nuffnang advert

Monday, August 14, 2017

alahai Singgah Santai Resort, Hulu Langat

Assalamualaikum semua...

awas semua, entry kali ni penuh dengan gambar...
amek kau, sesekali update terus bg sekali pukal punya...hahaha
sekali lagi, entry lama baru nak update...layan je la ye...

masa birthday si adik yang ke 8 tahun 29 Januari lepas,
kami bawak dia mandi manda kat Singgah Santai Resort...
eh bukan bawak dia je la...bawak satu family la...
mana boleh tinggal..hehe...

on the way ke Hulu Langat..
memang saja cari resort yang dekat2 je...
yang penting ada kolam untuk budak2 nak mandi...

ok dah sampai lobby...
nak sampai sini kami guna waze...
sepanjang melalui kawasan ni memang kawasan kampung...
kawasan yang agak berbukit...
best best...nyaman je rasa...
kat area kawasan ni jugak banyak sekolah tahfiz...
siap boleh nampak budak2 tahfiz ni amek wudhuk ramai2...
boleh nampak dorang beriadah...
syok pulak tengok budak2 tu...

majoriti yang datang sini kaum melayu la...
tu yang buat aku selesa sikit...

 ruang menunggu sementara tunggu nak check in..

dari reception menuju ke bilik kena naik kereta ye...
agak jauh sikit...
kami amek bilik suite room...
resort ni takde booking melalui online ye...
ni aku booking thru phone..
ada 1 katil queen dan 1 katil single...
ruang tengah tu macam biasa aku letak toto queen aku la...
so muat la kami tidur 5 beranak...kehkeh...

queen size

single size...
tu junior dah selak tingkap tak sabar nak terjun kolam dah..
bilik kami ni mmg menghadap pool...

ada tv kecik dan almari jugak...
stress aku tengok wayar berselirat bawah tv tu...grrrr...
tak boleh ke ikat cantik2...haih la...
yang tak bestnya resort ni sebab takde kettle nak masak air panas...
kalau nak air panas kena amek kat luar kat dewan makan...adoi la...
apa lah salahnya sediakan jug kettle dalam bilik...

dalam bathroom ada sediakan baldi dan gayung...
tapi yang tak best dorang tak provide towel...
so, kalau korang nak check in sini, sedia siap2 towel...
ntah apa2, kettele takde, towel sehelai pun takde...
bila aku tanya pasal tuala, dorang ckp resort ni mmg tak provide towel...
aku macam whatttt???
alahaiiiiii...kemurungan aku kat situ...
bajet hotel lain pun boleh sediakan towel tau...
mujur la aku ada bwk 2 helai towels...huhu...

agak luas jugak bilik ni sebenarnya...

tu ha pool...
betul2 depan bilik kami...
tu yang buat anak2 tak sabar nak terjun tu...

yang aku puji resort ni sebab pool dia ada banyak section...
so puas la anak2 berenang...
tapi air agak keruh....
hrmmmmm....

tu abang kemain seronok dapat main gelongsor kolam...

turn adik pulak terjun kolam...
amboiii ko dik turun style meniarap gituwww...

si junior ni ada mood sikit...
dia ni kengkadang tengah mandi kolam pun boleh ajak daddy rest dulu...
ajak daddy sembang2 dulu tepi kolam...
macam2 hal la si junior ni...hahaha...

ok sambung mandi...
kali ni main bola sekali..

ok daddy, sambut tau bola ni!

ni pulak kolam untuk baby...
kecik sikit kolam ni...

ha kecik je kan kolam ni...
dan air pun sangat cetek...
sesuai untuk kanak2 bawah 3 tahun...

ni lagu satu section...
kolam yang ni betul2 menghadap cafeteria dorang...
kalau lalu sini memang menggugat betul la...
sebab ada bau macam2 makanan...hahaha...

adik dan abang main bola tampar kekdahnya...
kemain si adik siap menjerit kuat2...hahaha...

