nuffnang advert

Friday, January 10, 2014

rutin si adik

Assalamualaikum semua...

muka poyo dapat jumpa kawan2 lama balik...hahaha...

adik start sekolah hari Isnin lepas...5/1/2014..hari tu kami amek cuti la...
tahun ni adik dah 5 tahun...masih bersekolah di sekolah PASTI..tahun lepas lagi adik dah sekolah kat sini..so, ini bukan experience yang pertama buat adik...dia steady je, malah masa cuti sekolah panjang hari tu pun, dia siap ckp bila adik nak masuk sekolah balik ni mama? hahaha...dia punya tak sabar ko...
kami masih teruskan adik sekolah kat sini sbb tgk pencapaian adik kat sini sangat memberangsangkan...
adik dah boleh buat tambah tolak, boleh tulis a-z dengan baik, kenal nombor, bacaan iqra' yang lancar, mcm2 doa yang dia tau, surah panjang2 dia boleh hafal dan mcm2 lagi la...so, puas hati bayar rm120 sebulan kat PASTI ni...
ini bukan nak riak ye, ini cuma nak cerita perkembangan anak2 je, aku tau ramai lagi anak2 korang yang lagi bagus kan...


rutin adik (weekdays) adalah:

1) bangun pagi minum susu sebotol dulu (ye, dia masih menyusu botol..hahaha)
2) mandi dan breakfast sama2 dengan abang
3) hubby hantar adik pi transit (sbb masih awal lagi)
4) transit akan hantar adik ke sekolah (transit dengan PASTI dekat je)
5) balik sekolah, adik kembali ke transit (handle by transit)
6) duduk transit sampai kami balik keje
7) makan malam dan tidur

rutin adik tak heavy mcm abang, budak baru 5 tahun pun kan...kat PASTI ada jugak dorang buat tuition sebelah ptg, tapi kami tak amek pun tuition tu, sbb nak adik enjoy dgn zaman kanak2 dia, tak nak pening dengan mcm2 xtvt belajar, pada aku, belum masanya dia heavy pack pagi ptg belajar mcm tu sekali...biar dia seronok2 dengan kawan2 dia kat transit tu...tapi tak tahu lah kalau tahun depan kami terambil pulak tuition tu kan...ekekek..tapi tuition tu mmg takde dlm perancangan kami lagi setakat ni...



eh, tapi lain orang, lain cara dorang didik anak2 kan, hanya kita sebagai ibubapa tau mana yang terbaik utk anak2 kita...kalau rasa perlu tuition tu, better amek je lah kan...lain org lain pendapat kan...

26 comments:

Chik Att said...

Aisyah pun tahun ni masuk PASTI gak .... tapi siap transit kat situ juga ...

NM03 said...

hi adik... jom naik motor pusing2 kl sambil makan mamee nak tak...

JunAina said...

Lain anak lain pencapaiannya mungkin bagi yg sedikit lemah boleh la ambik extra class, bagi akak ibubapa juga memainkan peranan yg penting juga dalam perkembangan anak2 ni...

Anak2 akak semua sekolah Tadika Perpaduan kebetulan duduk dekat dengan adik dan dia tak berkerja jadi tanggungjawab didik anak lebih kepada adik tapi yg bungsu maid jaga so perkembangan pelajaran dia memang slow sebab masa kecik dia tau maiiinnnnn je...

Rai Ourkizuna said...

da besar da adik..banyak dah pencapaian dia..tahniahh...

aitt.. masih susu botol ya..

Nafira usof said...

betol tuh noks.. kanak2 nih bagi dia enjoy menikmati zaman kanak2 dia. dh start sekolah nanti baru suh dia belajar betol2. kesian lah nak paksa dia buat macam2 kan~

amirah said...

setuju. jgnla sesak sgt rutinnya tu. kesian. kita parents kena rileks sket. lama lagi masa depan tu.

Eye_nee said...

Bagus dah tu sis kat PASTI tu..adik dah boleh belajar byk benda..doa2 ayat2 utk hafalan...

Mummydearie said...

Alolo muka! Ni muka excited nak jumpa kawan balik ke apa nih? Hehehe... Yalahkan sis, lain orang lain caranya. Kadang-kala bukan nak riak, cuma berkongsi maklumat apa yang ada. Saya pun tak suka beban anak pada umur yang tak sepatutnya. Masa hadapan panjang lagi, banyak beban yang harus dipukul sepanjang jalan tu nanti :)

Khai♥Rin : anies said...

pandai nyer dia...umur 5 thn da tahu mcm2... msk 6 thn nt tentu dah lbh lancar. msk darjah 1, mungkin 'dah kacang' bagi adik..insya allah..
chaiyok adik!

Cik fatin said...

Salam Jumaat :)
Blogwalking sini :)

TIPS MUDAH Melegakan Sakit Tekak & Batuk

Rizziela said...

saya pun nak hantar anak kembar ke Pasti.. Insyallah pertengah tahun ini..kalau x ada rezeki..mungkin tahun depan..sbb tahun ni kembar baru 3 tahun :D

Amanda Suria said...

Dania dulu sekolah tadika biasa jer..masukkan dia dari 4 tahun...memang dia yang mintak school...

eima said...

kadang tu kesian kat anak2 sbb mak pak bekerja diorg dah abis sekolah kena pi transit lagi kan .... penat

Bahrain said...

Semoga dah besar nanti jadi orang yang berjaya. :)

Fazleyatul Aini said...

adik muka ngantok je tu hehe

AnneRaini said...

kalau kat area umah aku ada tadika gitu, akupun nak hntr.

Fiza Rahman said...

Handsome adik ngan baju PASTI dia tu.

Daddy Ziyyad said...

aku pun macam kau nok...
kids, are kids..

berikan mereka masa..utk membesar sebagai kanak kanak...enjoy the moment..kalau dari umur 4-5 tahun dah terbeban dgn tusyen bagai..macam robot lah jadinya anak kita..

perkembangan EQ lagi penting dari IQ

diana said...

ANAK SAYA DULU UMUR 5,6 TAHUN PUN TAK DE HANTAR TUISYEN.LAGIPUN SAYA BUKAN KERJA..

mokjadeandell said...

yang penting anak nak masuk tahun satu dah kenal huruf,boleh tulis,dan lebih baik boleh membaca.Silibus thn satu pun dah sangat membebankan.Jadi kalau anak anak tiada persediaan mcm masuk medan perang tanpa senjata.

Dari pengamatan,pengalaman seorang ibu dan juga bekas guru.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam ziarah,bkn main brsemnagat nak g sekolah ya..seronok nk jumpa kwn2 baru.


p/s:Tawaran harga promosi 3saiz pemanggang ajaib kat blog akak.Jemput singgah ya...

BUNDA said...

Tahniah adik...adik pandai dan rajin sekolah...besar nanti nak kerja apa?
Salam ukhwah dari Bunda..

munna said...

Anak munna dua2 pergi pasti tahun ni.... Cuma meya petang ada kelas pra tahfiz kat kaffah

Shima Harel said...

anak kite yg 2nd ni sebaya la kak...
heheheh bru tau.. hahahaha anak aku pon 2nd year kt sekolah yg sama.. tp die yg beriya nk tuition, so amik aje... anak aku yg sulong bru darjh 1.. aku msukkan sekolah tahfiz... moga2 anak2 kite jd anak2 yg soleh n solehah....

.:fyzz:. said...

yang pasti adik hensem...comey jek..ustaz kecik nih

Syaqina Hadi said...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=604176506314317&set=a.549425181789450.1073741826.100001659180357&type=1&theater

wah pic anak akak masuk FB tu hehe ^^,