nuffnang advert

Tuesday, October 17, 2017

Dolly Dim Sum, Avenue K

Assalamualaikum semua...

kembali lagi dengan entry makan2...hahaha...
nak buat mcm mana,
tuan tanah mmg suka makan,
banyak duit mmg habis kat makanan...
kadang2 aku pun pelik, mana duit gaji aku selama ni,
sebab nak kata shopping baju baru mmg tak, tudung baru? pun tak jugak...
rupanya banyak habis kat makan dan makan je...huhu...
takpe la, selama ada nafsu makan ni, makan je la...
kang dah tua, tak selera itu, tak selera ini,
hujung2 dah tua menyesal tak rasa macam2 jenis makanan yang sedap2 kat dunia ni...
(cara aku positive kan diri..hahaha)

kali ni, kami #gengmakan16 makan dim sum pulak...
kami pi Jumaat lepas..teringin sangat nak makan kat Dolly Dim Sum ni...
kami berkira2 sama ada nak pi Dolly yang kat Avenue K atau kat Nu Sentral...
tapi memandangkan masa aku n Eqa makan kat Waroeng Penyet Nu Sentral,
kami tengok kemain ramai beratur nak masuk dolly...
so, aku cadangkan kita pi Avenue K..
ok, masa kami sampai tak ramai sangat orang...
tapi masa food kami sampai, full seat okeyyyy...
nasib baik kami cepat, kalau tak kami pun kena beratur jugak...
eiiii tak koserr nak makan pun kena beratur...hahaha...

minah waitress belakang tu bertabah je la dengan perangai kami...
dia nak cepat amek order, kami sibuk nak bergambo dulu...hahaha...
nasib ko la dik...dapat customer mcm kami ni...
pastu sibuk je tau ada mamat belakang kami tu dia join bergambo dengan kami...
serius kami tak perasan pun ada mamat 2 orang tu...
siap buat peace lagi...kehkeh...
pagi ni aku nak update blog baru aku perasan...
hahahaha...

first time kami jejak ke Dolly ni...
banyak review kata terbaekk dim sum kat sini...
cuma agak expensive sikit la...
ala, what u expect, kalau dah makan kat shopping mall macam Avenue K,
tentu lah harga pun pricey kan...
takpe la, bukan selalu pun nak makan mcm ni...
setahun sekali nak makan mahal mcm ni pun belum tentu...huhuhu...

ok, disebabkan kami insan marhaen yang serba kekurangan,
yang duit poket pun tak tebal mana,
tapi teringin nak makan benda mahal,
jadinya kita share minum air mineral ni beramai2...
order 1 liter, share minum berempat...
haaaa...tu baru nama teamwork..muahahahaha..
1 liter mineral ni pun dah rm17 tau...
juling bijik mata kami masa tengok harga dia...
korang ada minum air dari pergunungan Perancis mcm ni?
ekekek...

bbq chicken cheong fun..
sepinggan rm10.20..
order 2 pinggan...

 royal golden fried rice, rm25.30

ini yang aku nak order sesangat ni...
egg custard bun, dalam review masing2 duk kata sedap sangat...
so, kami order sorang satu set...
satu set ada 3 bijik...
satu set = rm7.80

sedappppp, aku sukaaaaa..
dalam dia ada rasa masin manis..
tapi ko mmg boleh makan cukup sorang satu set tu...
lebih dari 3 ketul, mmg akan muak, bak kata Dayah...

prawn cheong fun...
ni aku suka...sedapppp sangattt...
sepiring rm12.50

szechuan dumpling...
pun terbaekkkk...dah la isi penuh,
kuah dia tu mmg buat lagi meletop...
rasa manis2 pedas, argghhh sedap la senang cakap...
siap kuah dia tu aku makan sampai ke titisan terakhir tau...
sampai waiter nak clearkan piring ni aku tak bagi tau,
punya lah aku nak mkn lagi...
sepiring gini rm11.30...nangisssss

mozza roll...
dalam ada udang n cheese...
aku mmg suka benda crispy mcm mozza roll ni...
lazat!
sepinggan gini rm11.90

nampak benda macam sikit2 dan lite kan..
tapi serius buat kami tersandar kekenyangan...
dalam pic ni belum masuk dessert lagi ni...huhu...

ok dah settle makan,
kami mintak keluarkan dessert pulak...
kami order snow skin durian mochi...
dalam gambar menu ada 4 bijik,
sekali datang 3 bijik je...
ingatkan boleh la kami makan sorang sebijik...grrrr...
takpe sharing is caring kan...
satu set durian mochi ni rm12.30

tu dia.....
semerbak bau durian satu restoran okeyyy...
sedap giler durian mochi ni...
mochi dia pun lembut je macam kapas..haha...

