nuffnang advert

Thursday, October 1, 2015

Alor Setar: Kuew Tiow Iman, Jalan Sultanah

Assalamualaikum semua...

ya Rabbi, tak tahu lah mana pegi mood nak update blog...
padahal ada banyak benda nak diceritakan...
aduhaiiii...
dengan jiwa kacau lately ni...
takut lama2 berkubur je diari ni...huhu...

entry Alor Setar pun tak settle lagi ni...
ok, slow2 aku update bagi perabih naaaa...

orang Alor Setar confirm la tahu pasal Iman Kuew Tiow ni kan...
femes baq ang...
masa google tempat makan best kat Alor Setar pun ada tersenarai kedai ni...

sebenarnya masa Oyen ajak makan kuew tiow Iman ni,
kitaorg baru lepas pekena nasi ulam kat rumah Oyen...
sengkak perut kenyang baru lepas dinner...
mula2 aku macam tak nak makan kuew tiow...
sebab heavy dish...ye lah, baru lepas makan nasi kot...
tapi Oyen cakap, jom je la...
portion kuew tiow Iman ni kecik je...
kalau u tak larat makan, kita share...
oyen kata gitu...
so, aku pun ok la bila dengar Oyen kata share...

dorang ni sebenarnya dah ada premis bangunan sendiri...
atau senang cakap dorang dah ada restoran yang sediakan kuew tiow, nasi goreng dan western food...
tapi dorang lagi prefer masak2 kat luar...
dan aku rasa customer pun lagi suka konsep open air macam ni...
Oyen cakap dorang dulu meniaga kecil2an je...
lama2 perniagaan makin maju dan table lebih banyak dibuka...

 buat air pun kat luar ni jugak..

ni dia kuew tiow sedap nak matik...
ini kuew tiow tau, bukan char kuew tiow...
mula2 kami order kuew tiow kerang ngan udang,
tapi dah abes pulok...
sudahnya order kuew tiow telur je la...
serius sedap...nyesal makan sharing ngan Oyen...hahaha...
terasa2 kat tekak ni sampai sekarang...
sedapnyaaaaaaa...
jangan tanya aku berapa rega sepinggan ni...
sebab Oyen yang belanja...hehe...
tq Oyen!

aku update kat instagram pasal kuew tiow iman ni..
ada komen cakap kalau dia balik kampung pun wajib dia singgah sini...

ceq nak tanya kat owner kedai ni,
awat la tak de cawangan kat KL ni...huwaaaaaaa...

ada jugak jual nasi lemak bungkus...
tapi kalau dah signature dish dia kuew tiow kerang,
wajib la ko makan kuew tiow kan...

ko tengok, kemain ramai....
lambat kalu, sila berdiri tunggu seat...

ha, kitaorang duduk kat area sini la...
sebab masa tu full seat...
duduk area sini panas sikit la...

yang tapau pun ramai...

tu diaaaaa...
itu semua pelanggan kuew tiow Iman...

tayang lagi sekali...
sendiri tayang, sendiri kecur...
arghhhhh...

so, kalau korang datang Alor Setar, 
jangan lupa singgah makan kat sini tau...
ni details dia: 


Kuew Tiow Iman, 
Jalan Sultanah, 
Alor Setar.
dibuka dari jam 5 petang hingga 1 pagi.

27 comments:

Nurzakiah Hanum said...

kalau aku smp ke sana pasti nak cuba

Diana Rashid said...

kalau belah2 sini pun biasa orang jual CKT memang masak belah luar.sebab CKT ni bau dia kuat.kalau masak dalam bangunan memang berbau la..sampai lemas ..ekekek

idzwa kamaruddin said...

KAU KANNN...SANGAT TAU....mengamit aku ke kedah dah kenapa?! hoiii sedap kot mkn kat sana..

Kakzakie said...

Char kuew tiow dgn kuew tiow ada beza ye Wahida
Kakak ni dah tua tapi tak tahu haha...

tiga lalat said...

kecur je, tp wak kureng sikit char kuew tiow nih., hihi2

wahida said...

kakzakie: char kuew tiow yang basah tu kak...

nusha fasha said...

Lorrr yui lalu je dl xpnh rasa..
Sbb hntr adik kat kolej tentera sana

akubiomed said...

Last pergi ke Alor Star ada orang belanja makan di menara pusing Alor Star.

anak denesor said...

byk tempat mkn menarik ea kat sane

norhidana miswan said...

tgk kuew tiaw ngn tlr tu pn dh tau sdp... ini kan plk ada kerang... compom mabeles lah

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sampi alor star. Kena singgah sini juga nanti.

OhPanduan said...

Sedapnya. Kena cuba nanti. Nampak menarik.

Jobdirumah Buat Duit said...

Kena cuba bila sampai alor star nanti.

Aina Adam said...

Sama lah kita kak...
1st time cuba, jatuh cinta..
Suami yang rekomen tempat ni.. (kampung ayah dia)

Portion nye kecik, ngam dengan set2 perut tangki kecik tapi kuat makan ni. hehe..

Lea Ismail said...

pagi2 terliur tengok gambar ni

Inani Hazwani said...

Pehhh sedapnyaaaa :D

eima said...

aku balik kedah ni aku pi cari .....

Anonymous said...

tpt ni mmg sedap... asal balik aloq staq je mesti mkn walau dah kenyang... Husband paling suka Kueh teaw Iman ni... tapi klau pi time cuti mmg memanjang je full xde tpt duduk... so sape nak mkn sana kena byk bersabar naa...

Alin Marlini said...

terliuq tengok....memang kedai dia menarik dan tertarik ...walapun open air

Waqheh said...

10 tahun lepak alor staq sekali ja try...

Amir renovation said...

Assalamualaikum tuan/puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy,memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,waterproofing,buat porch,sambung rumah,buat pagar,vinyl floor dan wallpaper,landskap dan kolam hiasan,grill dan owning,dan keje civik lainnya.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,putrajaya,serdang,puchong,cheras,kl dan sekitarnya,bndr sri putra,nilai dan sepang.hubingi sy di no 0192945175 or wssp 01129110298. Tq

Amir renovation said...

Assalamualaikum tuan/puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy,memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,waterproofing,buat porch,sambung rumah,buat pagar,vinyl floor dan wallpaper,landskap dan kolam hiasan,grill dan owning,dan keje civik lainnya.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,putrajaya,serdang,puchong,cheras,kl dan sekitarnya,bndr sri putra,nilai dan sepang.hubingi sy di no 0192945175 or wssp 01129110298. Tq

MURNI MASREENA MOHD DISA said...

Pembetulan sikit... Kol 5 kalau p cuma dapat makan nasik ayam je lah... Kteow ni selalunya di jual sekitar jam 630... Kalau p kol 6 leh tengok dia orang kemas2 prepare barang nak masak je la...

Saja share sebab umah saya dekat2 area tu je.... Jerit pun dengar kot... Kikikiki.....

MuMMie BeRRy said...

mana menghilang sis? lama x update blog rinduuuuu..

Cik Ecah said...

hamboiii jauhnyaaa aloq staq tu hahaha..

::NureeN:: said...

mmg sodapppppp....
thorbaeeekkkklah

HeNRieTTa JoSe said...

yummy...rietta suka koew teow kerang...sangat suka...