nuffnang advert

Thursday, November 9, 2017

girls day out: Escape Room, Nasi Ayam Chee Meng & Red Box Low Yat

Assalamualaikum semua...
meh sambung citer Geng Pelangi berjimba...
lepas kami breakfast nasi lemak Wisma Genting
kami shoot direct pi Berjaya Times Square,
naik terus tingkat 7, cari Escape Room...
haaaa, korang pernah dengar Escape Room?
escape room ni best tau...
games yang memerlukan teamwork...
dan sama2 memerah otak utk korang keluar dari bilik yang berkunci..

kami sampai Berjaya Times Square dalam kul 10.30...
kami ingatkan Escape Room ni bukak pukul 10 pagi...
rupanya dia bukak pukul 11...
jadinya kami berlegar dulu depan escape room tu..

sementara nak tunggu escape room bukak,
moh la kita amek gambar beramai2 dulu..

 amek gambo dalam toilet itu sudah tentu...hahaha...

ok lah dah pukul 11...
jom gerak ke Escape Room...
ok, korang boleh baca kat banner tu kan...
dia tulis situ dia mmg bagi 45 minit je utk korang keluar dari bilik cabaran..
kat Escape Room ni ada banyak jenis bilik sebenarnya...
ada 9 bilik, dan korang boleh pilih nak bilik yang macam mana...
ada art, haunted, vampire, mystery, taken, treasure hunt, magical adventure, heaven n hell..
kami pilih tema dutch lady: the great chocolate vault..
yang kami pilih ni pada kami mungkin senang la bagi kami sebab kami perlu selamatkan coklat dalam peti besi dalam bilik tu...
tapiiiiiii....
haaaa, ada tapi okeyyy...hahahaha...
tapi sebenarnya susah jugak...
kena pandai cari clue...

ada tulis situ cara2 nak bermain...
yang paling penting kena teamwork la...
kena sama2 perah otak macam mana nak selamatkan coklat tu...

tengok patung tu...
ibarat mcm ni la...korang akan terpenjara dalam bilik yang berkunci..hahaha...

okey, amek pic dulu sebelum nak masuk bilik cabaran...
sebenarnya aku berdebar masa ni...
mmg aku teruja sangat nak buat challenge ni,
tapi aku macam seram jugak,
seram dengan cabaran...boleh gitu?
sebab tak tahu apa cabaran yang akan berlaku kat dalam nanti...

sebelum masuk bilik,
ada sorang staff akan brief uollsss...
dia siap cakap tak boleh amek gambar atau video kat dalam nnt...
alaaaaaa, aku dengar je tak boleh amek gambo, aku dah frust...
eh mana boleh tak amek gambo kan, kata blogger...
tak boleh jadik ni,
akan ku usahakan jugak amek satu dua pic kat dalam nanti...

 entrance pass...

kami dah dalam bilik..
sebenarnya untuk buat task ni dorang akan tutup lampu...
sebab kalau tutup lampu korang akan nampak clue kat frame...
ni kami bukak lampu masa task kami dah habis...
kalau korang tengok bilik ni macam kosong je kan...
ye, mmg bilik ni kosong takde apa pun...
cuma ada meja, pc, frame, telefon, compartment di hujung sudut dan pintu...
apa2 hal pun kami kena carik password untuk bukak pc kat meja tu...
masalahnya nak cari password pun kami sangkut dekat setengah jam wehhh...
kat depan pc dia ada bg beberapa nombor dan abjad,
konon sebagai password utk bukak pc tu...
tapi ketahui lah korang...
yang dia bagi abjad dan nombor tu, itu bukan password nyaaaaaaa...
jenuh kami hack nombor dan abjad tu...
rupanya password dia ada dalam kad dan kad tu ada dalam drawer meja tu...
kena cantumkan kad tu dan korang akan dapat passwordnya...
ok lah, dah bukak pc tu dekat setengah jam,
kami kena cari clue pulak utk bukak drawer dan seterusnya kena bukak pintu yang kat belakang Elly tu...
nampaknya kami cuma berjaya utk password pc je, selebihnya kami gagal...
sorry lah coklat, kami tak dapat selamatkan awak...

tengok kat dinding tu...
kat jam tu tertera kami dah kehabisan waktu...
dan ada suara jerit cakap 'you lost!'
hampeh betul...hahahaha...
nanti la kami masuk balik bila2 kang, kami akan buat balik cabaran ni...siap kau!

