nuffnang advert

Friday, February 14, 2014

bila penjual kuih lopes bercerita...

Assalamualaikum semua...
kita abaikan cerita yang mengerikan yang menghantui kami sekeluarga tu ye...fobia aku pun sikit2 dah hilang...Alhamdulillah...

al kisah, petang semalam balik dari keje, singgah kedai kuih tepi jalan, petang sebelum tu dah pesan dengan akak jual kuih tu supaya buat kuih lopes dan simpankan 6 ketul...anak aku si abang tu pun suka sgt dengan kuih tu.
sambil kakak membungkus kuih lopes, aku tanya mana pergi assistant lelaki dia yang lagi sorang tu, sebab kebiasaannya petang2 aku nampak ada kawan dia lagi sorang tu tolong dia...

"kak, mana lelaki yang sorang lagi tu? selalu petang2 dia ada, ni tak nampak pulak"
mcm keypochi je aku ni, padahal niat nak sembang2 je dengan kakak tu...
"suami dia balik, tu yang takde ni"

aku terdiam, ternganga sekejap, tak tau nak ckp apa, hubby pun terdiam...hahaha...

"ohhh, dia tu gay, bila suami dia balik rumah, tu yang dia berlari balik tu."
 akak jual kuih lopes bagi statement tanpa rasa bersalah gitu.

"adik tau tak gay tu apa?"
cissss, akak jual kuih lopes tu ingat aku tak tau gay tu apa? eiii, ingat aku ni duduk bawah tempurung ke apa" kahkah...

"kalau gay, lelaki minat lelaki, kalau lesbian, pompuan minat pompuan"
akak jual lopes dengan penuh yakin memberi penjelasan...kuikui...aku angguk je la...

"dia duduk belakang ni je, suami dia Cina..dia tak keje apa pun, tolong akak ni pun saja2 je, keje dia tunggu suami dia balik keje je la"
huh, sekali lagi aku dengan hubby terdiam, relax giler akak ni bagi statement maut...adoiii, banyaknya info aku dapat petang semalam...hahaha...

"errrr, ok lah kak, tima kasih ye..."
cepat2 hubby start enjin motor, atas motor, kami laki bini bersembang, punya giler kakak tu berani citer pasal assistant dia, sambil kami pulak duk terfikir inilah dunia sekarang, Melayu zaman sekarang, Islam zaman sekarang, gay dan lesbian merata di sana sini tanpa rasa segan silu lagi...duduk serumah lagi...huhu...

kami sendiri pernah perasan kat kedai makan area rumah kami, perempuan sesama perempuan bercium mesra tanpa rasa segan silu, Astaghfirullah....tak boleh nak ckp banyak sbb kita ada family kan, takut jadi pada family kita pulak, Nauzubillah...

tapi semoga citer ni kita masing2 ambil iktibar, dan minta dijauhkan daripada anak2 kita...amin...

30 comments:

Ayu sukatiakula said...

sedapnye lopes...

ain.ya.nun. said...

Bout makcik tu tamo komen lah.

Tapi kuih lopes tu, mak oi aiii, kuah dia pekat nampak sedap dan pulut lopes tu nampak macam meh la makan aku meh la meh la.

:: Mrs.Eady :: said...

potong laaa...adehhh baru nak layan sedap nyer kuih lopeh ituuu :D

Fazleyatul Aini said...

dunia akhir zaman

Nieda ramly said...

sangat terbuka kakak tu...

Nieda ramly said...

sangat terbuka kakak tu...

Sue-Rya Qistina said...

nauzubillah..semoga keluarga kita sentiasa berada di jalanNya dan bukannya jalan yg tidak diredhaiNya.

kak, saya pun minat giler ngan lopez ni. siyes minat giler! kalau dpt makan bnyk sekaligus pun xpe, mmg x jemu. tapi skang susah nak dapat dah. xtau mana nak cari..kirim kak?? hehehe

sudipVSsenduk said...

akak selalu sebut kuih Lopes de Sequeira.. hihihi

Lynda Che Lah said...

Allahuakbar..Akhir zaman..

Eh..feveret ni Lopes!

Aziela said...

Astaghfirullah..... Habis, kakak tu tak sound ke assistant dia? Nanti kat akhirat kena soal, dia nak jawab apa? Kenapa tak bimbing lelaki tu...? Ha, amacam? Aduhai..Nauzubillahi Min Zalik

Tihara said...

sedapnya kuih lopes
patutnya akak tu tolong bagi tazkirah
kat assistant dia tu..

Amanda Suria said...

aku x leh nampak la kuih lopes tu..terus nak cari ni.....harap2 jauhkanlah dari kita dan sedara mara kita kan...mcm2 hal sekarang...

Mummydearie said...

Aduhai, sedihnya! Secara terang-terangan orang kita dah boleh terima ke keadaan macam ni? Insaf sekejap. Apalah nak jadi dengan dunia nih sekarang!

Btw, lopes ni memanglah sedap. Makan 6 ketul pun tak terasa gitu :)

msredcheesecake said...

menakutkan je tengok dorg ni... ada yg islam plak tu

JunAina said...

Tengok lopes sambil tepuk2 perut.

Baca kisah makcik tu smabil tepuk2 dahi!

Fiza Rahman said...

Feveret kuih aku ni. Dah lama tak makan.

attyfir said...

kuih lopis tu pun feveret kty tu
lagi kalau yg balut ngn daun..rasa lagi sedap..

mashallah..apa nak jadilah kan ..
selamba je..tak pasal bersubahat.

Bahrain said...

Kalau mak cik terus bercerita macam tu terus aku lari. Malas nak layan benda mengarut. Takut terbawa kepada orang lain.

NM03 said...

kau igt tak aku aku cakap beberapa hari ni aku tingin kuih lopes. kau up n3 pasal ni plak... argghhh..... mana nak carik ni!!!!!


eima said...

hahaha dasat betui skrg ...

Anonymous said...

series kak, saya baca byk kali part "suami dia balik, tu yang takde ni".

dlm hati, saya yg salah baca ke, akak yg salah tulis. hhmmm..

Ann Ishak said...

kuih lopez...lama dah tak makan

amirah said...

fav niii...

eee...ye kee??dasatnyaa..takut terkena sekali bala...nauzubillah..jgn le terjadi kt keluarga kita

Sis Vee said...

masalahnya klu berlaku depan mata kena tegur . klu tak tegur dah bersubahat aka berdosa ... serba salah tu . lbh baik dgr cerita jer drp nampak kan . so tak yah susah payan nak tegur mrk ...

akubiomed said...

Rupanya ada mesyuarat tingkap. :-)

HeNRieTTa JoSe said...

uiks....bleh plak dia gelarkan suami erk...klu setakat boyfie kot la...

Kesuma Angsana said...

macam2 kes akhir zaman ni yer

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, wahhh sodapnya.. terliur ~~~

Bitt (double IS) said...

aku suka kuih nih!

ros_reeza said...

mintak dijauhkan dari perkara sedemikian ...