nuffnang advert

Wednesday, July 4, 2018

unplanned

Assalamualaikum semua...

salam 20 syawal...
Sabtu lepas aku berjalan sakan...
dah nama pun raya kan...hehe...
ala bukan berjalan ke mana sangat pun...
asalnya plan nak menghantar sepupu bertunang kat Nilai je...
alih2 kami ramai2 lajak sampai Melaka...
maklumlah kami ada ramai sedara area Melaka sana...

tengok lah si Junior tu...
cheeky ya ampun...
banyak mulut tau sekarang...
tapi dengan org yg tak berapa kenal dia akan diam la...grrrr...

sebelah tu pulak, Sofea...
anak buah aku / anak adik aku...
tapi aku panggil dia Cik Pia...
dia ni manja giler...jenis tak boleh org cakap jerit2 depan dia..
sebab tu dia ni gerun sikit dgn aku...
maklumlah, aku ni kalau marah anak2 aku mmg sejenis keluar petir terus...
so, bila aku marah anak2 aku, dia ingat aku marah dia...
mak pak dia pulak jenis cakap lembut2...
tu dia terkejut kalau org ckp jerkah2 ni...hahaha...

kami anak beranak tumpang adik aku je, Dik Emy...
laki aku takde, macam biasa dia Sabtu Ahad mmg ada kelas memanjang...
anak aku si abang pun takde masa ni...
dia kat asrama...
mak aku pun tak dapat folo masa ni,
dia terlibat dengan open house Avon...
maklumlah mak aku ni kan org kuat Avon...
mana boleh dia takde...huhu...
so aku, adik dan junior je la yg ada masa ni...

mula2 semua org kena berkumpul kat rumah makcik aku di Sepang ni...
kita akan gerak ramai2 ke Nilai...
kami sampai Sepang jam 9.30 pagi...
terus i yg gojes ni kena jadi dulang girl...kehkeh...
tapi i pegang hantaran yg ringan je la...i bawak dulang cincin..
yg berat2 mcm buah2an dan kek2 kita bagi adik2 wechat kita yg bawak...hahaha...

ni sebelum kami gerak ke Nilai...
kat sini je pun makcik aku dah masak sedap2 utk kami...
dia masak nasi lemak, bihun goreng, kek coklat, kuih muih...
eh banyak betul la menu nya...
lepas tu dia siap cakap korang jgn mkn byk sgt, kang kat rumah pengantin nak makan lagi...
kami macam krik krik...dah tu yg makcik masak byk2 dah kenapa...muahahaha...

ni lah makcik aku yg masak macam2 tu...
dia ni adik pada mak aku...
tahniah ye makcik dapat bakal menantu comel gini...
pastu dak Atika ni sejenis yg easy going...
baru kenal dah terus mesra dengan kami...

kalau korang tak puas hati dengan kualiti gambar maafkan i okehhh...
sebab kebanyakan pic i dapat dari wasap je...huhu...
ha...yg lelaki ni lah sepupu aku...
nama dia Amirul...kami sepupu sepapat panggil dia abang sado...hehe...
btw, tahniah Mirul n Ika di atas pertunangan ini...
semoga perjalanan seterusnya dipermudahkan...

bakal pengantin bergambar dengan sebahagian dari kami...
kalau nak ikutkan, 10 kereta yg pi menghantar rombongan ke Nilai ni tau...
aku sebenarnya mmg ramai makcik pakcik, sepupu sepapat bagai...
maklumlah adik beradik mak aku semuanya 12 org...
ko bayangkan berapa ramai pulak sepupu2 yg aku ada...

kalau tadi kat rumah makcik aku dah makan nasi lemak dan bihun as breakfast,
kat rumah pengantin kami dijamukan dengan nasi hujan panas dan ayam masak merah as a lunch...
sedap2 masakannya...
tq tuan rumah...kenyanggggg..Alhamdulillah...

tengah duduk2 makan kat rumah pengantin tu,
makcik pakcik ajak kami lajak ke Melaka beraya rumah makcik pakcik kami yg lain...
aku ni ikut je..kalau Dik Emy kata ok, aku folo je...
sebab dia yg bawak kereta kan...
so, Dik Emy on, kami pun on je la...

dari Nilai kami direct ke Pengkalan Batu, Melaka...rumah pakngah aku..
abang pada mak aku...
yg duduk kat kerusi sebelah kanan pakai kopiah tu la pakngah aku...
tak berapa sihat sangat dia tu...
tq pakngah n makngah, jamu kami asam pedas melaka yg sedap...

lepas tu ke rumah Pakcik Saufi pulak...
kat area Batu Berendam...
dia ni adik kepada mak aku...
masa ni kami mmg dah tak boleh makan dah...
ko bayangkan la,
dari pagi dah makan nasi lemak pastu nasi hujan panas, pastu nasi putih lauk asam pedas...
mujur la makcik Liza hidangkan sate dan buah2an je...
kalau berat2 mmg kami tak mampu nak telan dah..haha...

lepas ke rumah Pakcik Saufi, kami ke rumah sepupu kami si Firdaus pulak...
dia duduk kat Bukit Katil...
dia hidangkan 2 barrel KFC....
phewwww...kenyang lagi...tapi honestly la...
masuk rumah Firdaus kami masing2 dah tak larat nak bergambar dah...
penat beraya dan kekenyangan pun ye...

dari Melaka kami direct pi Sungai Buloh pulak rumah sepupu aku Anis...
kat sana dia hidang mee kari pulak...
ya ampunnnnnn...sumpah kenyang...
Alhamdulillah sangat2 atas rezeki...

anyway tq semua pada makcik pakcik dan sepupu sepapat yang layan kami dan jamah kami dengan menu yg sedap2...
hanya Allah yang mampu membalas...
dan pada Amirul dan Atikah, selamat manjalani alam pertunangan...
semoga yang baik2 mengiringi perjalanan kalian...

dari Rawang - Sepang - Nilai - Pengkalan Batu - Batu Berendam - Bukit Katil - Sungai Buloh - Rawang, sudahnya jam 1 pagi aku sampai rumah...
mmg beraya sakan...

10 comments:

NM03 said...

pehhh berjela kau becerita hari ni jah

bagos2.. teruskan!

wahida said...

NM03: aku tgh ada mood ni jah...ko jgn macam2..hahaha...

dear anies said...

x nk kalah... pegang dulang cincin je... sure ke ni ko x tkr cincin tu dgn cincin snediri? musykil musykil hahaha

wahida said...

dear anies: hahahaha, mana boleh tukar dgn cincin org lain...cincin i ada sentimental value tauuuuuuu...kihkih...

Kakcik Nur said...

Meriahnya jalan-jalan, makan-makan...

Semoga ikatan pertunangan Mirul dan Ika berpanjangan hingga ke jenjang pelamin dan seterusnya bahagia bersama hingga ke syurga. Aamiin.

Ann Ishak said...

sakan sangat ni :D

فاتن الصاوى said...


خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة تنظيف بالدمام
شركة الصفرات للتنظيف بالرياض

فاتن الصاوى said...


شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات براس تنوره


فاتن الصاوى said...


شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

Amanda Suria said...

Sakan ko beraya nok...best meriah betul