nuffnang advert

Tuesday, December 20, 2016

Char Kuew Tiow Abang Lori & lempeng kelapa

Assalamualaikum semua...

malam2 kat Lumut, macam biasa nak cari tempat makan sedap...
ada google beberapa tempat, tapi kedai yang kami nak tuju tu tutup pulak...
sudahnya masa pusing2 Lumut tu, jumpa orang masak2 tepi jalan...
pastu ramai dengan umat manusia...
kami pun tertanya2..eh masak apa tu..
pastu nampak banner dia...'Abang Lori Char Kuew Tiow'
since kami pun tak nak makan nasi malam tu,
pastu pulak anak aku si adik nampak char kuew tiow dia terus kata nak makan sini...
adik tu hantu char kuew tiow tau...
malam2 makan menu ni pun takpe...huhu...
since semua setuju nak makan sini,
so, laki aku pun terus la parking keta...

sebab apa nama dia 'abang lori'..
sebab dia masak char kuew tiow tu mmg atas lori..

tapi dah tak rupa lori dah...
sebab dah tertutup dengan banner tu...
aku siap tanya laki aku, ni betul lori ke ni?
laki aku jawab, ye la sayang oiii, cuba tengok betul2..
hahaha...

 ramaiiii...tak putus2 orang makan sini...

ni diaaaaa...
char kuew tiow abang lori...
sedap ke idok?
sumpah sedap!
walaupun ramai orang, service tip top ok...
dorang laju buat keje...
baru duduk sekejap, dorang amek order,
tak sampai 5 minit sampai dah..
service laju, sedap pulak tu...
memang terbaek lah..

salah satu faktor dorang cepat sebab pilihan air cuma ada 4 jenis ni je...
dorang just tuang je nnt dlm cup...
korang boleh pilih sama ada air milo, mata kucing, teh bunga atau limau asam boi...
pilihan aku of coz air teh bunga.

korang yang datang Lumut nak try char kuew tiow best,
boleh la datang sini, recommended!

174, Jalan Pm/2, Lumut.

kedai ni tepi jalan je, senang carik...
dibuka dari jam 6 petang hingga 12 malam.


okey, esoknya sebelum nak balik Rawang,
kami singgah dulu warung yang jual lempeng kelapa..
warung ni pun tepi jalan jugak...
kat area2 kebun pisang tu la..
sebenarnya kan, kami nak makan lempeng kelapa sedap kat Pangkor..
sebab adik2 ipar aku cakap ada satu stall yang jual lempeng kelapa sedap kat Pangkor tu...
dorang ada makan situ siap puji melangit...
tu yang aku nak try sangat tu...
tapi masa kami masuk Pulau Pangkor, kami dah sampai pun warung tu..
tapi tutuppppppp...huwaaaaaa nangisssss..
so, pujuk hati yang lara,
mungkin lempeng kelapa kat Lumut pun best jugak..

 goreng pisang pun ado...

 kami order 2 keping...

ok siap!
biasa2 je la...
takde yang wow pun...haha..
mungkin nak kena rasa lempeng kelapa yang kat Pangkor tu kot..

tapi yang bestnya sebab makan lempeng pisang dalam kebun pisang...
romantik sangat rasanya...kahkahkah...


ok, sikit lagi nak abes citer Lumut Pangkor ni...
moga2 ada semangat untuk terus menaip..huhu...

21 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya

Bunda_nora said...

Yang lori tu tak penting, yang penting masakkannya yang sedap... lempeng yang dimasak bungkus dalam daun pisang ni memang berbeza,aroma daun pisang tu yang buatkan lagi tertarik nak makan, bunda biasa jugak buat.

MG schmidt said...

sedap jgk makan panas2 lempeng tu kan

mama tisya said...

byk udang tu..yummm

nuyui a.k.a miss YUI said...

trgoda tgk kotiau tu kak oi..huhu

Umie Adli said...

syoknya jalan-jalan makan makan mcm ni...

Kakzakie Purvit said...

Pandai juga adik pilih tempat yg sedap
Lempeng pisang kalau kena daun pisang aroma dia tambah menggoda:)

norhidana miswan said...

kuew tiaw tu menggoda perkkkkh...

mmg tak blh nk kata apa lah...

Kakcik Nur said...

Lempeng kelapa memang kegemaran mak dan adik2. Biasanya kami akan buat sendiri - puas makan... :)

Ati Masrif said...

assalam,

tak sangka banyak juga yg menarik disana ...nx visit boleh refer blog ini. tq

Inani Hazwani said...

Char kuey teow tu sedapnyaaa :)

Qhaifa Nur said...

Nmpk sedap kuey teow nya..tang udang tu suka
Lempeng pisang tu kalau kak Nur suka ltk kelapa byk Wahida..

ain.ya.nun. said...

Aku suka lempeng, time goreng letak planta banyak, garing-garing, cicah sambal ikan bilis, sedapnyaaaa.

Eh, kemain lagi pepagi ni. :p

Rinna said...

Wow nampak sedap jerk lempeng pisang tuh..

shida said...

jalan jalan cari makan.. fuhh meleleh ayaq liur.. agak agak post ni boleh viral kat siakap keli tak? kikikii...

raihanah said...

fuh sedap yang lempeng pisang tu

dear anies said...

ada muzik background x? lagu memori daun pisang... hahahahahah

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

nampak sedap rupe Chaketiaw tu

Amanda Suria said...

Xde rupa lori takpe nok..x penting..janji makanan sedap dan murah harganya

LYAfrina said...

sedapnyaaaa

adianiez AIDA said...

aduhai...
baru semlm aida baca fb, ada ckteow sedap kat melaka.
ari ni tgk plak entri ni.
ngidam ckteow la plak :)