nuffnang advert

Thursday, August 4, 2016

kisah suji oreo dan semperit coklat

Assalamualaikum semua...

Syawal dah berlalu...huhu...
moga2 kita berjumpa lagi Ramadhan dan Syawal pada tahun depan...

kuih raya korang dah abes ke belum?
kuih raya aku ada lah lagi sikit...
tak beli banyak pun...
banyak beli rempeyek je...
tapi ada dua jenis kuih raya aku yang dah habis awal...
seminggu Syawal kuih2 ni dah abes...
tak sempat nak jamu orang kuih2 ni...huhu...

kuih paling laku keras kat rumah tu adalah kuih semperit ngan suji oreo...
asalnya anak2 aku bukan makan sangat kuih raya pun..
tapi beriya aku suh anak2 aku cuba makan jugak...
sebab kalau tak makan, mmg tak tahu la kan sedap ke tak...
tapi anak2 aku insist tak nak try jugak...
aku paksa jugak...tak kiraaaa, kena makan jugakkk...hahaha...
sekali dah gigit, kemain anak aku si abang tu suka okeyyy...
mula2 dia makan semperit...lepas tu dia cakap sedap lah mama...
haaaaaa...baru ko tahu bang, sedap kan...
lepas tu dia try suji oreo pulak...
pun dia sukaaaaaaaaa...

ni dia semperit coklat..mmg sedap...
laki ngan anak2 aku memang suka...
semperit ni paling best aku pernah rasa...
aku pun bukan lah jenis suka sangat makan kuih raya...
tapi ni aku boleh telan berketul2..sekali hadap je...
pastu tengok2 dah separuh balang...
so, kuih semperit coklat ni aku terpaksa repeat order walaupun Syawal dah habis...
sebab anak aku si abang tu asyik tanya...
'mama, kawan mama tu buat kuih semperit tu time raya je ke?'
kenapa? abang nak lagi ke kuih tu?
ha ah...sedap la mama...
tu pasal aku repeat order...
terus order balang besar punya...
semalam aku dapat kuih ni...
malam tadi anak aku makan sambil buat homework dia...
kemain makan sampai dalam bilik...grrrrr...

ha...ni pulak suji oreo...
kena repeat order jugak...
ni pun feveret laki ngan anak aku si abang tu...

suji oreo dan semperit coklat...
malam tadi duk layan lagi kuih2 raya ni..hehe...
sambil minum teh tarik gituuu...
tapi dua kuih ni memang berhantu la...
baru dapat kuih2 ni semalam,
dah separuh balang kami kerjakan..huhu...

suji oreo...
kuih kegemaran junior jugak...
confirm tahun depan wajib order lagi dengan ofismate...

begitulah ceritanya, tak pernah2 aku repeat order kuih raya,
demi anak2, kita order je la...
selalunya kuih raya memanjang tak abes,
sebab kalau tetamu datang, memang confirm aku akan masak2..
jadinya kuih raya mmg dah tak laku...huhu...
sudahnya kuih raya bawak gi ofis,
sebab kalau bwk gi ofis confirm abes...hehe...

suji oreo ngan semperit coklat ni je la yang aku repeat order pun...
kuih raya lain masih ada lagi...
takpe, kita makan slow2 depan PC ni...
lama2 habis jugakkk...ekekek...

15 comments:

dear anies said...

thn ni x tau laa knape kuih raya yg beli cm x sedap je... cuma 1 je yg sy rs mmg sedap (bdk opis bw ke jamuan) kuih tat nanas cheese. berketul2 sy mkn smpi setengah balang ;-)


p/s order utk sy sebalang suji oreo tu cm dah tergoda laa plak haha

AnneRaini said...

aku punye kuih raya pun ada lg.. hari2 mkn time balik keje. hopefully habis ler tak lama lagi..

Husna Rahman said...

minggu 1st raya dah licin balang..hoho..myb xbyk kot tahun ni (tp rasanya thun ni lg byk dr tahun lps...ntah ler mane hlgnya...)

Norhayati Mohd Isa said...

Sedap sangat semprit dan suji oreo tu Wa..
Sampai repeat oder..
Anak2 suka ok lah..
Tak lah jadi tukun dalam balang tu kan..
Pagi tadi akak bekal kuih raya yang ada tu pada anak..
Kalau mkn dgn kawan2 mesti dorang sukakan..
Tidak sure kuih akak tu jadi tukun hahhaha..

Qhaifa Nur said...

Ni pun masih dok paksa ank2 perabiskn baki kuih2 raya wahida..
Nmpk sedap pula dua2 kuih raya tuh..tergoda tgk suji oreo tuuu

Qhaifa Nur said...

Ni pun masih dok paksa ank2 perabiskn baki kuih2 raya wahida..
Nmpk sedap pula dua2 kuih raya tuh..tergoda tgk suji oreo tuuu

lia ummiirfan said...

semperit memang champion sedapnyaaa πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜„πŸ˜„

eima said...

kami byk karepek ..kuih raya satu pun non hado ... fahim br belajar mkn kuih raya thn ni ... dia suka seperit ngan lidah kucing tu

Fazleyatul Aini said...

btol2 sedap ni baru order dah tinggal setengah balang

Kakcik Nur said...

Kat rumah mak seketul kuih raya pun dah tak ada... tengok gamabr2 tu rasa teringin la pulak... :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

tgk pn nmpk sdp tu kak.

norhidana miswan said...

mmg rare suji oreo tuh... compom sedap...suji dh rasa lemak2 susu boh pulak oreo compom terangkat

idzwa kamaruddin said...

wahh kauuu...mengancam arr kuih ! nasib baik aku bukan kaki kuih raya..hehehe..

Siqah Hussin said...

Sedapnya semperit kak.. Akak order kat mana ek? Boleh juga nak order nanti. Hehe.

Irda Garmin said...

wahhh cam sedap..ni rasa nak order ni...hehe irda sampai laaa ni ada banyak ag kuih raya kat atas meja...hari tu balik kg inlaw topup.kuih raya..wuaaaa...so ada setengah balang ag almond london..masa mula2 beli siap sorok2 dr hubby..takut dia mkn banyak kang belum raya dah habis...laaa ni amek..ada lagi..mood raya dah habis cam ne tu..apapun bab paksa budak2 makan tu comel lah dear..mula2 tak nak..haaa dah rasa baru tahu..huhu