nuffnang advert

Tuesday, August 29, 2017

baby shower Yan n Yam

Assalamualaikum semua...

Jumaat lepas bersamaan 25/07/17 kami #gengmakan16 buat jamuan sikit...
ala jamuan kecil2an je...
jamuan baby shower untuk dua orang mak buyung ni...

simple but nice deco!
deco pun guna apa yang ada je...
kita reuse n recycle mana yang patut...jimat...hehe...
anyway tq pada kawan2 yang penat lelah deco ni,
big kredit untuk kak Noriah yang bersusah payah buat bunga gantung tu...
sorry sesangat i tak turun padang masa mendekorasi,
sebab ada hal mustahak kena time off pulak...huhu...
lagi pun i ni mmg gagal sikit bab2 menghias ni...
tapi kalau suruh mengemas, set up meja, potong buah meh bagi kat i...haha..

macam biasa, konsep kami adalah pot luck...
aku order sate ayam 100 cucuk...
mmg saja order banyak nak bagi kawan2 tapau bawak balik...
aku order thru online...
sedap tau sate ni...kuah kacang dia pun best!
nasi impit pun aku order sekali...
aku order 10 peket kampit kecik tu...
sebenarnya ni dah dua kali kami order dengan kakak sate ni...
sebab sate dia sedap dan service pun ok, tu yang repeat order tu...
sebelum ni Tehah yang order masa kami buat open house raya...
sebut pasal open house raya, nnt2 la aku cerita part tu ye...

ni spaghetti olio sponsored by Dayah...
sedap jugak la spaghetti ni walau nampak mcm spaghetti goreng je...
udang yang dia letak besar2 okey...
ni Dayah order kat cafe ofis kami...
order untuk 7 orang makan, tapi dia punya banyak mcm nak bagi 70 orang makan...haha..
memang puas hati dengan portion dia...
tak rugi order, masa open house raya baru2 ni pun,
kami ada order laksa kat cafe yang sama utk 10 orang makan,
tapi dia bagi mcm utk 50 orang makan,
bagus cafe ni, tak kedekut,
semoga terus murah rezeki hendaknya...

ni pulak sandwiches sponsored by Tehah...
order thru online kat Garsa Kitchen...
yang sandwich cranberry ni sedap sangat,
tapi yang satu lagi tu mix sandwich ok je la rasa dia...

nasi mandy kambing sponsored by Yam...

rendang daging daun puding sponsored by Eqa...
ni order dengan bro Ali kat ofis aku ni...
serius la rendang bro Ali mmg best!
dia letak pulak daun puding tu...huiiii...
for those yang tak tahu daun puding boleh google ye...
rendang daun puding ni femes kat negeri sembilan...
tapi aku mcm confuse jugak sebab walaupun mak mertua aku ni orang nogori,
dia buat rendang tak pernah pulak pakai daun puding ni...
aku pandai makan daun puding ni si bro Ali la yang ajar...
sedap sehhh daun ni...
aku kunyah2 telan, walau dia ada rasa sikittt rasa pahit...
tapi tak kuat la pahit dia, terlalu mild je pahit tu...
laju2 kami masak nasi putih nak makan ngan rendang superb ni...

ni pulak roasted chicken honey herb sponsored by Yan...
ni mak buyung buat sendiri tau...
2 ekor ayam dia bawak...
sumpah sedap la ayam golek si Yan ni...
ni dah dua kali dia buat utk jamuan kami...
mmg terbaekkkk...aku dah siap amek resepi ,
nnt bila2 nak buat ayam mcm ni jugak...

air soda laici daun pudina sponsored by Aton...
lazattttt, so refreshing!
selain air ni, aton buat jugak teh tarik kaw dia tu...
dia ni kalau buat teh tarik mmg sedappppp...
kalah teh tarik mamak tau!

puding roti sedap giloss sponsored by Lynn...
ada sos caramel ngan vanilla sekali...
kuah caramel tu nampak keras sebab belum reheat lagi tu...
aku kan tak menyempat nak amek gambo...hahaha...

tapai pulut gulung ni aku bawak 3 bekas untuk jamuan...
aku order ngan ada sorang kakak kat Selayang...
serius la, tapai pulut ni dah beberapa kali aku repeat order...
lazat sekali...
lagi pun kami anak beranak mmg hantu tapai...
makan pulak dengan eskem vanilla...huiiii...

