nuffnang advert

Tuesday, December 2, 2014

Hasil air tangan (part 1)

Assalamualaikum semua...

Fuyyyooo, lama tak tayang masak masak kat blog kan
Jom kita tengok apa yang aku masak
Semua pic aku amek dari instagram aku je
Sebab semua pic aku dah delete
Aku dah update kat insta, terus aku delete je gambar2 ni
Tak kuasa nak simpan lama2 dalam henfon
Penuh memory card aku, huhu
So, pada followers instagram yang dah tengok pic2 masakan aku,
Sila duduk diam2..
Ekekek..

Family aku dan sup tulang memang tak dapat dipisahkan.
Feveret suami dan anak2.
Pastu mesti judu dengan sambal belacan pedas berapi, baru terangkat!

okay, ko masak maggi pun ko tayang kat instagram..hahaha
eh, suka hati lah kan...
tapi kali ni special sikit maggi kari aku
sebab aku tumis sekali dengan daun kari.
wallah!! terbaekk wa cakap lu...

yang ni pulak aku masak masa suami pi outstation.
kalau ada hubby kat rumah,
memang aku tak merasa nak masak ayam masak kicap..
laki aku tu kalau daging masak kicap memang dia berhantu..
tapi kalau ikan atau ayam masak kicap, memang dia x layan...huhu..
so, masa suami takde ni lah, aku dengan anak2 bedal ayam masak kicap ni..

dulu2 masa baru kawen, kari lah paling aku gagal nak masak
tapi bak kata orang, kena selalu try and error bila memasak ni
tapi sekarang kari adalah kehebatan aku, gituwww...
cakap je, nak kari ala mamak, ala kel***, atau kari santan, semua tutup mata je...muahaha...

sambal pun salah satu menu yang aku tak reti masak masa dulu..
tu lah, mak suruh masuk dapur, ko sibuk bergayut kat telefon dengan boyfriend kan
pastu bila dah kawen, menggagau telefon mak tanya resepi sambal udang mak
eh, tapi sekarang dah terer la sambal menyambal ni..

oh hoi...mula2 kawen dulu aku selalu tiru stail masak lemak mak aku
stail masak lemak mak aku dia letak bawang merah, lengkuas bagai
tapi bila dah kawen dengan orang nogori,
aku belajar dengan mak mertua aku masak lemak stail orang nogori la
cuma tumbuk kunyit hidup, cili padi dan garam dalam lesung
tak payah bawang bagai
ternyata, masak lemak stail orang nogori jugak yang menambat hati suami
dan aku akui, memang masak lemak nogori paling sedap
so, sampai sekarang kalau masak lemak, tak main la bawang merah bagai ni weiii...

Daging dendeng.
daging dendeng aku letak bawang goreng banyak2 dalam masakan ni.
tapi aku ni kan pemalas nak goreng bawang weiii
aku beli yang siap punya
aku beli sebekas besar bawang goreng kat kakak pantry ofis aku ni
apa lagi, dapat je bawang goreng,
laju2 masak daging dendeng
ini kalau dapat makan dengan nasi impit, memang layan weiii..

rasanya ramai yang dah tahu,
aku buat part time bisnes dengan jual sambal ikan bilis kering ni,
sambal ni wujud khas untuk warga kota yang balik rumah tak sempat nak masak macam aku ni, hahaha
sambal ni judu sangat makan dengan nasi panas dan telur dadar..
kawan2 ofis hubby dah banyak kali repeat order...Alhamdulillah
rasa seronok dapat tolong hubby ringankan beban dia dalam pada kos sara hidup makin meningkat..eheh..

ini pulak sarapan pagi.
namanya nasi goreng bodoh je, eh bodoh2 pun, anak2 dan laki makan bertambah..haha
tambah sedap sebab goreng sekali ikan masin sabah yang macam kopok ni..
krup krap krup krap gitu..

sup ayam ni banyak takde bahan rempahnya..
daun sup pun takde...huhu..
masak je mana yang ada...
nasib baik ada kentang bagi seri sikit sup aku ni...haha..
tapi sup yang serba kekurangan ni lah menu yang paling banyak dapat 'like'...muahahaha...


ok lah, cukup 10 menu untuk hari ni.
khas untuk korang yang pening dah nak masak apa
kot lah entry kali ni membantu korang...hihi...
nanti ada 10 menu lagi, aku up lagi...

19 comments:

idzwa kamaruddin said...

aku nak diet ni aku kene unfollow ko arrr kalo mcm ni...asyik buat aku lapar jekk..kakakaka..

mama tisya said...

mcm2 menu...lprrrrrrr

Rai OurKizuna said...

rajin giler ko masak nok.. tabik aku kat ko..

wahida said...

rai: rajin la sangattt...datang malas aku wei, makan luar jugak weii...hahaha..

norhidana miswan said...

nengok ko punya lauk2 nih kak bt terliur je walaupun dh tgk sebelum2 nih.... ko mmg rajin lah kak msk yg mcm2 betul

AnneRaini said...

ape beza kari mamak dgn kel*** weh?

eMMe said...

wow kak Ida, kagum skjp..mcm2 menu.. semua tangkap leleh air liur hahaha... tapi itu la tugas seorang ibu.. mesti suami akak sayangggg... hehehe...

wahida said...

anneraini: kari mamak rempah kuat lagi la...tapi sama takde santan..

Kniedaz said...

Adoila...semuanya sedap....

Mummy Ayu said...

lapar ayam masak kicap special la pulak

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam..nampak sedap ayam msk kicap tu...hihi

Amanda Suria said...

Mak aiii...aku pun dah x gigih masak dah nok...aku tgh diet nasi...

faraherda.razalan said...

Peh! Dasat!

Diana Rashid said...

Pandai masak nih..selalunya ramai orang yang sebelum kawen tak berapa pandai masak..tapi bila dah kawen,tengok selera anak dan suami terus kita belajar..kan?/lama2 pandai la..boleh buka kedai makan..heheh

Anonymous said...

Hahaha akak yg ketirisan idea ni dh dapat idea dah nak makan apa tengahari ni sb dek gambor mengancam tu. Tengkiu tengkiu

eima said...

tu die ... mcm2 ade ..... kagum2

Ummu Athiyah Ismail said...

Terliur nengok nyerr :)

Ema Johari said...

dah lama tak online kat ig..rupanya dalam ig penuh dengan menu masakan yer.

Qaseh Vee said...

ayam masak kicap tu byk benor cili bergolek2 ... mmg layan pedas tu...