nuffnang advert

Monday, April 25, 2016

hasil air tangan (part 10)

Assalamualaikum semua...

kembali lagi dengan entry masak masak yang tak seberapanya ini...
macam biasa, gambo semua cilok dari instagram i je..

ni namanya aiskrim oreo...buat sendiri tau!
anak2 kemain puji lagi mama dorang ni pandai buat eskem...hahaha...
padahal bukan susah pun...
cuma mama dorang ni je yang tak berapa nak rajin...huhu...
mula2 buat sebekas tak cukup...
pastu repeat lagi, terus buat dua bekas...baru puas hati...
resepi aiskrim oreo aku ada up kat sini...

woot woot...ini lauk kegemaran aku...forever n ever...
aku jenis kalau makan asam pedas tak reti ikan lain...
wajib ngan ikan pari saja...
letak ikan lain, aku tak lalu...huhu..
tapi kalau letak daging tetel, mmg aku layannnnn...

ini pun lauk feveret...
kalau balik kampung mak aku rajin masak menu mcm ni...
tapi mak suka letak ikan mayong...
aku ok je, ikan mayong boleyyy, ikan selar pun boleyyy...
tetap lah makan bertambah2...ekekek...

to be honest, ini adalah first time aku buat lala masak lemak...
selalunya lala bercili yang best kan...
tapi bila bersembang ngan ofismate, Ika..
dia cakap akak try la lala masak lemak...
sedap kak...
aku pun try la buat...mmg sedap!!
jatuh cinta dan terus masuk kategori lauk kegemaran i...hahaha..
kalau lala dah habis, goreng telur dadar je pun dah layan makan ngan kuah lemak tu...
layan beb sebab kuah lemak tu dah ada rasa manis2 pedas lala tu...

khas untuk anak2...
kek coklat kukus...ganache harus meleleh...hehe...
nak bagi anak2 teruja lebih sikit, kita hias dengan coklat m&m...
pastu tabur coklat rice...
aku ni bab deco mmg gagal, mampu hias rupa gitu je la...hahaha...

kalau ikut laki aku, dia lagi suka kalau ketam masak kari kering...
takpe, sesekali kita buat masak lemak pulak ye sayang...
sebelum masak, kena ketuk siap2 bahagian kaki ketam tu...
supaya senang nak makan...

masa buat menu ni, aku dah ready nak tengok Anugerah Meletop Era...
sap sap soi, siap!

spagetti ada lebih, moh la kita goreng pulak...
suka la anak2 nak pulak aku letak crabstik tu...
bertambah anak2 makan...

ikan merah aku reti buat dua menu je...
kalau tak kari, aku buat sup...
lain menu aku tak tahu...
apa lagi yang best dibuat dengan ikan merah ni selain kari dan sup ye?

oh hoiii...ni lauk sedap weiii...
first time try buat menu ni laki dah puji melambung...
aku dapat resepi dari cari.com...
tq pada pemberi resepi...mintak halal ye...
resepi ni lebih kurang je macam nak buat sambal tumis cili padi,,
cuma dia lagi simple takde bawang merah bagai...
bahan penyedap dia adalah daun ketumbar tu...
i like daun ketumbarrr,
pada yang tak suka daun ketumbar, mungkin tak 'in' la dengan menu ni...
resepi aku ada share kat blog, boleh tengok sini...



ok, sampai sini je entry masak2....sehingga kita berjumpa lagi...daaa..

20 comments:

Fazleyatul Aini said...

ikan merah buat sambal goreng, letak bawang besar hiris lebih. fuh terangkat uols
letak plak kicap
ok lapar
hahahaha

ain.ya.nun. said...

Aku chop nak tiruu deco kek cekelat ko ye utk kek anak aku nak sambut besday kat taska dia nanti. Haha.

Maceh wahida ;)

nuyui a.k.a miss YUI said...

time puasa tgk.mmg terliur.. acaner kak?? cpt hantr sni =)

Qhaifa Nur said...

Seronoknya ank2 puji mama pandai masak...
Senang buat ais kerim msk dlm bekas tu wahida...lama sikit blh mkn...
Kat rumah ni asam pedas sebulan 2 3 kali buat..ank2 akak suka bebenor...licin 1 periukk

Husna Rahman said...

alah time puasa2 plus panas2 g tayang ekserim orea pulak dah...><

Kakzakie Purvit said...

Semuanya menggoda. Kalau dah jadi mak-mak ni biar apa pun cara mesti ada keinginan mencuba resepi untuk dihidangkan buat keluarga tercinta.

Mummydearie said...

Aduhai, terliur betul dibuatnya. Apalagi part ketam, lala dan ikan merah tu. Pendekata semuanya nampak sedaplah. Kalau kari tetel tu lagilah lap-lap air liur, lap-lap peluh dibuatnya!

Ena said...

terliur dah nie
ok ada idea nak masak apa ptg ni
tq wahida.. ^_^

amirah said...

perghhh...mantop

Jueliza Jamani said...

rajinnyaaaa

Acik Erna said...

semuanya sedap2 tu teliur acik wahida.

babYpose said...

Betul sangat mengoda, pandai masak wahida, ketam tu sedap sangat nampak..aiskrim oreo pung..yumm

Norhayati Mohd Isa said...

Pergghhh telan air liur akak pagi2 ni wa..
Tengok tayangan gambar masakan ko yg mengancam tu..
Rasa nak mencakor dinding dibuek nyo hahhaha..

idzwa kamaruddin said...

sedappppp nyerrrrrrr~

Nafira usof said...

paling menawan hati aku adalah spageti mushroom.
nak resipi pleaseeeeee!

nadiah izzaty said...

Mcm best je ice cream oreo tue ... Tq for sharing resepi , boleh try la nnt =)

Siqah Hussin said...

Masuk sini, lapar terus walaupun baru makan. Hihi. Pandainya buat aiskrim sendiri. Oreo lak tu! Ketam masak lemak cili api sedap!!

NzA said...

rajinnya wahida masak...mengancam pulak tu.

Inani Hazwani said...

Nikmat ! Sedapnya semua tu haaa

shida said...

adeh... meleleh air liur tgk hasil air tgn wahida... nyam2...