nuffnang advert

Thursday, October 6, 2016

masak berjemaah, makan berjemaah

Assalamualaikum semua...

ya ampunnn, lately ni bz nya la hai...
eh, tapi i suka je bz mcm ni, sebab alih2 dah pukul 5...
kehkeh...

nak cerita, aku dan kawan2 lately ni suka masak kat ofis..
ala, masak simple2 je, guna rice cooker tu je pun..
banyak kali dah masak, tapi satu2 lah aku update ye..
yang ni aku update kami makan2 Jumaat lepas...

ni masak lemak udang + daun pegaga...
ni bukan kami masak, tapi ada sorang bro kat ofis ni yang masak..
dia ni mmg pandai masak, especially lauk2 kampung mcm ni...
serius sedappppp...
dia bagi aku sebekas mcm ni...bekas kecik je, tapi dia bagi udang banyakkk...
abang Ali ni tak kedekut, dia siap cakap,
'aku masak ni aku ingat ko wahida'...
'aku simpankan untuk ko...'
mak aiii, terharu okkk...
kadang2 aku pulak naik segan ngan dia, sebab macam2 dah masakan dia bagi kat aku...
tapi aku tak pernah bawak apa2 pun utk dia...
nnt lah, aku masak sardin aku bg kat ko ye bang...
wakakaka...sardin je la yang terer pun...
nak bagi menu lain segan dengan otai pandai masak macam dia...ekekek...

telur dadar itu wajib...
pun masak guna rice cooker je...
dah kenapa ada senduk nasi kat telur dadar ni...
cissss...

here we go, our main dish...
tomyam campur...ada ayam, udang..
kami semua ni penggemar cendawan...
so, letak cendawan bebanyak....ermmm sedapnyaaa...
pes tomyam ni aku bawak dari rumah...
ramai puji kata pes ni sedap...
mana tak sedapnya weiii, pes original dari Thailand sana nun..
adik aku beli pes ni masa dia masuk Siam baru2 ni...
nanti bila2 aku up gambar pes tu ok..

pastu kami up pulak dengan ayam goreng...
tapi ayam goreng ni special sikit...
kami tabur daun ketumbar bagi wangi...
dappppp...dah macam ayam goreng siam pulak kekdahnya..
cuma bezanya ayam goreng siam tu bertumis dengan mcm2 bahan,
yang ni cuma ayam goreng dan hanya ditabur daun ketumbar...
layan weh makan ayam mcm ni..

ha tu dia.....
penuh meja...
ayam goreng, tomyam campur, telur dadar, masak lemak udang pegaga...
up lagi dengan sambal tempoyak, perghhhhh...
ada pulak mangga muda cicah dengan sambal hitam...
air pulak kami buat orange lassi...
Allahurabbi...nikmat sangat dah ni...

Alhamdulillah, lama dah rasanya tak beli lauk kat cafe ofis yang super mahal tu...
kami share duit beli beras, barang basah, barang2 kering....
sorang share dalam rm15 dan mampu bertahan sebulan bila masak berjemaah mcm ni...
bayangkan, jimat giler kannn...
breakfast pun tak kuar duit jugak...
sebab pagi2 kami makan yang lite2 mcm roti bakar dan biskut..
air pun kami bancuh sendiri...
buat terus satu teko, minum ramai2..
nikmat bukan?

21 comments:

AnneRaini said...

sedap nak meninggal ni nok.. perut pon dah berlagu riang ni.

Kakzakie Purvit said...

Memang betullah berjemaah memang berkat
Jimat pun jimat, sedap pun sedap:)

Siqah Hussin said...

Bestnya boleh masak-masak kat ofis. Nampak sedap! Pandai bro tu masak. Biasa lelaki masak sedap kan. Hehe. Telur dadar memang wajib kak! Siqah kalau ada telur dadar, bertambah teruja nak makan. Hee

ewanthology said...

Sepakat membawa berkat. ... jimat

Yati said...

Sedapnye tengok lauk-lauk tu. Selera makan.
Bagusnya, boleh masak kat ofis. :)

norhidana miswan said...

semua lauk sedap2... bestnya

Puan Awin said...

wah...jeles tgk akak leh masak memacam n makan beramai-ramai. saya pun kadang buat camtu, tapi sejak akhir2 ni ada unit lain yang dok sound, amsak gitu kat ofis, xde hati dan perasaan sebab buat bauan kat orang lain.

ceh, motif org tu cakap gitu?? sebab dia tak dijemput makan :-p

Ann Ishak said...

huntung la dapat makan sedap macam ni hari2 :)

eima said...

UNTUNG DPT GENG BEST GITU ....
KAK AI TERUS TERLIUR MASAK LEMAK UDANG TU SEDAPNYE ...

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

Amboiii kemain... smua sedap belaka! best dpt masak dkt office. jimat pun ye jugak kan., dpt mkn berjemaah =)

mama tisya said...

dapnye tgk smua menu

Qhaifa Nur said...

Bagusnya share masak...puas hati
Sedapnya tgk gulai udang tu

Fazleyatul Aini said...

hoiii tomyam tu sangat menggiurkan hokeh
dulu aku kat opis pon rajin masak ramai2 kak
siap buat steamboat kah3. ok sekarang dah malas hahahaa

ZULHILMI TEMPOYAK said...

rindu lak nk masak2... tp xdak masa. hahaha

Rinna said...

Wow bestnyaa masak2 gini kat ofis makan berjemaah berselerakan..

amirah said...

ui...apa ke sedap sgt nampaknya tomyam ko tu nok...nak tengok pes tu!!

akubiomed said...

Mahu bertambah nasi apabila lauk sedap. :)

dear anies said...

byk tu jimatnya...leng kali ajak sy skali tau... sanggup drive tgh ari utk ke sn nk mkn2 hahahaha

Mummydearie said...

Untunglah bayar RM15 cukup makan untuk sebulan. Kalau kena dengan geng, best juga berkongsi macam ni.

Eleh, Wahida ni pandai masak tapi tak nak mengaku. Setakat masak sardin dalam tin tu, yang tak pandai pun boleh buat! Ni pakar masak low profile nih ^_^

Time Traveller said...

lapar terliur tgk gamabar tu malam ni hahahaa.. :D

hainom OKje said...

Orang yg rajin masak mmg sukalah dapat masak ye Wa.... Hakak ni ni mmg tak berapa minat masak so, kalau dapat masak pun malas nak masak haha....

Wuihhhh mmg mengancam tomyam tu. Tengok pun dah tau tau