nuffnang advert

Monday, January 9, 2017

jom jalan2 Taiping

Assalamualaikum semua...

rasanya tak terlambat nak wish kat korang selamat tahun baru..
moga2 tahun 2017 memberi sinar yang lebih baik untuk kita semua...

ok lah, 12 December yang lepas kami jenjalan Taiping...
sebagai hadiah birthday anak aku si abang tu...
semoga abang terus sihat dan rajin tolong mama selalu...
mama sayang abang sangat2...

kat IG pun ramai dah mintak aku review pasal Taiping ni...
Ya Allah, sumpah aku jatuh cinta dengan Taiping ni...
kalau boleh nak buat rumah duduk terus kat Taiping...
cuaca dia yang best, tak panas sangat...
kalau panas pun tak terik...
atau boleh kata always mendung gituuu...
sebab tu Taiping terkenal sebagai bandar yang cuacanya sentiasa lembap...

nak cerita pasal Taiping ni,
sebenarnya kami plan nak bermalam satu malam je kat sana...
tapi disebabkan kat rumah kami masa tu kuat sangat bau ubat anai2...
(kami panggil orang pest control utk clearkan anai2)
terus kami cabut lari pergi Taiping terus...
laju2 packing beg, siapkan apa yang patut,
zasssss terus gerak dari Rawang ke Taiping...
kami gerak jam 6 petang dan sampai sana 9 malam...

dalam kereta punyalah anak2 bising kata lapar...
sudahnya masa exit Changkat Jering, nampak kedai makan, apa lagi, serbu lah...
kami order paprik campur dan daging masak merah...
anak2 pulak nasi goreng...
sedappppppp semua sekali,
tak tahu lah sedap sebab masing2 dah kebulur ke apa ke...haha...
tapi memang kami makan bertambah nasi malam tu...

ok, lepas makan, misi mencari hotel...

actually kami dah booking Kamalodge Resort,
tapi untuk malam yang emergency ni,
kami cari je lah mana2 hotel yang available...
ada beberapa hotel kami walk in, penuh pulak...
sudahnya dapat hotel ni...
ntah apa nama hotel ni pun aku tak ingat...
budget hotel tapi selesa...
hotel ni kat simpang 4 traffic light area pekan Changkat Jering...
rm130 satu malam...
selesa lah untuk kami 5 beranak ni...
Alhamdulillah ada jugak bilik kosong...
sebab masa tu ramai yang amek cuti panjang kan...
maklumlah cuti bersambung sempena Maulidur Rasul...

 bilik air pun bersih, ok lah...puas hati...

pagi2 kami dah check out...
dalam pukul 9 dah keluar hotel dah...
terus cari breakfast...pastu nak terus ronda Taiping...
kami breakfast kat kaki Bukit Larut...
ada satu stall makcik ni, dia buat kuew tiow goreng sangat sedappp okeyyy...
laju aku makan...ntah dia pakai kicap apa ntah, sedap lain macam aku rasa...haha...

nasi goreng dia pun sedap...ni anak2 punya...
anak2 mmg suka nasi goreng...
hari2 nasi goreng pun takpe...

laki aku order roti jantan...

alahai ada pulak mamat spek hitam interframe kat belakang tu...ekekek...


ok, moh kita teroka Taiping yang indah dan nyaman tu...
are u ready guys??


Assalamualaikum Taiping!

18 comments:

Nurzakiah Hanum said...

best kan jejalan

Mya said...

kampung kita la taiping!
cepat update nak tengok awak pegi jalan mana hehe..

Kakcik Nur said...

Seronoknya jenjalan walaupun jenjalan secara 'terkejut'... :)

ain.ya.nun. said...

Taiping memang lawa. Tapi pi lama dulu la time study kat UiTM Perak.

norhidana miswan said...

ni yg rasa meronta2 nk jln2 taiping jgk nih kak...

kalau dh lapo semua jd sedap ye dak kak...

anak2 ko blh geng ngn aiyan la... dia tu hari2 mkn nasi goreng pun dia ok...
sampaikan aku yg bosan kadang2 nk msk nasi goreng

eima said...

KITE PUN SUKA JG TAIPING ... SELALU JD TMPT TRANSIT KLU JEJALAN KE UTARA ....

LYAfrina said...

bestnya,,,
kakak lya ada duk taiping..bila ntah nk jln kesana jugak..

adianiez AIDA said...

perak ni antara negeri yg aida lom realy explore tau.
maybe 2017 ni nak plan la ke perak.
nak ke tu hah p.pangkor.
masih lom tercapai hasrat !!!

Adam said...

oh, kesah kat taiping lah ni.
terima kasih sebab ada info kat entry ni

Kakzakie Purvit said...

Nasib baik ada bilik kosong sebab betul hari itu ramai betul org bercuti.
Kakak pun suka nasi goreng:)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Ok post lagi pasal Taiping eh sebab aku ada plan nak ke Taiping gak tapi tak tau nak ke mana kecuali tasik dia yang aku tau dan zoo dia

CaDLyNN said...

refer sini je satlg nk jenjalan tepeng...

HeNRieTTa JoSe said...

bestnye cuti cuti....plg sedap nampak koew teow tu...yummy....

Emarieys said...

pernah sekali jer pergi taiping..itupun ikut rombongan peserta kursus.

dear anies said...

xpenah smpi taiping lg cuma lalu je... roti jantan? tang mn yg jantannya tu? hahaha

Cik Puan Eka said...

kite baru pegi taiping aritu sebab pergi zoo. Tapi belum masuk lagi entry hehe. mmg betul kata akak, best kan taiping rasa sejuk je.

Teringat2 yong taufu bomba tu dgn mee udang nurzetty changkat jering hehe

ietams said...

unik nama roti jantan tu.
nampak pun sedap

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

bestnya Taiping..tak pernah jemu jalan kat sana! tapi kami suke Seri Malaysia Taiping kalau nak menginap...selesa....

Roti jantan?? bukan main lagi namanya ...hahahahha