nuffnang advert

Wednesday, January 23, 2019

Restoran Sup Urat Keting, Bangi

Assalamualaikum semua,

lepas balik makan2 kat BBQ Lamb Kemensah,
kami lapar balik....haha...
ye la, mana tak laparnya, dah puas berendam dalam sungai kan...
dari Kemensah kami shoot gerak ke Bangi,
bawak family makan2 kat Restoran Sup Urat Keting...
sebenarnya i yang nak makan sangat kat sini...
tu yang kerah semua orang makan kat sini jugak..haha...

pic sumber dari google...tq pakcik gugel!


lupa pulak nak snap pic depan restoran...huhu...
nama sebenarnya adalah urat keting,
tapi kalau dialek kelantan tu yang jadi ketin je tu...
restoran ni besar tau,
kalau tengahari ada lauk campur...
mcm kami datang dah petang,
nak masuk maghrib dah masa tu,
so lauk2 campur pun tinggal saki baki je,
tapi segala mak nenek sup mmg sure ada la...
dorang mmg masak sup seperiuk besar...
korang sebut je nak sup apa, semua adaaaaa...

kami satu family mmg hantu sup...
tak tau kenapa, kalau buat tomyam mmg tak laku...
i sorang je yang feveret makan tomyam...
hubby dan anak2 pulak lagi gemar hirup sup...
sebab tu i kalau kat rumah jaranggg sangat buat tomyam...
rajin buat sup je...
kalau kat rumah i selalu buat sup tulang, feveret kami anak beranak tu...

haaaaa ni diaaaaa....
ni lah dia urat keting...
urat keting ni adalah urat bahagian kaki lembu..

seumur hidup i, ni lah festaim i makan urat keting...
kalau gearbox ke tulang ke selalu la makan,
tu yang buat i teringin sangat nak try tu...

sedap rupanya urat keting ni...
sedap sebab dia lembut dan kenyal2...
ohemjiii best giler...
nnt bila2 nak mintak encik laki cari urat keting ni,
then i nak masak sendiri...
sebab sup kat sini tak menepati citarasa kami sangat...
kat sini sup dia pakai cili padi,
kami prefer sup yang tumbuk lada hitam...heheh...
tapi bukan lah sup dia tak best...
kami faham masakan kelantan kalau buat sup mmg tumbuk cili padi kat dlm sup tu kan...
kami boleh je makan,
cuma kalau sup yang tumbuk lada hitam lagi win kat tekak kami la...haha...

nnt i nak try buat urat keting masak lemak cili padi,
wahhhh mesti sedappp ni...
oh tak sabarrr...

ni pulak sup perut...hubby punya...
dia kalau perut, mmg feveret sangat la...

sup tulang...
yang ni dik emy yang order,
dia tu tak reti nak try benda yang pelik2 sikit...
tu yang dia order sup tulang je tu...haha...

yang ni mak punya,
mak mintak campur,
sup perut campur urat keting...
serius la...keting dia lembuttt giler....
mesti lama dia rebus ni...

ha tu diaaaaa,
sorang semangkuk sup...
tak main la share2...haha...
ada jugak kami order sup daging ngan sup ayam,
tapi takde la i snap pic...
yang tu dah biasa sangat...haha...

kami kalau makan sup mmg sejenis yang simple je...
mmg tak perlu dah nak lauk lain,
cukup sup, telur dadar dan sambal belacan..
mcm tu je pun dah berselera kami anak beranak...

ok lah, pada yang nak try urat keting,
mai la datang sini,

ni details:

Restoran Sup Urat Ketin,
Jalan 7/7A, 
Seksyen 7 Bandar Baru Bangi.

12 comments:

dear anies said...

banyak kali lalu dpn resto ni tp x singgah2 x tau knape... mgkn tggu wahida belanja kot eh ehhh

Amanda Suria said...

Nampak sedap...tapi masih tak bleh makan bab- bab daging ni..pernah gak cuba..mendadak naik darah tinggi iollss

Cik Puan Eka said...

kite penah makan sini tapi kita kureng sikit. Husband suka sup2 ni dia ckp keting dia sedapp

wahida said...

cik puan eka: betul...keting dia sedappp, lembut giler, tapi sup dia x berapa kena sgt dengan tekak jawa i...haha...

mama tisya said...

urat keting mmg sedap..fav sgt....ore klate mmg suka la tp kalo tk biasa mkn mayb pelik kot hehe

norhidana miswan said...

jauh la pulak nk ke bangi tu kak... tp mmg menggoda betul segala sup2 tuh

Yaya Azura said...

yaya boleh geng ngn dik emy..benda2 pelik ni tak reti nak makan. haha.
kat trg urat keting ni org buat rojak kateh.

AzianKhalil said...

tak pernah lagi makan urat keting ni rasanya...ke pernah makan tapi tak tahu namanya urat keting.
saya pun lagi suka tom yam dr sup...tapi orang dalam rumah semua suka sup... tak makan tom yam...

Mastura Borhan said...

menariknya.

ummipia.blogspot.com said...

kecurayaqliur tgk sup keting..my feveret jg ni

Nina Mads said...

best kalau dpt pekena semangkuk ni

adianiez AIDA said...

bangi?
boleh la nanti next sem cuba. ajak adik gi.
pernah try dulu kat kelantan.
aida & asben pemakan, pe yg viral, kami try.
tak byk pantang makan...