nuffnang advert

Wednesday, February 12, 2014

12.15 tengah malam yang menakutkan

Assalamualaikum semua...

speechless. takut. trauma.


tengah malam tadi ular tedung masuk rumah. ikut pintu belakang. belakang rumah adalah rumah jiran yang dah lama tak berpenghuni dan terbiar lama tanpa owner mengambil tahu yang lalang belakang rumah dia dah setinggi bumbung rumah. damn!!

ambil pengajaran dan kami lebih berhati2 lepas ni.
terima kasih hubby kerana protect our family, saya terkenangkan ular ini berdiri tegak dan kembangkan kepalanya sambil merenung hubby. terima kasih sangat2 sayang kerana berani mengambil tindakan tanpa tunggu mana2 bantuan walau nyawa sendiri terancam. yang penting anak2 selamat.

saya masih dalam proses membuang trauma ini. beri saya sedikit masa untuk kembali menulis tentang ini.
InsyaAllah, i will be back for tomorrow untuk bercerita panjang lebar.
terima kasih hubby, family dan kawan2 yang sentiasa memberi dorongan dan kata2 semangat.

47 comments:

asyifa mustaffa said...

Alhamdulillah tak de apa yg jadi...meremang bulu roma sy baca...

Take ur time...sy pun sam gak kut klau jdi gini....bole gigil dibuatnya....

Nurzakiah Hanum said...

comfirm trauma kan.. take care

ain.ya.nun. said...

Alhamdulillah kau sekeluarga selamat Wahida.

AnneRaini said...

huwarghhhh scarynyer nok... boleh x aku yg baca ni pun seram..huhu

akupn pernah terjumpa ular besar giler kat umah masa kecik dulu..huhu

Ha Md said...

sy pernah mengalaminya..

eima said...

subhanallah ...
tktnye ..aku plak meremang ni ...
nanti beli belerang tabutr sekeling rumah .. mende berbiasa tak suka bau belerang

eB said...

terkedu... 2014 nih jer dah 3 kali eB dgr kes yg sama... kebetulan?
jiran kami, opis mate & u.... nauzubillah mizalik.... takutttttttt... hu3

attyfir said...

naik bulu roma kty
kalo kty pun mau takut..takut nak masuk dapur..takut nak pijak lantai .. semua takut..

tp takpe..slow2 tau ida..
inshallah kuat kan semangat ..

Fiza Rahman said...

Scary jer babe. Ular tedung tu. Mesti lemah semangat kan.

Take care. Smoga semangat ko kembali pulih. Klo jadi kat aku pon trauma juga ni.

SYANI said...

Scarynya... trauma pun still berani tangkap gambo ular mati ni ye... geli lak tetiba...

wahida said...

syani: pic taken by hubby, not me..

InaAchik said...

Allahuakbar!
nasib baik akak n family tak pape... alhamdulillah.

HeNRieTTa JoSe said...

Dah larr tgh mlm...ular itu plak...tkutnye....nasebba xde pape...

Nieda ramly said...

ular tedung ? besar juga tu...nasib baik semua selamat

Mummydearie said...

Alamak, tengok gambar pun dah seriau semacam. Nasib baik semuanya selamat dan your hubby bertindak pantas. Eii, takutnya tengok rupa ular ni walaupun dah mati!

NM03 said...

igt pesan aku... jgn fikirkan sangat. pastu jgn lupa amek gambar lalang umh jiran kau tu ye...

Fazleyatul Aini said...

Ya Allah nasib baik tak ada apa2. Alhamdulillah. Pasni owner rumah tu kene la bertanggungjawab kemas sket rumah dia tu walaupun tak berpenghuni. Membahayakan keselamatan jiran2. Nak2 dah ada kes ular ni. huhuuhu

GREENJADE said...

Astaghfirullah...ya Allah aduhh aduhh ..syukur ko sefamili tak apa2 nak..berani jugak hubby u..

trauma ni amik masa nk pulih yang...rumah lama aku pn pernah masuk ular sbb kes sama..owner sebelah biar rumput tinggi melangit. disebabkan hubby time tu keje oversea aku sorang2 le bertarung nyawa belasah ular tu smpai lunyai..aduhhh..mcm trauma blk ni.

take care nok..aku fhm perasaan ko.istighfar sll..baca ayat Al-Fatihah, ayat kursi byk2..pelindung & penenang jiwa..

Fikri Karim said...

Huyoo.. ulaq tedung. Bahaya2. Seb baik semua selamat =D

Linda said...

Ya Allah ...Alhamdulillah semuanya selamat...menakutkan..hubby wahida bunuh macamana...ishh nasib baik sedar kan...

Rai Ourkizuna said...

Allahuakbar..takutnya weh.. Alhamdulillah ko satu family okay.. aku tengok pun dah trauma..

Amanda Suria said...

ya allah...semoga semangat ko pulih kembali nok...mintak ur hubby tawarkan air dan minum...selawat dulu eh....be strong...

