nuffnang advert

Tuesday, December 24, 2013

bayar, jangan tak bayar

Assalamualaikum semua....
wow!! hari ni masuk lambat weh....hujan adalah sangat lebat kat Rawang...masuk lambat pun nak wow...ekekek...

takpe la, bukan pasal hujan aku nak cerita...nak citer perbelanjaan sekolah utk anak2 aku...

1) buku2 rampaian dan keperluan sekolah abang utk darjah 3 =rm59.80
2) pendaftaran sekolah agama abang dan buku2 agama utk darjah 3 (private) =rm434.80
3) pendaftaran sekolah tadika PASTI adik utk 5 tahun termasuk buku2 =rm627
4) perbelanjaan stationeries anak2 @ Tesco Rawang =rm137.73
5) perbelanjaan baju sekolah abang, beg, kasut bagai @ Hari Hari Rawang =rm329.30


grand total: rm1588.63

Alhamdulillah dah setel semua...dah langsai semua...berpeluh time nak membayar...hahaha...
tinggal utk bayar bulanan je la cth:

1) sekolah agama abang bulanan: rm90
2) van sekolah abang bulanan: rm110
3) tadika PASTI adik bulanan: rm120
4) bulanan transit abang dan adik: rm300

grand total bulanan utk anak2: rm620


fuyoooo, mmg giler ah...belum lagi dengan nak bayar duit rumah, bil astro api air bagai, bil maxis...duit kutu, bagi mak n bla bla bla....mcm mana lah yang anak ramai tu kan, aku yang anak dua ni pun duit balance yang tinggal ciput je....itu pun ada hati nak pasang niat jalan Lombok tahun depan...muahahaha...


PM, sila naikkan gaji kami, lagi beberapa hari lagi kami bakal menghadapi banyak kenaikan harga...so, sila naikkan sekali gaji kami yang ciput neh...

29 comments:

ietams said...

semuanya tinggi $$$ sekarang ni.. belanja minyak/kos perjalanan lagi?

Shima Harel said...

Samalah kite kak... tu yg aku kj semula.. dulu kan aku xkj... xper la demi anak2, kite buatlah yg terbaik...

ain.ya.nun. said...

Harga taska katanya pun nak naik nok. 450 untuk seorang anak. Dua orang dah 900.

Aku kena hire bibik lah gini :p

Fiza Rahman said...

Aku baru beli baju skolah kimi smalam. POn nak Rm100++. Baju skolah agama & buku² tak beli lagi ni. Pitam memikirkan duit.

nuyui a.k.a miss YUI said...

yg swasta ni jgn dilupakan..huhu..

p/s: yui dah emel tntg GA ya kak =)

Mummydearie said...

Memang betul tu. Sejak anak sekolah ni, perbelanjaan hujung tahun amatlah mengerikan sekali. Rasa macam nak kena tekanan jiwa aje! Nasib baik anak dua aje, kalau 10, mahu kena kerja siang malam tanpa henti!

Rasp said...

zaman skrang ni semuanya byk guna fulus kan...

sis, cer bayangkan i nye spending lak...contoh utk sorang jer and 1 jer benda...
Aqua - sewa dorm RM450 setiap bulan...
tu lum masuk yg lelain ...
bila pikior gitu memang parah...
tapiiii bila pikior...
demi masa depan anak-anak...
kita terus redha kan sis...

Cik Muda said...

mahal nye....

dui.!

safuaria said...

sis, belanja makin hari makin naik sis .. gaji naik juga tiap2 thn tp x seberapa la sgt kan? naikla 10% tp belanja naik 30% ..
nak redha je kee?? bukan takdir Allah ni .. Allah pon x nak ubah nasib kita kalau kita tak bertindak mengubahnya..x der cara lain dah sis melainkan kita mmg kena start cr side income..
business apa nak buat?? sy ada business yg relate dgn kecantikan.. knp sy pilih kecantikan? sbb industri ni paling stabil..kalau kejatuhan ekonomi pon org nak melawa ada jee...
kalau sis dan kwn2 bersungguh mahu mengubah kehidupan, sy sedia berkongsi.modal RM3500.latihan diberikan..yg penting kena usaha, doa tawakkal... insyaAllah.
hubungi sy safuaria@gmail.com

Rai Ourkizuna said...

fuhh.. peluh tengok.. aku tunggu turn aku tahun depan..

faraherda.razalan said...

Adoih!! Seram noks aku tgk. Tgulah thn 2015 t. Aiyakkk!

NM03 said...

sbb tu aku bajet anak sorang jek. hehehe... tapi kalu ada rezeki kami terima...

eima said...

peeegghh ... am tu la jugak aku ni haaa
waktu anak sekolah swasta thn lps .. total 2 bradek utk yuran thnan shj almost 2.5 k tu belum bab lain lagi tu .... thn dpn kurang sikit ..la sbb fahim dah sek kerajaan

Ann Ishak said...

dah terasa cabaran hidup untuk tahun depan, spend wisely

amirah said...

berpinor mata nengok semuanya nok. ni si amad nak masuk sek kena bayor 1k lebih setahun fees nya. masa dengor tu mnjerit kat bapaknya.."maheinya mcam nak masuk universiti padehal baru 5 thn"..pitamm

Eliss Mie said...

anak tak sekolah lain pulak gaya. dah sekolah lain pulak. aduhai..pm naikkan gaji dia, dia reti la :p

Alin Marlini said...

berpeluh2 kuar duit...takpelah janji anak2 dirahmati

norhidana miswan said...

huhuhuhuhui baru lah kite rasa kan kak yg dulu mak pak kite belanjakan pada kite... lagi2 duk kt bandar sume nyer mahai... teringat dulu2 sekolah tadika kemas berapa ringgit jelah yuran nyer...

eMMe said...

semua tu perlu ada duit..
kita pun perlu banyak duit utk melengkapkan segala keperluan.. anak-anak yg harus diutamakan.. mak ayah sanggup berhabis, hope anak anak kita dah besar nnt, ingat kasih sayang jasa org tuanya...

Gee Lion said...

banyak fulus nak kena pakai.. siapalah nak memahami.. menuju wawasan 2020 kekdahnyer.. sabau je ler.. (:

AnneRaini said...

akupun dah terasa kesempitannya.. yuran register tadika anak je dah 1200. belum lg register adik die kat nursery.. Bulanan utk dua org je dah 750... rasa nak menangis setiap kali nak membeli brg.

Khai♥Rin : anies said...

boleh pitam ni...tp dgr2 org govt bakal dpt bonus lg kn? ;-)

Dee said...

samalah..k dee pun nak pitam tgk bill..huhu..xpelah..anak2 je kena belajar rajin2..

Roha said...

terkedu tengok grand total..tak kurangnya saya juga satu ribu keatas,huhu bilalah nak seribu kebawah hehe :D

Ema Johari said...

mak aih, dah sampai ribu tu...harga semuanya mahal...

Amanda Suria said...

Mak oiiiii...fitammmmmmm

akubiomed said...

Memang tidak lari perbelanjaan persekolahan anak selepas dimansuhkan beberapa yuran masih tinggi lagi.

Eye_nee said...

nasib baik lah anak akk sekolah agama kerajaan...yuran+buku2 dlm 150 jer setahun...tgk bil2 ko tu rasa cam nak fitam fening semua ada...

Wafee said...

Ya Allah... Banyaknyeee... Yang PASTI pun banyaknyeee time daftar... Dok plan nak hantar my doter ke PASTI jgk... Tapi xtau starting mahal mcm tu... Huhu