si junior maintain main dalam baby pool tadi...
terus dapat kawan...

section yang ni anak2 aku tak terjah sangat...
mungkin dorang pun pening nak mandi kolam mana satu...
sebab dorang ada mandi lagi satu kolam...
kat sebelah atas sikit...nnt aku tunjuk pic...

budak2 dah penat naik makan jap...
aku mmg bawak bekal mihun goreng...masak dari rumah...
pastu goreng sekali telur dadar...pastu bawak sambal jugak...hehe...
pastu masa tengah jalan nampak orang jual buah2an...
drop sekejap beli buah betik...
pastu minum pulak air soda...hehe...

makan tepi pool...
wah memang berselera betul tengok budak2 ni makan...

masa kami tengah makan,
ada sorang makcik ni tegur aku...
'eh boleh bawak makanan masuk ye...
sebab makcik nak bawak masuk makanan tadi tak boleh...
dorang check beg, tak bagi bawak masuk makanan'

aku cakap la, sebab kami in house guest kot...
so takde la dorang check beg kami...

kat resort ni dorang open to public jugak kalau nak mandi manda...
tapi foods are not allowed la..
tapi kalau korang check in sini, takde la dorang nak check beg pun kan...
sebab tu kami lepas bawak bekal...hahaha...

bertambah2 budak2 ni makan...
lepas mandi kan memang lapar...

kolam ni besar sikit kan...
tapi tengah2 kolam tu ada divider tau...
nak memisahkan kolam dewasa ngan kanak2...
yang sebelah sana kolam kanak2, ada gelongsor bagai...
yang sebelah sini ni kolam dewasa,
kolam dewasa tak ramai orang pun...
ye lah masing2 mandi sama2 ngan anak masing2 kan...

view dari sudut sini pulak...

tempat duduk pun banyak..


ramai la parents yang bertenggek atas divider tu tengok anak2 mandi manda...

air kat kolam ni tak keruh...
mungkin sebab pool ni belah atas...
air yang keruh tu semua kat pool belah bawah...
so, air dari atas turun ke bawah tu yang jadik keruh agaknya...

tu.....abang ngan adik tengah bersuka ria terjun gelongsor...
daddy ngan junior duk perhati je kat tepi tu...

ni cafe dorang...
aku tengok ramai yg order burger kat sini...
tengah mandi, bau burger pun rasa lazat sangat...

jambatan yang memisahkan kolam awal2 yang aku tunjuk tadi dengan kolam dewasa...

yang aku sakit hati sangat sebab awal benar dorang tutup air pancut tu...
masa ni baru pukul 5 petang...
outsider yang datang mandi masa ni mmg ramai dah balik...
tinggal la kami yang in house ni...
masalahnyaaaaa....orang in house ni nak mandi lagiiii....
budak2 ni dah bising kenapa tutup air pancut awal sangatttttt....grrrrr...
so, apa kelebihan kami yang menginap ni...
kalau kami dilayan sama macam outsider...hampeh betul...
bila dah tutup air pancut tu mmg boring la kan...
pastu budak2 nak pi balik kat pool belah bawah...
pegi balik, aik?? dah close section?? apa kesss???

ni kalau korang nak datang mandi...
dewasa: rm10
kanak2: rm5

waktu mandi adalah dari jam 9 pagi hingga 5 petang..
tempat persalinan semua ada disediakan...

tu diaaaaa...model baju renang...
siap bukak zip kat dada tu...
alahai junior sayanggg...
rinduuuuu...

ni masa kami makan malam...
kami makan kat area Hulu Langat tu jugak la...
mula2 macam nak carik kedai tomyam ke apa ke...
tapi kebanyakan kedai penuh...
tak kuasa la nak tunggu bagai...lagi pun anak2 dah penat, letih...
jadinya kami mandi kat restoran yang tak ramai orang...
so kami makan kat sini, tapi tak tahu apa nama restoran ni...
sebab tak sedap sangat, tu yang malas nak ingat nama kedai ni...hahaha...