makan besarrrr, tapi yang nak makan ni cuma 10 orang je...hahaha...

dessert pulak kami letak atas meja deco...
baru nampak cantik nak amek gambar...hehe...
kek red velvet tu kami share ramai2 beli untuk mak buyung...
triffle tu pulak sponsored by kak Noriah..
ada jugak chocolate fondue...buah2an celup coklat gitu...
yang tu sponsored by Yana...
kalau korang nampak ada slow cooker atas meja tu,
kat dalam tu lah kami lebur coklat...
puding caramel tu pulak Aton buat...best!

kek red velvet panik nama diberi...muahahaha...
mana taknya, tiba hari kejadian, kek yang kami order orang tu tak buattttt...
sedihhhhh...
laju2 Aton ngan DD pi carik kek kat Publika...
sudahnya dapat la kek red velvet sebagai penyelamat...huhu...

mak buyung yang diraikan...
Azian yang kuat gelak, yang kuat menyindir...
kuat menganjing pun ye jugak budak ni...hahahaha...
dia ni kalau takde mmg bosan la kami...
sebab dia ni suka buat kami gelak...
ada je benda dia nak bahankan orang...kehkeh...
dan paling best dia rajin masak2 utk kami...
sedap2 semua masakan dia...
tak kedekut dan tak pernah berkira...
tak mengungkit atas pemberian yang dia pernah bagi...
banyak aku belajar dengan kawan2 aku ni...
belajar untuk sentiasa bersihkan hati...

lagi sorang mak buyung yang dirai...
Mariam yang super blur...
kami mmg selalu gelakkan dia ni je la...hahaha...
masa dia blur tu mmg comel la...
tapi kalau tahap blur sangat tu, rasa nak hempuk rice cooker kat kepala dia...hahaha...

Yan n Yam...
semoga korang berdua selamat melahirkan baby yang comel dan sihat...
kedua2 ni pun bakal melahirkan anak ketiga...
dan anak ketiga dorang ni InsyaAllah baby boy...
kedua2 anak sebelum ni adalah anak pompuan...
macam dirancang je kan korang ni...hahah...

us...dengan tema biru...
mak buyung je kena pakai baju putih...
jenuh dorang nak cari baju putih...
sampai si Aton cakap kalau takde baju putih sangat,
sila pinjam baju kakak security...
adoiiii, aku punya bantai gelak dengar statement tu...hahahahaha.....

adik2 aku...
kesayangan ni...

astaghfirullah...
gigih ko ton...hahaha...

yang pakai spek kanan sekali tu DD...
dia ni mmg sentiasa ada dengan kami...
tak kira event, makan2 tengahari pun dia wajib ada...
kalau kami beli barang basah ke barang kering ke, dia pun join sekali...
dia ni best, tak berkira duit walau dia bukan dari unit yang sama dengan kami...

last but not least...

apapun, semoga proses bersalin dipermudahkan untuk mak2 buyung ni...
semoga maintain slim naik keja nnt okeyyy...muah!

untuk geng makan 16, korang mmg best!
tq sudi jamu makanan yang sedap2!
semoga teamwork mcm ni terus kekal sampai bila2...
muah ciked!

5 comments:

mama tisya said...

Lprrrnye tgk smua menu2 tu

Rapunzel Cikilolo said...

mana nak carik sandwich pepetang ni eh?

huhu

Liyana Anuar said...

adoii..sedapnye tgk..byk betul makanan sedap2..mencabar keimanan betul ni ..hehe

Mommy Cici said...

bestnyaa. sorang bawak sikit , dah nampak banyak kan. sandwich tu nampak sedap. tak perasan pulak menu tu kat Garsa. baru try hari tu

btw menjawab soalan tadi

Haah untuk kids je 2-12 untuk weekend. weekdays tak ingat, rm45 kot. adult free. setiap kids yang masuk mesti ditemani sorang adult. makanan minuman tak boleh bawak tapi ada je yang bawa curi curi. sambil teman anak sambil suap roti. dorang tak check bag pun

dear anies said...

uiii ni kalah jamuan raya ni.... ;-)

hrp2 dua2 mak buyung ni dah slmt pun bersalin n slmt berpantang larang ya ;-)