sepatutnya kami kena selesaikan 3 bilik untuk selamatkan coklat dalam peti besi...
masalahnya kami duk 'sangkut' dalam bilik pertama sampai habis 45 minit tu...huhu...
dah habis 45 minit, staff dorang akan masuk balik dan akan bagi jawapan secara general...
hrmmm takpe la...namanya pun pengalaman...
at least kami belajar yang mana sepatutnya kita tak boleh berharap pada satu benda je,
kena tengok sekeliling jugak untuk dapatkan bantuan...gituwwww...

habis perah otak kat dalam bilik cabaran tadi,
terus bergambar dengan costume yg dorang sediakan...
aku dgn amy pakai ala2 kimono gitu...
dah nama pun games ni dari jepun kan...hehe...
ok, kalau korang nak masuk escape room, ni details:

Escape Room, 
7th floor, Berjaya Times Square,
Kuala Lumpur.
03- 2141 0653

Mon- Fri (11am - 5pm) rm33.90
                ( 5pm - 1am) rm38.20
Sat, Sun, Public Holiday (11am - 1am) rm38.20

bergambar depan toilet...
sebab wall dia cantik...
tu yang masing2 duk posing kat wall ni...haha..
ni aku dengan Yuyu...si penjual jamu kunyit beras kencur...
masyukkkk weh dia ni...
aku ada beli jamu dia ni...mmg best...
balik keje tak letih kalau minum jamu dia ni...
kali ni jumpa suruh dia bawak lagi jamu...

 haa cantik kan wall ni...

yang tengah tu mmg fotogenik...
macam model si Nor ni kan...
masa ni tinggal kami berlima je...
sebab Amy kena balik dia ada komitmen lain...
takpe la, janji sempat main escape room dengan kami...

dari times square kami jalan kaki menuju Restoran Nasi Ayam Chee Meng...
for those yang tak tahu, kat sini halal ye..
tapi disebabkan aku masih kenyang lagi makan nasi lemak wisma genting pagi tu,
so, aku pilih kuew tiow kungfu...
sedapppp okehhhh kuew tiow kungfu ni...
tak tipu...
korang kalau datang chee meng ni, aku recommend korang try menu ni...terbaekkkk...

kawan2 aku dorang order nasi ayam,
pastu dorang add on dengan kerabu mangga...
kat sini dorang cakap mmg femes dengan kerabu mangga selain dari nasi ayam dia...
nampak pun mmg sedap kan?

Amy dah balik, laki kak Elly pulak sampai...
dia datang kedai nasi ayam tu sembang2 pasal politik...kehkeh..

pastu jalan kaki gi Low Yat...
kami nak hiburkan hati, nak karok jap...
macam2 lagu kami nyanyi hari tu...
yang pasti mesti ada lagu dangdut, baru ceria..hahaha...

kat red box ni kami nyanyi dari pukul 2 sampai kul 6 petang...
tapi laki aku pukul 5.30 dah datang amek aku...
so, aku gerak awal setengah jam dari dorang...


anyway, tq geng pelangi for the day...
kami masing2 enjoy, dapat makan, gosip, buat xtvt, karok...
rasa mcm tak cukup masa tu..huhu...

ada masa kita jumpa lagi ok...

9 comments:

dear anies said...

haaa boleh laa try nnt time borink2 x de keje kat umah lepak2 kt escape ni ;-)

mama tisya said...

brp kena byr escape room tu....kerabu mangga chee meng mmg sodap..kuehtiaw tu ada rezeki bole la try

wahida said...

mama tisya: eh, i lupa nak tulis harga escape room tu...harga dia rm33.90 per head...ok, i edit entry i skrg jugak...tq sis!

Puteri Nurhayati said...

ok, baru tahu pasal escape room tu. Kat aeon taiping pun ada, cuma tak pernah cuba.
Seronok habiskan masa dengan kawan-kawan pompuan ni, kan.. :)

Cikgu Iza said...

ya Allah, bestnya baca pengalaman tu, seronok kalau ada kawan2 yang satu kepala, sama minat dan x berkira macam ni... seronoknyaaa....

yolanda diego said...

escape room tu mcm rumah hantu ke ?

LYAfrina said...

Mesti best giler kan msk escape room ni.. Ala² berdebarrr gittu..

anak denesor said...

tak pernah lagi pegi sana..sebab jauh..hahaha..aiseh lepas tgk post akak tetibe rase cam menarik pula tempat ni

Amanda Suria said...

Rasanya ada lagi geng pelangi takde kan..lama x baca kisah geng pelangi ni..at last ada seketul haaa...