JunAina said...

Melopong akak tengok ular tu wahida. Tak dapat nak bayangkan, nasib baik sedar kehadiran ular tu.

Kuatkan hati. Insyaallah Allah akan sentiasa lindungi Wahida dan keluarga.

:: Mrs.Eady :: said...

Meremang bulu roma aku!!!

ietams said...

syukur tak ape² & boleh sedar ada ular kan..
jaga diri yerr,..

Eye_nee said...

Besar jugak ni sis..syukur korang satu kuarga ok...sib baik ko nmpk dibuatnya dia menyorok ke kat blakang2 almari...hishhh seram....

JaSSNaNi said...

subhanallah... terkejut lah kita.. berdebar2 baca entry ni.. sib baik semuanya selamat..

Nafira usof said...

Dah petang nih baru aku berani nak bukak n3 ko nih nok!
tu pon scroll laju2 part gambar.
huhuhuhu.. syukur lah.. semua selamat.

Cik Jue said...

nasib baik takde apa2...
kena lebih berhati2 lepas nie...
tgk gamabr pun dah tegak bulu roma

Rinna said...

Alhamdullillah sekeluarga selamat.. tak boleh bayangkan..bila ular nie depan mata..

Dee said...

Tulah k dee pernah tya..tingginya lalang umah jiran kau ni..mujur xde apa2..lepas ni sendal bawah pintu belakang. Take care tau. Jgn pikir sgt.

Green82 said...

Alhamdulillah mujurlah korang sefamily selamat. Ngeriii

Dee said...

Lupa nak tya, sapa yg nmpk dulu?

Daddy Ziyyad said...

Alhamdullilah...yg penting korang sefamily selamat...Thumbs up kat shidi...kena potongkan rumput jiran belakang tu

wahida said...

dee: shidi kak, dia nampak dulu...dah nak tido dah pun masa tu...dia dengar ada benda main plastik...huwaaaaaa, jadi scary pulak nak citer...

norhidana miswan said...

Allahuakbar kak... meremang bulu roma aku.... kt bandar nih blh jmpa ular gitu mmg serem... moga cpt2 hilang troma ko kak

NEKCIK said...

ular ni mmg jenis bahaya..alhamdulilah semua selamat

Sis Vee said...

meremang bulu roma . alhamdulillah semuanya selamat .

CikPuanHaLia said...

Ya Allah..syukurkorang xde apa2 beb..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Alhamdulillah Wahidah sekeluarga selamat, rumah mak akak di kg pun masuk ular tedung ni juga... alhamdulillah mak tak diapa-apakan.. adik dtg bunuh pada malam tu... tapi kata orang tak boleh bunuh ular dalam rumah nanti pasangan datang mencari.. sebenarnya sekarang musim panas, makhluk Allah ni mencari air kata orang lah kan... walallahualam..

makchaq said...

Allahuakhbar... takutnya...
Alhamdulillah suami Wahida berani nak bunuh ular tu..
Tengok gambaq ni pun dah rasa menggigil..

Chik Att said...

alhamdulillah semua selamat. Besar juga saiznya tu ....

.:fyzz:. said...

cerin bulu roma aku nok..awat la..adoi..saspen..ngeri..mujuq hampa semua ok..sykur pada Allah swt

Sharz said...

besar jugak dan ular tedung pulak tue..alhamdulillah takde pape yg buruk berlaku..

Sue-Rya Qistina said...

takutnya kak..saya mmg x berani bab ular ni. risau je pun ye jugak. maklumlah kan, rumah kampung cam rumah kami ni pun bahaya jugak. dah bape hari dok terbayang2 ular sejak tgk filem ular aritu. nak kena letak belerang jugaklah nnt. risau!

kak, sabar ye kak. semoga trauma dan fobia tu hilang sedikit demi sedikit. take ur time..

Anonymous said...

awak serem mehhhh ... ustaz kata kalau ada ular masuk umah kita Tanya ular tu dulu sama ada ular itu jin ataupun ular betul .. kalau ular itu jelmaan jin suruh dia keluar.kalau tak keluar maknanya ular itu ular betul.. katok jer ular tu.

Bitt (double IS) said...

pasal tak panggil bomba..ehehehe memeningkan kepala hubby ko lagi aku ni kan...eh aku pernah pergi taman ular dan tanya pasal ular, jika2 kita terbunuh ular mcm mana? pastu org tu cakap kalau bunuh ular dlm rumah...yg bahaya darah ular tu...walaupon setitik kecil yang kita tak nampak nanti musim mengawan ada pasangan yang akan datang...so ko kena pastikan ko polish satu dapur tu tau...cuba ko tepon bomba tanya...ko cakap ko dah bunuh ular dlm umah...ada kemungkinan tak ular dtang atau ko suh je bomba yg tolong potong lalang jiran tu...hehehe alasan atas keselamatan anak-anak...boleh je minta bantuan bomba tu...