nuffnang advert

Tuesday, June 8, 2010

restoran warisan @ terachi

lepas attend wedding ofismate aku kiteorg direct balik ke Senawang, umah mak mertua aku..anta adik untuk tinggal dgn mak mertua aku selama seminggu, sbb adik sekarang dlm rawatan homeopathy yg mana ubat tu kena bg setiap jam, so, kalau nak harap taska bagi setiap 1 jam utk bg mkn ubat, mmg kiteorg x percaya la, sdgkan ubat yg 3x sehari pun mcm miss je, nikan pulak setiap jam, so kiteorg decide utk anta umah mak mertua sampai ujung minggu ni, nak tgk keberkesanan ubat homeopathy, ari sabtu depan kiteorg balik lg ke senawang utk amek adik.....so sekarang ni aku tgh rindu adik bagai nak gile...

on the way nak sampai umah mak mertua aku tu, ternampak signboard besar psl restoran warisan..terus my hubby ajak gi restoran ni..tapi kiteorg x de la pegi time tu jugak, pegi sebelah malam ajak mak n abah mertua aku sekali...actually, restoran ni dah promote dlm paper dah lame, siap bg kupon lg, kalau bwk kupon tu dia bg diskaun 20%..dlm paper siap dia promote air Janda Pulang sebagai welcome drink diaorg..air tu adalah air kelapa dicampur gula..
Restoran Warisan ni terkenal dgn masakan Negeri 9, selain tu disediakan jugak masakan Thai, bukak drp pukul 12 tgh sampai kul 1 pagi, terletak betul2 berhadapan dgn simpang ke Istana Besar Seri Menanti..( perkampungan budaya Terachi, Kuala Pilah ). Jalan pun senang je, x payah lalu Bukit Putus yg mcm ular kene palu tu....dan terletak berhampiran dgn Taman Rekreasi Ulu Bendol..
Wah...bile dah sampai tu mmg best sgt, tmpt yg sgt cantik dan kiteorg didendangkan pulak dgn live band( live band ke?)lagu2 warisan melayu seperti irama cak lempung..sesekali layan lagu2 mcm ni, best jugak! Kiteorg sebenarnye teruja nak rase air Janda Pulang tu, tapi dah abis pulak, so kiteorg dihidangkan dgn welcome drink sirap je la..huhuhu...frust gile..

pas tu nak order makanan negeri 9 dia, pun dah habis, masakan lain ade kecuali masakan tradisional je yg x de, x ke kiteorg frust lagi?? waaaaaaa!!!!
layan je la gambar ni eh...

sori x amek gambar pemandangan luar, sbb malam dan gelap, so, aku amek gamba ni je la..



my family wit mak n abah mertua kesayangan ku...

pakcik makcik ni tgh mendendangkan lagu sambil bermain alat muzik tradisional

pakcik yg pakai spek tu makin aku dekat amek gambar dia, dia tepuk benda alah tu dgn makin semangat pulak...

boleh tahan jugak makcik ni menyanyi...

sedih je makcik ni..nape cik?

ni dia siakap steam halia yg sedap nak mampus tuu..

ni pulak ayam kunyit cili padi..perghhhhh....paling sedap!!!! cukup rase!!!!

ingat nak order udang butter, tapi abah mertuaku mintak udang tepung laks..bantai je la...

asparagus seafood..best best...sayur yg jarang dijumpai...

ni pulak sambal sotong..sedap mcm mak mertua aku yg masak..

xceli kiteorg order sup sayur campur utk kids, tapi yg sampai sup ekor...bedal je la...

ni pulak air kiteorg..sume seperti biasa lah...air watermelon juice, bandung, nenas n carrot susu..yg paling spesel sekali tentulah air aku yg putih tu...epal susu longan..wallaweh....something different n sgt lazat weh...

kiteorg yg dah kekenyangan...
p/s: kalau anda lalu kat Kuala Pilah, silalah singgah di restoran ni...sedap giler weh...lagi sedap sini drpd Chiang Mai ari tu..dan kiteorg pun akan dtg sekali lg utk rase makanan tradisi dia n air Janda Pulang...we will....

4 comments:

Dee said...

kena gi siang kot sis..baru dpt merasa suma tu..hubby dee walau org n9 kemain susah nk ajak gi pilah tu..kan jauh pun dr umah MIL..hehehe...

wahida said...

betul tu dee, pas ni kiteorg nak try time lunch hour laks..ur hubby pun org n9 ye, mmg patut try restoran ni tau dee

hazilah said...

ko... klu bab makan....fuh...tabik spring la...

wahida said...

along: ko pun tau kan hobi aku makan makan dan makan...