nuffnang advert

Monday, April 11, 2016

special maggi asam laksa

Assalamualaikum semua...

malam Jumaat lepas tahap tak tahu nak makan apa...
hubby tanya, nak makan apa?
beli nasi lemak kukus nak tak?
errrr tak nak, takde rasa nak makan nasi...
pastu tak tahu lah tekak ni, mcm tak lalu sangatt...
kemain hubby suggest makan itu ini...
mmg tak lalu lah...huhu...
sudahnya aku cakap kat laki aku,
mintak dia beli sebungkus megi asam laksa...
sebut megi asam laksa, terus terbuka selera nak makan...hehe..

dah lama kot aku tak makan asam laksa ni...
asyik lah megi kari je...boring jugakkk...
aku buat dua bungkus, sebab laki aku pun nak join makan megi jugak...
mula2 mcm curious jugak,
sebab laki aku ni jenis tak gemar makan laksa...
tapi bila dia kata dia nak join makan megi asam laksa ni,
aku tanya, ayang ok ke mkn megi ni...
dia kata takpe, try je la...
dan laki aku tu kalau makan megi,
dia tak nak megi bodo mcm tu je...
dia punya stail wajib lah nak megi tu bertumis bagai...
so, kalau aku masak megi kat rumah,
mmg wajiblah kena hiris bawang dan cili...
kalau kat ofis tu lain citer la...
makan megi bodo je pun aku dah berselera...
so, moh kita tengok megi asam laksa special aku ni...
special la sangatttttt...

hiris bawang merah halus2, bawang putih diketuk, cili padi pun diketuk...
bawang putih kena lebih sikit dari bawang merah...baru lah umppphhh..
cili padi tu dapat dari pengasuh anak2...
dia tu rajin bercucuk tanam,
kadang tu bagi daun kunyit la, daun pandan la, daun limau purut la...
uiiii...syok betul orang lain bercucuk tanam, kita dapat merasa hasilnya...hehe...

sawi wajib lah ada...
aku suka kalau banyak2 sayur pun...
layannn...
beli jugak udang sederhana besar...
punyalah nak makan megi special, siap beli udang...ekekek...
aku punya stail kalau masak udang,
aku tak suka buang habis kulit udang tu...
kepala pun aku tak buang...
kepala udang tu feveret oiiii!!

walaupun masak dua bungkus megi,
aku cuma letak sebijik je telur...

ok, tumis semua bahan2 tadi...
dah naik bau, baru letak air...
air ni pulak aku tak letak banyak sangat..
sebab aku tak suka kuah aku cair...
suka pekat2 gitu..
pastu letak megi, pecah telur, tunggu lama sikit baru letak udang dan sayur..
tutup api, siap!
tapi kalau buat megi kari,
aku akan tambah sos cili dalam tumisan ni...
tapi utk asam laksa ni, aku skip sos cili...

ok dah siap! baru lah berselera nak makan...
sesekali pekena asam laksa, aiyooo sedapnyaaaa...
jemput makan maggi asam laksa special saya ni...
wink wink...


ingat asam laksa, ingat Beto dalam Istanbul Aku Datang...hahaha...

21 comments:

Kakzakie Purvit said...

Makan megi ni sesekali makan memanglah sedap apa lagi di masak special macam ni:) Kalau yg pakai rendam nanti sedih ingat masa belajar kan susah..

CaDLyNN said...

amboi..punye special megi asam laksa akak ni..

hahaha..

walaupon bukan penggemar megi..tp dulu2 masa kt asrama adela makan jugak..n perisa asam laksa la salah satunye selain kari.

norhidana miswan said...

itulah kan kak, kadang2 mcm tak lalu nk mkn nasi... dpt mkn megi sesekali mmg layan... rajin ko siap boh mcm2 isi... lagi lah menggoda

Nafira usof said...

aduhaiiii... nampak megi ko nih trus aku rasa lapar. hahahaha. cukup syarat betol masal megi. yg tak lalu nak makan megi pon boleh habes semangkuk nih.*telanailio.
sedapnyeeeeeee.

Fazleyatul Aini said...

saya x pernah mkn megi asam laksa ni sebab bau dia macam pelik
nanti nak try semula la sebab ko punya maggi ni kak nampak so tempting !

nuyui a.k.a miss YUI said...

sdpnya perisa asam laksa...

tringin plak.tp stg fkir, nya kalau muntah muntah.. huuu...

amirah said...

perghhh...mantap...ni tekak tak lalu tak lalu ni si junior dah nak ber adik dah ke?hehehehe

akubiomed said...

Semua ramuannya lengkap tentu ada yang menghirup kuah tak ingat. :)

Lynda Che Lah said...

kenapa I mesti bc pasal megi asam laksa ni skrg???

T_T

Qhaifa Nur said...

jarang beli asam laksa wahida...tak tahu kenapa hahaha
maggi letak telur mmg terbaekkk lahh

Kakcik Nur said...

Tengok gambar pun dah terliur... :)

idzwa kamaruddin said...

kenapa la aku baca blog ni T____________________T dah nak kene buat gak! hahahaa..

MG schmidt said...

Maggi ni nmpak sedap.. N rmai jgk fans dia tp MG xleh msu tekak asam lksa ni....ermmmm

lia ummiirfan said...

wahh! meriah meggi gini.. siap ade udangg.. nyum.. nyum..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

megi asam laksa ni dapat hirup sluurrpppp...sluurppp ..sedap

ain.ya.nun. said...

Ada yang berbuka puasa dengan megi je ni kang haha

Yana Libra said...

adoiii..sedapnye tgkkkk

Raihanah Ahmad said...

sedap tu, kalau pekena maggi jarang2 memang rasa nikmat

Padin said...

aduhai.... memang nikmat betul
dapat makan megi ni.. bukan tak berduit
tapi penangan megi ni susah nak tolak....

Siqah Hussin said...

Alaaaa akak buat siqah nak makan maggi asam laksa lah pulak! Sedapnyaaaaa! Meriah maggi..

Mommy Cici said...

hamboi meriahnya maggie. kita kalau masak maggie simple je. kalau boleh campak dalam mangkuk, buh air panas, buh perencah . ahahha. terbiasa makanan zaman plkn. suka kalau dia keras keras.