4 of us...
geng suka makan...hahaha...

dari ofis ke Avenue K, mcm biasa kami naik Grab...
tapi masa balik dari Avenue K, kami decide naik LRT turun ke Masjid Jamek...
dah 10 tahun aku tak naik pengangkutan awam oiiii...
so, harus aku abadikan kenangan dalam LRT ni...kehkeh...

dari Masjid Jamek kami naik STAR pulak turun Sunway Putra...
dah sampai Sunway Putra Mall pekena Baskin Robin pulak...
betul la kawan2 aku ni cakap, kami ni mmg tak boleh berenggang dengan Sunway Putra,
jauh2 Avenue K tu sempat jugak menyinggah Sunway Putra Mall..hahaha...
dari Sunway Putra kami balik ofis naik grab mcm biasa...
tapi bestnya hari tu, aku n Qees guna GrabReward kami,
so perjalanan jauh kami ke Avenue K dan waktu balik kami percuma je...
berbaloi2...

anyway, pada korang yang belum try Dolly Dim Sum ni,
pi la try...
at least kalau orang tanya korang pernah makan egg bun custard dolly yang sedap tu?
korang jawab la dengan bangga nya, eh, mesti lah dahhhhhh...
buat muka riak sikit okeyyy...hahahahaha...

jangan risau, dim sum kat dolly ni halal...
sedap2 pulak tu...
cuma harga je agak pricey sikit...
kalau korang pi Dolly yang kat Avenue K ni,
restoran ni kat Ground Floor tau,
tak susah nak carik,
dia combine sekali dengan Fresca Mexican Kitchen.
bai!

14 comments:

mama tisya said...

ada msk list juga tp tk kesamapaian lg....mmg pricy tp kalo sedap apa slhnya skali skala kn..nasi tu cukup ek 4 org mkn..ke sesudu dua sorg hehe...mkn dimsum ni nmpk je skit tp mmg kenyang bersandar...skarang dh byk outlet dolly dimsum...kt pavi pn ada..dlu ms opis kt ngan pavi, dolly dimsum tkde buka lg...dh pindah s.alam , dh ada plak...kalo tk, bole try hehe..air mineral tu pernh tgk kt restoran bumbu desa...mhl giler tp xorder pn tp ni korang share2 okla kn..giler mhl air mineral tu ..

Inani Hazwani said...

Sekali sekala makan mahal apa salahnya kann. Heheh. Nampak sedap, nanti nak try jugak lah :)

Emy Tak Kecik said...

kawan kita ckp dolly dimsum baru buka kat sunway putra mall... tp x sure kat mana sbb dah lama x pergi..

ah rindu ko wahid...aku baru jejak bumi ni nak berblog kembali hahahaha

rindu dolly,...smua makanan dia sedap...

wahida said...

emy tak kecik: waaa ya ka dah bukak kat sunway putra mall? kalau tahu bukak kat situ, tak yah la dah kami pi jejauh sampai avenue k sana...huhu...anyway tq info beb...rindu jugak ko beb...aku puj kadang2 je update blog...kadang2 menyepi..hehe...

ain.ya.nun. said...

Manalah aku nak cari makanan sedap camtu kat Nilai ni huwaaaaa hahaa

Kakcik Nur said...

Waduh...boleh tahan juga harganya...nasi goreng pun tercekik mak tengok harganya....

dear anies said...

nk jg try tp geng2 sy bkn jenis tekak yg mkn mcm ni... even sushi pun x pandang... diorg geng2 mkn nasi jeeee

Cikgu Iza said...

berapa kali entah akak menelan air liur, bestnya dapat cuba makan n rasa macam2 makanan...

- dieyana - said...

huiii..nmpk sedap belaka.. kena kumpul duit dulu..hahha

akuzle ayu said...

aiya! manyak mahal loh. tapi kalau sedap takpelah berbaloi2. mkn plaks reramai so takleh terasa sgt kat poket tu.. hihi.. dah minum air gunung France leh ckp perancis dah?

I am LZ said...

Dim sim my favorite too..
Masa kerja di Menara Citibank, Avenue K belum wujud lagi..
Bila kerja jauh sekarang macam-macam tempat makan best ada kat sana.. huhuhu bertabahlah satu hari nanti akan ku jejakkan kaki ke Dolly..
Geram semua nampak sedap! ;-)

Hanis Azla said...

As-salam wahida..

Allah.. sedapnya.. akak tak pernah lagi makan kat situ.. hari tu pergi kena beratur panjang.. terus tak jadi nak makan.. Lain kali kena gigihkanlah diri beratur juga he..he..

Azian Elias said...

egg custard tu mmg marelles kan..
alamak terrier laaa.

mawar_berduri said...

fine saya belum pernah makan tak boleh la nk jawab dengan bangga nya, eh, mesti lah dahhhhhh...jadi harus masuk dalam wish list ...haha