nuffnang advert

Tuesday, February 16, 2016

kena macam semut api

Assalamualaikum semua...

aku pernah cerita kat korang yang anak aku si adik suka buat karangan...
ni aku nak tunjuk satu lagi karangan pendek dia...
aku tak pernah suruh dia tulis begitu begini ye...
ni hasil idea dia ye...
dan aku pun tak tolong apa2 dalam karangan dia ni...
tetiba je dia tunjuk kat aku...hehe...

ni cerita pasal si abang bersunat hujung tahun lepas la ni...
dia ambik kesempatan buat karangan pasal abang...ekekek...
masa ni adik masih umur 6 tahun tau...belum masuk darjah satu lagi..
biasalah, mama dia ni nak update blog kan 'rajinnnn' sangat...

meh aku taip balik, kot2 korang tak faham...

cerita abang saya sunat.
best best sangat.

masa hari jumaat masa tu
dia kata dia sakit bila viyus
lepas tu dia kata sakit kena macam semut api


korang nampak tak?
karangan sikit punya pendek,
tapi habis satu muka surat dia tulis...kahkah...
kemain besar tulisan ko dik oiii...

viyus tu harap korang faham la..dia nak tulis bius sebenarnya...hahaha...

lepas dia tunjuk karangan ni, aku banyak betulkan balik la ejaan dan ayat dia tu...

contohnya karangan bm tak boleh pakai ayat 'best',
perkataan 'tu' kena tulis penuh 'itu',
ejaan 'viyus' tu kena adjust balik...

lepas2 ni kang aku share lagi karangan adik...
ada beberapa lagi yang dia tulis...
pasal Jep Sepahtu pun boleh ada dalam karangan dia...adoiiii...


entry karangan adik, boleh baca kat sini


24 comments:

idzwa kamaruddin said...

wahhh bagus lah adik nie! sufiya suka melukis jek..24 jam asyik la melukis jek T_T

Lea Ismail said...

oklah tu.suka menulis. bakal jadi blogger gak ni

adarnadzmie said...

best nih baca karangan tulisan besar gini.... hehee

boleh jd blogger cam mama nnt nih....

Siti Rohaida Yusof said...

wah...kena asah bakat dia ni..mana tau boleh jadi penulis esok besar...

eima said...

bakal penulis ke ... berbakat ni ko kena asah bakat dia dan tanamkan terus minat die jgn disekat2 ... hebat ni kak ida

amirah said...

hahaha.siap intebiu dak abang ke apa ni...

Nooriah Abdullah said...

perkataan viyus tu yg best kita pun tk terfikirr nk tulis viyus mcm tu haha

Kakzakie Purvit said...

Hihi... walau buat kita senyum tapi nampak adik ni cerdik
Dia alert setiap apa yg terjadi. Kita dulu usia 6 tahun ada fikir nak buat macam ini ke? tak ada punyalah.

aizamia3 said...

Perkataa viyus tu kite ingat virus.. huhuhu..

Qhaifa Nur said...

Cerdik betul si adik..harus beri galakan wahida

Daddy Ziyyad said...

Kalau pakcik bagi viyus, dah tak rasa apa apa dah dik....rasa macam semut lalu aja...hahahaha

makchaq said...

Comeinya karangan.... bakal jadi penulis karangkraf ni...

Diana Rashid said...

yang ni masa 6 tahun ye..mesti sekarang tulisan makin cantik..

Inani Hazwani said...

Hihi. Bagus adik ni kecik2 dah praktis nak tulis karangan :)

Fiza Rahman said...

Ko dah bley create blog untuk adik nih ☺☺

Raihanah Ahmad said...

pandai menulis bagus tu sis, insyaAllah berjaya nanti

m.u.l.a.n said...

Waaahhh bagus tu adik..

che mid said...

Viyus pun viyus la dik. Acik ingat virus tadi he he

Najwa said...

alalal comelnye... part viyus yang paling tak tahan, hihi
so smart n cute lil fella!

tiga lalat said...

cerr mak try buat satu blog utk adik yg kreatip nih Mesti ramai Peminat., hehe2

Husna Rahman said...

mesti bijak ni.. kecik2 dah ada bkat penulis...klu diasah ni besar nnti blh terbit buku sendiri dik..insyaallah kak doakan yg terbaik untk adik bijak ni..

Suriaamanda said...

comel betul la dak adik ni

Emarieys said...

ingatkan virus...bius rupanya...hehehe.

Mummydearie said...

Comel sangat. Walaupun isinya sepatah dua aje, janji penuh satu mukasurat buku! Boleh jadi penulis ni nanti.