nak follow awak, tp link awak tu tak valid. cmno?

along said...

memang sedap beb....kat kg abg mang banyak bende tu...klu long balik kg abg kat pantai jeram mesti kite owang singgah kat pantai remis dulu coz nak beli lokan... selalu nyer long beli dalam 3 kilo...pastu suruh mak mertua long masak kari...perggghh...memang sedap nak mamposs.....ahakkk...

wahida said...

mek jah: kalau ada bajet, mmg aku nak gi lg jah!!

wahidah: tu baru tgk tu, belum rasa lg...

dee: wajib try tau dee!!

live.love.lough: err, awak ni tijah murai ke? correct me if i'm wrong, anyway abg awak mmg best! awak try follow saya lg sampai dpt ye..hehhe..

along: la, ada rupanya lokan kat jeram, x tau lak aku..masak kari? panggang lg best la kot long...

along said...

banyak wahida...kat pantai remis tu owang jual...ramai jugak la yg membeli...ko try masuk pantai remis jeram...kat situ long tengok macam2 sepisis siput n kerang yg tak pernah kite tengok pong... ade jual yek....pastu ko layan lah restoran seefood pantai jeram....kat sane ade dua restoran besar tau..but dua2 long dah try..memang sedap....klu ko makan kat restoran pantai jeram tuh...kek situ lah...tempat abg man dibesar kan...

wahida said...

along: nanti aku try seafood kat jeram tuh...kite gi sesama nak?

along said...

k....jugak....bile same2 free nanti...kite dill...ok...but biar lepas raye yek...