nuffnang advert

Thursday, August 26, 2010

canopy walk dan poring hot spring...

assalamualaikum kengkawan sumer...hari ni mood aku sgt lah bagus...sangat lah baik sbb pc ni x buat hal pun pagi2 ni...so aku rasa dgn kesempatan yg ada ni baiklah aku menghapdet cerita  kami di Sabah ye...kena cepat sebelum pc nan hado ni buat hal lagi...hehehe...

ok, lepas je kami bercanda mesra di Gunung Kinabalu, abang bear terus bawak kami ke Poring Hot Spring yg mana kat dalam hot spring tu jugak ada jambatan gantung @ canopy walk...aku punyelah teruja giler nak sampai sini sbb aku suka sgt mandi air panas + dah x sabar2 nak naik itu jambatan gantung....


lagi 18 km? laju sikit bang....


beratur nak beli tiket masuk...


teruja neh....


belum ape2 dah penat...wakakaka( posing je tu )




 
abang bear selaku tour guide kami menerangkan apa yg ada kat dalam...korang kena lalu sini, sini, situ, situ, panjat sini situ sikit baru dpt mandi air panas tau!!!

sebelum nak masuk ke hot spring tu ada satu jambatan jugak...bawah tu Sg. Mamut...

nampak best kan Sg. Mamut ni...


tapi menurut abg bear, air sungai ni dah tercemar...so, korang x leh mandi kat sini tau!!!


2 budak sengal sedang menari tarian Sarawak....hahaha...ye ke tarian Sarawak cenggitu Pia?

welcome...welcome....


x sabar dah neh....


kita naik jambatan gantung dulu!!! yeeaahhh!!! mek jah dah cuak...


cepatlah mek jah!!! lambat bebenor kome ni berjalan...eden dah x sabar dah ni!!! haa!!! kan dah keluar loghat perak ngan nogori dah ni!!!

bawak kamera dorang charge RM5....


kami harus mendaki tempat2 ni sebelum sampai jambatan atas pokok tu...

sori, gambar blur ckit....bukan blur ckit...blur banyak...hahaha...


pendakian dimulakan...huh!!mcm jungle trekking laks...

amek gambar jap...


ha...ni lah jambatan atas pokok @ jambatan gantung @ canopy walk tu...ada berani? aku berani!! mek jah x berani!!!hahaha!!!

sabar mek jah...sabar...

rileks la jah...ko mesti boleh buat punyer!!!


ha....tu dah ok...jalan depan lagi...


jambatan ni ada 4 point...habis satu, sambung lagi satu..mmg best...


kami sampai ke platform 3..




best!! best!!


I love this pic so much!!!




dah sampai pun kami ke check point yg terakhir...mmg best dan kalau ada kesempatan aku nak naik lgi sbb kat sini nyaman je...sepanjang melalui jambatan tu, aku boleh dengar air terjun dan mcm2 bunyi unggas...terbaek!!! aku jugak bangga dgn ko mek jah sbb dah berjaya mengatasi gayat ko tu...tapi kalau ko dpt pandang bawah menikmati keindahan alam tu aku laaaaagi bangga beb!! thumbs up utk ko!!!

ok, dah penat mendaki tadi...kite terjah air panas lak...yahuuu!!!



kat sini dorang sediakan banyak kolam...kiteorang ambik satu kolam je utk aku n hubby mandi...mek jah n along x mandi pun...cicah kaki je ...tapi nak tunggu kolam ni penuh ngan air panas tu mmg azab...lambat giler...tu air tgh dok pasang lagi tu...tak penuh2 jugak...

aku rasa kolam kat sini mcm kolam kanak2 lak...kecik je...apa pun mandi air panas kat Gadek, Melaka lagi best lah....

apa barang cicah kaki je?

selain daripada kolam air panas, dorang sediakan jugak kolam air batu...sejuk woo..

kolam ni sejuk semulajadi tau..mmg mcm mandi ais...ramai orang x tahan...paling2 pun aku tgk 5 minit dah naik dah...aku? 20 minit pun boleh lagi....hahaha..ayat biar berlagak ckit...

sejuk nak mampus!!!


dah puas mendaki, menikmati keindahan alam, menikmati air panas dan air batu, kiteorang makan la pulak...lapar weh!!



 
nape ko pandang aku mcm tu jah??


nasi goreng special...mmg special sbb ada cerita di sebalik nasi goreng ni...disebabkan kiteorg nak cepat, kiteorg order benda yg sama je...asalnya kiteorg order nasi goreng special ni letak sekali telur dadar, pas tu cancel nak telur mata pulak...sudahnye org kedai tu letak dua2 telur tu jadilah nasi goreng + telur dadar + telur mata...amek ko!!! tapi nasi goreng ni mmg sedap dan pedas terangkat beb!!

selera weh kiteorg makan sampai tak nampak org lalu lalang dah...nasi goreng pedas meletup terbayang dlm ingatan aku....pergghh....


oklah...aku nak buat keje sikit...sok kalau ada masa aku sambung perjalanan hari ke3 kami di Jambatan Tamparuli.....bye!!!

10 comments:

Sue-Rya Qistina said...

akak, kite dh follow la..cube tgk list akak tu betul2..gamba kawen kite kt pantai..

jeBateja said...

Wahhhh....bestnya hang pi bercuti....tapi tang makan yg tak tahan tu...banyak bonar makan telur......ahakz

Dee said...

oh..kedai tu kedai yg sama dee mkn masa pegi poring...sedapkan nasi goreng dia...sayur dia pun segar bugar..tp canopy walk tu dee x naik sbb bwk anak2...penatlah wei..hahaha..

my-niezzareena said...

kau kena kan aku cukup2 kan mak jah. nnt kau!!!!!!!

nieda said...

mcm tempat pergi ye..menarik nya, bilalah nk sampai sana..huhu sedihnya

Mrs.Eady said...

syok syok syokkkk.........still jeles lagih!
hahahahaa....

~ yus ~ said...

wah! Steady jer tgk wahida jln kat jambatan gantung tu, kalau akak harus gayat..huhu

Baru perasan, nama anak2 wahida pun start with 'a' yer..:)

wahida said...

sue rya: x pelah dik...x de pun x pe... akak ok jer...hehehe...

jebateja: tu la psl...nasib baik nasi goreng dia sodap!!

dee: mmg kalau bwk anak2 x merasa naik canopy tu dee...sbb nak kena mendaki bukit..kesian kat budak2..

mek jah: bila masa pulak aku kenakan ko neh?

nieda: kiteorg sampai sana mmg mcm2 xtvt..kalau boleh nak terjah sume tempat...tp apa kan daya...masa mencemburui kami...

mrs eady: mmg syok kat sana...

yus: so far saya ok jer sbb dah pernah naik yg lg mencabar...kak, nama anak saya sume start ngan Wan..nick name je start dgn huruf A...

Beruang Madu said...

Akhirnya AB dapat tengok muka Mek Na yang cuak ketakutan... apa pun AB bangga sebab masa AB penakut nauzubillah dulu, jangan kata nak menangis, naik pun tak hingin.. di pukul rotan pun aku taknak...

Bagus Mek Na... and untuk U Jah... u are a really good friend...

Kawan paling balik cukup sorang jer tapi yang diorang cakap beribu tu kawan yang casual...

wahida said...

beruang madu: gamaknye dedulu abang lagi penakut drp mek jah la ye...hehehe...betul tu bang...kawan baik cukup sorang kan bang...nak dpt kwn airmata azab nak dpt...err...kwn yg casual tu apa bang?