chicken chop...

ikan pari portuguese style..

garlic breads n mushroom sauce...
kami order dua set mcm ni...
sbb anak2 suka...

antara menu breakfast di coffee house..
tak banyak sangat menu nya pun...
tapi ok lah...
ada jugak section kuih muih dan buah2an...ok lah makanan kat sini...
boleh tahan sedap...

keadaan dalam coffee house...

mengadap swimming pool jugak...

ini dia budak yang dirai...
dah 8 tahun anak mama ni...
ketua darjah yang disayangi cikgu...
cikgu puji sikap dia ni...
cikgu cakap dia ni ketua darjah yang baik hati, rajin dan bijak...
mama sangat hepi dengar cikgu cakap mcm tu...
mudah2an kekal sampai bila2...

satu benda yang aku nak puji kat resort ni adalah,
dia punya receptionist yang sebelah aku ni sangat helpful...
yang ni aku puji la...
yang lain2 macam kemudahan kat resort ni banyak nak kena improve aku rasa...
lenkali kalau aku datang pun mungkin sekadar nak mandi manda kat sini je la kot...
(itu pun kalau air dah tak keruh)
namun nak check in sini aku rasa macam dah serik...

eh, tapi kalau korang nak check in sini boleh la try...
sebab ni experience kami bulan januari lepas..
mungkin sekarang dah ok, mana tahu kan...
apapun, aku tetap sokong perniagaan bumiputera...
cuma kalau ada complaint, harap boleh terima dan improve.

anyway, harga bilik suite room kami adalah rm175 termasuk breakfast utk 2 orang...
kalau kanak2 kena tambah rm7 sorang dari umur 4 hingga 11 tahun..


ni details resort kalau korang nak ke sana:

SINGGAH SANTAI RESORT
Lot 7141, Jalan Felcra Semungkis,
Sungai Gahal, Batu 14,
43100 Hulu Langat, Selangor.
019-676 8454 (Yana)
013-372 7706 (Office)


12 comments:

Aisya Ismail said...

bestnya..

amirah said...

dah mcm lain dah muka dak adik..dah beso

mama tisya said...

Ada tgk beberapa kwn and blogger pi check in sini.. Oh tutup awal pool nya, sian juga yg stay situ kalo xleh mandi manda lama kn

mama tisya said...

Ada tgk beberapa kwn and blogger pi check in sini.. Oh tutup awal pool nya, sian juga yg stay situ kalo xleh mandi manda lama kn

MrsEnoxis said...

Bahagian pool dia nampak best sangat. Siap ada slides semua..

Kakcik Nur said...

Bab mandu manda, budak2 memanglah suka....sayang kalau kemudahan tidak disediakan selengkapnya...

dear anies said...

budak2 dapat ke air... mmg tak hingat dunia kan...

hrp2 akan dtg dah bertambah baik laa tempat mandi ni

Nurulhuda Abdul Latip said...

Aku pun baru update blog cerita g hotel bulan 4 lepas..Tetiba jadik rajin nak update la pulak haha..Ye la kan, kot lepas kau g sini terus diaorang dah naiktaraf ke kan..Boleh la try satu hari nanti.

mamapp said...

Menariknya tempat ni

norhidana miswan said...

boleh tahan la bab bilik tu kak tp towel ngn kettle takde mcm ssh skit lah... yelah tu kira keperluan kan, time2 lapo tgh2 mlm

dia punya pool mmg bsr n mcm2 gaya yek... tp tak best pulak bila awal sgt depa dh ttp

mawar_berduri said...

amboi sweetnya junior ajak ayah sembang-sembang nih ..hihi selalu budak2 kankalau dapat main, manditak de dah nak ingat mak ayah kan ? hihi Happy Belated Birthday Adik, semoga membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh hendaknya ...amin

mira said...

sis.... air keruh sbb air tu dr bukit berdekatan...mmg trs ke kolam nie...tu yg agak keruh sikit...air semulajadi kan....yg penting tanpa klorin